Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Brušenje forme, kamor sodi popuščanje v treningu, predvsem v zmanjševanju količine le-tega, je eno od področij športne priprave, ki ga najmanj razumemo, to je dejstvo.Saj smo si različni po sami strukturi telesa in tako dalje.So pa neke izhodiščne točke popuščanja, kar pa velja za skupno dobro vseh tekačev ali ostalih športnikov.
S temi postopki pred nastopi izločimo nakopičeno utrujenost in kar je še negativnih posledic trdega treniranja..Seveda ne gre za de - treniranje, torej za zniževanje ravni treninranost.Značilno brušenje forme traja od 7 do 28 dni.V tem času lahko krepko zmanjšamo količino treninga, medtem ko ohranjamo intezivnost in pogostost, s čimer se branimo pred de-treniranostjo.Če gre za eksplozivne športe, lahko nekoliko zmanjšamo tudi pogostost treniranja, kar pa ne drži za vzdržljivostne športe.Glavno pravil brušenja forme je, da se moramo pred nastopom, ki nam je nekako glavna špica sezone, ali želimo stestirati svoje telo, koliko je sposobno teči pred pomembno tekmo sezone, temeljito spočiti.
Na dan tekmovanja nas ne sme ovirati utrujenost presnovnega značaja in živčnega sistema.
Nekako takole sem povzel po članku iz VRHUNSKI DOSEŽKI in nekaj, kar je čisto moje mišlenje.
Ja nekateri mislijo, da morajo dva dni pred tekmo počivati čisto nič migati po domače.Ampak to je napaka.Saj telo je spočito, ampak mišice so zakrknjene enostavno nimajo tiste elastičnosti na dan tekme, ki bi jo morale imeti.Zato je zmeraj bolje, da zadnje dni pred pomembno tekmo zmanjšujemo inteziteto s tiste polne moči oziroma razdalje, da tri dni pred tekmo tečemo s 75% moči, naslednji dan se pravi dva dni pred tekmo pa samo še s 50% moči.Zadnji dan pred tekmo nekako zjutraj pa odtečemo čisto rahel tek čisto malo, le toliko da nam srce malce požene in da smo prešerne volje.Tako se psihično in fizično pripravimo najboljše, kar je dobro za naše telo.
Ne smemo pa pozabiti tudi na vaje, ki nam preprečujejo poškodbe med samo tekmo, kot na dan tekme, pred tekmo, da naredimo vaje.
Seveda pa je veliko odvisno od samih okoliščin v katerih živimo in kako nam čas dopušča za ostale stvari.
Skratka upam, da pilite formo maksimalno dobro.Saj se pri tem pokaže kako ste trenirali.
No to je bilo moje in urednikovo mišljenje.Ravno tako je podobno to mišljenje mnogo drugih priznanih trenerjev po svetu.Seveda pa se način popuščanja od discipline do discipline razlikuje.
Lep športni pozdrav!
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Jaz ponavadi zadnji teden pred tekmo zmanjšam količino za cca. 50 %. 4 dni pred nastopom naredim 2 ali pa 3 hitre intervale (200m ali 300m) za tonus pa nekaj stopnjevanj sproščeno. 3 dni pred tekmo grem na en iztek 30-40 min. Predzadnji dan pred tekmo imam popoln počitek, zadnji dan pa naredim ogrevanje to je 4-5km oz. cca. 20min, tekaško abecedo ter 4-6 stopnjevanj (100m).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA