Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
#20342
Nazadnje sem o tem pisal po kranjskogorski desetki. In nisem nameraval več. Pa sem si premislil, k ponovnemu vračanju na isto temo me je tokrat izzval Filipid. In ne morem mimo tega kar tako,rad bi (spet)pojasnil par stvari.
Najprej,cena,oziroma prijavnina. V nasprotju z mnenjem večine tekačev, da se višina prijavnine določi čim višje (da več ostane), se le-ta določi tako, da po pokritju vseh predvidenih stroškov ne nastaneprevelika negativna bilanca.Pod pogojem, da je vreme OK, in da se preveč ne uštejemo pri oceni udeležbe.
In sedaj, razlika med tekmo, ki jo enkrat letno prireja kako vaško športno društvo in recimo, Kranjskogorsko desetko, Bohinjem, Vršičem...
Za primer naj vzamem Bevke ali Drenov grič (pač dve vasi v moji bližini,obe tekmi poznate), lahko bi pa katerokoli podobno. Pri njih se že sedaj točno ve, kje in kdaj bo naslednja tekma, kdo je glavni in kdo bo kaj pripravil, kdo bo prispeval nagrade in kateri gostilničar bo skuhal makarone za tekače. Za vsako malenkost je znana cena, ve se, kateri obrtnik bo prispeval kak svoj proizvod v žrebanje in kateri lokalni tiskar lahko potiska majice za ceno materiala. Gasilci so pripravljeni prevzeti varovanje, aktiv kmečkih žena pogostitev, piškote in druge dobrote, čase bodo prišli merit iz občinske športne zveze.Vsi delajo zavzeto, z dobro voljo in več ali manj brezplačno.Zapore vaških cest niso potrebne, zdravnika ponavadi ni. In kaj nastane? Prijetna, topla, do tekačev prijazna tekma, po možnosti z veselico na koncu (ki bi bila v vsakem primeru),ki jo vsi na vse pretege hvalijo.Upravičeno.Fantje in dekleta se res potrudijo.Enkrat na leto vsi stopijo skupaj,cela vas.
In nasprotje temu? NoviceExtreme na primer delamo tekmo v Kranjski gori(Bohinju...).Predračun: majica s tiskom-1000sit/tekača, golaž-600sit,/tekača ,medalja 500sit/kos, honorar GRS za varovanje,honorar Timingu za merjenje časov, honorar sodniku, honorar zdravniku, zapora ceste in policija ,stroški prevoza, nepredvideni dodatni stroški. Le darila dajo sponzorji ( a se jim to poplača drugače-obesiti je treba desetine transparentov...) .In kaj dobimo tu? Korektno izvedeno, a drago tekmo, s katero nekateri niso zadovoljni, ker ni bilo sadja, drugi,ker ni bilo vegetarijanske hrane, tretji bi spljuvali vse počez, ker so časomerilci (profesionalci, ki delajo za drag denar)ravno pri njih naredili napako,spet drugi so navajeni treh vrst pijače na okrepčevalnicah in na koncu sadje in sladkarije po želji. In nagrade za vse, seveda. Ne gre, ne znese, račun se ne izide. Kljub temu, da smo Extremovci za izboljšanje standarda na naših tekmah velikokrat prišli in delali zastonj.Za lepo rdečo majico ali samo povračilo stroškov prevoza.
Nekateri nas poznate nekaj,drugi večino. Se vam zdimo pošteni ali pridobitniške barabe, ki se okoriščajo z visoko štartnino?Verjemite, vsi smo tudi športniki,tekači in samo v interesu športnikov, tekačev smo naredili čisto vsako tekmo do zdaj.Pošteno in po svojih najboljših močeh. Nihče od nas ni zaslužil pri tem delu ničesar. A tudi poniževanj in podcenjevanj si nismo zaslužili.In ni nam treba poslušati, naj gremo in se učimo na drugih tekmah.Mi znamo. Delati tekme,ne pa tudi čarati.In zato nas ne boste več videli na nekaterih tekmah.Če kdo zmore, naj jih izvede bolje. Raje bomo mi hodili na vaške teke in se počutili dobro. In sproščeno.
Uporabniški avatar
 bosin
#20369
Saj vem, da sem bil že (pre)dolg, a bi vseeno rad še nekaj dodal. Prejšnji teden sem plačal štartnino za maraton v enem večjih evropskih mest. 50€ ali 12000sit. In kaj dobim za to? Poleg tekme praktično nič. Pa bi si za ta denar lahko kupil kar velik kup piškotov ali sadja, kar nekaj lepo potiskanih majic ali športnih napitkovv. Ali bi se pa najedel, napil in naveselil na par veselicah, vključno z veliko količino vitamina B. Gre samo za tehtanje vrednosti in vrednot. Jaz sem izbral tek.
Uporabniški avatar
 Fotr
#20372
Bosin, tukaj res precej stvari ne razumem. Kako pa se odločite, da boste izvedli neko tekmo? Ali kar sami pridete, vzamete stvari v svoje roke in naredite tekmo? Ali vas kakšen organizator povabi, da za plačilo ali zastonj organizirate tekmo? Saj se NoviceExtrem pojavljajo celo kot sponzorji tekov, vi pa vse to organizirate za majico in potne stroške? Če vas povabi organizator, ki ima že zagotovljene sponzorje, ali je ta organizator tako nesramen, da reče ala Bosin, pridite in naredite vse potrebno za izvedbo teka, dobili boste majico in golaž, potem pa pobere še štartnine? Ali ne bi enkrat pred izvedbo tekme organizatorju rekli, poslušajte izvedba tekme stane toliko in toliko, mi bomo vse naredili, vi pa financirajte postrežbo tekačev, uredite zaporo cest, parkirišča in nagrade, naše delo pa znese toliko in toliko! Saj imajo še prostovoljna gasilska društva, ki skrbijo za varnost in red na tekmi ponekod plačane dnevnice, vi pa vse to naredite zastonj ali za majico. Res ne vem, kako poteka organiziranje teka v ozadju, ali eni služijo, drugi pa za njih delate zastonj?
Pa še nekaj je, namreč tisti napitki in rezine limon in piškoti, ki se delijo na tekmi. To ni požrešnost tekačev, ki hočejo po vsej sili nekako povrniti štartnino, ki so jo plačali. To je izraz organizatorja do tekačev, izkaz spoštovanja in dobrodošlice, da so veseli, ker so tekači prišli in naj pridejo še naslednjič. Zato pa radi plačamo več štartnine, ne zato, da bi dobili poleg vode še banano ali krhelj lubenice. Zato se gre, mi vedno izberemo tek, naj tek izbere še organizator, izvajalec pa naj zaračuna stroške za svoje delo. Drugače smo nategnjeni vsi, tekači, ki tečemo za dobiček organizatorja in izvajalci, ki delate zastonj!
Uporabniški avatar
 bosin
#20373
Tako je, fotr, večkrat smo nategnjeni vsi. Način organizacije, ki si ga ti predlagal, nam zelo uspešno funkcionira v Mokronogu. Domači organizatorji so želeli imeti tekmo,povezali so se z nami, razdelili smo si dolžnosti, na koncu pa tudi stroške in (minimalni) dobiček.Brezhibno.V nekaterih drugih okoljih pa z enakim dogovorom stvari ne funkcionirajo.Mi naredimo svoj tehnični del(potrudimo se, da je ok),naši lokalni sodelavci (prijatelji,bi rekel Kalček), pa svoj del naredijo ali pa ne.Potem pa vsak prikaže svoj delež vloženih sredstev in svoj delež stroškov.Pošteno ali pa ne.Gasilci delajo brezplačno ali pa ne...In na koncu se izkaže, da bi bila tekma lahko prijaznejša do tekačev, če bi bilo ...naprimer, na cilju sadje.In kritike letijo na previsoko ceno za tako slabo ponudbo (glej: Filipid-Šoštanj) in seveda na NoviceExtreme. In mi to v imenu prijateljstva do lokalnih prirediteljev in z željo in trdnim namenom, da bo drugo leto drugače,lepo požremo.Približno tako gre to.
Uporabniški avatar
 Z*
#20375
V primeru "Šoštanj" (ko se že ravno omenja) nisem mislila visoke štartnine kot take in tega, kaj za to dobimo - ceno pač postavlja organizator in tekači jo plačamo ali pa ne pridemo. Navsezadnje je cena primerljiva z drugimi v okviru Štajersko-koroškega pokala. Ponekod dobimo pač malo več in drugje manj. Moti me to, da je tek v okviru prireditve "Dnevi rekreacije 2004 v Šoštanju", kjer imajo v razpisu http://www.sportna-zveza-sostanj.si/novica.php?pid=595 ali opisu navedeno naslednje: Glavni namen prireditve je, da se prebivalke in prebivalci seznanijo z različnimi športnimi panogami, saj bodo kar na polovici aktivnosti prisotni demonstratorji, ki bodo udeležencem predstavil pravila in športno opremo. Po predstavitvi bo lahko vsak udeleženec pod nadzorstvom demonstratorjev izvedel nekaj vaj in se naučil rokovati s športnimi pripomočki, ki jih zagotovi posamezno športno društvo. Drugo polovica prireditev sestavljajo pohodi v naravi ter rekreativni turnirji. Udeležba na vseh aktivnostih je brezplačna.
Zaradi navedenega bi pričakovala, da imajo poleg teka za Pokal (10 km), ki se plača, še netekmovalni rekreacijski tek za občane (kot ga včasih imenujejo) na recimo 5km, kjer štartnine ne plačajo, saj je namenjen popularizaciji teka v Šoštanju. Tak primer ni neobičajen; med drugimi je bilo tako na Cometovem teku v Zrečah, ko so po "uradnih" tekih s štartnino priredili še brezplačni tek za vse (nekateri tekmovalci smo se ga udeležili za iztek).
Če brezplačnega teka za občane ne bo, potem nekdo nekoga zavaja (glej opis zgoraj), če ne uporabim grdih izrazov. Tudi v Mariboru imamo podobno vsakoletno prireditev "Športni vikend", kjer je tudi večina aktivnosti brezplačna, nekatere pa ne, vendar je na letaku natančno navedeno, kaj je potrebno plačati in koliko (običajno je popust). To je stvar (korektnega) odnosa do udeležencev.
Teme pa nisem začela zato, da bi se "brezplačno prišvercala" na tekmo, ampak zato, da na brezplačno rekreacijsko prireditev, kakršno Športna zveza Šoštanj pravzaprav v opisu obljublja, povabim nekatere, ki si ob mizerni plači, s katero morajo preživeti, udeležbe na prireditvi s tako štartnino preprosto ne morejo privoščiti (majčka gor ali dol).
PS. Samo mnenje.
Uporabniški avatar
 bosin
#20378
Z*, tvoje razmišljanje sem tudi razumel tako, kot pišeš.Mene je bolj zbodlo tole:
Kakor kaže bo res samo navijanje brezplačno. Zgleda, da bo startnina po vzoru Novice Extreme . Jaz prišel bom , a plačal tako visoke startnine bom ne . Bom pa tekel brez številke,
Uporabniški avatar
 Fotr
#20381
bosin napisal/-a:...Mi naredimo svoj tehnični del(potrudimo se, da je ok),naši lokalni sodelavci (prijatelji,bi rekel Kalček), pa svoj del naredijo ali pa ne...


Potem bi bilo pa zelo koristno nadaljevati s prakso ocenjevanja tekov na TF, kot je tudi že predlagal BojanU. Naj se ve, kdo pri organizaciji teka bremza in kaj je dobro in kaj je slabo, kdo kaj naredi in kdo ne. Pa če nekomu ni všeč visoka štartnina, naj to napiše, pa če nekomu ni všeč ponudba tekočin ali da ni golaža na koncu, vsak ima svoje poglede na tek, zato je treba tudi to omeniti.
Saj nazadnje, če se gremo v stilu zaslužka za organizatorja, plačamo štartnino in kaj nudi organizator? Nevarovane ceste, parkiranje na pločnikih in na koncu da se čimprej podrzamo...zato nas pa nategujejo, ker vedo, da se nam gre za tek in da bomo zadovoljni že, če bomo tekli. Tudi če kdo pomaga pri organizaciji prostovoljno in naredi kiks je treba povedati in nihče ne bi smel biti užaljen, saj ne bi kritizirali zato, da bi nekoga žalili ali podcenjevali, ampak, da bi bilo naslednjič bolje. Seveda pa je treba tudi pohvaliti, kar je dobro.
Iz ocen tekov bi lahko na TF propagirali udeležbo na tistih tekih, ki bodo najbolje ocenjeni ali najmanj kritizirani. Če plačaš vstopnino za gledališče in je predstava slaba, se čutiš ogoljufanega in zakaj bi bilo drugače na tekmi? Prijaznost organizatorjev je najmanj, kar bi pričakovali in tudi draga ni, obenem pa nihče ne bo videl morebitnih napak, če bo prijaznost prevladovala, ali pa bo napake oprostil. Od tekme moramo imeti vsi nekaj, tekači zadovoljstvo, izvajalci zaslužek in povrnjene stroške za delo, organizator in sponzorji pa dobiček, če ne takoj pa dolgoročno. Samo ne dobiček na račun štartnin, ki naj bodo bolj evidenca in dokaz resnosti za tekače, ampak na račun tega, da bodo v ta kraj tekači še prišli, pripeljali še več gledalcev in spremljevalcev in še več potrošili v ponudbi samega kraja. Sicer naj raje tečemo po domačih terenih, organizatorji naj se trudijo na drug način za goste in turiste, sponzorji pa naj propagando delajo po TV.
 mojA
#20383
Dragi Bossin in vsi Extremovci!

Če se postavim v tvojo kožo bi prav gotovo podobno reagirala. Najlažje je namreč kritizirati. O, tudi sama rada to počnem. Neznansko. Zato, da bi bilo bolje. Malokdo pa to hoče tudi razumeti in videti. Ampak najprej moraš zadevo poznati in se o njej pozanimati. Sicer je pa splošno znano kakšni smo Slovenci: zavistni in privoščljivi, prav nič lepe lastnosti nas ne krasijo. Kar nekaj Extremovcev vas poznam, pravzavprav sem prav z vašo pomočjo še bolj vzljubila tek. Na svojih prvih tekmah v Sežani , Mokronogu, Kg-10 sem občutila tisti pravi tekaški filing, ko te množica tekačev navduši in privzdigne. Ko sem se prav z otroškim navdušenjem čudila kaj na tekmi vse lahko dobiš. Poleg teka ! Majica, napitki, včasih prigrizki… vedno več in več. Tako tekač počasi postaja razvajen, postaja kot današnji otroci, kateri imajo, roko na srce, polne riti vsega. Skozi cel kup navlake, igrač, nepotrebne krame, prigrizkov, napitkov - človek izgubi bistvo in smisel. Življenje ne živi, tek ne teče – le životari in teka za nepotrebnim materialnim balastom. Kuga in strup današnje dobe.
In ni vse napredek in razvoj, kar se sveti in blešči. In za božjo voljo, le zakaj se moramo ves čas zgledovati po drugih in stremeti za stvarmi, ki jih ima skorumpirana Evropa in degenerirana Amerika? Zakaj se ne zavedamo lastne vrednosti, domačih lepot in ne nazadnje - naših tekem. Slovenskih prog, zraka in čiste slovenske tekaške duše ne odtehta nič. Prav gotovo nobena stvar ali dobrina, če hočete. Kaj nam bo gora kemijsko predelanih živil in napitkov. Kričavih posiljujočih reklamnih panojev. Fluorescenčne embalaže in upadljivih pisanih tekaških dresov. Kapic, naučesnikov. Jajca ! Balast ! Koprena ! Laž ! Dragi tekači ! Tek je šiht, je matr, švic. In užitek.
Vsi bi tekli maraton. Philipidies (se opravičujem, če sem narobe napisala) ni imel ob sebi gelov, power ploščic, mineralnih napitkov. Pijačo na vsakih 5 km. Juhico, paštico, čajčke, krheljčke v cilju. Imel je vodo, voljo in cilj.
Ljudje smo res nenasitni, nikoli zadovoljni, še več in še več bi želeli. Tako je mogoče prav, zato prihaja do razvoja. Samo ljudje moji, razvijamo se v napačno smer. Ne ostajamo zvesti sebi. Kopičimo navlako, v srcih in dušah pa ostajamo prazni.
Naj se na tekmah kreše navdušenje, ozračje poka od sreče in zadovoljstva nad samim seboj. Ne pa smrdi po postani pašti in zgnitem sadju. Bodimo vendar zadovoljni z malim in s seboj.
Uporabniški avatar
 lojzeP
#20416
Ja ni kaj - zanimivo in poučno branje.
Bi še jaz dodal svoj lonček ( bi bilo čudno, če bi ostal tiho ).

Gledano v celoti, sta za debato vedno potrebna ( vsaj ) dva, in tudi tu ni drugače. Različni pogledi na isto situacijo so zelo življenski.

Če gledam s stališča Filipida, se človek pač izpostavlja s svojim mišljenjem, ko ( morda ) njegovo mnenje ni bilo dobro interpretirano, in ( morda ) dobro razumljeno. V njegovem pisanju bi se našlo še kaj za detajlno debato, pa ne bi o tem.
Nisem prepričan, da je hotel koga žaliti ali kazati s prstom na nekega "zaslužkarja", so pa njegova razmišljanja nekako življenska. Če organizator ( ki to ni v celoti ) pridobi sponzorje, se takma organizira z lahkoto, pa so na koncu zadovoljni vsi- denar od štartnine se razdeli za zaslužek, in to je to. Zelo preprosta kmečka logika.. Če isti ljudje niso bili sposobni le-tega, pa naj gredo po stopinjah bohinjskih jeklenih triatloncev, pri katerih je glavni organizator ( izvajalec - ??? ) pač ugotovil, da zadeva ni izvedljiva, dvignil roke in - tekme ni bilo ( vsaj kolikor je meni znano ). Gentelmansko in korektno.
Smatram, da je tako bolje, kot pa , da so na koncu taki in drugačni komentarji ( večino NEupravičeni ).
Sicer pa je razumljivo, da vsi in povsod ne bodo nikoli zadovoljni, drži pa kot pribito, da smo do neke mere že prav znaveličani vsega - stremimo le še k nekim kvazi superlativom - ko se je treba pa izpostaviti z dejanji nas pa ni.

Gledano s strani Bosina je stvar nekako preprosta in dojemljiva .
Človek se z ekipo zagnancev trudi narediti zadevo po svojih močeh najbolje, pa na konu letijo kritike.
Tu bi njemu stopli v bran z znanim mišljenjem, da kritiziraj le v primeru, če znaš to bolje narediti, oz. pokazati, kar pomeni - pljuni v roke, pokaži rezultat, potem te bomo pa vzeli še mi v precep.
Se strinjam, da ni prijetno poslušati le kritike (kdo je pa kaj pohvalil prireditve v organizaciji Novice Extreme), pa vendar je tudi to življensko. Morda bode v oči Bosinovo spuščanje v vsek detajl, ki ima le malce negativen prizvok. V takih primerih je stvar precej jasna. Obstaja pač neka prireditev ( lahko da je organizator N.E., ali kdo drug ), če ti je priti to stori, sicer kakor komu ljubo.
Znano je, da so po bitki vsi generali - več strpnosti do vseh bi prinesla tudi napredek. Mišljenje Moja -e je zelo realno - večkrat se ozrimo vase pa bo precej bolje - sem trdno prepričan, ejga.

2x LP
Uporabniški avatar
 bosin
#20440
Lojze, z večino tvojega pisanja se kar strinjam, le na tole:
Če organizator ( ki to ni v celoti ) pridobi sponzorje, se takma organizira z lahkoto,

bi nekaj pripomnil. Sponzorji praviloma ne dajejo denarja! In tu je glavni problem. Zato na naših tekmah dobivate ure in tekaške drobnarije...Vse stroške, ki pa nastajajo pri izvedbi tekme, pa je treba pokriti z gotovino.In edini vir le-te je štartnina.Pa smo spet na začetku kroga....
Uporabniški avatar
 matjaz
#20516
:D :D :D NE BOM POLEMIZIRAL, LAHKO pa z gotovostjo trdim, da organizirati dirko ni lahko. In se strinjam z Bosinom, naj kdo pripravi dirko, pa da ga vidim. Nekateri veste in ki ste se udelezili novoletnega teka v leto 2004, ki sem ga popolnoma samostojno organiziral. startnine ni bilo, in udelezenci ste dobili majcke, in popustne kartice, vse je prispeval TOMAS SPORT 2, ampak to je bila krasna prijateljska poteza TS2, ki je ze od nekdaj rad pomagal okoli organizacije. Tezje bom to izprosil letos na
2 novoletnem teku, ker je pricakovati precej vec tekacev. Tudi vsa logistika, ki je hvala bogu ni bilo veliko, je bila v mojih rokah. na sreco mi je na pomoc priskocil ERO + RAFKO. N a ponovljenem teku sredi januarja je bilo lazje ker mi je nekaj ljudi priskocilo, jasno brez EROTA bi bilo sploh tezko. Z vsem tem cvekanjem hocem samo povedati , poizkusi sam potem pa bos znal ceniti.

tecite in uzivajte ...
 superga
#20520
Matjaž;
Da se ne boš preveč sekiral, ti že danes potrdim, da lahko podobno kot lansko leto računaš na našo pomoč, tako z majicami kot z popusti.
Se pa popolnoma strinjam s tabo in bom kar ponovil našega veslača Luko Špika, ki je komentiral medaljo na OI: "kaj čmo jamrat, če kdo hoče naj kar sam proba". Točno tako je tudi pri organizacijah tekem ali kaj podobnega.
L.P.
Uporabniški avatar
 milkec
#20772
Bom pa še jaz predstvil svoj pogled na tole, ker vidim, da se tema noče končati...

Meni je v bistvu vseeno za štartnino, itak sam izbiram teke, pa če mi kaj ne paše grem pa sam laufati po cesti, gozdu, po PST, po tivoliju.... Pomembno je to, ne pa tekme. Če se komu zdijo predrage štartnine, pa mu ni treba iti tja...

Jaz sem letos odštel €25 za Celovec in €35 za Budimpešto (+hotel) pa predvsem pri slednjem dobiš toliko kot v Ljubljani, pa se sploh nisem oziral na to. Namreč sem preveč vesel in zadovoljen, da se sploh lahko udeležim take prireditve, kajti še dobro leto nazaj se mi je zdel rekreativni tek v LJ too much in sem polmaratonce vse po vrsti občudoval. In to mi največ pomeni, da sem lahko zraven, cena ni pomembna, ker takega notranjega zadovoljstva ne moreš kupiti v trgovini za nobeno ceno, tu pa ga dobiš za nekaj tisoč tolarjev! Razmislite o tem, kajti tisti, ki ga moti visoka štartnina ni s celim scrcem pri teku!
Uporabniški avatar
 Bor
#20801
milkec napisal/-a:Bom pa še jaz predstvil svoj pogled na tole, ker vidim, da se tema noče končati...

Meni je v bistvu vseeno za štartnino, itak sam izbiram teke, pa če mi kaj ne paše grem pa sam laufati po cesti, gozdu, po PST, po tivoliju.... Pomembno je to, ne pa tekme. Če se komu zdijo predrage štartnine, pa mu ni treba iti tja...

Jaz sem letos odštel €25 za Celovec in €35 za Budimpešto (+hotel) pa predvsem pri slednjem dobiš toliko kot v Ljubljani, pa se sploh nisem oziral na to. Namreč sem preveč vesel in zadovoljen, da se sploh lahko udeležim take prireditve, kajti še dobro leto nazaj se mi je zdel rekreativni tek v LJ too much in sem polmaratonce vse po vrsti občudoval. In to mi največ pomeni, da sem lahko zraven, cena ni pomembna, ker takega notranjega zadovoljstva ne moreš kupiti v trgovini za nobeno ceno, tu pa ga dobiš za nekaj tisoč tolarjev! Razmislite o tem, kajti tisti, ki ga moti visoka štartnina ni s celim scrcem pri teku!:clap:

točn tko

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA