Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 marjan
Pozdravljeni

Večkrat berem o vrhunskih športnikih, da so opravili na Fakulteti za šport testiranje pripravljenosti.

Z ženo naju zanima, če je možno to testiranje opraviti tudi za rekreativce. :roll: :roll: :roll:

Če kdo kaj ve o tem, naj prosim kaj več napiše o tem ali pa poda kontaktno osebo.

Uživajte pri svojih aktivnostih :wink: :wink:
Uporabniški avatar
 Tjaša
Testiranje lahko opravijo tudi rekreativci. Na Fakulteto za šport pokliči dr. Radivoja Milića in se dogovori za termin.
 Nataša
Koliko pa ta špas stane in kakšne teste se opravlja?
 marjan
Na spletni strani fakultete za šport sem dobil tole:

-direktna spiroergometrija z analizo laktata in EKG monitoringom na tekoči preprogi in cikloergometrih
-test (»vita maksima«) za določanje maksimalne porabe kisika in drugih parametrov (aerobni prag, laktatni prag, anaerobni prag)
-testi aerobnih kapacitet, ki se izvajajo na specialnih ergometrih (Rowing concept, Monark Ergomedics)
-dinamska elektrokardiografija po protokolu P. Nowackega
-terenski testi (Conconijev test, Cooperjev test, direktno merjenje porabe kisika s pomočjo sistema Cosmed K2)
-Storerr –Davisov test na cikloergometru za indirektno merjenje maksimalne porabe kisika s pomočjo nomogramov
-antropometrija (velika-mala) z ustrezno računalniško obdelavo
-odvzem mikrovzorcev krvi in analiza laktatov, glukoze
-odvzem in priprava krvi za nadaljnjo hematološko in biokemično obdelavo
-prehrambeni protokoli športnikov
še druge naloge skladno z novimi interesi teorije in prakse

"Kunštno, ni kaj"

Čao
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Nataša napisal/-a:Koliko pa ta špas stane in kakšne teste se opravlja?

Mislim, da je bila lani cena okrog 15000 sit, kar vključuje, mislim, da 2 testiranji-pred in po bazičnem obdobju. Ne me držat za besedo. Se bom pozanimal. :D
Sicer pa bo dr. Škof imel verjetno bolj točne informacije in bi ga lahko poletovci mal povprašali.
Uporabniški avatar
 lunca
Poletovci smo za eno testiranje plačali 16.000 sit, pregled krvi pa posebej.
Ne vem pa, če je bilo naše testiranje isto ali pa bolj obsežno kot drugače.
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Ejga Marjan, ko boš dobil kake bolj dotične informacije o tej zadevi, katera me presneto zanima sem kandidat za to, da gremo skupaj dol in opravimo te preiskave, če bi se seveda dalo tako dogovoriti s predstojniki Fakultete za šport.Drugače bi tudi sam se pozanimal okoli tega, ampak mi čas ne dopušča.Dobiš en kompleks B-vitaminov v hmeljski obliki :lol: :lol: .
Lahko mi pošlješ po ZS vse podrobnejše informacije.
ČAO!
Uporabniški avatar
 Tjaša
Bom poskusila malo laično povzeti testiranje, ki smo ga opravili Poletovci. Najprej pa naj popravim tistih 16.000 SIT na cca 25.000 SIT. Razlika je popust za Poletovo tekaško ekipo, katere rezultate bo fakulteta uporabila za znanstveno/raziskovalne namene.

Najprej te stehtajo, izmerijo kožne gube na vseh koncih in krajih (podobno kot na Cooperju), pa tudi kostno sestavo, na osnovi česar izračunajo pusto telesno maso, maščobno maso in povedo, da si presuh ali prezašpehan, še bolj pomembno pa je, da določijo kateri tip telesne zgradbe pri posamezniku prevladuje. To je pomembno, ker vsakemu tipu 'leži' specifičen trening vadbe (morda se to bolj nanaša na vaje za moč) - glej Polet št. 43.

Potem sledi EKG v mirovanju in meritev pljučne kapacitete (pihanje) in seveda merjenje krvnega pritiska.
Nato ti obesijo vsemogoče 'vesoljske pripomočke' (masko, merilec utripa, EKG... skratka obesijo ti ruzak) in te postavijo na tekaško stezo. Iz ušesne mečice vzamejo kri, kar ponovijo še ob koncu teka.
Zaženejo stezo, kjer se hitrost na 2 minuti stopnjuje iz hoje v tek, hiter tek, tek v klanec.... in ko ne moreš več, pokažeš z roko ali pritisneš na rdeč STOP gumb, da te ne odnese skozi okno.

Ko je test opravljen, računalnik izpljune sledeče rezultate:
:P VO2max: največja poraba kisika v ml/min/kg, ki pove v kakšni kondiciji si,
:P izračuna maksimalen srčni utrip MSU, na osnovi katerega si različno programiraš treninge,
:P izračuna pri kakšni hitrosti si dosegel MSU in čas na km (koliko min/km),
:P določi porabo kisika pri LP (laktatni prag): % MSU pri laktatnem pragu, VO2max pri LP - na osnovi vsega tega pa se določa:
:roll: območje srčnega utripa pri aerobnem teku, območje hitrosti in čas teka/km v aerobnem območju (za bazični tek - lahkoten, pogovorni),
:roll: isto kot za aerobno območje tudi za anaerobno območje (primeren za tempo tek),
:roll: isto tudi za intervale pri MSU, seveda če si za to sposoben.

Meritve so zelo natančne in izračunane na testirano osebo. Če mene vprašate, se splača odšteti tiste dnarje, saj boste edino tako zaprmej vedeli, da pravilno in učinkovito trenirate (kar poglejte Fotra, kaj je iz sebe napravil :hehe: )

Z tiste, ki se s teorijo teka bolj malo ukvarjajo, se vse skupaj morda sliši preveč kujnštno, ampak tebi, Tomaž, pa toplo priporočam :wink:
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Hvala lepa za kar se da izčrpne informacije.Saj imam sedaj res polno literature, ampak preden pridem do te točke bo že celo leto naokoli :lol: .Ma kaj hoces tako je :wink: .Ma ja nekaj sem vedel kaj določena stvar pomeni.Ampak popolnega postopka pa trenutno res nisem vedel.Saj veš kako je, človek se celo življenje uči pa še neumen umre :roll: :lol: .
Ja na spomlad definitivno pade test, ki ga bom opravil na Fakulteti za šport samo vprašanje datuma je sedaj.Pa bomo tudi to uskladili.
Je pa resnično to kar si navedla, da na podlagi tega prideš do še bolj natančnih podatkov kako in kaj naprej.
Potem res veš kar se da natančno, kaj moraš še postoriti, da boš napredoval.Ja temu rečem res natančno disciplinirano delo.
Saj ko recimo delaš treninge po nekem planu in vlagaš trud v posamezen šport.Misliš, da bi lahko še nekaj dodal, ampak ne veš kaj natančno ti manjka.Vsaka taka strokovna stvar ali članek, nasvet ti pride prav če ga prav razumeš in pravilno uporabiš.
ČAO!
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Tjaša napisal/-a:Bom poskusila malo laično povzeti testiranje, ki smo ga opravili Poletovci. Najprej pa naj popravim tistih 16.000 SIT na cca 25.000 SIT. Razlika je popust za Poletovo tekaško ekipo, katere rezultate bo fakulteta uporabila za znanstveno/raziskovalne namene.

Najprej te stehtajo, izmerijo kožne gube na vseh koncih in krajih (podobno kot na Cooperju), pa tudi kostno sestavo, na osnovi česar izračunajo pusto telesno maso, maščobno maso in povedo, da si presuh ali prezašpehan, še bolj pomembno pa je, da določijo kateri tip telesne zgradbe pri posamezniku prevladuje. To je pomembno, ker vsakemu tipu 'leži' specifičen trening vadbe (morda se to bolj nanaša na vaje za moč) - glej Polet št. 43.

Potem sledi EKG v mirovanju in meritev pljučne kapacitete (pihanje) in seveda merjenje krvnega pritiska.
Nato ti obesijo vsemogoče 'vesoljske pripomočke' (masko, merilec utripa, EKG... skratka obesijo ti ruzak) in te postavijo na tekaško stezo. Iz ušesne mečice vzamejo kri, kar ponovijo še ob koncu teka.
Zaženejo stezo, kjer se hitrost na 2 minuti stopnjuje iz hoje v tek, hiter tek, tek v klanec.... in ko ne moreš več, pokažeš z roko ali pritisneš na rdeč STOP gumb, da te ne odnese skozi okno.

Ko je test opravljen, računalnik izpljune sledeče rezultate:
:P VO2max: največja poraba kisika v ml/min/kg, ki pove v kakšni kondiciji si,
:P izračuna maksimalen srčni utrip MSU, na osnovi katerega si različno programiraš treninge,
:P izračuna pri kakšni hitrosti si dosegel MSU in čas na km (koliko min/km),
:P določi porabo kisika pri LP (laktatni prag): % MSU pri laktatnem pragu, VO2max pri LP - na osnovi vsega tega pa se določa:
:roll: območje srčnega utripa pri aerobnem teku, območje hitrosti in čas teka/km v aerobnem območju (za bazični tek - lahkoten, pogovorni),
:roll: isto kot za aerobno območje tudi za anaerobno območje (primeren za tempo tek),
:roll: isto tudi za intervale pri MSU, seveda če si za to sposoben.

Meritve so zelo natančne in izračunane na testirano osebo. Če mene vprašate, se splača odšteti tiste dnarje, saj boste edino tako zaprmej vedeli, da pravilno in učinkovito trenirate (kar poglejte Fotra, kaj je iz sebe napravil :hehe: )

Z tiste, ki se s teorijo teka bolj malo ukvarjajo, se vse skupaj morda sliši preveč kujnštno, ampak tebi, Tomaž, pa toplo priporočam :wink:

Ja tudi sam razmišljam o tem in upam, da bodo meni kot difovcu tudi dali kakšen popust. Sicer pa trenutno pri fiziologiji športa opravljamo določene meritve (gube, teža, višina,...) na podlagi katerih smo izračunali naš somatotip, kolikor listam naprej pa bomo tudi srčno-žilni sistem obdelali, porabo O2, kostna masa, mišična masa,...
 Bezo
Ojla Tajša mislim, da si vse skupaj res lepo in izčrpno povedala. Rad bi dodal, da je stvar primerna tako tekače rekreativce, ki se šele začenjajo ukvarjati z tekom, kot tudi za tiste, ki hočejo kaj več. saj menim, da bi vsak moral že v osnovi vedeti v kakšnem stanju je in kako naprej! To je osnova, vsak tekaški trening pa potem nadgradnja, ki sledi rezultatom testa.
Uporabniški avatar
 Tjaša
Bezo napisal/-a:Rad bi dodal, da je stvar primerna tako tekače rekreativce, ki se šele začenjajo ukvarjati z tekom, kot tudi za tiste, ki hočejo kaj več. saj menim, da bi vsak moral že v osnovi vedeti v kakšnem stanju je in kako naprej! To je osnova, vsak tekaški trening pa potem nadgradnja, ki sledi rezultatom testa.

Hvala Bezo za tole dopolnilo. Če bi me poznal, bi vedel, da sem na nivoju tekaškega začetnika in se mi zdi imenitno, da še kdo razmišlja o testiranju podobno kot jaz.
Če bi sama imela kanček več informacij o svojih sposobnostih na samem začetku, potem se pri teku ne bi matrala kot žival in bi trenirala postopoma, z lahkotnostjo in užitkom, tako pa se mi je tek večkrat priskutil in še sama ne vem, kaj me je gnalo, da sem vztrajala.

Tomaz ny je napisal, da se pri študiju zabavajo s fiziologijo športa. Tomaž, kaj ko bi ti kaj te stroke podelil še z nami?

Pozdravček,
Uporabniški avatar
 Barb
Tjaša napisal/-a:Če bi me poznal, bi vedel, da sem na nivoju tekaškega začetnika .....

...saj te,...in to kr dobr,....a ne Bezo :wink: :P
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Tjaša napisal/-a:Tomaz ny je napisal, da se pri študiju zabavajo s fiziologijo športa. Tomaž, kaj ko bi ti kaj te stroke podelil še z nami?

Pozdravček,

Rade volje :D ! Recimo, da bom poskušal vsake toliko časa napisati kakšno stvar; trenutno smo šele bolj na začetku...
Ta teden imam eno seminarsko za naredit do ponedeljka, tako da :( NASLEDNJI TEDEN :D :!:
LP vsem!
 marjan
Posredujem odgovor s fakultete:

Spostovani Gosp. Trobec,
Zal sem posto sprejel relativno pozno; uporabljam drugi e-mail. Mozno je
testiranje prilagojeno potrebam gorskih tekacev. Glede na stevilo parametrov je
cena od 12.000 do 23.000 SIT. Test se izvaja na tekoci preprogi, direktno
merjenje sprejema kisika (VO2) ter (VCO2). Po zelji lahko je test neprekinjen
(kontinuiran) ali z laktati , torej 6-8 stopenj po 3.min. Lahko se dogovorimo
za zacetek 2005 kajti sedaj so na sporedu tekaci na smuceh, veslaci ter
kolesarji in so vsi termini ze zasedeni.

S spostovanjem

Dr Radoje Milič
Spec.med.športa
Vodja Laboratorija za fiziologijo športa
+386 1 5207776
e-mail: radoje.milic@insert.si
phymed2004@yahoo.com

Lep pozdrav,
Marjan

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA