Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 tiguan
#217606
Živjo

Če sem prav seznanjen je optimalni srčni utrip med 60-70% za izgubo maščobe in 70-85% za pridobitev kondicije, zdravo srce....

Večja, kot je obremenitev več porabiš OH in manj Maščobe. To razmerje se spremeni po 75% max.srčnega utripa.
Ena tabela, ki jo je nekdo prilepil v en forum, samo, da boste vidl razliko OH in M
Med 65-70% je poraba 40 OH in 60 M
Med 70-75% je pol pol
Med 75-80% pa je že razmerje 65 OH in 35 M

Moj cilj je izguba maščobe in pridobitev kondcije. Ali je potem bolje, da sem nekaj časa med 60-70% nato pa kakšnih 15 minut v območju 70-85% in s tem bom izgubljal na maščobi in pridobival na kondiciji. MOj cilj absolutno ni samo izguba maščobe, ampak oboje.
Čas rekreacije okoli 50 min/vsak dan ne glede na vreme
Uporabniški avatar
 mare
#217635
Take tabelce so malo relativna zadeva. Ti povem en drug podatek. Sem se včeraj igral s tekalno stezo, ki mi je kazala porabo kalorij. Pri hitrosti 4,6 milj/uro je bila poraba 330 Kcal/uro, pri 9,2 milj/uro pa čez 1000 Kcal. Zdaj si pa zračunaj, kje je večja poraba maščobe, pri 60% od 300 kcal ali 35 % od 1000 Kcal.

Pa še tistih 60% maščobe je zelo veliko, malce dvomim, da bi ti uspelo tako velik delež energije prdobiti iz maščobe. Najbrž boš kot začetnik tudi težko tekel s tako niskim srčnim utripom.
 tiguan
#217659
Danes max. srčni utrip tam 93% oz. 180 ut/min.
Poraba kalorij 900, čas pa dobro uro.
Tečt ne morem kaj dosti, lahko sicer 1 km bolj anvzdol, mal klanca, ravnina načelom ni problema, rahel klanec na začetku še gre potem pa totalno izmučenje, tud bolečine so neizprosne. Hitra hoja v breg mi ne dela težav.
Sem pa drugače težak okoli 98kg pri višini 177cm, pred 3.5 meseci imel 112kg.
 tiguan
#217661
Kaj mi drugače priporočate pri teh kilogramih, da delam med 70-85%, rad bi si tudi pridobil kondicijo, sicer jo že imam precej, ampak bi jo rad imel še več. Počasna hoja mi ne sede, hitra hoja pa je idealna, tud tek je OK, ampak samo na začetku.

mare, če sem prav zastopil je potem pri višjih srčnih utripih večja poraba maščobe.

Sem mal zračunal in se to razmerje izenači nekje nad 85% max.srčnega utripa(izguba maščobe)
#218115
tiguan napisal/-a:Večja, kot je obremenitev več porabiš OH in manj Maščobe. To razmerje se spremeni po 75% max.srčnega utripa.
Ena tabela, ki jo je nekdo prilepil v en forum, samo, da boste vidl razliko OH in M
Med 65-70% je poraba 40 OH in 60 M
Med 70-75% je pol pol
Med 75-80% pa je že razmerje 65 OH in 35 M


Ta razmerja se spreminjajo od posameznika do posameznika, tako da ti jaz svetujam da se ne obremenjuješ s temi procenti...

tiguan napisal/-a:Moj cilj je izguba maščobe in pridobitev kondcije. Ali je potem bolje, da sem nekaj časa med 60-70% nato pa kakšnih 15 minut v območju 70-85% in s tem bom izgubljal na maščobi in pridobival na kondiciji. MOj cilj absolutno ni samo izguba maščobe, ampak oboje.
Čas rekreacije okoli 50 min/vsak dan ne glede na vreme


Glede na to da si vrejtno začetni tekač, se mi zdi da bi bilo mogoče malo preveč vsak dan... Svetujem ti nasledno pot: Prvi in drugi mesec 3x tedensko 40min počasen tek ali hitra hoja - s hitrostjo se ne obremenjuj, naj bo intenzivnost dovolj nizka da nakoncu neboš izmučen (pogovorni tempo)
Tretji mesec (če nebo nobenih problemov v drugem mesecu) lahko dodaš še en tek tedensko... 4x tedensko 40min - pogovorni tempo...
s 4imi treningi tedensko lahko nadaljuješ potem kakšne pol leta...nato lahko ponovno malo povečaš količino...

Kar se tiče hitrosti teka in porabe maščob: Pri manjši intenzivnosti načeloma porablamo večji odstotek maščob za energijo kot pri višji intenzivnosti... Tvoji teki naj bodo zato na nizki intenzivnosti (nizka intenzivnost zate, ne za soseda), kar pomeni da ti mora biti med tekom enostavno - nesmeš biti zadihan in tudi noge te naj nebi bolele...
Kar se pa tiče kondicije: tudi počasni teki bodo pozitivno vplivali na tvojo kondicijo (ki je sicer zelo širok pojem, ampak nebomo kompliceral) predvsem na odpornost na neprekinjeno aktivnost (resistance).

Upam da nisem preveč zakompliceral :D ... če kaj ni jasno pa vprašaj
 tiguan
#218128
Hvala za odgovor, tečt res ne morem kaj dosti,
srčni utrip imam povprečno med 65-75%, včasih tudi čez 90%, ampak kratek čas.
Nisem ravno začetnik glede hitre hoje, sem pa začetnik za počasni tek, ampak, ker imam še preveč kilogramov mi tek povzroča velike preglavice, ko pridem na kakšnih 80kg bom pa začel teči hitreje.
Z rekreacijo se rade volje ukvarjam vsak dan po min. 60 minut, zadnje čase sem prešel iz 45 minut na 70-80 minut, vsak dan.
 tiguan
#218129
Hvala za odgovor, tečt res ne morem kaj dosti,
srčni utrip imam povprečno med 65-75%, včasih tudi čez 90%, ampak kratek čas.
Nisem ravno začetnik glede hitre hoje, sem pa začetnik za počasni tek, ampak, ker imam še preveč kilogramov mi tek povzroča velike preglavice, ko pridem na kakšnih 80kg bom pa začel teči hitreje.
Z rekreacijo se rade volje ukvarjam vsak dan po min. 60 minut, zadnje čase sem prešel iz 45 minut na 70-80 minut, vsak dan.
 MATJAŽ
#218140
Meni se je pa pred par dnevi zgodila zanimiva stvar.Imam eno progico kar močno v klanec.
Običajno traja okrog pol ure. ( cca. 600 m nadmorske višine in 2 km dolžine) Srce privijem na 95%-100% (175-183) povprečje okrog 94% (172).Zadnjič pa mi je tik pod vrhom pulz poskočil v trenutku iz 178 na 207 ,in se zadnji dve minuti gibal med 204-207.Počutje je bilo dokaj normalno.Ker rad eksperimentiram sem po spustu v dolino vajo ponovil in v drugo pulz ob istem času vzpona držal malo pod 100% le povprečje je bilo za 2 udarca večje.Nisem pa presegel 100%.
Ne gre mi v glavo tisti skok skoraj za 30 udarcev.Sodeč po grafu iz garmina se je to zgodilo v trenutku.Če bi bila napaka na uri bi se stanje hitro vrnilo na običajno tako pa je trajalo okrog dve minuti.
Zanima me ,če se je še komu kdaj zgodila podobna stvar.
Vem ,da je tako početje zelo nepametno a taki pač smo. :D
Uporabniški avatar
 Bobek
#218183
MATJAŽ napisal/-a:Zanima me ,če se je še komu kdaj zgodila podobna stvar.


Tolikokrat, da sem za nekaj časa nehal nosit pulzmeter. Po merilcu, bi moral biti napol mrtev, počutje je bilo pa odlično,še zadihan nisem bil ne vem kako.

Je pa včasih skočil pulz iz 150 na 180 in ostal kakšno minuto ali dve, drugič je prišel iz recimo 16o na 200 ali več, tako da sem imel stalno izklopljen alarm, ki te opozarja da si krepal :D

Se je pa to dogajalo in pozimi in poleti, po ravnem in po hribu, ampak vedno nekje po 30-ih minutah, teka nikoli prej.

Na vsak način sem skušal ugotovit ali je pokvarjen oddajnik, sprejemnik, ali jaz. Pa niso bili ti kakšni aparati za 10 evrov, ampak Garmin in Polar v malo višjem cenovnem razredu.

Torej, najprej sem seveda menjal baterije. In je bilo vedno za čuda kakšen dan vse v redu, potem spet podobno, a ne vsak dan, čeprav sem tekel skoraj vedno iste proge.

Potem sem v Garminovih navodilih zasledil, da sintetične majice povzročajo statični naboj (ali nekaj v tem smislu) in lahko motijo oddajnik.

Ker imam poleti v glavnem sintetiko na sebi, sem prelimal oddajnik z bombažnim robcem in se počutil jako neumno :? . A je delovalo - nekaj časa :x .

Potem sem se odločil za skrajni ukrep in prenehal nositi oddajnik - za nekaj časa. Tekel sem na občutek, če sem delal bazo, sem tekel počasi, če tempo teke pa hitro. In je delovalo. :clap:
Ampak firbec ni dal miru in po nekaj mesecih sem ponovno dal oddajnik na sebe. Vse je bilo v redu kar nekaj časa, potem pa spet nenadni skoki v višave in na normalo :shock:

Zdaj sem s tem sprijaznjen, se pa to dogaja tudi hčerki, tako da nimam pojma, ali je napaka genetska ali tehnična, ali pa se morda nekdo tam zgoraj malo zeza z mano.

Se pa nič kaj dosti ne obremenjujem s tem več in tečem z užitkom, sploh ker dejansko nimam nobenih težav, razen da me matra koleno že nekaj časa, a mislim da to s tem nima veze :P .

Aja, sem pozabil, v času ko sem proučeval kaj je z utripom, sem poskušal utrip celo med tekom ročno kontrolirat, ali je res lahko čez 200, medtem, ko bi se lahko skoraj še pogovarjal.
Če sem se ustavil in meril, je tudi na uri v trenutku postal utrip normalen in padel tja na 140, 130, če pa sem skušal to delat med tekom, je pa bila to misija nemogoče. Ne vem, če je že kdo skušal s prsti na vratu tečt in štet srčni utrip, vsekakor pa ni lahko, izgleda pa verjetno zelo neumno.
 spela*
#218184
Bobek napisal/-a:
MATJAŽ napisal/-a:Je pa včasih skočil pulz iz 150 na 180 in ostal kakšno minuto ali dve, drugič je prišel iz recimo 16o na 200 ali več, tako da sem imel stalno izklopljen alarm, ki te opozarja da si krepal :D
Se je pa to dogajalo in pozimi in poleti, po ravnem in po hribu, ampak vedno nekje po 30-ih minutah, teka nikoli prej.


Zanimivo, to se je zgodilo tudi meni, le da pri meni v prvih 15 minutah teka, ko je utrip kar naraščal in naraščal tudi na 170 in več (ob zelo počasnem teku - in če sem se ustavila, je takoj padel, tako da sklepam, da ni šlo za napako pri merjenju :?: ), ko pa sem po 15 minutah teka že skoraj obupala nad tem, da bi spremljala utrip, pa se je ta nenadoma umiril in naslednjo uro ali več ostal na ravni okrog 135.
Drugače gre tudi za Garminov pas.
#218198
Bobek napisal/-a:Zdaj sem s tem sprijaznjen, se pa to dogaja tudi hčerki, tako da nimam pojma, ali je napaka genetska ali tehnična, ali pa se morda nekdo tam zgoraj malo zeza z mano.

Hvala. Do sedaj nisem pomislila na to. :D

Po mojem mnenju nas tehnika zafrkava.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA