Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 krneki10
Zanima me, h komu bi se lahko obrnil za svetovanje o tehniki teka in nakupu obutve? Kje imajo najboljše strokovnjake? Slišal sem tudi, da v nekaterih trgovinah delajo teste na način, da posnamejo posameznikov tek in mu potem svetujejo. Kje to izvajajo?

LP
 Ulikses
ja,tomas sport v cityparku in tudi intersport...osebno imam najboljšo izkušnjo z unim na rudniku v Lj.

hervis pa sucks...tam nimaš kej iskat, ker prodajajo laiki, testov ni nobenih, glede izbire pa...se mi je že dogajalo, da so mi kot vrhunski tekaški copat ponujali zadevo, ki ni bila v nobenem katalogu na internetu, nikjer nobenega reviewa, niti fotke...skratka,no name kitajska roba z nalepko znane firme.
 Ulikses
krneki10 napisal/-a:Torej je potrebno v vsakem primeru it v Ljubljano? V Velenju, Celju in Mariboru tega ne izvajajo?

definitivno ni treba v lj, samo odgovarjali smo ti taki, ki imamo izkušnje z lj :) sej so iste trgovine po celi sloveniji. malo poglej na netu, kaj nudijo, samo mislim, da imajo tako tomas sport kot intersport enako tehnologijo in naprave po celi sloveniji.

kar se same tehnike teka tiče, bi ti pa svetoval, da si malo prebereš karkoli o bosonogem teku. tudi če ti ne bi pasalo laufat brez superg oz. z minimalističnimi supergami, je tehnika teka pri bosonogem teku daleč najbolj zdrava...nekateri so si s tem rešili dolgoletne težave s poškodbami.

poglej si http://www.bositek.si
 krneki10
Naprave že, kaj pa strokovnjake? :) No, upam da se še kdo javi, ki je teste opravljal tudi kje drugje, če ne bom pač šel v Ljubljano, ker so v teh trgovinah očitno res dobri.

Na Intersportovi spletni strani sem zasledil, da nudijo analizo stopal FootScan. Ampak to ni ravno tisti tapravi test s kamero, kajne?

Kar se tiče bosega teka... res ne vem, bi moral preizkusit. Da bi jih pa kar kupil in mi potem ne bi bili všeč, mi pa tudi ne diši preveč :)
 Ulikses
krneki10 napisal/-a:Naprave že, kaj pa strokovnjake? :) No, upam da se še kdo javi, ki je teste opravljal tudi kje drugje, če ne bom pač šel v Ljubljano, ker so v teh trgovinah očitno res dobri.

Na Intersportovi spletni strani sem zasledil, da nudijo analizo stopal FootScan. Ampak to ni ravno tisti tapravi test s kamero, kajne?

Kar se tiče bosega teka... res ne vem, bi moral preizkusit. Da bi jih pa kar kupil in mi potem ne bi bili všeč, mi pa tudi ne diši preveč :)

heh, glede izkušenj s strokovnjaki je čisto statistično logično, da boš dobil največ odzivov s področja Ljubljane :) Verjamem pa, da je tudi na štajerskem koncu kaj dobrega za probat, sej maste tudi tam kr živo tekaško srenjo - dvomim, da vsi hodijo kupovat v lj.

Footscan ni posnetek s kamero, to ne...to majo samo v tomas sportu. Footscan ti poskenira stopala in potem naredi nekaj analiz na podlagi reliefa in pritiska. Sem pa v intersportu doživel daleč najbolj dosledno in natančno svetovanje...tipu ni bilo problem več kot 1h nakladat o tehniki teka, različnih vrstah stopal, supergah, o raznih analizah, vajah, tudi na trak me je dal laufat, da sem v miru sprobal par parov superg.

Glede bosonogega teka pa toliko: važna je tehnika...je v bistvu precej bolj naravna od klasičnega teka na peto in zato tudi organizem manj izpostavljaš poškodbam. Konec koncev najboljši tekači na planetu tečejo tako. Obutev ni tako pomembna (z, brez, klasično, itd.), tehnika pa ja - to si le poglej, če se nameravaš resno ukvarat z laufanjem.
 alpek
Ulikses napisal/-a:
Glede bosonogega teka pa toliko: važna je tehnika...je v bistvu precej bolj naravna od klasičnega teka na peto in zato tudi organizem manj izpostavljaš poškodbam. Konec koncev najboljši tekači na planetu tečejo tako. Obutev ni tako pomembna (z, brez, klasično, itd.), tehnika pa ja - to si le poglej, če se nameravaš resno ukvarat z laufanjem.

Da ti ne bo kdo verjel. Tako vsesplošno navijanje v resnici vodi do novih poškodb. VFF so ravno prejšnji teden fasali eno tožbo, ker so reklamirali zadevo na enak način kot ti, dokaza za to,da bositek zmanjšuje verjetnost poškodb ni prav nobenega. Vsaj ne neposrednega.

In v resnici najboljši tekači na svetu ne tečejo vsi tako. Zgolj majhen del njih. Pa še to najverjetneje zato, ker je njihova hitrost tako velika (za navadnega laika skoraj sprint), da je pristajanje na prvi del stopala bolj verjetno. Ne pa logično in samoumevno.

Ta moj zapis ni antibositek. Rad bi samo opozoril, da kar vsesplošno navijanje, brez navajanja omejitev in morebitnih težav, lahko rodi še nove težave.

Včasih je fajn prebrat še kaj drugega, ne pa samo razne bloge, ki navijajo za tisto, kar želimo slišati. Pa čeprav navajajo Liebermana in podobne raziskave. Ker jih navajajo narobe.

Pa še disclaimer: sem sprobal bositek in si lastim minimalistične copate, da ne bo kdo mislil, da ne vem, kako je to oh in sploh fajn.
 Ulikses
@alpek:

no, jaz samo navajam lastne izkušnje...meni je to kr dosti pomagalo, ker sem prej redno imel klasične tekaške probleme; poleg tega sem videl in slišal kar dosti pričevanj drugih, ki jim je to tudi pomagalo. je pa res, da imajo nekateri težave s prehodom na drugačno tehniko teka, ker se preveč zaženejo. treba je vedet, da se mora celotno telo, posebno pa hrbet, kolki in noge navadit na drugačno gibanje, razporeditev bremen itd. zato nekateri fašejo poškodbe meč in ahilove tetive...samo če delaš po pameti, ne bi smelo biti težav.

se pa strinjam, da ni nujno tako za vse. so nekateri, ki imajo pač svojo tehniko teka, ki nima veze z nobeno teorijo, pa so uspešni - to pove tudi marsikateri bosonogi tekač.

konec koncev urban praprotnik, ki je kar uspešen in prepoznaven trener teka, poudarja, kako pomembno je stopanje na sprednji del stopala...pa ni ne bosonogi/minimalistični tekač, niti zagovornik pravega bosega teka s povsem golimi stopali.

sam tudi ne uporabljam samo minimalističnih superg, čisti bosi tek sem probal samo 1x in mi ni bil dober občutek - menim, da je čisto normalno, če imaš neko zaščito na nogi (konec koncev človek ni nikoli zares tekel samo bos, vedno je imel neko zaščito); min. superge mam za gozd in hrib, za asfalt pa par parov navadnih - tako mi je zaenkrat super, ker itak je finta predvsem v tehniki - ta pa je neodvisna od obutve.
Uporabniški avatar
 Miroslav
Bosi oziroma bosonogi tek je naravna človekova tehnika, ki smo jo ljudje zanemarili. Sam sem tekel 9 let v moderni tehniki z vedno bolj blaženimi copati in z vedno večjimi problemi z nogami. Vse je vodilo v začaran krog. :?
Dokler nisem začel z bosonogim tekom. Pa da se razumemo, bosonogo tehniko je treba dodajati počasi. Ne kar preklopit. Na začetku so bolečine v mečih skoraj neznosne. Sčasoma pa se noge privadijo. In tudi tehnika teka se izboljša. Pa še nekaj. Uporabljat sem začel za normalni tek vedno manj blažene copate. Tako imenovane racerke. Saucony Kinvara naprimer, ki so skoraj brez blaženja.
Sedaj kombiniram en tek na teden ali dva v bosonogi tehniki in tudi bos, ostalo v klasični tehniki. Pa tudi med klasičnimi teki vedno več preklapljam na bosonogo tehniko oziroma pristajanje na sprednji del stopala. Kar sam od sebe. Mi paše. Verjamem, da bom sčasoma preklopil samo še na tehniko pristajanja na sprednji del stopala. Tako, kot bi naj bilo pravilno.
:!:
Nikam se ne mudi. Pa če bo trajalo leta, še vedno bo dovolj hitro. Saj tek je namenjen človeku do visoke starosti, mar ne!
:D
 alpek
Ne bom odgovarjal vsakemu posebej.

Jaz nisem napisal, da bosonogi tek nima dobrih lastnosti. Napisal sem tudi, da sam uporabljam minimalistične copate.
Moti me, da se na podlagi osebnih izkušenj ali nekih anekdotičnih primerov posplošuje na vse, da je to za vse koristno in podobno. Lahko je, lahko pa tudi ne.

Vsak mora sam preizkusiti, če njemu ustreza, hkrati pa je treba biti previden in postopen, saj nepravilna tehnika (povdarjeno brcanje in pristajanje z napeto mečno mišico na prvi del stopala) škodljivo bremeni meča ter ahilovo tetivo in lahko pride do resnih poškodb.

Problem forumov, knjig, proizvajalcev, voditeljev tečajev, blogov in medijev na splošno je v tem, da pridejo ven samo uspešni primeri, tisti, ki so imeli resne težave ali pa celo nehali s tekom, ker se jim je zagabil, pa ne bodo več pisali po forumih, če pa bodo, pa je velika možnost, da bodo obtoženi, da so sami krivi, da niso bili dovolj postopni, na nimajo pojma.

Ena najnovejših raziskav s tega področja npr. ugotavlja, da nekateri ljudje izredno težko preklopijo na tehniko pristajanja na prvi del stopala. Tudi, če jih daš bose teč, tudi če jih učiš, obstaja določen procent ljudi (pa ne tako mali), ki najbrž ne bodo nikoli uspešno preklopili. Če taka oseba posluša samo kako je bosi tek oh in sploh, bo ravnal tako, kot so mu priporočili, in seveda fasal resne poškodbe.

Jaz se ne mislim kregati z nikomer. Moj zapis je samo prispevek k uravnoteženju debate.
 Ulikses
Ulikses napisal/-a:@alpek:

se pa strinjam, da ni nujno tako za vse. so nekateri, ki imajo pač svojo tehniko teka, ki nima veze z nobeno teorijo, pa so uspešni - to pove tudi marsikateri bosonogi tekač.

moje mnenje je, da je vredno probat, če maš težave z "navadnim" tekom...to, da ni dokazov, da bi bosonoga tehnika komurkoli pomagala, je iz trte izvito, ravno obratno, marsikomu je rešila problem tekaških poškodb. je pa res, da mora to vsak sam pri sebi videt, kaj mu paše in kaj ne.

mislim, da je tudi preveč tekačev, ki si enostavno ne upajo probat kaj novega samo iz pricnipa in sklepajo predvsem na podlagi predsodkov. dejstvo je, da poizkusiti ni greh in to ni še nobenmu škodilo. rajše uporabljaš 2 orodji za prit na 1 cilj, kot pa samo eno, a ne? pa potem vidiš, katero ti bolje ustreza.

sploh danes, ko je dostopnih toliko novih informacij, odkritij in ugotovitev v zvezi s tekom, se mi zdi greh, zakopavati glavo v pesek ko noj, in ne sprobat različnih pristopov, načinov itd. kot tekača te to lahko samo obogati, kej novega o sebi odkriješ, kšno malenkost dodaš tehniki, treningu, izboljšaš to in ono, itd.
 alpek
Ulikses napisal/-a:
moje mnenje je, da je vredno probat, če maš težave z "navadnim" tekom...to, da ni dokazov, da bi bosonoga tehnika komurkoli pomagala, je iz trte izvito, ravno obratno, marsikomu je rešila problem tekaških poškodb.

Strinjam se s teboj, da je vredno probat ob upoštevanju stvari, ki sem jih zgoraj napisal.

Iz trte izvita je pa tvoja izjava, saj si jo pripisal meni. Jaz nisem napisal, da ni dokazov. Napisal sem, da dokazi kažejo, da nekaterim bosonogi tek pomaga, nekaterim pa ne, ali pa jim povzroči še hujše težave zaradi nerazumevanja biomehanike.
Problem pa je v tem, da tisti, ki jim ne pomaga ne pridejo v medije. Pa ne zato, ker jih ni, ampak zato, ker potem bi se teorija tistih, ki brezpogojno priporočajo bosonogi tek sesula.
Ravno to je tudi osnova za tožbo proti VFF.
 Jola
Bolj ko berem tele prispevke, bolj se mi zdi, da se oddaljujete od prvotnega vprašanja : svetovanje in analiza teka ! Pa se oglašam s SVOJIM mnenjem še jaz ! Jaz sem tudi brala veliko o tehniki teka, pa mi je ugalaja najbolj tale trditev nekega športnega eksperta iz Nemčije: pravilne tehnike teka NI . Kolikor je tekačev, toliko je tehnik teka. Tu igra vlogo med drugim tudi sama konstitucija človeka... Tehnika teka - govorim o daljših tekih, ne o sprintu - naj bi bila pravilna le takrat, ko pretečeš kilometre in kilometre BREZ KAKRŠNIH KOLI BOLEČIN ! Naj mi nekdo od vas razloži, zakaj bi naj jaz spreminjala svojo tehniko na "pravilno", če me do sedaj ni nikoli še nič bolelo, nikoli nisem imela krčev in nikoli nisem zadela ob zid , pa še rezultati niso slabi Kdor pa ima kakršnekoli bolečine, pa lahko tudi sam naštudira tehniko teka, ki mu bo ustrezala , samo znati moraš "poslušati" kaj ti signalizira telo, oz.noge...Pa še MOJE mnenje o bosonogih tekačih: čestitam vsem, ki tečejo bosi, vendar prepričevati, kako zelo je to koristno, mislim, da nima smisla, tudi zdravo ni za vsakega enako... Konec koncev je res, da je bil prvotni človek bos in da je tekal naokoli za hrano bos, samo res je pa tudi, da to ni počel po asfaltu ampak po mehki travici in zemlji, pa ko je našel hrano, se je ustavil in sede pojedel, pa šel zopet dalje...kaj pa geli, napitki, čokoladice....Glejte, tecite bosi, blagor vam ki lehko, drugi pa bomo tekli obuti - nikakor pa ne primerjajte prvotnega človeka, saj je ob tistih pogojih recimo živel samo 18 let, mi pa pričakujemo, da bomo....Pa še lep tekaški pozdravček !
 ASICS
Kaj je naraven tek?

Kar se je začelo kot odkritje nove tržne niše po 30-letni prevladi blaženih tekaških copat, je zdaj postal prevladujoč trend. Naraven tek postaja vedno bolj priljubljen, pa naj bo to v minimalističnih copatih ali popolnoma brez. Vedno več tekačev se odpoveduje blaženju v želji po bolj naravni izkušnji teka, pri tem pa je pomembno, da tega ne storite na račun zaščite. In čeprav je to naraščajoč trend, je na voljo le malo informacij, ki bi vam pomagale pri izbiri primernih tekaških copat.

V nadaljevanju so zato razloženi 4 pogosti predsodki o naravnem teku.

Mit1: Manj je vedno več

Ko je govora o stopalih je premalo lahko kaj kmalu enako škodljivo kot preveč. Vsak tekač ima svoje prednosti in slabosti, kar pomeni da ni mogoče zasnovati tekaškega copata, čigar kombinacija stabilnosti, zaščite in fleksibilnosti bi ustrezala vsem. Pomembno je, da najdete copat s tako višino pete, vmesnim podplatom, blaženjem in stabilnostjo, ki ustreza vam.

Mit2: Prvi dotik stopala s tlemi mora nujno biti na sredini stopala

Bosonogi puristični tekači zagovarjajo teorijo, da je pravilna samo točno določena postavitev stopala ob stiku s podlago, in sicer pristanek na sredino stopala. Ta trditev predpostavlja, da smo vsi ljudje zgrajeni enako. V fazi dotika tal pa je v resnici pomembno le, da dobi stopalo dovolj vzpodbude za gibanje v fazi koraka, ki naj bo kolikor mogoče učinkovito.

Mit 3: En par čudežnih copat

Čeprav je izbira lažjega in naravnejšega tekaškega copata lahko zelo dober način za krepitev celotnega stopala, je pomembno, da to storite varno. Hiter prehod iz dobro blaženega tekaškega copata na bolj minimalističnega, lahko naredi več škode kot koristi v primeru šibkega stopalnega loka, mišic ali vezi. Z izmenično uporabo vašega običajnega tekaškega copata in takega z bolj minimalistično zasnovo, vrnete stopalu moč, obenem pa kar najbolj zmanjšate možnost poškodb.

Mit4: Tekaški copati z dobro podporo in blaženjem so za začetnike

Ne glede na to koliko tečete, neudoben tek škodi vašim stopalom in nikakor ne pripomore k vašemu dobremu psihičnemu počutju. Ker so sodobne tekaške površine velikokrat neizprosne do vaših stopal, je pomembno, da jih zavarujete pred udarci. Bistveno je, da najdete ravno pravšnjo zaščito- takšno, ki zavaruje stopalo samo takrat, ko je to potrebno, sicer pa mu omogoča svobodo in fleksibilnost. Veliko maratoncev preteče razdaljo s tekaškimi copati, pri tem pa zaupa tako blaženim kot strukturiranim tekaškim copatom.

Obstaja veliko različnih teorij o pravilnem položaju stopala v fazi pristanka- je pravilneje pristati na petnem, sredinskem ali sprednjem delu stopala? Vsekakor je dejstvo, da je vsak tekač edinstven, ima drugačen način teka, biomehaniko in drugačno zgradbo telesa.

Priporočilo, ki velja za športno obutev na splošno pa velja tudi v tem primeru- tekači s prekomerno pronacijo naj izberejo maksimalno podprt športni copat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA