Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Robinhud
Ker bi rad odtekel Lj.Maraton pod 3:30, vsi kazalci forme in rezultati ostalih tekem pa mi kažejo da bo čas nekje okoli 3:31, ali 3:33, pa me zanima, kaj se da narediti še ta zadnji teden, za dosego časa pod 3:30, ker se mi gre za stavo, sva šla z prijateljem stavt.Torej mogoče ustrezna prehrana,oprema,(kakšni geli), izbira lahkih tenisk?, kakšne finese, oz. kaj se še da narediti, izboljšati,kaj bi lahko prišlo še v poštev za teh 1-2min.,boljši rezultat??? :? :? :?:
Hvala za odgovore
Robinhud napisal/-a:Ker bi rad odtekel Lj.Maraton pod 3:30, vsi kazalci forme in rezultati ostalih tekem pa mi kažejo da bo čas nekje okoli 3:31, ali 3:33, pa me zanima, kaj se da narediti še ta zadnji teden, za dosego časa pod 3:30, ker se mi gre za stavo, sva šla z prijateljem stavt.Torej mogoče ustrezna prehrana,oprema,(kakšni geli), izbira lahkih tenisk?, kakšne finese, oz. kaj se še da narediti, izboljšati,kaj bi lahko prišlo še v poštev za teh 1-2min.,boljši rezultat??? :? :? :?:
Hvala za odgovore

Ja, nisi edini, ki se v zadnjem tednu ubadaš s tem vprašanjem... :shock: :oops: :roll: :), glede samega treninga se ne da več kaj dosti storiti... :nono: :hello:, oziroma je bolj priporočljiv aktiven počitek, drugače je pa vse odvisno od tvoje motivacije oz. kako se boš psihološko pripravil na zadevo... :), oziroma manj kot se boš obremenjeval bolje bo...kot pravi naš ZdravkoC...vse je v glavi... :clap: :cast:
Uspešen tek ti želim... :wink:
Na minutke +/- lahko zelo vpliva že to, ali imaš "svoj dan" ali ne. Tu je več dejavnikov: vreme (ustreza ali ne), vpliv vremena na počutje, lunine spremembe in njihov vpliv (lahko negativen ali pozitiven), bioritem...tekaška druščina, ki te obkroža pred in med tekom...navijači...itd. Kup stvari, ki te "ponesejo" ali "prizemljijo".
Sicer pa sedaj v teh dneh ne moreš več prav veliko storiti. Dodatno garanje bo prej prineslo negativen rezultat. Morda še največ lahko storiš v motivacijskem smislu: prepričaj samega sebe, da si tekač, ki lahko 42 195 m preteče hitreje kot v treh urah in pol. Da zmoreš :!:
Predvsem se pa ne obremenjuj s teorijo (kazalci in rezultati) z ostalih tekem.
In na maratonu ne začni prehitro (kljub svežini in dobremu počutju). Veš, kakšen je tempo za končni uspeh, tega se drži. Če boš prehiter na začetku, bo svežino in dobro počutje hitro zamenjalo trpljenje, ki te bo oddaljilo od uspeha.

LP; vencelj
Uporabniški avatar
 Pina
Probej z mp3-jem pa dobro musko....kakšne 3min bi mogu dobit na ta račun :P...sam pazi da te kdo ne povozi z rešilcem..
Težko je na maratonu not spravit 3 minute, če objektivni kazalci kažejo 3:33:00
Seveda pa se da, če so na delu močne sile - prepričanje!

Pri tem ne pozabit, da se za maraton itak mora vse poklopit, sreča je tudi potrebna, prehrana, garderoba, obutev, pravočasnost na startu, pravi zajtrk, pravočasnost na WC ...

Prepovedane substance odsvetujem. Lahko pa si pred startom namažeš noge in okrog pasu s kremo (Perskindol, F23, ipd.) ali pa še eno tabletko proti zobobolu ... če te slučajno boli.
Hvala vsem za odgovore, se bom skušal držati predvsem z pozetivno motivacijo.Seveda ,če bi spravil vsaj na 3:29, bi to bil tudi moj PB, zato in zaradi stave se mi pa gre da dobro odtečem...Tudi jaz želim da se vsem vam na maratonu izide po vaših željah in načrtih, naj vam leti. :D :laola
 avion
Tudi jaz se ubadam s podobno težavo. Tudi jaz bi rad izoljšal čas še za minuto, sicer na 21 km. Vendar pa opažam v tem določeno mero negativnosti. Ko sem začel nekoliko več tečt, in ko sem lani prvič začel tečt tudi na čas, sem opazil, da med samim tekom gledam samo še na uro. Na vsakem km, gledem uro, preračunavam čas....in le redko me to spravi v dobro voljo. Ves čas sem obremenjen s tem. Dejansko ne uživam več v teku, pač pa tečem samo zaradi časa. In to se mi ne zdi prav. Tako sem si tudi rekel, da letos še probam postavit PB, potem pa se bom nehal obremenjevati s časom.
lp
 abcd
Kot je rekel vencel je veliko odvisno od tega če imaš pravi "dan".
Dalo bi se tudi s povečanjem adrenalina. Mogoče ti ga bo dvignila sama tekma ali če imaš kakšen drug vzrok za povečanje :).
Nekaterim pomagajo tudi ogromne količine kofeina, samo če nisi tega vajen lahko imaš probleme z odvajanjem ali kakšnimi želodčnimi težavami. :)
 kovit
Meni recimo pomaga, da si naštimam
Obivankenobi napisal/-a:
Robinhud napisal/-a:Ker bi rad odtekel Lj.Maraton pod 3:30, vsi kazalci forme in rezultati ostalih tekem pa mi kažejo da bo čas nekje okoli 3:31, ali 3:33, pa me zanima, kaj se da narediti še ta zadnji teden, za dosego časa pod 3:30, ker se mi gre za stavo, sva šla z prijateljem stavt.Torej mogoče ustrezna prehrana,oprema,(kakšni geli), izbira lahkih tenisk?, kakšne finese, oz. kaj se še da narediti, izboljšati,kaj bi lahko prišlo še v poštev za teh 1-2min.,boljši rezultat??? :? :? :?:
Hvala za odgovore

Ja, nisi edini, ki se v zadnjem tednu ubadaš s tem vprašanjem... :shock: :oops: :roll: :), glede samega treninga se ne da več kaj dosti storiti... :nono: :hello:, oziroma je bolj priporočljiv aktiven počitek, drugače je pa vse odvisno od tvoje motivacije oz. kako se boš psihološko pripravil na zadevo... :), oziroma manj kot se boš obremenjeval bolje bo...kot pravi naš ZdravkoC...vse je v glavi... :clap: :cast:
Uspešen tek ti želim... :wink:

Vse je v glavi...
Ja nekaj malega tudi v nogah :D
Sicer pa mene že močno prpa stiska...to je moja najboljša motivacija. :D
 kovit
Hvala za odgovore

Če so tvoje ocene dobre potem ni šans da prideš spodaj...
Upaš lahko da si se v oceni podcenil in ti bo vseeno uspelo...
avion napisal/-a:Tudi jaz se ubadam s podobno težavo. Tudi jaz bi rad izoljšal čas še za minuto, sicer na 21 km. Vendar pa opažam v tem določeno mero negativnosti. Ko sem začel nekoliko več tečt, in ko sem lani prvič začel tečt tudi na čas, sem opazil, da med samim tekom gledam samo še na uro. Na vsakem km, gledem uro, preračunavam čas....in le redko me to spravi v dobro voljo. Ves čas sem obremenjen s tem. Dejansko ne uživam več v teku, pač pa tečem samo zaradi časa. In to se mi ne zdi prav. Tako sem si tudi rekel, da letos še probam postavit PB, potem pa se bom nehal obremenjevati s časom.
lp

imel sem uro že pred leti, pa sem tekel z njo ene dvakrat mesečno. zdaj si jo nadenem vsak tek. gledam samo to, koliko kilometrov sem pretekel, ali bom dodal še dva ali ne. s časom se sploh ne obremenjujem, ker vem kako hitro in koliko časa lahko tako hitro tečem. znebi se ure oz. ne glej nanjo. že pravi šok za tekača je, ko si obremenjen s časom in vidiš da si prepočasen.

priznam pa, da sem "šele letos" začel uživati v teku, tudi s "prijateljico uro" :wink:
Uporabniški avatar
 Vreme
Radolca napisal/-a:
avion napisal/-a:Tudi jaz se ubadam s podobno težavo. Tudi jaz bi rad izoljšal čas še za minuto, sicer na 21 km. Vendar pa opažam v tem določeno mero negativnosti. Ko sem začel nekoliko več tečt, in ko sem lani prvič začel tečt tudi na čas, sem opazil, da med samim tekom gledam samo še na uro. Na vsakem km, gledem uro, preračunavam čas....in le redko me to spravi v dobro voljo. Ves čas sem obremenjen s tem. Dejansko ne uživam več v teku, pač pa tečem samo zaradi časa. In to se mi ne zdi prav. Tako sem si tudi rekel, da letos še probam postavit PB, potem pa se bom nehal obremenjevati s časom.
lp

imel sem uro že pred leti, pa sem tekel z njo ene dvakrat mesečno. zdaj si jo nadenem vsak tek. gledam samo to, koliko kilometrov sem pretekel, ali bom dodal še dva ali ne. s časom se sploh ne obremenjujem, ker vem kako hitro in koliko časa lahko tako hitro tečem. znebi se ure oz. ne glej nanjo. že pravi šok za tekača je, ko si obremenjen s časom in vidiš da si prepočasen.

priznam pa, da sem "šele letos" začel uživati v teku, tudi s "prijateljico uro" :wink:

Jaz se s časom že zdavnaj več ne ukvarjam. Ura mi je samo pokazatelj kako hiter oz. počasen sem :mrgreen: .Za Ljubljanski maraton pa to ne pride v poštev, ker je le treba prvi krog obdelati v določenem limitu. Bom pa za to v drugem bolj užival :D
Kaj pa pravite, če tečem za zajčkom 3:30, se pravi v skupini, sem v zavetrju, kar mi prihrani moči in pridobim tisto minuto ali dve?? imate še kakšno idejo za pridobivanje sekund , če ne že minuto???:roll: :roll: :--
Robinhud napisal/-a:Kaj pa pravite, če tečem za zajčkom 3:30, se pravi v skupini, sem v zavetrju, kar mi prihrani moči in pridobim tisto minuto ali dve?? imate še kakšno idejo za pridobivanje sekund , če ne že minuto???:roll: :roll: :--

Zajček je seveda dobra ideja. Celo traso si njegova senca, še ure ne rabiš. Običajno zajec teče enakomeren tempo, ki te obvaruje prehitrega začetka...Na koncu pa, če imaš še kaj moči, stisneš vse iz sebe. LP, vencelj
lp

Radikalen ukrep: vrzi tisto reč v smeti :!: Edini problem je, da si se je že preveč navadil... :roll:
Tudi jaz tečem na čas...a nikoli z uro na roki...(sedaj pa razumi, če lahko)... 8)

lp, vencelj

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA