Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 primus
Na razliko med 21 km in 21,098 km do Ptujske prireditve sploh nisem bil pozoren, dokler me moj tekaški kolega iz Nemčije ni zaskrbljeno spraševal, kako je s tem. Organizatorji so nama potem povedali, da tečemo na 21 km in ne na polmaratonu. No, catch je pa v tem, da si tekači v klubu, katerega član je omenjeni kolega, vsako sezono točkujejo dosežke v t. i. lestvico 'Spirithon' (ali nekaj takega). V lestvico se točkujejo najboljši dosežki posameznika na 10 km, polmaratonu in maratonu v eni sezoni. Seveda vse počnejo še vedno rekreativno ter fantje in punce zgolj malo 'tekmujejo' med seboj ampak ideja je, moram priznat, kar zanimiva. (morda enkrat tudi za TF ?)
No, glede na to, da imajo vse zelo pošlihtano, rezultati na 21 km ne štejejo ampak mora biti uradnih 21,098 km (a sem že omenil, da so iz Nemčije ? :D ). No, in tako tudi njegov rezultat s Ptuja (žal) ne bo priznan za to lestvico.
No in sedaj meni ta črv ne da miru: torej zakaj imamo v Slo pogosto 21 km tekme in ne 'ta prave' polmaratone ? Morda je en razlog, mogoče ga pa sploh ni ? In če ga ni, je verjetno res bolj prav, da je točnih 21,098 in ne 20, 21 ali 22 km.

ja, da ne bo pomote, ne mislim doktorirat sedaj iz teh 98 metrov, firbec me pa le matra.

primus
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Ja na kratko bi rekel PRIMUS, da imaš prav.Kaj je organizatorjem narediti teh 98m teka več.Mogoče, mogoče ima kateri prireditelj res probleme, a to je spet druga zgodba.
Kar se tiče tega bi se res lahko zgledovali v dobrem namreč po drugih deželah.Resnično!
ČAO!
Uporabniški avatar
 Dule
primus napisal/-a: No, catch je pa v tem, da si tekači v klubu, katerega član je omenjeni kolega, vsako sezono točkujejo dosežke v t. i. lestvico 'Spirithon' (ali nekaj takega). V lestvico se točkujejo najboljši dosežki posameznika na 10 km, polmaratonu in maratonu v eni sezoni. Seveda vse počnejo še vedno rekreativno ter fantje in punce zgolj malo 'tekmujejo' med seboj ampak ideja je, moram priznat, kar zanimiva. (morda enkrat tudi za TF ?)

Dobra in zanimiva ideja :wink: Vsekakor sem za vse oblike "tekmovanj", ki popestrijo naše teke :D
Uporabniški avatar
 ero
hoj,

kot (bivši) atletski sodnik bi moral na pamet vedeti pravilo glede dolžine cestnih tekov a sem pozabil. zdi se mi, da je bilo govora o +- 1%. Žiga?

našel pa sem tole:
IAAF napisal/-a:The length of the course shall not be less than the official distance for the event”. “ …the uncertainty in the measurement shall not exceed 0.1% (i.e. 42m for the Marathon) and the length of the course should have been certified in advance by an IAAF/AIMS approved course
measurer.

(vzeto iz The Measurement of Road Race Courses, PDF dokument)

Dokument je priročnik za uradne merilce cestnih tekov in je zelo zanimiva zadeva...

moja interpretacija je, da proga ne sme biti krajša od uradne razdalje, lahko pa je za 1% daljša. ta 1% pa je že vštet pri meritvi sami, kot boste videli tisti, ki boste malo prelistali priročnik...

po tej definiciji je polmaratonov v Sloveniji res bolj malo. certificiranih prog pa še manj. poglejte na www.aims-association.org
Uporabniški avatar
 bojanu
Zelo zanimivo branje, tole o meritvah dolžine prog. Dobiš konkretne napotke, kako natančno nastavit kolesarski števec :lol: In zakaj je kakšna tekma daljša, kot je v najavi :twisted:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA