Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 mare
Izkušenejše tekače sprašujem, kakšne so njihove izkušnje glede opreme za maraton v dežju. Sam sem doslej najdlje tekel 2 uri v dežju in me skrbi predvsem obutev. 4 ure v mokrih supergah se najbrž ne bi izšlo brez hudih žuljev. Če obujem goretex superge so te precej težje manj zračne in manj udobne (vsaj moje), pa tudi tu zna priti not kakšna moča od zgoraj. Ena ideja bi bila imeti s seboj v vrečki nekaj parov suhih nogavic in se parkrat preobuti (kar bi vzelo kar nekaj časa, pa še noge bi bile suhe le malo časa), mogoče bi me nekje na polovici čakal nekdo s suhimi supergami. Kaj pa obleka? Katera je tista temperatura, pri kateri pustite, da vas pere in hladi dež: Jaz se pri krajših tekih tam do 15 stopinj ne sekiram zaradi dežja in vzamem samo kapo.
Uporabniški avatar
 roky1
Lansko leto sem odtekel maraton v Raveni, kjer je od štarta dve uri neusmiljeno lilo. Na cestah so bile velike luže, tako da smo včasih zavili kar na travnik in se jim tako ognili.
Superge sem imel že na štartu čisto mokre tako, da se v nadajlevanju za manjše luže sploh nisem oziral. Po približno 7-8 kilometrih sem začutil, da mi nogavice lezejo z noge in se nabijajo pri prstih. Zelo nerad sem se na hitro ustavil jih potegnil gor in hitro nadaljeval. Do cilja potem ni bilo več nobenih problemov. Žuljev nisem dobil, sem mel pa kožo na nogah res "lepo" ko sem dal superge dol.
Zaradi vremena, namočene, težke opreme je bil to definitivno najtežji maraton. Sam rad vidim če med tekom rahlo dežuje-prši, ampak taka v takem dežju kot je bil v Raveni si ne želim več.
No pain no game :wink:

Drugače pa pred tekmo vedno vazelin na noge, kar na debelo, pa ne bo žuljev, pa še waterproof je brez goretexa.

Glede oblačil pa moker si tako ali tako. En dan pač potrpiš, zato je včasih dobro narediti že same treninge v ne ravno prijetnem vremenu, da se človek navadi. Glede preoblačenja pa mislim, da je popoln nesmisel.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Preobuvanje je v tem primeru zguba. Takoj bi bil spet moker. Preventivno si lahko potejpaš petni del, pa morda prste ... Eni uporabljajo micropore trak.
Vazelin uporabiš po tem, ko se polepiš (če se), saj na mast lepilo ne prime.
Za tek v dežju je res pomembno, da imaš šiltkapo. Pomaga tudi lahki brezrokavnik, a ne pričakuj, da boš suh.
Noge so mokre in po nogah ti teče do zoknov, ki se lepo napajajo. Menim, da so kompresijski oprijeti in eni tekaški zokni preko, dobra rešitev. Elastični igrajo funkcijo druge kože.
Jaz uporabljam v takšnem primeru obutev brez goreteksa, razen pri gorski varianti, kjer moraš res stopiti v potok.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA