Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Ally
#223191
Rada bi izboljšala svojo hitrost. Trenutno tečem cca 1 uro na 10 km. Prosim, če mi poveste kje v okolici Kranja tečete, da ni proga samo ravna. Razmišljala sem o Šmarjetni ampak ne vem, če ne bo za začetek prevelik zalogaj??

Poleg tega me zanima na kakšen način naj tečem intervalni tek. Po dolžini namreč ne vem koliko pretečem. Lahko tako tečem po merjenju časa? Npr. nekaj minut običajen tempo nekaj minut hitrejši? Ali kako to gre??

Imela bi tri treninge tedensko (več žal ne gre). Enega običajnega: normalen tempo, 10 km.

Enega v klanec in enega intervalnega. Za kakršenkoli nasvet glede treningov bom zeeeeelooo hvaležna.

Hvala!
#223273
Živjo

Jaz sem lani veliko treniral na relaciji Gimnazija Kranj- Šmarjetna. Vendar sem mnenja da to ni trasa, ki bi jo priporočal začetnikom za hitrost na ravnini. Šmarjetna (po cesti) je že kar strma in sem jo sam uporabljal za priprave za Gorski tek na Vršič.

Ne, ni prevelik zalogaj. Samo nisem prepričan če je čist začetnik sploh spodoben celotno traso res preteči, kaj šele pri tem naporu delati dodatne šprinte v breg. Ne vem, še meni je bil to kar težko (res pa da je bilo lani ob tem času 10 stopinj bolj vroče). Jaz bi na tvojem mestu delal kombinacijo hoje in šprintov in potem spet hoje.

Predlagam pač tečeš predvsem po ravnini in uporabo dveh vrst treninga.

PRVIČ: Izberi si ravninsko traso dolžine 6-10 km. Enkrat na teden poskušaj iz sebe iztisniti maksimum in teči osebni rekord, če pa zmoreš teči pa toliko bolje.

Vedi pa da je napredek včasih počasen. Zato ti želim obilo volje.

DRUGIČ. Na isti ali podobni trasi teči nekje s 75 %, potem pa delaj šprinte. Npr. med dvema drevesoma, kandelabroma, količkoma ob cesti, etc. Potem teči nekaj 100 m z enako hitrostjo, kot prej in potem ponovi interval. To lahko delaš tudi na Šmarejtno s tem da boš verejtno sprva morala vmes med intervali hoditi.
#223418
Čudi me, da ti nekdo, ki je dokaj dober goski tekač svetuje ravninske treninge. Vsekakor je teči po hribovju, po gozdnih poteh, čisto nekaj drugega in prav si se odločila, da to preizkusiš. Šmarjetna gora vsekakor ni prevelik zalogaj, saj se da npr. iz Rakovice priteči na vrh že v 10'. Svetujem ti pa zelo lepo krožno traso Jošt / Šmarjetna gora - po sredini, (7 km), za katero potrebujem slabo uro, toda čisto dovolj dobro bo, če jo boš pretekla v uri in pol.
Začetek in konec je v Rakovici, na križišču takoj za Šmarjetno goro. Najprej tečeš (kjer ne moreš teči pa hitro hodiš) po asvaltni cesti skozi naselje, v smeri proti Joštu (pravokotno na glavno cesto) ko se cesta že nekaj časa vzpenja zaviješ (po 1km) desno na kolovoz v smeri proti Besnici in tečeš kakih 500m, ter zaviješ levo (jaz grem po gozdičku za travnikom, malo naprej pa je tudi pot) da po kakih 500m vzpenjanja prideš na pot, ki vodi proti Joštu skozi Zg. Zabukovje, kjer zaviješ levo in se držiš markirane poti na Jošt, na koncu, ko prideš na cesto pod Joštom, zaviješ desno po strmejši bližnjici in ko prideš na vrh nekje pri sredini cerkve zaviješ levo po poti nazaj. Ko prideš do točke, kjer zaključiš krog okoli Jošta, se spustiš desno kakih 20m na pot, ki te pelje proti Stražišču, po vmesnem položnejšem delu, ko se pot razdeli v tri poti ubereš srednjo, najbolj ravno in ta te potem pripelje povsem v bližino asvaltirane ceste, tu se moraš vedno držati bolj levo, da ne zaviješ nanjo, ko prideš že skoraj do roba Stržišča pa se obrneš levo po poti, ki te pripelje do vznožja Šmarjetne gore. Potem se nekaj časa vzpenjaš po robu Š. gore mimo neke osamljene hiše, kar naprej nekaj nad sredino hriba, dokler se ne pričneš dokaj strmo spuščati po poti nazaj proti Rakovici.
#223427
In to se ti zdi primerna trasa za začetnika? Mislim nekoga, ki si klance šele ogleduje. Dam Bojanu čisto prav - kot absolutni laik, ki nikoli ne bo kaj zelo hiter, ker se mi ne da trenirati hitrosti v ravnini.
#223440
Za kakšen trening je tudi trasa od teka na Jošt čisto primerna.Postreže z vsemi nakloni in poleti tudi s primerno senčko.Pa še povratek imaš potem na izhodiščno točko.
Na drugi strani Šmarjetne--Stražišče je nekdanja trim steza po kateri se da podaljšati čez cesto na Jošta vse tja do Bitenj in nazaj ali pa na Čepulje.Ne srečaš skoraj žive duše,klančki so,tudi kakšen ekstremni se najde,tečeš med borovci,borovničkami,kakšno srno kdaj presenetiš in ni problem nabrati 10km.Lahko pa tudi podaljšaš naprej na Jošta in potem gasa dol.
Noo pa tudi iz Čepulj do Mohorja je zelo pestra trasa gor/dol,naravnost in tečeš tam kjer pač znese drugače pa hodiš.

Skratka velik nabor potk je v polkrogu Šmarjetna,Jošt,Čepulje in z lahkoto jih prilagodiš svojim zmogljivostim.Tudi višincev se kmalu kar nekaj nabere in nikoli nisi prav daleč od izhodišča.
#223442
Če sem Ally pravilno razumel, bi ona rada nekoliko izboljšala svojo "začetniško" hitrost, nikjer pa ni omenila, da se pripravlja na junijski Gorski maraton štirih občin. :lol: :wink:

@Ally: Če želiš teči po terenih, kjer je tudi nekaj "valov", je zate po mojem idealen Udin Boršt, za marsikoga eden lepših tekaških terenov sploh. ("Moje" Sorško polje je preravno zate. :wink: ).
#223463
Glede na to,da je zastavila z Šmarjetno je tisto kar je nižje spodaj skoraj --ravno ko Vojvodina,kot se je včasih dejalo :lol:
Kakorkoli že je kar nekaj terenov v bližini Kranja od "valov" pa do klančkov in še kaj več :wink:

Samo sedajle bolj priporočam gumijaste škornje ali pa vsaj GTX za po naših gmajnah.
#223477
Hvala vsem za odgovore.

Ja, v bistvu je tako, da bi rada izboljšala svojo hitrost po ravnem. Poleg tega bi rada ne izdihnila v klanec. Zdaj na trojkah smo si zastavile cilj, da pretečemo v manj kot uri in pol. No, pa smo šle dobro uro in 15. Ampak na koncu priznam sem bila kar jezna nase, ker nisem mogla pretečt celega golovca.

Zdaj se bom prijavila na 21km na LM, pa ne bi bila rada zadnja. :)

Bom poskusila s Šmarjetno. Kolikor sem brala je 16% naklon, 4 km dolg. Bom šla tolkrat, da enkrat celo pot pretečem. Če vidite koga besnega večkrat sopihat tja gor sem to najbrž jaz. :lol:

Drugače pa bi Mohor znal biti primeren ja. V mlajših letih smo šli večkrat gor. Ker sem bila bolj lene sorte in sem zmeraj prišla gor bi rekla, da bo kar ok.

Pa še nekaj - Udinboršt. A je tam kakšna bolj vidna pot narejena al kako?? Me je malo strah, da se zgubim pri moji orientaciji. :) Kje pa se zavije v gozd? Takoj pri glavni cesti?
#223482
V Udin borštu je ogromno raznoraznih potk - večinoma zelo primernih za prijeten tek, nekatere so tudi označene (rdeče, črno, zeleno ?) Glede točnih podatkov ali nasvetov: Upam, da ti odgovori kakšen od "lokalcev", saj jaz stanujem 10 km stran in mi je (občasni) tek po Udin borštu bolj "poslastica" kor "redna praksa". :oops:

No, ja ... Jaz sem običajno (nazadnje pred 2 leti) začel in končal ob cesti Kokrica - Polica (oziroma vpadnica do avtoceste - razcep Kranj Zahod) in sicer sem avto puščal kakih 200 zahodno od Gostilne Dežman, nato pa po eni od številnih poti naravnost v gozd; doslej se mi je še vedno uspelo vrniti do avta. :wink:
#223533
Ne vem, zakaj je tako zakoreninjena miselnost, da lahko začetniki tečejo samo kratke razdalje (največ kake pol ure). Tudi za začetnike so primerne in koristne daljše razdalje in teki npr. okoli dve uri, ni pa nujno, da ves čas tečejo. Edina razlika je, da bodo za enako razdaljo potrebovali več časa, kot tisti z daljšim stažem ali pa bodo v enakem času pretekli, ali pa pospešeno prehodili krajšo razdaljo. Pred leti, ko so bili otroci še majhni, smo velikorat hodili na dve do tri urne pohode po hribovju in smo imeli dokaj soliden tempo, pa ni bilo nikakršnih težav za nobenega člana družine. Sedaj, ko so polnoletni, bi jih bilo skoraj nemogoče pripraviti na kaj takega. To je dokaz, da se da, če prilagodiš tempo svojim sposobnostim, potrebna je samo volja. Sprva lahko tako traso napraviš le kot intenzivnejši sprehod, potem pa vključuješ vse več teka in pospešuješ tempo, dokler je v celoti ne pretečeš.
#223605
milk napisal/-a:Sprva lahko tako traso napraviš le kot intenzivnejši sprehod, potem pa vključuješ vse več teka in pospešuješ tempo, dokler je v celoti ne pretečeš.
Na Kališče sem tako hodil ene 2 leti, dokler ga nisem pretekel celega. Sicer 10 minut počasneje kot s hojo, pa komu mar :wink:

lp
Marjan
#223744
Se strinjam z predhodniki, ki svetujejo hojo v hrib. Preden sem začel z tekom, sem en mesec vsak dan zelo hitro hodil na Jošt in to po Sodarjevi poti (tam kjer je zmeraj parkirano največ avtomobilov, če greš iz Stražišča).
To mi je dalo toliko moči, da sem že na začetku lahko z lahkoto pretekel 10 km v slabih 50 min. Sedaj pa Jošt uporabljam za trening, samo da zdaj štartam doma in tečem po gozdnih poteh do vrha, pa včasih še v Besnico in nazaj na Jošt, ali pa do Mohorja, kjer je res dobra razgibana proga.
#223765
marjan napisal/-a: Na Kališče sem tako hodil ene 2 leti, dokler ga nisem pretekel celega. Sicer 10 minut počasneje kot s hojo, pa komu mar :wink:

lp
Marjan


No, meni se je zgodilo podobno pred leti na Dobrči. Ko sem prvič izkjučno tekel na Dobrčo, sem dosegel slabši čas, kot prej s kombinacijo teka in hitre hoje. No, trenutno pa sem s tekom bistveno hitrejši, kot pa s hojo.
#224279
Predvsem na tekmah, ko se lahko primerjam z drugimi opažam, da na bolj strmih delih s hojo dosegam enako ali celo višjo hitrost, kot tisti, ki se tudi tam trudijo teči. Včasih to velja tudi za nekoliko položnejše klance. Čeprav sem bolj naklonjen teku, kot hoji, na takih delih vse večkrat uporabim hojo, ker je pri enaki hitrosti potrebno manj napora in s tem manj energije (na ta način jo prihraniš za finiš).
S hojo pa lahko pariraš teku le na krajših odsekih, če bi to počel po celi trasi (tudi strmi) bi bil gotovo počasnejši. Hoja pride prav le kot vmesni počitek, tam kjer zaradi tega ne izgubljaš hitrosti.
#224280
Glede na moje izkušnje lahko povem, da na običajnih tekmah v gorskem teku praviloma izgubljaš s hojo v primerjavi s tekom. Res pa je, kot so napisali že predhodniki, da se na kratkih in strmih klancih da s hojo biti enakovreden. Posledica menjave hoje in teka pa je, da se po hoji težje spraviš nazaj v tek, kot če samo tečeš. Torej, če dobro trenirate vam za boljši rezultat priporočam samo tek.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA