Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 masaja
Pozdravljeni,

s tekom sem začela šele pred dobrim mesecem, zato se komajda upam tukaj javljati :), ampak vseeno. Polet mi je dal DMov tek, kjer sem 10km pretekla v dobrih 53min, kar je zame kar dosežek :D

Pretečem 20-25 km na teden in imam sposojeno uro Garmin Forerunner 110, ki mi je v veliko veselje in za dodatno motivacijo, zato razmišljam o nakupu svoje. Sem pa nekje ujela, ne vem več točno, kje, da so te ure do neke mere tudi škodljive, ker naj bi ˝sevale˝. Ne vem, ali je to traparija, ali je na tem kaj resnice, zato vas prosim za mnenja.

Če bi imel namreč tek z uro podoben učinek kot da bi ves čas npr.govorila po telefonu :? , raje tečem brez in pač ne vem točno, koliko pretečem in kako hitro, ker gre samo za moje razvedrilo in ne za neko doseganje rezultatov.

Hvala.

LP
Uporabniški avatar
 muc
Ojla masaja :wink:

Verjetno, da vsaka "tehnična" stvar oddaja ene vrste sevanje ampak sigurno ti nobena športna ura, ne glede na znamko, ne bo naredila nobene škode, prej koristi vsaj kar se počutja in kondicije tiče :wink:

Se pa strinjam, da se da tudi brez ure še kako uživati med tekom...samo superge na noge in odklop... :D
 spela*
Seveda seva. :D
Ampak če nočeš nobenega sevanja, potem se moraš izseliti z območja magnetnega polja Zemlje. :D

Lahko sicer tudi rečeš, da je sprejemljivo naravno sevanje, ne pa tudi umetno. Ampak v tem primeru ne boš brala odgovorov na forumu, ker računalniki seveda tudi sevajo. In seveda niti električne energije ne boš uporabljala. :D

Kar pa se tiče tega, da športna ura prinaša le koristi, se ne morem strinjati. Prinaša škodo. Na financah. :roll: :D
 masaja
Hvala za odgovore!

Škoda na financah je kar precejšnja ja :evil: , ampak sem zasledila neko ponudbo na dvanajst obrokov, ki zadevo naredi malo bolj sprejemljivo..

To ˝sevanje˝ naj bi bilo posledica povezave s satelitom in če razmišljam v tej smeri, verjetno res ni čisto nedolžno..

Ampak mi je pa res taka fletna ˝igračka˝ - že med tekom me spodbudi, da naredim kak km več, pa še potem je fino na računalniku pogledat traso in opazovati napredek.

LP
 sitrader
Sicer glede neionizirajočih sevanj obstaja ogromno polemik ali so škodljiva ali ne (za ionizirajoča se ve da so škodljiva), ampak če delate paniko glede tega potem mogoče ena informacija:

V ENI URI telefoniranja z mobilnim telefonom prejmete toliko neionizirajočega sevanja, kot ga prejmete v ENEM LETU od vseh ostalih virov neioniziranega sevanja. Torej od vseh anten, vseh zemeljskih mobilnih postaj, vseh satelitov, vseh radijskih in televizijskih valovanj, vseh sevanj od električnih žic, vsega zemeljskega sevanja...
Velja seveda za povprečno izpostavljenega človeka in za povprečno oddaljenost od vira sevanja.

Torej če že zganjate paniko, potem se odpovejte mobilnemu telefonu.

Ali je nevarno ali ne, pa kot sem rekel, je predmet mnogih polemik. Dejstvo je, da dolgoročne daljše izpostavljenosti še ne moremo videti, ker je tehnologija še premalo časa med nami. Obstajajo posredni vidiki, vendar težko dokazljivi ker je ogromno možnosti drugačnih vplivov (torej tistih ki ne sevajo). Vsaj zaenkrat.

Vsak se sam odloči. Tista urica na dan ali še manj da pošlje senzor tistih nekaj signalov pulza po moje ni taka sila. Res da je razdalja kratka, pa vseeno. Tudi baterija v uri ni ne vem kakšen vir da bi lahko škodoval. To je moje osebno mnenje in s tem ne prevzemam odgovornosti za odločitev ali posledice. ;)

:D
 masaja
Hvala za še en argumentiran odgovor.

Samo še nekaj, ali prav razumem, da je glavni ˝problem˝ v smislu morebitnega škodljivega sevanja merilec pulza in ne sama ura in njena povezanost s satelitom?
 sitrader
masaja napisal/-a:Hvala za še en argumentiran odgovor.

Samo še nekaj, ali prav razumem, da je glavni ˝problem˝ v smislu morebitnega škodljivega sevanja merilec pulza in ne sama ura in njena povezanost s satelitom?

Hja, glej čisto iz fizike je naslednje... (pa naj me kak fizik prosim popravi če se motim)

Najprej malo uvoda da bo bolj jasno

Kar zadeva neionizirajočih sevanj...
Je za splošno razumevanje potrebno razumeti, da vsak električni tok ustvarja magnetno polje okoli sebe. To velja za vsak električni tok. Tudi človek ustvarja to polje, in sicer če se ne motim je najmočnejši vir ravno srce ki s svojo depolarizacijo najprej sinoatrialnega vozla (osnovnega pacemakerja), potem pa se signal (električni tok) propagira naprej po prevodnem tkivu v srcu (premika se električni tok). Spet če se ne motim, je ta tok reda velikosti nekaj mA (zaradi tega toka se potem srčna mišica tudi v končni fazi skrči). V detajle fiziologije zakaj in kako se to zgodi nima smisla iti. V glavnem ta šibak tok, ki ga ustvari srce z depolarizacijo, se brez težav tudi meri in zaznava. Kako pa mislite da se dobi EKG? To ni nič drugega kot meritev električnih tokov srca. Isti ta tok, zazna tudi senzor merilca pulza (s tem da ne določa smeri ker ni bistvena itd...). Informacijo o tem pulzu (oz. toku) pa potem brezžično pošlje do ure na roki. Ta impulz po moje ni velik, čeprav je zelo blizu. V končni fazi tudi srčni impulz ni velik in čeprav je dobesedno v telesu, najbrž težko rečemo da je škodljiv. Pa to tudi ni edini električni tok v telesu, saj se sprožajo vsepovsod z depolarizacijo različnih tkiv (tudi možgani, mišice, žleze itd...).

In zdaj ko sem toliko zafilozofiral, pridem mogoče končno do bistva...
Če se ne motim (ker je od moje fizike že res daleč), je jakost elektromagnetnega polja (in recimo s tem povezani učinki na okolico) med drugim odvisna tudi od jakosti toka in pa razdalje do vira. Zdaj hec je v tem če se ne motim, je padec jakosti odvisen od KVADRATA razdalje. Kar pomeni, da dva enako močna vira, recimo eden je 1cm stran, drug pa 10cm stran, bo drugi imel 100x manjše elektromagnetno polje nate kot prvi, čeprav je samo "malo bolj stran". Zato je razumljivo, zakaj nek mobitel ki je OB TELESU v eni uri povzroči večji vpliv sevanja nate kot neka antena, ki je 100m stran od tebe celo leto. Tudi če je antena 1000x bolj močna, je jakost njenega polja zraven tebe več kot 10^8 potenco manjša zaradi razdalje.

Kar zadeva tvojega vprašanja pa končno mogoče odgovor.... (je bil že čas) ;)

Kar zadeva ure... vira "sevanja" sta tu dva, prvo je baterija in signal ki ga sproži merilec pulza ki ga imaš pod prsmi in drugo je baterija v uri na roki. A je to nevarno, osebno mislim da ne, ampak to je moje osebno mnenje. ;)

Kar zadeva satelitov.... "sevanju" satelitov si enako izpostavljena če imaš uro ali pa je nimaš. Sevanje je tu, njegovemu "sevanju" smo vsi izpostavljeni. Satelit pošlje signal dol in te zadane če hočeš ali nočeš. Če imaš uro ali pa jo nimaš. Signal ne vpraša ali imaš uro. Gre mimo v skladu z fizikalnimi zakoni. Ura na roki ne dela nič drugega (če ima vgrajen GPS) kot da samo "lovi" signale ki prihajajo iz vesolja. Signal je že tu, že pri tebi. Moraš imeti samo sprejemnik če ga hočeš izkoristit. Ubežat mu ne moreš. Ura ne vzpostavlja povezave s satelitom. Lovi samo signale ki jih on pošilja na zemljo. Glede na to da je satelit 10000 kilometrov stran, si pa v luči KVADRATA razdalje, lahko predstavljaš kako "močen" je njegov signal. Jaz ne bi delal panike. V 20 letih od kar je GPS, bi bili mi že vsi defektni, če bi bil res tako nevaren. To je moje osebno mnenje.
Ista zgodba bi bila če bi se pogovarjali o televiziji ali radiju. Temu sevanju tudi ne moreš ubežati, je tukaj, hočeš ali nočeš. Če ne poslušaš radija ali televizije, potem ne pomeni da nisi izpostavljena sevanju ki ga sproža antena ki pošilja signal. Ampak kot sem rekel, je spet zaradi razdalje vpliv na okolico najbrž minimalen. Najbrž ;)

Ok zdaj sem pa res zafilozofiral...

Lepo se imej. :D
Nazadnje spremenil sitrader, dne 07 Jun 2012, 10:01, skupaj popravljeno 4 krat.
 sitrader
spela* napisal/-a:Kaj pa vpliv Zemljinega magnetnega polja? :)

Hvala bogu da je. :D

Sicer ne bi bilo življenja na zemlji. Če bo kdaj popoustilo (kot se je v zgodovini že zgodilo pred obratom pola), bo to velika "pizdarija". Zaščite pred sevanji iz vesolja praktično ne bo več oz. ne bo zadostna in potem si lahko mislite kako bodo življenje preživelo.

Vsaj ne v takšni obliki kot si mi predstavljamo. jaj... :(
 masaja
Ej, sitrader, :clap: . ful ti hvala za tale odgovor!

Tako fino razumljivo in zanimivo si napisal, da ti verjamem in si me prepričal, čeprav fizika ni moja močna stran :D

Sedaj se pa moram odločit samo še med mimovrste in amazon.de :D

Hvala& LP!
Uporabniški avatar
 lojze
vsem ki se tako sekirate zaradi sevanja malih naprav, bi povedal sledeče: sevanje, ki smo ga prejeli pred televizorji (sedaj ko je lcd pa še vedno nekaj seva je malo bolje) pri starih pa ko je delovalo praktično s katodno cevjo in bombardiranje elektronov v zaslon smo prejeli v eni uri miljonkrat večjo dozo, kot jo lahko dobimo s prsnega pasu ure. Kot je zgoraj napisano, sevnje je posledica oddajnikov.
 spela*
sitrader napisal/-a:
spela* napisal/-a:Kaj pa vpliv Zemljinega magnetnega polja? :)

Hvala bogu da je. :D

Sicer ne bi bilo življenja na zemlji. Če bo kdaj popoustilo (kot se je v zgodovini že zgodilo pred obratom pola), bo to velika "pizdarija". Zaščite pred sevanji iz vesolja praktično ne bo več oz. ne bo zadostna in potem si lahko mislite kako bodo življenje preživelo.

Vsaj ne v takšni obliki kot si mi predstavljamo. jaj... :(

Ja, ja, moje vprašanje je bilo malo ironično. :wink:
 sitrader
masaja napisal/-a:Ej, sitrader, :clap: . ful ti hvala za tale odgovor!

Tako fino razumljivo in zanimivo si napisal, da ti verjamem in si me prepričal, čeprav fizika ni moja močna stran :D

Sedaj se pa moram odločit samo še med mimovrste in amazon.de :D

Hvala& LP!

Poglej še kak iafstore

tam velikorat imajo marsikaj ceneje....
 masaja
Najceneje sem jo našla na amazon.de, 156 € s poštnino vred.

Skoraj ne upam verjet, da sem dala toliko denarja za športno uro, jo pa sedaj komaj čakam :D

LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA