Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Savinjcan1
#367647
Pozdravljeni, sem nov na forumu in imam par vprašanj ;)
Star sem 37 let, celo življenje sem bil športnik, (nikoli tekač) ampak nikoli nisem odtrkel vec kot 10 km in še to z muko.... Zadnjih 5 let nisem treniral nič in sedaj ko so otroci malo večji bom spet začel! Zadal sem si cilj, da bi do konca leta pretekel 3 kroge okrog jezera ( krog je dolg 7,5km) se pravi cca pol maraton...V zadnjih desetih dneh sem trikrat pretekel ta krog in vsakič težje
Zakaj vsakič ko grem tečt tečem težje namesto lažje??
Da o tempu sploh ne govorim, krog tečem slabo uro se pravi slabih 8min/km!
Zaradi teh težav sem vedno obupal nad tekom.
Mi lahko kakšen strokovnjak poda nasvet, da to premagam?
Hvala in lp
Uporabniški avatar
 slorunner
#367649
Prvi mesec je najtežji, jaz se spomnim, da je blo težko takrat vztrajat, vsi ostali ultramaratoni so bili lažji v primerjavi s tem. Srce se hitro prilagodi na tek, ampak vseeno rabi nekaj tednov po več letih, ko ni bilo navajeno na visoke utripe v daljši časovni enoti.

Vsekakor bi predlagal skrajšat razdaljo, za začetek tam nekje 3 km in to ponavljat 4-krat tedensko. Tempo pa zmeren, že tam pri 150 utripa pri rednem treningu večkrat na teden se opazi razlika. Za povečevanje razdalje se morajo pa prilagoditi mišice na novo dejavnost, to pa traja malce več časa.
 vinkop
#367653
samo ne prehitevati, ker v enem mesecu kaksnega velikega napredka ne bos naredil zato je pomembno, da volja do teka ostane....to je prvo pravilo. v tem prvem mesecu poskusi teci 3x na teden, izberi si dve dolzini, recimo ena trasa okoli 4-5km, druga trasa pa imas lahko 7,5km kolikor imas okoli jezera....med tekom lahko poskusis tudi kombinacijo s hojo, vajami, kratkimi sprinti, lahkotnim ter normalnim tekom.....ce si meris cas z uro se ne bi smel prevec obremenjevati s tem, dokler ne bos natreniral misice tako, da noge ne bojo vec bolece po teku ali drugi dan...potem pa spet postopoma povecujes kilometrino tam do 10-12km in tako naprej....ce ti jaz povem, da je bil moj prvi pretecen polmaraton sele po 18. -ih mesecih, ampak na cilju so bile noge, misice in pocutje vse brez problemov....jaz verjamem, da bo tudi tebi uspelo samo ne smes pa obupati in se obremenjevati s casi...tudi casi se bojo izboljsevali, ko bo cas za to.... :TF)
 Savinjcan1
#367659
Hvala za nasvete. Jih bom upošteval, ker tokrst bi res rad premagal to krizo in tekel na daljše razdalje
 Topwanted
#367669
meni osebno med makadamom in asfaltom ni neke razlike in sem uporabljal kar copate za asfalt tudi na makadamu pa so zdržali podobno km (tam 700- 1000 km). drugače pa je s tem cela znanost. od promacije/suprinacije do količine oz. vrste blaženja (minimalistični ali polno blaženi, mehkejši ali trši) do razlik med tekmovalnimi in rekreacijskimi do padec peta/prsti, itd. verjetno bo najbolje da kar greš v trgovino in se posvetuješ z trgovcem. predlagam ti tudi, da si pogledaš tole stran: https://runrepeat.com/
vsaj meni osebno ta stran pomaga pri odločitvah.
aja pa naj bodo copati za tek po ravnini in ne za gorski tek, saj so copati za gorski tek delani drugače in imajo svoj namen =) (samo opozarjam ker se že videval osebe, katere so na asfaltu kjer ni bilo makadama ali gorskih stezic daleč naokrog tekli z salomon speedcross, če ne drugega se profil teh copat na asfaltu uniči precej hitro)
glede na tvojo željo preteči 21km bi priporočal copate, kateri imajo večjo mero blaženja in ne minimalističnih. za kaj več nasvetov je težko reči, saj smo si ljudje različni in enim odgovarja eno drugim drugo.
 Topwanted
#367673
Ni problema, žal mi je le da je pri taki temi res težko kaj več svetovati. ker enim ustreza ena znamka, drugemu bo ta ista znamka povzročala probleme, enim minimalističen copat drugemu polno blaženi. če pa vas zanima še karkoli kar vprašajte.
lp
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#367675
Najbolje da greš v kakšno večjo športno prodajalno, kjer ti lahko izmerijo stopalo in ugotovijo način teka na tekalni stezi. Na podlagi ugotovitev, ti bodo potem predlagali nekaj modelov, med katerimi boš lahko izbral.
Glede na to, da si popoln začetnik, ti svetujem, da vzameš nek univerzalen tekaški copat, ki je primeren za vse oblike treninga in mešano podlago. Paziti moraš, da ti bo copat v vseh pogledih udoben in, da ima spredaj dovolj prostora zaradi otekanja stopal pri daljših tekih. Priporočam ti, da vzameš model, ki ima spodoben podplat iz gume, saj ti bo tak copat dlje zdržal, kot tisti, ki imajo le par flik gume spodaj. Prav tako ti svetujem, da ne zapravljaš denarja za najnovejše modele po rednih cenah, saj so te šle čez vse meje. Prav nič ne manjka odličnim modelom lanske sezone, ki jih tudi v naših trgovinah dobiš znižane na 80 EUR ali manj.
 Savinjcan1
#367892
Pozdravljeni!!
Naj povem da gre moj krog okrog jezera ze zelo lepo, brez kasnejse utrujenosti in bolečin, kljub temu pa imam se dosti tezav. Npr ce hocem imeti pulz pod 130 moram skoraj hoditi. Ura me nonstop opozarja da ne napredujem in da mi manjka anaerobnih treningov, se pravi manjsi pulz..
Je v Savinjski kdo ki mu lahko placas par individualnih treningov, da me nauci in razlozi par stvari??
Uporabniški avatar
 jorgamesh
#367896
Malo si pomešal anaerobni trening pomeni višji pulz - intervali in šprinti.

Ne gledati preveč na uro in kaj ti svetuje. Teči po občutku. Ne vem, zakaj si sicer postavil mejo 130, ampak če hočeš imeti pravilno razporejeno cone za utrip moraš vnesti točno izmerjen minimalni pulz v mirovanju (zjutraj, ko vstaneš) in maximalni pulz (izmerjen v laboratoriju ali dovolj dober približek je tudi testni tek za maximalni pulz).

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA