Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 uros21
Čav tekaška mafija.

Včeraj sem poslušal tekaškega trenerja Marka Mraka, ki priporoča več teka
pri nizkih obratih, torej tam okol 130-140 utrip/min. Menda tako povečamo (na dolgi rok) volumen srca, kvaliteto izstiska krvi,...
Po predavanju (Klub Polet, stavba Delo, Lj) se je postavilo kar nekaj vprašanj v tej vezi, sam nisem prišel na vrsto. Pa dobro...

Zanima me vaše mnenje o tem? je to namenjeno bolj začetnim tekačem?

Sam sem bil ca 15 let v prvoligaški odbojki, sedaj dosežem s svojimi 100kg (190cm, 32 let) čas na 21 km 1:32. Ja vem, preveč imam kg.

Jaz delam regeneracijske oz. počasne teke tam na pulzu 150-155 (moj max je 187bmp.
Marko pravi, da je področje aerobno 2 menda najslabše. saj ne razvijamo hitrosti, moči, obenem pa po nepotrebnem obremenjujemo srce.

Hvala za mnenje...
lp u
Uporabniški avatar
 tabonir
Tema, ki me zelo zanima :?: .
Bo pa verjetno treba debatirati o % max. pulza!
130-140 utrip/min. ne pomeni kaj dosti, glede na dejstvo, da imamo različne max. pulze :!:
 Andraž
Da ne bo kaj novega pogruntal. Nisem bil na predavanju ampak mislim da vem kaj je imel v mislih, Predvsem daljše teke v " nižjem srednjem aerobnem območju" predvsem zavoljo tega, da kot rekreativec uživaš v teku in hkrati pokuriš tudi malce več maščob.... Še enkrat povdarjam, morda je imel v mislih rekreativca srednjih let, ki ima FSmax nekje 165. Potem je 130 - 140 neko srednje območje...

Sicer pa to, da območje recimo 80 % Vo2max ne bi bilo dobro - po njegovo, če je res to rekel je pač bedak. Redko se javim na tem forumu ampak menim da sem precej kompetenten kar se tiče znanja o teh stvareh...

lp
 maraton 100
Dan!
Ker že zelo dolgo tečem (45let). Poznam vso zgodovino razprav o tem kako hitro teči in v sedanjem obdobju pri kakšnem pulzu. Vprašanje za miljon evrov in tudi toliko odgovorov. Ke sem bil resen tekač in treniral za tekme, je bil počasen tek 4'/km in hiter tek 3'/km. Intervalni teki na na krajši razdaljah so pa bili še hitrejši. Kakšen je bil pulz, kdo bi to vedel, sedaj bi rekel, da do nezavesti (popolne izčrpanosti). Pred dvajsetimi leti so se pojavili prvi merilci utripa in s tem nova filozofija pristopa na trening. Pokazalo se je dejstvo, da ko začneš uporabljati merilec utripa treniraš premalo trdo. Sicer pa merilec ne zna povedati kako se ti počutiš pri določenem utripu. Na tekmi moraš premagati nasprotnika, če želiš zmagati, ne glede na utrip.
Ko sem sam začel uporabljati merilec pulza sem z lahkoto tekel 4'/km pri 140 utr./min. In to ne malo kilimetrov, tudi 50km ali več. Najboljše maratone sem odtekel pri pulzu 160-163 utr/m. Sedaj 20let pozneje lahko še vedno tečem z enakim pulzom, občutki so popolnoma enaki, le na uro ne smem pogledati, hitrost mi je nekdo ukradel. Tudi letos na teku v Radencih (10km) sem v zadnjih km dvignil pulz na 175, pa bi še pospešil, če ne bi gledal na pulz, sem začel razmišljati, da je to le preveč za moja leta. :)
Tako sem se dolga leta držal, da je bil zame počasen tek v območju od 120-140 utr./m, zmerno hiter od 140-160 utr/m. Ko sem pa delal kakšne intervale in tempo teke, koliko je dal organizem. Tudi na tekmah nisem upošteval utrip ampak sem se ravnal po občutku, telo je tisto, ki zna najbolje presoditi naše počutje in razmere na progi.
Včasih je bolj modro poslušati svoje telo, kot vso to tehniko, ki nam žal večkrat samo prazni žep.
Tekaški pozdrav!
Stane
 binoni
tudi jaz sem bila na predavanju in sem to malo drugače razumela: bilo je govora o rekreativnih tekačih (med njimi sem tudi sama) in to, da nas velika večina ves čas teče v aerobnem območju 2 to je 70%-80% našega max.srčnega utripa in v bistvu takrat nič ne dosežemo (glede hitrosti, vzdržljivosti..), premalo pa tečemo "počasi" in več km, tempo teke, intervale in šprinte pa maogoče malo ali celo nič .... kar v mojem primeru drži 100% in zato se moja hitrost ne premakne...celo stagnira oz. slabše tečem. ne zadostuje da se spraviš od doma, odtečeš 5-10 ali več km, pomembno je da vsakič drugače ....
 LT
uros21 napisal/-a:Čav tekaška mafija.

Včeraj sem poslušal tekaškega trenerja Marka Mraka, ki priporoča več teka
pri nizkih obratih, torej tam okol 130-140 utrip/min. Menda tako povečamo (na dolgi rok) volumen srca, kvaliteto izstiska krvi,...

lp u

Phil Maffetone formula, ter Joe Friel formula:
http://sock-doc.com/2011/03/aerobic-or-anaerobic/

In se nekaj komentarjev na to temo (avtorja zgornjega bloga):
http://sock-doc.com/2011/03/training-regimen/
Uporabniški avatar
 StaraKost
.......mislim, da je nasvet s predavanja popolnoma pravilen. Ljudje vadijo preveč časa v zoni ali obremenitvi na katero so že adaptirani. To je področje "junck" treninga.
Na to obremenitev smo že adaptirani zato ni nobenega razloga/stimulusa za dvig pripravljenosti na višji nivo. Prav iz tega razloga moramo vaditi ali na zelo nizkem utripu, da se regeneriramo, navajamo na dolgo distanco, na oksidacijo maščob ali v coni nekonfortnosti oziroma, ko nam je "malo težko", da sprožimo procese, ki nam bodo omogočili dvig performans. Intervale pa večinoma delamo tako, da se ne oziramo preveč na višino utripa in gledamo dosegati predviden tempo/čas intervala.

Upam, da vsi vemo, da trening, ki je podoben kot jajce, jajcu ne vodi nikamor. Prav iz tega razloga so tedenski treningi koncipirani od vsaj dve do tri vrste različnih vrst treninga, od tistih na nizkem utripu, do tistih na zelo visokem utripu. Vsaka vrsta ima drugačen namen in sproža različne stimulanse kot so, povečanje vzdržljivosti, hitrosti, moči,...
Prepogostega treninga na meji okoli 80% MSU( ne 80 % Vo2max, ker je to 88 % MSU) se moramo izogibati, ker so preintenzivni, da bi se spočili, in premalo intenzivni za napredek. Mislim, da je predavanje ciljalo na to............

Tudi stari rek pravi:....bodi hladen ali vroč, če si mlačen te izpljunem proč...., to velja tudi za trening :D .

@uros21,

Če je tvoj MSU = 187, potem tvoj regeneracijski tek mora biti daleč pod 140 utripov :mrgreen: , drugače to ni regeneracija.

Jaz delam regeneracijski trening na 130-135 utripov(MSU za tek, okoli 190), na kolesu pa na 115-120 utripov(MSU za kolo, okoli 187).

...drugače je že Stane, dal dober nasvet.....
 uros21
StaraKost napisal/-a:.......mislim, da je nasvet s predavanja popolnoma pravilen.
@uros21,

Če je tvoj MSU = 187, potem tvoj regeneracijski tek mora biti daleč pod 140 utripov :mrgreen: , drugače to ni regeneracija.

Jaz delam regeneracijski trening na 130-135 utripov(MSU za tek, okoli 190), na kolesu pa na 115-120 utripov(MSU za kolo, okoli 187).

...drugače je že Stane, dal dober nasvet.....

Hvala za vse informacije. še se bomo matrali v tekaških supergah...
lp u

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA