Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Dušan
Pozdravljeni!

Težko je reči, da je tek, ni samo to, je veliko več! Mogoče gorski tek, a tudi samo to ne. Je doživetje, ki človeka prevzame. Tri dni po tem, še kar sanjam in se prestavljam tja ...

Sem predvideval, da zmorem, čeprav me je bilo malo strah. Ne vem, če veste, kje so Stržišče?! Majhna vasica na pobočjih Črne prsti nad Baško grapo. Tisti znani maraton štirih občin teče tam mimo. Tam so moje korenine in tam sem si postavil štart! In cilj! In vmes Triglav...

Triglavski maraton, recimo, da se lahko imenuje tako.
Trasa: Stržišče-Rodica-Vogel-Komna-Sedmera-Dolič-Triglav-Planika-Velo polje-Voje-Stara Fužina-Žlan-Črna prst-Kal-Stržišče
Dolžina: cca. 75 km
Višinska razlika: cca. 4500 m navzgor in 4500 m navzdol (skupaj 9000 m)
Markirani čas: 32 ur

Oprema:
La Sportiva Exum Ridge
nahrbtnik, camel bag 1.5 I, tri pare nogavic, kratke hlače, švicarska majica z dolgimi rokavi, tekaški flis, palice, ruta + dodatna oblačila v nahrbtniku za primer slabega vremena

Štartal sem ob polni luni, se še v sanjah povzpel do Rodice, dočakal dan pod Voglom, na Komni slišal smrčanje utrujenih planincev, ob koči Pri Triglavskih sedmerih jezerih natočil vodo in hitro zbežal od nervozne gneče neprespanih gorskih veseljakov, se dvignil na Hribarce in na Doliču užival ob Laškem pivu, ki me je poneslo na očaka! Dobesedno nad oblaki sem bil! Potem sem odplaval do Planike, se tam okrepčal, srkal lepote naših gora na čudoviti poti mimo Velega polja, se spustil v Voje in odkorakal do Stare Fužine. Tam me je luštna kelnarca postregla s pivom in kavo, privoščil sem si tudi cigareto. Cigaretni dim je vsaj malo ublažil moj vse prej kot prijeten vonj. Smrdel se že kot prasec! Nadaljeval sem skozi Ribčev laz do Žlana in strmino čez planino Osredki do Črne prsti premagal v čudovitem popoldanskem soncu. Na grebenu sem kričal kot bi bil malo upiljen, zdelo se mi je, da sanjam ... V koči me je postregel Jože, pivo in šnopček sta bila prava izbira. Spust do Stržišč se je zdel kot častni krog ... ura zmagoslavja!!!

Poraba:
8 litrov tekočine (3 x Laško pivo, voda z isotonikom, multisola, čaj, šnopc), 2 sendviča, juha, piškoti, 3000 SIT
Čas: 17 ur 57 min od tega 2 uri 28 minut počitka
Posledice: manjši žulj na peti desne noge, ostalo o.k.

To so le gola dejstva. Kaj vse človek čuti v sebi ob takem teku, je skoraj nemogoče opisati. Je neponovljivo doživetje!!!

Hvala vsem, ki čutite podobno!

Dušan
Nazadnje spremenil Dušan, dne 02 Sep 2004, 10:49, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 mojcej77
Dušan, ko si tole opisal, sem kar videla tisto malo vasico, pa Rodico, pa Črno prst....in vse vmes.
Parkrat sem se zadrževala tam in verjamem, da je še vedno "nirvana".
In poleg tega, Dušan - kapo dol!...pa ne le pred obsegom tvojega podviga, ampak pred tem, da iz tvojega opisa veje poudarek na užitku ob tem teku, ob doživetjih, ne pa dokazovanje v številkah (beri metrih in času). Mislim, da je to med tekači redka lastnost, sploh tistimi, ki se lotevajo večjih (ekstremnih) podvigov.
Ali pa tisti, ki se teh tekov ne lotevajo zaradi številk, preprosto molčijo...
še veliko podobnih doživetij ti želim, pa pozdrav v Stržišče!

m
Uporabniški avatar
 Dušan
Najlepša hvala za prijazne besede mojcej77!

Ne samo tisto, kar te pri takem teku obkroža, ne prevzame te le tisto ... na tako dolgi poti odkrijes polno novih "jas svoje duse" ... eno lepso od druge!!!

pozdrav Dušan
 aleksander
Bravo Dušan res lep "sprehod" in če v tem še uživaš ,marsikomu se tega ne da povedat,največkrat je treba poiskusit in doživet.
Podobno turo samo krajšo sem jaz opravil izpod Porezna na Porezen,Petrovo brdo,Črna prst,Rodica,vrh Vogla,Razor planina in Tolminske ravne.Poraba je bila 2 l tekočine in dva sendviča v Ravnah pa me je čakalo kosilo. Za pot sem porabil 8 ur brez pretiravanja v srednjem tempu.Enkratni razgledi in občutki v horah ti dajo poleta ki ga v urbanih naseljih ne najdeš in zato je pri meni še vedno na prvem mestu gorski tek ali hoja.

LP
Uporabniški avatar
 vanja
Dusan, cestitke tudi od mene in priznam, da ti globoko zavidam za taksno dozivetje!!! In verjamem, da se tega ne da kar tako opisat!

Svaka cast, res!

LP, Vanja
Uporabniški avatar
 Dušan
Saj verjetno ne bom povedal dosti novega, a vseeno ...

Nekaj je stvari, ki so odločilne, da zmoreš tako dolgo pot in na njej uživaš:

- ustrezna priprava: poznavanje poti in pravilno načrtovanje časov
- motiv: iskanje mej svojih sposobnosti, spoznavanje svojih reakcij ob tako dolgotrajnih obremenitvah, ne pa postavljanje časovnih rekordov
- izbira sebi primernega tempa: čutiti prag maksimalnega napora ob stalnem zavedanju, kako dolga je še pot do cilja ("tako, da še slišiš ptičke pet")
- pristen stik z naravo, ljubezen do gora
- erotična motivacija (povzeto po Hodaliču) ha ha ...

Jasno, da tudi brez ustrezne kondicije ne gre. A psihična priprava je po mojem odločilna. Nikoli nisem verjel, da po treh kilometrih vzponov in treh kilometrih spustov premagaš 1300 m strmega vzpona kot bi šele začel s turo in da noge proti koncu hoje in teka bolijo manj kot tam nekje na polovici ... In da po 17 urah še vedno brez problema teces ...

Če tega ne probaš, niti ne veš. Če ne probaš ne veš, da je strah pred "neuspehom" popolnoma odveč!

Lp dušan
Uporabniški avatar
 matjaz
ni mi cisto jasno, ali je to tek, treking, hribolazenje, ali kaj drugega? Kajti zame je tek, tek.
Uporabniški avatar
 Dušan
matjaz napisal/-a:ni mi cisto jasno, ali je to tek, treking, hribolazenje, ali kaj drugega? Kajti zame je tek, tek.

Ha, odlično vprašanje!!

Reciva, da je bil gorski tek! Kaj to pomeni, verjetno veš! Prepričan sem, da je izbrano traso mogoče premagati še veliko hitreje, vem pa tudi, da po klinih čez Triglavsko steno ni mogoče teči!

Je pa vse skupaj vredno probat!

Lp Dušan
Uporabniški avatar
 Dušan
Mogoče bi bolj spadalo v rubliko "doživetje na teku".

Tamar-Jalovec-Vršič-Tamar je proga, na kateri je na mogoče več kot na polovici poti tudi skoraj normalno teči. Jasno, gre bolj za "tehniko" gorskega teka, a da se biti kar hiter.

Na celotni poti sem srečal le štiri planince. Drugače pa čisto sam. Tišina, v kateri slišiš le sebe, okolje v katerem se ti zdi, da ni od tu! In ko se ti na vrhu Jalovca pridruži lačna kavka ... se zliješ z naravo ...

Nočem delati skomin, le želel bi, da še kdo drug izkoristi ponujeno.

Tudi nočem pisati o časih. Sem se malo zamislil na "cilju", ko sem pritekel v Tamar. So me vprašali, kje sem bil in sem jim razložil. Potem so vsi v eno povsem resno zatrdili, da lažem!! Do solz sem se nasmejal ... in se vprašal, zakaj jim to sploh razlagam?!

Nič slabši nisi, če sem jaz boljši ... in nič boljši nisi, če sem jaz slabši ...
Madona sem zafilozofiral!!!

držte se! Dušan
 Jožko
Lep pozdrav vsem skupaj
Najprej seveda čestitke Dušananu za izreden tekaško-uživaško maraton.Ni dosti manjkalo pa bi se ga udeležil tudi sam,vendar glava ni bila pripravljena in sem Dušana raje čakal v koči na Črni prsti.(pa mogoče kdaj drugič) Taki teki ,če lahko tako rečem so pravi balzam za dušo seveda za tiste,ki jim to kaj pomeni in za vse tiste ,ki nam doživetja z naravo pomenijo več kot vsem ostalim zemljanom.Čas pri takem podvigu ni v prvem planu,čeprav brez tudi ne gre.Najbolj pomembno pri vsemu je da čutiš kako človek funkcjonira cel dan sto na uro brez večjih težav in zraven še uživa.Take stvari je treba probat in jih doživet.No sam sem lani pretekel pot iz Krna do Črne prsti v 5h20min.in vam povem da sem pri vseh mukah užival sto na uro.
Lep tekaški pozdrav vsem pa oglasite se kaj na steza našega maratona.Prav danes sem pretekel del proge,vam povem proga je prekrasna v tem lepem jesenskem času.
Jožko
Uporabniški avatar
 Dušan
Hoj Jože!

Sem te čakal na vrhu Črne prsti ... smola, da se proga maratona vrhu izogne! A ni panike, sem vedel, da si nekje blizu! Sva oba čutila "nirvano" tistih hribov, kot pravi Mojcej77, hribov, ki so nama najljubši!

Sem danes srečal še enega nama podobnega norca ... na vrhu Črne prsti se je komaj ustavil, malo je manjkalo, da bi poletel na bohinjsko stran!

Imej se!

Dusan
 Jožko
Mislim,da se je nas ekstremni tekac utrudil(ha ha)nisem mislil resno,ker vem,da Dusan neumorn tekac.Sam sem v zadnjih dneh imel vec opravka s podivjanimi vodami kod s tekom.Sem pa danes pogledal po progi od Kal.brda do vasi Kal je od lepe poti ostala prava groza kako je naprej pa nevem.Bom sel pogledat v naslednjih dneh.Mislim,da bomo imeli kar nekaj ,da bomo stvari spravili v prejsnje stanje.
Lep pozdrav Jožko
Uporabniški avatar
 Dušan
Ja, vse v znamenju napredka! Nove gozdne poti, nove rane v okolju! Pride stroj in naredi šit v nekaj dneh, narava pa potem potrebuje dolga leta, da se rane zacelijo! Potem se pa še čudimo, zakaj vedno novi zemeljski plazovi, zakaj uničujoči hudourniki, ki nosijo s seboj cele hribe materiala ... !

A je že tako, da morajo ljudje v tistih hribih od nečesa živeti!

Drugače pa ... ne skrbi Jožko! Sem v pogonu! Trenutno se "pripravljam" za Ljubljanski maraton. Danes sem hotel skočiti na Grintavec, pa me je dež zajebal!

Pozdrav!

Dušan
Uporabniški avatar
 Dušan
Pozdravljeni!

Pa sva ga, z Jožkotom ponovila, "Triglavski maraton"!

Z manjšo spremembo ... štartala sva na Črni prsti! Šlo je brez problemov! Efektivnega "gibanja" je bilo za 16 ur 10 min! Tura pa je skupaj trajala skoraj 20 ur! Jasno, vmes so bili počitki in proslavitev uspeha na Črni prsti, torej že pred ciljem!

Posledice?! Ja, zelo dober občutek, prijetno doživetje ... in en majhen žulj na mezincu desne noge!

Držte se!

Dušan

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA