Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 marjan
#26455
Pozdravljeni vsi tekači in "hribogrizci". :) :) :)

Glede na to da me gorski tek vse bolj zanima, prosim vse z več izkušnjami, da izdate skrivnosti treniranja te discipline. :shock: :shock:

Nekaj sem sicer našel na spletni strani Gorskega teka od g.Boštjana Novaka, pa vendar je premalo. :cry: :cry:

Obstaja tudi kakšna knjiga?

Hvala za ideje in lep pozdrav
 Nataša
#26500
Marjan, zadnjič sem v lokalnem časopisu brala intervju s Sebastjanom Zarnikom (Kvančarjev po domače :lol:), ki je zelo dober gorski tekač. In pravi, da v glavnem teče intervale na stadionu :roll: in samo enkrat (če se prav spomnim) na teden teče v hrib.
 marjan
#26508
Nataša

ne boš verjela, toda včeraj sem prvič izvedel
intervale na stadionu v Kranju.

4x 400 m
po 1.30 na krog in z 1.45 počitka vmes.

Moram reči da sem pulz spravil na 178 na koncu 4 kroga, pa tudi utrujenost sem kar občutil. Še bo treba trenirati!

Koliko vi priporočate pavze med posameznimi krogi?

čao
Uporabniški avatar
 BoštjanG
#26527
Marjan.
Roko na srce; ne iz mene ne iz tebe ne bo nikoli vrhunski gorski tekač (prosim ne razumi tega kot žaljivko). Za povsem spodobne dosežke na gorskih tekih pa (vsaj za začetek) zadošča že povsem običajen tekaški trening. Nima smisla delati intervalnih in drugih specifičnih treningov, če ni ob tem tekaškega zadovoljstva in dobrega počutja.
Jaz rad delam fartlek; tek po razgibanem terenu s spreminjajočo se podlago (asfalt, makadam, gozd,...) pri čemer spreminjam tudi hitrost teka (kakšen krajši šprint, včasih več daljših šprintov itn.) Pomembno je, da vse delaš z veseljem.
Morda bi se res dal najti kakšen zelo specifičen program treninga, ki bi iz nas napravil izklesane hribogrizce. Ampak če pri tem ni veselja, se takemu programu jaz zlahka odpovedujem.
Prepričan sem, da tako meni tudi moj prijatelj, zimzeleni supertekač (in hribogrizec tudi) Dule (kajne? :wink: )
Uporabniški avatar
 Dule
#26547
Se strinjam Boštjan, zastopim pa tudi Marjana saj je verjetno prav intervali in fartlek predpogoj za napredovanje in pridobivanju hitrosti in moči pri teku. Sam sem začel to prakticirat pred kratkim z lažjo obliko fartleka in moram priznat da se mi že pozna saj se prej vrnem domov s treninga po gozdu :lol: .
Važno je zadovoljstvo, da tekmuješ sam s seboj in sebi enakimi in se ne sekiraš če te večina prehiti... Pa da se pri tem odlično počutiš :P

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA