Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Ali si je kdo izračunal povprečne km čase HODAČEV na OI - moški zmagovalec 1:19:40 oziroma 3:59 tempo na 1 km, ženske 1:29:12 oziroma tempo 4:27 na 1km.
Mi skoraj zmanjka volje do treningov, ko ugotovim, da bi uspel PREŠPRINTATI 1 (eden) cel km ob tipih, ki se sploh ne smejo odlepiti z obema nogama hkrati od steze.
Da ne govorim o ženskih maratonkah, ki se OPOTEKAJO proti cilju v tempu 3:28 na km in to pri atenski vročini 35 stopinj.
Ali pa zmagovalec na 10.000 m, ki je zadnji krog pretekel v času 53:02 in to brez konkurence, s katero bi se grizel.
Mogoče pa dobi človek voljo do treninga prav zaradi tega, da bi nekoč pretekel cel km ob ženski maratonki.
Moram pa reči, da so ti izračuni zame prav šokantni, saj si človek misli, saj kondicije res nimam, ampak šprintat pa že zmorem kolikor toliko. Pa greš na štadion in ura pokaže cca 3 min na 800 m, oziroma 3:45 tempo na km.
Vsaka čast vsem po vrsti, ki se sploh uvrstijo na OI.
Uporabniški avatar
 Staša
Ja, jaz sem prav to razmisljala - hitrost hitre hoje v primerjavi z mojim tekom. :)
Vceraj sem gledala se maratonke. Tako prisrcni prihodi v cilj!!! Potem ga je res reziser mal sral s posnetki izcrpanih maratonk, ampak me je pa prelil en tak poseben obcutek ob gledanju dolgoprogasev - se nikoli nisem sporta tako dojemala. Zadovoljstvo in izmucenost tekacev in tekacic - se eno leto nazaj bi rekla, da so nori in pika. Zdaj pa jih kar mal stekam. Meni dajo nove motivacije. No, saj se vrhunski sport se vedno cist razlikuje od mojega, ampak je pa lepo imeti na nek nacin idole :)
Uporabniški avatar
 IRA
Hojla ....

Definitivno se strinjam z vami, nikoli nisem kej preveč spremljala športa po TV ... razen kakega motociklizma ...
In včeraj, ko sem slučajno videla maratonske tekačice ... NORO ... dejansko pretečejo maraton v dobrih dveh urah ....

Noro zares .... samo kapo dol!
In iskrene čestitke vsem!

Lp IRA
Uporabniški avatar
 miro
Mislim , da je režiser naredil kar prav , ko je prikazal izmučene maratonke po zmagi, naj se ve , da so garale do onemoglosti. Tega tisti ki še niso pretekli daljše razdalje ne bodo nikoli mogli razumeti.
Jaz sam sem bil ponosen na vsako tekačico , ki je pritekla v cilj , sočustvoval pa sem tudi s Paulo , ki ni prenesla bremena prireditve ,tudi to se primeri elitnim tekačem -čicam.
Vse čestitke dekletom.
Počakajmo še na fante.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 Staša
Kdaj pa so fantje?

Posnetki so bili vseeno malce neokusni, se mi zdi. Saj tisto, ko je zdravnik pomagal zmagovalki ven, pa ji spotoma dvigoval še roke, je bilo OK, ampak dobesedno bruhanje pa vseeno mal preveč po mojem okusu. Zagotovo se to dogaja tudi pri drugih športih, pa nisem še nikjer tega videla.
So bile pa res simpatične... pa mlade!!! Menda je o tej Srbkinji bil posnet nek dokumentarec. Kdo kaj ve o tem?

Sicer sem pa samo konec ujela, žal. Daj Miro, še malce napiši, kaj se je dogajalo...
Uporabniški avatar
 Filipid
Staša napisal/-a:Kdaj pa so fantje?

Sicer sem pa samo konec ujela, žal. Daj Miro, še malce napiši, kaj se je dogajalo...

Fantje so pa v nedeljo ob 18 uri. Upam da boš takrat doma in gledala. To se ne da kar tako opisat, je treba gledat :wink: .
Uporabniški avatar
 bojanu
Se strinjam s Stašo, da prav vsega pa res ni treba pokazat.
Drugače pa je seveda dobro imeti v glavi razne čase in z njimi povezane hitrosti, tako za občutek. Maratonci tečejo okrog 20 km/h (nam bolj znana enota za hitrost), kar marsikdo ne zmore niti na kolesu :lol: Primerjati se z njimi pa nima smisla, kaj šele obremenjevati. Lepo jih je gledati, ko zmagujejo in je vse njihovo dolgoletno garanje poplačano.
Uporabniški avatar
 Filipid
Dodajam še zanimiv članek, ki je bil danes objavljen v Slovenskih novicah.

Vročina uničila možgane

Slika

Na štartu maratona za ženske je bilo tako vroče, da je bilo še stati pri miru težko, kaj šele teči. Da bo tek zahteval številne odstope, je bilo jasno vsem, nihče pa ni pričakoval, da se bo vase pogreznila svetovna prvakinja Paula Radcliffe, prvo ime ženskega teka na dolge proge in glavna favoritinja za zlato medaljo. Značilno nihanje glave, ki spremlja njen tek, je postajalo nekam slabotno in obraz ji je trzal od bolečine. Kaj je bilo narobe? Vsi so vedeli, da bo v Grčiji izjemno vroče in vlažno pri tekanju od Maratona do Aten. Vsi so vedeli, da obstaja nevarnost dehidracije. Menda se v britanskem tekaškem štabu tega niso zavedali. Vsi so menili, da je Paula sposobna teči v vseh vremenskih razmerah. Omenjali so njeno superiornost na svetovnem prvenstvu v krosu, ko je zmagala v teku skozi ozračje, ki je imelo temperaturo pod nič stopinj Celzija. Tokrat se jim je zalomilo. Športni psiholog Anthony Gleadall se je oglasil takoj po koncu teka Radcliffove: "Dehidracija pomeni tudi pojemanje delovanja možganov. Vročina in vlaga sta pri Pauli, nevajeni vročinskih razmer, povzročila padec koncentracije, nato pa še sposobnost hitrega in odločnega mišljenja. Ko sta ji Mizuki Noguči in Catherine Ndereba pokazali svojo moč, se je v možganih Paule naredil miselni vzorec, da ne more storiti ničesar več . Če bi bila vajena teh razmer, se ji to ne bi zgodilo. Vročina ji je uničila sposobnost mišljenja in zato se je sesedla ob rob steze.
Uporabniški avatar
 Staša
Kaj pa je bilo s tisto Anglezinjo, ki se je kvalificirala potem, ko je odtekla svoj prvi maraton v zivljenju (zadnjic sem v Londonu dobila en izvod casopisa za londonski maraton, pa je notri njena -populisticna- zgodba - bom ob priliki skenirala)?
Uporabniški avatar
 Boštjan
Tracey Morris je bila 29. s časom 2:41:00
Uporabniški avatar
 miro
Staša ta zgodba o angleški gospodinji je bila tudi v slovenskih medijih.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 Fotr
Če imate po službah čas, si oglejte na TV sedaj ženski triatlonn OI, na vrsti je kolesarjenje, nato bo še tek. Navdušujoče!
Uporabniški avatar
 Staša
miro napisal/-a:Staša ta zgodba o angleški gospodinji je bila tudi v slovenskih medijih.
Lp
Miro

:)
To je pa globalizacija. Jaz sem jo zgresila.
Uporabniški avatar
 Fotr
Evo, v ženskem triatlonu smo zmagali (Evropa, to smo mi, pred Avstralijo in Ameriko). Samo ne vem, zakaj je reporter drugo našo Evropejko Belgijko tako zaničeval celo pot (da kolesari z zadnjimi močmi, da se je iztrošila na kolesu, da zastonj troši moči, da ne bo zmogla itd.) potem je bila pa četrta. Izjemna tekma. Bravo punce!
Uporabniški avatar
 vidkul
Se strinjam s tabo Fotr, še posebaj je bilo zanimivih zadnjih 100 metrov. Ko je Avstrijka prehitela Avstralko in tako zmagala.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA