Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 avx
En lep pozdrav vsem skupaj.

Z dnem 10.8.2013 sem se odločil, da začnem teči. Hja nikoli mi ni dišalo se športat zelo dolgo časa ne, kar se je tudi na meni poznalo. Leta 2005 ko sem stopil v prvi letnik višine 189 centimetri in nekje 96 kg, sem si sam rekel zdaj pa dovolj. In sem v parih mescih spravil kilažona 75 kg z pomočjo fitnesa in vse od takrat praktično nisem nikoli prestopil teže več kot 83 kg. Zdaj pa da ne bom dolgovezil :D

Uglavnim mojse specifikacije zdaj:
Starost: 22 let
Višina: 189 cm
Teža 82 kg

Včeraj sem se lotil ene krajše proge dolge 2.4 km vklopil sem tudi sports trackerja, da bom lahko sledil napredek.

Glede na to da je tura 2.4 km in da sem jo pretekl v 12:37 minuti je malo slabo. Ampak dober vsak je nekje začel.

http://www.sports-tracker.com/#/workout ... nhhrr88ung

Tukaj je še povezava do podatkov. Bom pa redno objavljal moje teke, in tudi kako napredujem :D

Če slučajno nisem dal v pravo temo, prosim, da moderator spremeni oz prestavi temo.
 mdebelak
avx napisal/-a:

Glede na to da je tura 2.4 km in da sem jo pretekl v 12:37 minuti je malo slabo. Ampak dober vsak je nekje začel.

Brez skrbi, glavno da ti tek postane dnevna rutina in boš začel v teku uživati.
Ko sem jaz začet tečt (pred dobrima dvema letoma) nisem mogel preteči treh kilometrov, zdaj ko pa že redno tečem in v teku dejansko uživam pa mi ni problem preteči tudi 30 km.
Tako, da vstrajaj pri teku nebo ti žal.
Se vidimo na kakšnem teku naslednje leto :juhuhu:
 NovakA
Za začetek odteči Cooperja.
Na telefon si zlowdaj Nikerunning ali pa kakšno podobno aplikacijo (dobiš jo zastonj v Google storu, Istoru... tistem programu ki ga maš za aplikacije na telefonu) ali pa s štoparico ki beleži tudi razdaljo. Na tak način boš najbolje beležil napredek. (vsaj jaz ga :D )
 avx
no sej trenutno uporabljam sports trackerja je ena taka zanimiva aplikacija =) bomo vidli. Hvala za nasvete =) sem si pa danes tudi malo časa vzel pa pregledal najpogostejše napake pri teku, in ja opazil sem da jih delam, tako da bom poskušal še tudi te malo odpraviti =) hehe

hvala za vspodbudne besede :laola
Uporabniški avatar
 StaraKost
... najbolj pogosta napaka je ta, da še nisi prav začel teči in se že obremenjuješ s časi in napredkom. Idi ven in teči v uživaškem tempu. Tvoj začetni tempo je prehiter in temu primerno razdalja prekratka. Rajše odteči dvojno razdaljo v počasnem tempu s odseki hoje, kot da dvoguješ hitrost. V začetku se napredek ne meri s hitrostjo, temveč s časom, ki si ga sposoben porabiti za tek v komot tempu.
Uporabniški avatar
 Misho76
StaraKost napisal/-a:... najbolj pogosta napaka je ta, da še nisi prav začel teči in se že obremenjuješ s časi in napredkom. Idi ven in teči v uživaškem tempu. Tvoj začetni tempo je prehiter in temu primerno razdalja prekratka. Rajše odteči dvojno razdaljo v počasnem tempu s odseki hoje, kot da dvoguješ hitrost. V začetku se napredek ne meri s hitrostjo, temveč s časom, ki si ga sposoben porabiti za tek v komot tempu.

:clap: Se popolnoma strinjam. Najprej je treba ornk bazo zgradit (dolgi počasni teki oz. v tvojem primeru postopno daljši teki), pa mišice utrdit (pa ne samo s tekom :arrow: vaje za moč). Ostalo lahko počaka, naj se ti ne mudi. Verjemi, sam sem naredil isto napako in sem fasal poškodbo kolena po 8 mesecih :oops: Take it easy in predvsem uživaj :mrgreen:
 member12
Moj nasvet: prvega pol leta ukvarjanja s tekom pusti uro doma. Teči sam s seboj in poslušaj svoje telo. Kot so drugi rekli: pri teku uživaj in ne se obremenjevat z napredkom, ker bo vseeno prišel, ne glede na to ali si boš meril čas in tempo, ali ne.
 avx
http://www.sports-tracker.com/#/workout ... 9fhncohsb8

Vsak nasvet bo dober. In kot ste rekli, dobro laufal sem pač tisto kakor je meni pasalo :D nisem se niti obremenjeval ali bom prekoračil mejo ali ne. Sem pa vseeno zraven nesu pa pač meril. Ker bi vseeno rad imel nekje nekaj oprijemljivega koliko sem pretekel.

Že pa razmišljam tudi malo o kolesu, sicer imam ga že ampak bi potreboval nekaj malo novejšega z malo bolj ožjimi gumami =)
Uporabniški avatar
 StaraKost
... ne pozabi, da vsaj 12 min traja ogrevanje.
Tvoj trening pa je bil gotov že po 11 minutah :D . Poglej porabljene kalorije pa boš videl kako je bil zahteven :-- . Občutno podaljšaj trajanje in zmanjšaj hitrost.
Če pogledaš svoj tempo, boš videl, da začetnemu tempu nisi dorasel. Kar rapidno ti upada, čeprav je razdalja zelo kratka.
 avx
Jup to sem opazil, da sem se malo prehitro zaštartal. Bom res povečal razdaljo pa upočasnil tek.
 eucerin
Tempo teka si vsak prilagaja svoji zmogljivosti in potrebi.
Predvsem se ne obremenjevati s časom, kilometri izgledom, itd.

Pred 20 leti je bil moj cilj teči 10 min neprekinjeno.

Prijeten pozdrav vsem, ki tečete in vsem, ki si se še k teku pripravljajo

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA