Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 JARRAJA
Pozdravljeni !
Sem v iskalec vtipkal KETONI, pa zgleda da o tem še niste debatirali.
No zanima me, če je kdo od vas preizkusil s tekom porabiti zaloge maščob s pomočjo teka in KETONSKE DIETE, torej z uživanjem minimalno ogljikovih hidratov (kruh,testenine,krompir,sladkor itd) in z povečanim vnosom maščob in beljakovin.
Zanima me kako to v praksi izgleda, ker logično je, da imaš minus glokogena v mišicah, kako potem sploh lahko tečeš????
Ker pri tem načinu prehranjevanja samo 1 x tedensko uživaš OH in takrat nafilaš glokogen v mišeice, pa me zanima, če je to zadosti če 3 x tedensko tečeš??
Hvala za vaše izkušnje, če jih boste delili tukaj!!!
Uporabniški avatar
 boatjan
Koliko km pa pretečeš?

Osebno se mi zdi taka dieta nesmiselna. Če bi želel zmanjšat maščobne obloge bi tekel dolge in malo počasnejše teke.

Ne vem kako lahko imaš minus glikogena. Ali ga imaš ali pa ga nimaš več, takrat ko ga nimaš več, pa se verjetno zgrudiš.

Lep pozdrav!
 Luka Ljubič
Pri gibanju človek porablja ATP (kot avto dela na bencin, tako človeške mišice lahko delajo le na ATP). Atp telo lahko proizvaja iz maščob, ogljikovih hidratov (glikogena), nekaj malega tudi z beljakovin in iz creatin-fosfata.
Ker gre za tek na daljše razdalje sta za nas najbolj pomembna vira energije maščobe in ogljikovi hidrati, ostali igrajo tako majhno vlogo, da jih lahko zanemarimo.
Torej kako telo izdela ATP:
Imamo več "energetskih sistemov":
1. Aerobni sistem
2. Anaerobni laktični sistem
3. Anaerobni alaktični sistem
...
Zopet anaerobni alaktični sistem nas ne zanima, ker igra pri teku na dolge proge zelo majhno vlogo.

1. Aerobni sistem - preko zapletenih reakcij se proizvaja ATP iz maščob ali ogljikovih hidratov s prisotnostjo kisika. - proizvodnja ATP je počasnejša, vendar zato nimamo neprijetnih stranskih učinkov (beri mlečne kisline)
2. Anaerobni laktični sistem - ATP se proizvaja iz ogljikovih hidratov brez prisotnosti kisika. - proizvodnja ATP je hitra, nažalost je stranski proizvod mlečna kislina (poleg še nekaterih ne tako pomembnih).

V primeru, da želimo shujšati, je za nas najbolj pomemben 1. Aerobni sistem, predvsem Aerobni lipidni sistem (ATP se proizvaja iz maščobe).

Glede na hitrost teka se vključujejo različni sistemi (deluje jih več hkrati). Če začnemo počasi in povečujemo hitrost si sistemi sledijo v tem zaporedju (vedno jih deluj več hkrati)...
1.Aerobni sistem (maščobe)
2.Aerobni sistem (OH)
3.Anaerobni laktični sistem (OH)
... ostali nas ne zanimajo

Odgovor na tvoje vprašanje kako lahko tečeš brez glikogena : Tečeš zelo počasi in se ATP primarno proizvaja iz maščob. Tako da tudi ko so naše glikogenske rezerve na nizkem nivoju se vseeno da teči, je pa res da gre nekoliko težje in počasneje.

Moje osebno mnenje glede raznoraznih ekstremnih dijet je, da je to ena velika neumnost - skomercializirana, kjer je treba rezultate dosežt v 1 tednu. Se pravi namesto da bi si ljudje organizirali življenje v smislu zdrave prehrane in rekreacije na dolgi rok, se raje povsem opustijo, in nato lotijo kakšnih takih ekstremnih kratko-trajajočih podvigov, s katerimi si po mojem mnenju naredijo več škode kot koristi.
Moj predlog je uravnotežena prehrana (veliko sadja, zelenjave, več majhnih obrokov na dan, veliko tekočine - vode), in neka normalna, zmerna rekreacija (recimo 3x na teden).
Ampak to je samo moje mnenje! :)

Lp
Uporabniški avatar
 StaraKost
.....samo ime dieta pomeni, da gre za nekaj začasnega. S pomočjo začasnih ukrepov ne moremo za vedno spremeniti nekaj, kar je posledica nečesa trajnega.
Odvečno maščobo nismo pridelali v enem ali dveh tednih, torej se je tudi v tako kratkem času ne moremo dolgoročno znebiti.
To da imamo preveč maščobe je očitno kriv naš stil življenja(način prehranjenjavanja in premalo aktivnosti). Če želimo to spremeniti, moramo poiskati takšne "ukrepe" oziroma spremeniti življenski slog s katerim bomo lahko dolgoročno normalno živeli in obenem popravili posledice dosedaljega napačnega stila življenja. Dieta sigurno ni pravi izbor, ker ne da odgovora, kako naprej, ko dieta konča. Največkrat se mora poskati nova dieta :mrgreen: .

Zgoraj navedena dieta, ki omejuje glavni vir energije za vzdržljivostne športe je sigurno za tekače napačna in nepotrebna izbira. S pravilno izbiro vrste in višine obremenitve, lahko naučimo telo, da porablja dosti več energije iz maščobnih virov, kot bi to lahko dosegli s pomočjo bilo katere diete, katera nas sili, da vadimo v razmerah, ki so za športnika neoptimalne in lahko tudi škodljive za telo, samo zato, da bi porabili malo več maščob.

Takšne "finte" so uporabne za bolnike, ki morajo shujšati v kratkem času, na primer zaradi operacije ali pri bodybuilding tekmovalcih, ki morajo izgubiti čim več maščobe do dneva "tekmovanja". To, da so takoj po tekmovanju spet "debeli" kot pujseki, za njih ni več pomembno, ker je tekmovanje/razkazovanje mimo. Za nas pa je. Mi moramo ostali FIT in šlank, na dolgi rok.
 Manca
Ketogeno dieto uporabljamo za zdravljenje trdovratne epilepsije pri otrocih in odraslih, dieta preusmeri presnovo telesa, tudi možganov, v ketozo (povišana vrednost ketonov v krvi). Ketoni so vrsta kisline, ki nastaja pri razgrajevanju telesne maščobe. Presnova maščob se prične, kadar v telesu ni na voljo dovolj glukoze (ob ketogeni dieti se presnova telesa spremeni in je podobna kot ob stradanju).
Dieto je potrebno izvajati natančno, kajti nenatančnost ima lahko neprijetne in hude stranske učinke.Dieta zahteva poznavanje in natančno tehtanje živil, upoštevanje strogih pravil, nadzor nad ravnjo glukoze in ketonov ..itd, ima tudi stranske učinke (motnje prebave, demineralizacija kosti...). Na kliniki pred začetkom te diete svetujejo, naredijo laboratorijske in druge preiskave...
Smiselno se mi zdi, da zdravi ljudje, ki bi radi zdravje ohranjali in ga krepili in so športno aktivni, uživajo zdravo, torej uravnoteženo polnovredno prehrano, ki je tudi varna in funkcionalna.
Menim, da poseganje po dietah, ki imajo povsem drugi namen, ni primerno.
Telesno maso lahko uravnavamo samo z zdravo prehrano, ki ni energijsko preobilna in primerno telesno aktivnostjo.
Uporabniški avatar
 jedrnat
StaraKost napisal/-a:Odvečno maščobo nismo pridelali v enem ali dveh tednih, torej se je tudi v tako kratkem času ne moremo dolgoročno znebiti.

Zelo res, pri vzdržljivostnem športu (npr. tek) pregovor "brez muje se še čevelj ne obuje" zelo drži. In to je seveda tisti težji del kontroliranja telesnega špeha, ki pa promotorjem diet ni povšeči. Čas navajanja telesa na kurjenje lastnih maščob se meri v letih kontinuirane aktivnosti ob sočasnem razmišljanju o prehrani. Če malo sfilozofiram: ko telo navadimo na resno rekreacijo (redna vadba, brez ekstremov v prehrani, količini vadbe,...), potem tudi v telesu postopoma stečejo idealni procesi katerih rezultat je neka notranja kontrola teže, maščob, bolečine, itd.
 JARRAJA
Hvala vsem za sodelovanje !!!
Hja, jaz tečem približno leto in pol (redno) 3-4 krat tedensko (v začatku sem celo vsaki dan).Tečem od 5 do 8 km, odvisno od časa.1 krat tedensko pa si vzamem za šprint trening 6-8 krat po 100 m.
Nisem debel, ampak okrog trebuha imam ene 3 kg špeha, katerega se nikakor ne morem znebit, zato sem postavil to vprašanje o ketonski dieti.
N e tečem hitro 8 km npr. 1 uro.
Imate še kakšen drug predlog?
Uporabniški avatar
 jedrnat
JARRAJA napisal/-a:Imate še kakšen drug predlog?

Si lep šolski primer...
Jaz bi ti predlagal tri korekciji tvojega treninga z namenom navajanja telesa na kurjenje špeha:
- povečaj hitrost 8km teka - naj bo to tempo tek
- podaljšuj nedeljski dolgi počasen tek, da boš tekel neprekinjeno recimo 1 uro in pol
- ohrani sktrukturo, vendar spreminjaj vsebino tedenskega treninga

Če poveš kakšne so tvoje ambicije (dolžina, čas) ti lahko pošljem link do kakšnega načrta treninga, ki je meni posledično pomagal do zmanjšanja "mišelinke".
Nazadnje spremenil jedrnat, dne 13 Sep 2012, 14:52, skupaj popravljeno 1 krat.
 JARRAJA
lepa hvala za odgovor !!
Mah, nimam kakšnih posebnih ambicij, rad tečem...in malo me že jezi, da ne izgubim tega šlaufnčka.Sicer ne tečem samo zaradi tega, zavedam se da je fajn ostati fit čim dalj časa (grem že proti 60 let).
Te pa prosim za ta link.
 abcd
Sem na enem fitnes forumu bral, da je za kurjenje maščob bolje dvakrat na dan po 15min teka, hitrega tempa ,kot pa en zmeren dolgi tek. Ker telo čez dan drugače funkcionira. Če je res pa ne vem. :D Bi rekel, da ja, če telo spraviš v stresno stanje s tekom. Kako se boš pa čez dan počutil je pa drugo vprašanje. Če grem kdaj na tenis in se mi gre za pike rabim kar dolgo časa, da se po igri umirim in spravim na prejšnji nivo koncentracije za delo. Včasih grem po igri teč počasen tempo pa še to ni dovolj.
Uporabniški avatar
 StaraKost
... tu mešaš dva pojma. Porabljanje energije, po vadbi, zaradi kratkotrajne intenzivne vadbe in porabljanje energije med vadbo, zaradi dolgotrajne nizkointenzivne vadbe.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 13 Sep 2012, 15:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 jedrnat
JARRAJA napisal/-a:Te pa prosim za ta link.

Evo, tu je ta link s programi treninga, ki je meni všeč. Izberi si takšnega, ki odgovarja tvoji intenzivnosti, drži se ga in po pol leta poročaj ali se je šlaufek zmanjšal. Seveda pazi tudi na prehrano.
Ko boš absolviral takšen trening boš hkrati pripravljen za polmaraton v željenem času.
 JARRAJA
hvala za link, samo nemško ne znam.
Če prav razumem naj bi štartal s spodnjim 1:26, ampak ta že prvi teden predvideva na koncu 17 km.
Jaz še nikoli nisem toliko pretekel skupaj, največ 10 km.
Misliš, da je to dobro za mene?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA