Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 wolf.user
#219238
Pozdravljeni!

Zadnje čase sem se navdušil, da tečem na bližnji hrib. Ko tečem v klanec je vse lepo in prav. Ko pa se vračam v dolino, pa imam občutek, da čas, ko tečem po hribu navzdol vržem stran, saj se mi srčni utrip zmanjša na 130, ko pa tečem po ravnem pa ga imam okoli 160, 170.

Sprašujem se, ali je bolj produktivno, da tečem 1 uro po ravnem s konstantnim srčnim utripom ali 40min v hrib in 20 min dol z manjšim srčnim utripom. To me predvsem zanima iz vidika porabe zimskih zalog=) :mrgreen:

Zanima me tudi, če je lahko hitra hoja v klanec primerljiva z tekom po ravnini, če dosegam povsod enak srčni utrip (zopet iz vidika porabe zalog/energije).

Tekaška ura mi kaže porabo kalorij ampak je logično, da ne ve ali hodim v hrib ali tečem po ravnem...ker upošteva samo srčni utrip in mi zato prikaže enako porabo kalorij. Zato bi prosil še vas, da malo napišete svoje izkušnje. :laola
Uporabniški avatar
 olem
#219246
Zanimiva tema. Sem lih razmišljal, da bi tudi sam odprl podobno temo.

Tudi pri meni je tako, da npr. pri teku navzdol pade srčni utrip. Recimo iz ravnine ko je srčni utrip cca 170 utripov mi pri teku navzdol pade na 155. Temu primerno tudi razmišljam, da bi lahko tekel po hribu navzdol veliko hitreje in izboljšal svoje čase.

Recimo no Sežanskem pol maratonu sem v zadnjem delu 21ke tekel v hrib navzgor hitreje kot ostali tekmovalci. Medtem, ko so me pa v klanec navzdol spet vsi ti isti tekmovalci prehitevali kot za šalo....
 ton
#219247
Da utrip navzdol pada, je vendar jasno, saj se zmanjša delo.
Kes pa se navkreber delo in posledično pulz poviša, je, Wolf, povprečje približno enako, vsaj na daljši rok.

Načeloma se vzpone teče za hitrostno vzdržljivost in moč, sem pa zadnjič v eni triatlonski bukvi prebral, da je za hitrost uporaben tudi tek z rahlim naklonom navzdol (angleško: strides) - cca 20-sekundni intervali 'na fula'. Nisem še poskusil, ker pa tudi mene precej matra, da me na spustih tudi polži prehitevajo (starostna strašljivost?), se lotevam tega treninga.
Uporabniški avatar
 stena
#219285
Prvič zimskih zalog ne boš izgubil s pulzom 160, 170 in je s tega vidika tek v hrib povsem nepotreben oziroma lahko prej škodi kot koristi.

Drugič tek iz hriba še poveča obremenitev na že tako vsakodnevno obremenjena kolena, gležnje pa ajde recimo tudi kolke. Predvsem kolena ti bodo zelo hvaležna, če se teku po hribu navzdol izogneš in se raje sprehodiš.

Hitrost res bildaš po blagi!!!! naklonini oziroma s tem premikaš hitrostno bariero, kar pa ima bolj smisel za Usaina Bolta, kot pa neke dolgoprogaše.

Lep pozdrav.
 marjan
#219286
wolf.user napisal/-a:...ko tečem po hribu navzdol vržem stran, saj se mi srčni utrip zmanjša na 130

Sem bil zraven pri spustu, ko je bil srčni utrip 198 - torej tečeš prepočasi :D Je pa res, da morajo biti noge preklemansko utrjene za kaj takega.

lp
Marjan
Uporabniški avatar
 Bobek
#219308
Po pretiravanju s tempom navzdol, sedaj že 4 mesece več ali manj počivam.
Po nekaj 100 metrih teka navzdol sem začutil izredno močno bolečino ob strani kolena in prvič v življenju sem moral nazaj hodit.

Po skoraj 4 mesecih, sedaj spet začenjam z nule, zato bodite previdni pri nabijanju pulza navzdol.
 Papak
#219321
Krasna tema, iz katere sem izluščil predvsem skrb za kolena pri teku navzdol, bi pa dodal še nekaj vprašanj.

Kot tekaču začetniku (dve leti in pol rednega teka, tudi po snegu in ledu, dvakrat na teden od 6 km do 10 km, hitrost malo pod 6 min/km in nikoli pod 5 min/km, brez bolečin, brez muskelfibra, brez ambicij, srednja leta, ITM 20,45) mi drgnjenje ravnin po PST začenja že rahlo presedati, in sem se obrnil proti Rožniku in kar je še tega nad Mostecom.

1. Ali s tekom navkreber kaj pridobim? Ali pa je nemara škoda na kolenih večja od koristi?
2. Kakšne vzpone naj izbiram: položnejše steze od Mosteca navzgor ali strmejše?
3. Ali je zložen tek navzdol sploh koristen oz. ali je bolje šparati kolena?
4. In, bistveno, ali je bolj koristno za vsesplošno zdravje in stanje sklepov ostati na ravnini, teči aerobno in pozabiti na vzpončke in vzpone?

Hvala in se opravičujem, če sprašujem stvari, ki so morda vsem ostalim jasne. Meni niso. :oops:
Uporabniški avatar
 olem
#219325
To pomeni, da je najbolje na treningu po hribu navzdol teči z občutkom, brez kakršnihkoli želja po dobrem rezultatu. Ti se bodo sami pokazali na tekmi. Na tekmi pa recimo malo bolj hitro, pa vendar ne prehitro.

Kaj pa drža? Pri teku navzdol. Se držati bolj nazaj ali naprej? Po logiki bi rekel, da nazaj, ker potem kolena malo manj trpijo.
Kako pa pritisk stopal na podlago. Na celo nogo ali je bolje prvo rahlo z peto?
Uporabniški avatar
 wolf.user
#219333
..prvič zimskih zalog ne boš izgubil s pulzom 160, 170..

Ups, sm ži mal pozabu..to je tista formula nde.. 220-leta in od tega 60, 70% srčnega utripa,da kao kuriš največ?
torej morm laufat v pulzu od 117 do 136,5 :? bo treba mal manj divjat..
 večno mlad
#219360
Gorski tek je zakon. Tek navzdol je pa še posebno poln adrenalina. Sem že mnogo pretekel navzdol in nisem imel nobenih problemov. Res pa je, da ne smeš bremzat. Samo gas in navzdol. Drugače pa pogledaš štafete v Italiji, kako drvijo navzdol in vidiš šele, kaj je norost.
 ajdica
#220719
Edino pravilo, ki se ga jaz 100% držim, ko tečem navzdol je, da noge tečejo in nosijo telo in ne da s celim telesom tečem in morajo noge folgat. Ne vem sicer, če si ravno vsi predstavljajo kaj mislim, ampak mišljeno je približno tako, da sem pri svojih začetkih pač pustila da so noge šle, brez da bi delala neke posebne korake kot jih delaš ko hočeš npr tečt navzgor (da dvigaš noge, delaš čimbolj konkretne korake). Zdaj pa vedno ko tečem, držim zgornji del telesa bolj nazaj in delam konkretne korake, da res tečem,da mišice delajo in ne da puščam noge da padajo navzdol oz.same tečejo koker je potrebno. Se mi zdi, da mi nič ne nabija kolena,ker nima časa, tudi čas je hitrejši in nič kaj si ne spočijem, pulz mi kvečjemu zraste. No, če veš kaj mislim, potem bi ti znalo to koristit ;)
 ton
#220777
Klinca, včeraj sem izdatno testiral vse pridobljene teoretske novosti, pa ni šlo bistveno bolje. Nagibal sem se naprej, nazaj in vstran, pa sem ostal tu negde v reki tekačev (z Ljubljanskega vrha dol v Tivoli), zato sklepam, da med vsakdanjimi teki velja po klancih navzdol pač čim bolj šparati koščevje in mišičje, če pa to počnemo za pridobivanje hitrosti, pa naj gre za krajše klance z minimalnim nagibom in res gladko podlago.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA