Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 tYana
Pozdravljeni :) :hello:
Po skoraj pol leta "počivanja" sem se ponovno odločila za tek.
Tekla sem lani, začela nekje konec maja, nadeljavala vse do konca septembra.
Sicer to ni bilo ravno vsakodnevno tekanje (mogoče 3x-5x na teden, odvisno od vremena, časa in volje), ampak bilo je ravno prav za rekreacijo.
Konec septembra sem prenehala z tekom - šolske obveznosti in splošno pomanjkanje časa.
Nekako sem si privoščila jesensko/zimski spanec.
Prejšnji teden sem se pa odločila da je konec z lenarjenjem in je čas, da se ponovno spravim v formo.
Ker ne ponam nobenega tekača ki bi mu lahko zastavila ta vprašanja, se obračam na vas:
- ali je možno do marca priti v formo in kolikokrat na teden bi mogla teči da bi mi uspelo?
trenutno nimam kondicije, že po nekaj minutah sem čisto konec od utrujenosti.
- v okolju kjer živim skoraj ni nobene ravne potke, vsepovsod brgovje in griči.
a je ok, če kot začetnik začnem teči po bregovih?
- ali je 15 minutna hoja dovolj dobro ogrevanje?
- glede na to da so temperature nizke in je ponekod še vedno sneg, je bolje da tečem brez jakne (namesto jakne dve jopici) ali z njo? med tekom me precej moti.

Evo, to je to :). Se opravičujem za taka neumna vprašanja, ampak nemorem jih postaviti nikomur drugemu.
 luzr
Kratki odgovori. Ne, ne, ne, ne.

Ker mi je ta smeško mi je zelo všeč... :hello:
... ti odgovorim čisto resno.

Grozno se mi zdi, če ne moreš čisto nikogar vprašati. Recimo, da ti (ne) verjamem. Zato obstajajo forumi, kjer dobiš bolj ali manj relevantne nasvete. Lahko pobrskaš tudi po spletu in po knjigah. Kje najdeš te vire je opisano v forumu.

Na tvoje vprašanje al iti bo uspelo ni enoznačnih odgovorov. Odvisno od tega genetike, razuma in občutka.
Teoretično se lahko pripraviš na sežanski polmaraton, da... Saj si imela to v mislih. :?:
Glede na mladost ga lahko pretečeš. In glede na (ne)izkušenost utegneš imeti resne težave. Sploh ne nujno fizične.

Če po nekaj minutah ne moreš več nič, potem začneš prehitro. Torej se ne ogrevaj četrt ure, ampak tričetrt ure (lahno!!!) teci v ogrevalnem tempu. Dokler ne prideš v kondicijo. Recimo do tri tedne.
Jesensko-zimski spanec ni nič napačnega! :mrgreen:

Nič nisi napisala kolikšno razdaljo si tekla, v kakšnem času in koliko si skupaj odtekla (v urah ali kilometrih).
Če nimaš športnih (kakršnihkoli) izkušenj, 15min hoje ni nikakršno ogrevanje. Sploh, če nisi v kondiciji. In v stanju brez kondicije ne začneš teči na vso moč po četrt ure.

Če živiš v bregih, grapah, gričih, gmajnah, lahko namesto teka hito hjodiš v hrib. Seveda ne že prvič z vso silo in hitrostjo. Ker te bodo vse mišice na nogah in trupu, od pet do glave nepopisno bolele tri dni do en teden.

Kakšni jopici imaš v mislih ne morem videti. Če so iz neprepihljivega materiala bi šlo. Gre tudi v volnenih puloverjih in pulijih, a jih danes ljuje niso več vajeni...
Vetrovka, verjetno ne misliš usnjene jakne, je koristna v primeru padavin, močnega vetra in podobnega. Pa tudi, če ne moreš več teči in začneš hoditi; tedaj te bo začelo zebsti. In dve bombažni jopici bosta premočeni. Skozi volneni pa te bo prepihalo.

Glede na zastavljena vprašanja in tvojo trenutno kondicijo si lahko do prvega marca sposobna preteči pet do deset kilometrov v spodobnem času. In do enaintridesetega še enkrat toliko. Ali pol manj in hitro.

Verjetno sva nekako na istem, ti mlada in neizkušena a teoretično dovolj hitra;
in jaz star, debel, len in neumen. :--

Nauk. Vprašanja podaj bolj natančno. ;) Vsakodnevno tekanje ni nujno primerna stvar. In tri do petkrat tedensko je tudi zelo relativna stvar. Dvorezna. Lahko se sprehajaš ali pa se zmrcvariš na robu zmogljivosti.

Vprašanja sploh niso neumna. :D
 tYana
@luzr
Če verjameš ali ne, dejansko nemorem nobenega vprašati osebno, ker so vsi bolj "leni" tekači tako kot jaz, in ko kateremu postavim tako vprašanje me samo čudno pogleda in vpraša če sem nora, da kaj takega njega sprašujem, ker itak nima pojma. :bum:.

No, nisem mislila ravno na sežanski polmaraton, mislila sem bolj na splošno.
Da bi lahko pretekla kakšen kilometer brez zadihanosti (nočem imeti prevelikih ciljev).

Nikoli ne tečem na vso moč, vedno v pogovornem tempu.
Zdaj odvisno od tega kakšne športne izkušnje si imel v mislih.
1 leto sem trenirala ples in pol leta nogomet (ne zdaj čudno pogledati, pač imam rada nogomet)

Glede jopic. Obe ima na notranji strani fliš, ena je tanjša, druga pa debelejša in toplejša.
Pod jopicama imam obvezno tudi puli.
Včeraj sem preiskusila tako teči, ena je bila premočena, ampak ni me prepihalo.
Vendar me je hitro začelo zebsti, zato sedaj iščem alternativo.

Jaz drugače nikoli nisem tekla vsak dan ker vem da je to precej neumno.
En dan tečem, drug dan grem na sprehod ali pa izvajam jogo.

Glede razdalje katero sem včasih pretekla bi ti težko povedala v kilometrih ali minutah, teh reči nisem nikoli štopala, pač tekla sem dokler mi je šlo, ko sem postala preutrujena sem enostavno nehala teči. Pač pustila sem da mi tempo in dolžino narekuje telo.

Pozabila sem napisati da imam tudi zdravstvene težave, namreč že od rojstva imam deformiran prsni koš (pectus excavatum - blažja oblika), zaradi česar imam manjšo pljučno kapaciteto (in se hitreje zadiham in utrudim).

Pa hvala za odgovor :wink:
 luzr
Ako je tako kot pišeš, se bomo potrudili in ti svetovali po najboljših močeh. Načeloma skoraj povsod obstaja kako športno društvo ali (osnovna) šola, kjer bi moral biti učitelj telovadbe zadovoljen, z vprašanji kot so tvoja. :wink:

Kilometer brez zadihanosti ni problem, sploh, če ga želiš preteči v pogovornem tempu. Ravno pogovorni tempo (lahko si tudi prepevaš pesmice ali pa se pogovarjaš sama s sabo) je možnost samonadzora približne telesne obremenitve, brez monitorja srčnega utripa.
Ko boš začela podaljševati teke na dva, tri kilometre, povej. Čeprav navajaš zdravstvene težave, si z zmerno (!!!) športno aktivnostjo ne moreš škoditi. Marsikiateri dobrim rekreativec/polprofesionalec ima zdravstvene težave (ne mislim samo mentalnih...). Ker očitno svoje telo uporabljaš s pametjo, in to lastno, si lahko brez skrbi.

Za teke ti predlagam uporabo čistno navadne ure, lahko je zapestna, ali pa telefona. S štoparico ali pa minutnim kazalcem si boš lažje odredila štiri do petminutne etape hitre hoje-počasnega teka. In vmes minutne počitke z normalno hojo.
Ko teh ne boš potrebovala lahko poskušaš teči zdržema. Po tvojih športnih izkušnjah sodeč (ples je lahko kondicijsko zahtevna stvar) boš zgoraj navedeni vaji zlahka kos.

Na zemljevidu (papirnem ali spletnem) zlahka izmeriš okvirno razdaljo, ki si jo opravila.
Poskusi si doloćčiti neko razdaljo (dolžinsko ali časovno); tako se boš lažje nadzorovala pri napredku. Razdalje, ki jo prehodiš na sprehodu ne poskušaj preteči vse kar na silo. In če menjavaš aktivnosti je to izvrstno.

Oblačila. Športno perilo (iz umetnih vlaken) ali kaj podobnega, kar si uporabljala za šport, puli (tanka volna/poliakril, sintetika), fils, vetrovka (ne puhovka). Ker ne vem kaj imaš v omari sem napisal nasplošno. Vetrovko in flis je možno kombinirati. Problem filsa je, ker ne diha dovolj. Biti moker pri resnejših aktivnostih pa je večinoma normalno. Ni zdravo, a se mi zdi to boljša opcija kot skakati napol gol. Ravno to počnejo tekači, ki potem prezebajo ob prvi priliki, ko se je treba ustaviti. Ker boš, predvidevam, kombinirala tek in hojo, bo boljša opcija en sloj oblačil več. In eno oblačilce vedno lahko zavežeš okoli pasu ali ga vtakneš v kak majhen nahrbtniček.

Vse te stvari so, večkrat, podrobno opisane v forumu. :)
 tYana
@luzr
no naj ti povem nekaj o našem profesorju športne vzgoje.
Še hoja je za njega napor, in edina stvar ki jo počnemo celo šolsko leto je odbojka.
Nobenega ogrevanja, hop na igrišče z stavkom: saj se pri odbojki itak ne pretegnete kaj preveč...
Tečemo samo enkrat na leto pa še to je za tiste športne kartončke.
V osnovni šoli je bilo drugače, več smo tekli kot se pa gnali po raznih igriščih in zajebavali z žogami.
Jaz bi ga komot zamenjala za koga drugega, na šoli imamo 3 profesorje ki poučujejo športno vzgojo. Ampak večina sošolk bi temu nasprotovala, nekatere pač uživajo pri taki športni.
Človek verjetno niti ne ve da obstaja še kaj drugega kot odbojka.
Medtem ko igramo on sedi na klopi, z piščalko v ustih. Ali pa telefonira.
:roll:

drugače pa hvala za vse nasvete, bom poskusila tako kot si ti napisal.
:)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA