Fotr napisal/-a:Zakaj se tekaške copate imenujejo superge?

Jaz si to laično razlagam takole:
Po mojem jim tako pravimo le pri nas.
Namreč, pred leti, ko sem še kot "osmošolček" stanoval v Tolminu (near Italy), so se v naših trgovinah praktično dobili le "legendarni" športni copati BOROVO. Gotovo se spomniš, tisti nizki, saj dosti kasneje so postali celo moderni med mladimi... Takrat pa...seveda ne...
Takrat je bilo moderno, da so se iz Italije "švercala" razna oblačila, predvsem kavbojke tipa "Super Rifle, Levis, itd,....". V YUGI tega ni bilo možno za noben denar kupiti v rednih trgovinah.
....In, nenazadnje,... v spominu mi je ostalo, da smo bili otroci veseli tudi visokih športnih copat italijanske firme SUPERGA. Ti copati so bili takrat med mladimi tako "željena roba", da smo si jih otroci še bolj želeli kot kavbojke. Kar nekaj let je trajala ta "supermoda"; blagovno ime "
superge" je praktično
ponarodelo.
Kmalu, nekaj let kasneje, je Planika začela licenčno izdelovati copate Adidas; le ti so se, seveda, začeli tudi pojavljati na takratnem YUGO trgu, kasneje se je na tržišču pojavila še PUMA... pa dolgo, dolgo ničesar drugega....
Ampak, začuda, smo takrat že kar vse športne copate imenovali kar
superge, neodvisno od proizvajalca. Spomnim se, ko je, recimo, kdo dejal, da je kupil nove
superge firme Adidas...
Kot sem dejal, to je moje "videnje", hvaležen bi bil še za kakšno, nemara, še bolj verodostojno razlago. Najbolj apeliram, pravzaprav, prav nate, Fotr, saj se tega, morda, še bolj spomniš kot jaz....
Včas' s'm teku hit', zdej pa z'lo počas...