Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Filipid
#23691
Tudi jaz sem doživel nekaj podobnega. Velja pa opozorilo da se to tudi lahko zgodi takoj po startu, ker te enostavno množica tekačev ob progi kar potegne naprej. Ta svoje pa tudi naredijo navijači in takrat se lahko zgodi da enostavno nekontrolirano preveč hitro začneš. Kar pa je lahko kasneje usodno. Jaz sem se zmeraj do 15 km mal držal nazaj če sem šel maraton.
Uporabniški avatar
 Matevz
#23707
Ta problem na začetku drugega kroga ni povezan samo s prehitrim tekom na koncu prvega kroga.

Do psihičnega problema pride v vsakem primeru. Po 21km je vsak že precej utrujen, noge bolijo, vsi zavijajo v desno, naenkrat si sam......

Jaz vedno rabim ene dva do tri kilometre, da si v glavi spet vse naštimam in da gre naprej po starem. Tako da do tega problema bo brez dvoma prišlo.

Zanimivo pa je, da je na Ironmanih velikokrat še več krogov (tudi 6), pa nikoli nimam nobenega problema. Verjetno sem tam že tako zjeban, da glava že tako slabo dela, da se še sekirat ne morem več.
 mojA
#23719
Do psihičnega problema pride v vsakem primeru. Po 21km je vsak že precej utrujen, noge bolijo, vsi zavijajo v desno, naenkrat si sam......

Mogoče vam lahko pomaga moja "finta". Name to dejstvo namreč vpliva ravno obratno. (kao da imam ne vem kakšne izkušnje, no, 1x je bilo tako pa srčno upam da bo vedno). Ko ta kratki odvijejo v svoj cilj si rečem, tako, sedaj gre pa zares. Sedaj pa tečeš svoj maraton. In veselo si nafilam pljuča s kisikom, pazim na držo, tek, poskušam pravilno teči, pojem gel in grem ! In ves čas, ko mi je hudo si rečem: punca uživaj, tečeš maraton, trdo si trenirala, vse je pod kontrolo. Bolečine pa poskušam nekako odmisliti, v glavi si vrtim svoj film. Jaz : telo in moja duša, zrak, svoboda, navijači, vsi ki jih imam rada, maraton... in cilj ! Pravo navdušenje !
Strhospoštljivo se veselim nedelje !! JOOOOJ!!!
 amerigo
#26295
Morm povedat, da sem tudi jaz bolj frišn, čeprav sem pred leti profesionalno treniral nogomet in od takrat sem kolikor toliko vzdrževal kondicijo. Nekaj časa sem premišljeval o maratonu, ker ga vsi vi preveč napihujete :twisted: . Zdi se mi da ni tak bav-bav... Po programih ki sem jih opazoval med atleti za polmaraton, vam morm povedat da nogometaši malo bolj garajo in nabirajo kilometre... Sicer pa je važn das med tekom uživam in na tekmi sem neizmerno užival in me boste še videli, večkrat!!!
Uporabniški avatar
 primus
#26306
amerigo napisal/-a:... Zdi se mi da ni tak bav-bav...!

Nihče ne pravi da je maraton bav-bav, tudi nihče (upam) ga pretirano ne poveličuje. Večina tukaj nima kakšnega profesionalnega športnega pedigreja in nam predstavlja predvsem velik (ne samo športni) izziv... Tečemo pa ne zaradi maratonov !

Sicer pa - jaz sem običajno bolj previden v komentiranju stvari, ki jih ne poznam. Najprej probaš, potem pa...

:wink:

primus
Uporabniški avatar
 tadejk
#26317
amerigo napisal/-a: Nekaj časa sem premišljeval o maratonu, ker ga vsi vi preveč napihujete :twisted: . Zdi se mi da ni tak bav-bav...


Najbolje je poizkusiti. Sam sem počel marsikaj v življenju, tudi zelo napornega in dolgotrajnega (alpinizem), pa sem imel in še imam pred maratonom "rešpekt". Je res da je to en drug svet.

amerigo napisal/-a: Po programih ki sem jih opazoval med atleti za polmaraton, vam morm povedat da nogometaši malo bolj garajo in nabirajo kilometre...


Težko je primerjati rekreativnega tekača z profesionalnim nogometašem.
Trening profesionalnega tekača lahko vidiš na http://www.sportosplet.net/viewtopic.php?t=1033&highlight=haile. Je pa zanimivo, kako zelo utrujeni so naši nogometaši po 90min igre imajo pa vmes še pavzo 15min. Maratonec pa teče dobri dve uri z tempom 20km/h pa sta videti podobna na koncu.
Uporabniški avatar
 Bajsi
#26323
Helou!
Ne bom se spuščal v razprave, ali je maraton bav-bav ali ni, ali je fuzbal bolj naporen ali ni.
Zato, če si okusil eno naporno "zabavo" še ni rečeno, da lahko drugo podcenjuješ.
V majčken zagovor fuzbalerjev: pred mnogo leti sem nekje zasledil člančič, ki je govoril o tem koliko pretečejo fuzbalerji v povprečju na tekmi. Najbolj dejavni igralec (ne vem kateri, ali napadalec, ali...jih ne poznam) preteče, bolje rečeno prešprinta približno 11km. Najmanj dejavni je golman, ki se premakne za borih 500m.
Uporabniški avatar
 oranzni_slon
#26343
Pozdrav!
amerigo napisal/-a:...... Nekaj časa sem premišljeval o maratonu, ker ga vsi vi preveč napihujete :twisted: . Zdi se mi da ni tak bav-bav...

:D :) Just do it! :twisted:

lp, oranzni slon

p.s: Morda bi kaksno na to temo lahko napisali tisti, ki so letos na 9.LM odstopili. ;) In to ne oni, ki so zavestno sli na 21km pod zastavo 42. :) (gorenjska PRESS)
 mojA
#26393
.. he, he ... tek pa fuzbalerji. Se spomnite SP? Naši tečejo kot v počasnem posnetku. Nobene hitrosti, nobene eksplozivnosti. Samo slow motion. Tempo za 42, mogoče. Če špagce ne zmanjka oz te preusmerijo na 21 zaradi limita. Na PST-ju včasih kakšnega srečam, ga imam pol za zajčka. Če bi jaz trenirala bi vse skupaj poslala na maraton. To ti je baza - vzdržljivost in hitrost - za fuzbalerja. Me prav zanima kolk fuzbalerjev je preteklo maraton. Redkokateri!
Sem pa vidla košarkašice-mladinke- trenirat na Žaku. Tek. Intervali. Kapo dol.
Uporabniški avatar
 dusan
#26398
Bajsi napisal/-a:V majčken zagovor fuzbalerjev: pred mnogo leti sem nekje zasledil člančič, ki je govoril o tem koliko pretečejo fuzbalerji v povprečju na tekmi. Najbolj dejavni igralec (ne vem kateri, ali napadalec, ali...jih ne poznam) preteče, bolje rečeno prešprinta približno 11km. Najmanj dejavni je golman, ki se premakne za borih 500m.


Bajsi, 11km ne more biti kdo ve koliko nazaj. 20 let nazaj je največ pretekel sodnik 5-6 km (če me spomin ne vara). Igralci so pač igrali Verdenikov "totalni nogomet" :D :D (gibanje brez žoge...STROGO PREPOVEDANO!!!! :D :D
 Lučko
#26405
Dušan in ostali iz SSTF :lol:
vidim, da ima amerigo napisan kraj Celje, se pravi nekako spada pod SSTF :lol:. Pa me je prešinila ideja, da ameriga povabite na trening SSTF. Če je možakar zato, se lahko zmenite za en skupni trening, ki se ga bom tudi jaz z velikim veseljem udeležil. :lol:
PS
Pol po eni bav, bav dvajsetki :lol: , bomo pa še en (amaterski) fuzbal odigral. Katera ekipa zgubi, je plačnik Ana-Lize. :twisted:
 amerigo
#26444
Nisem vas hotel ujeziti, mogoče kdo od vas res malo preveč spoštuje maraton, po eni strani je prav, vsako obremenitev je treba spoštovati, vendar ne preveč... Se pa udeležim z veseljem udeležim treninga, nočem pa tekmovati z vami, jaz tekmujem sam s sabo, ko grem tečt in se ne oziram na druge!!! Nogometašev pa ne žalit, ker mislim, da je že dovolj, da se Slovenija uvrsti na veliko tekmovanje, nekaj držav ima več registriranih nogometašev, kot je pa nas vseh skupaj!!! Nisem hotel nobenega užalit, enostavno sem povedal kar misllim... Se bom pa udeležil kakšnega vašega srečanja...
Uporabniški avatar
 dusan
#26474
amerigo napisal/-a:Nisem hotel nobenega užalit, enostavno sem povedal kar misllim... Se bom pa udeležil kakšnega vašega srečanja...


Amerigo, saj ni bilo tako hudo. Te pa prav prisrčno vabim jutri ob 15.00
v Šempeter na lahek tek :D :D in AnaLizo. Za Podrobnejše informacije
pošlji ZS meni ali Editorju. Upam da se vidimo.
Uporabniški avatar
 Fotr
#26478
amerigo napisal/-a:Nisem vas hotel ujeziti, mogoče kdo od vas res malo preveč spoštuje maraton...

Mravlje je včeraj rekel: "Maraton ni tek, maraton je potovanje!" Dodajam:"Maraton z vsemi spremljevalnimi pripravami in dogodki je ritual!" Sodelovanje pri ritualu pa zahteva spoštovanje, duševno in fizično prisotnost in sodelovanje. Brez tega ni užitka pri teku, tek je treba spoštovati tudi če ni maraton, rekel bom celo, do teka je treba biti ponižen kot do gore, na katero se vzpenjaš. Meditacija pride takrat, ko nimaš nobenega cilja, kako hitro ali kako daleč boš tekel, pojavi se takrat, kadar je tek nujna osnova za sproščenost misli in duše. Tudi užitek pri teku je težko doseči, posebno, če je človek obremenjen s kakšnimi obvezami. Na treningu se ne da meditirati, to je možno (vsaj pri meni) pri počasnem teku v pravem ambientu in s pravim razpoloženjem.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA