Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Ninocka
#30957
Prebiram zanimivo knjižico z naslovom Discipliniranje teles v športu avtorja Gregorja Starca. Predvsem na zelo poljudno-zanimiv način razčlenjuje pojme kot sta vrhunski in rekreativni šport, predstavi zgodovinski razvoj obeh skozi več perspektiv, govori o institucionaliziranosti športa, športni vzgoji, kultu telesa, ženskah in športu...Skratka skuša predstaviti umeščenost športa in telesa v družbeno-kulturni kontekst.


So me pa zelo presenetila v spodaj citiranem odstavku navedena dejstva o letu prvega ženskega nastopa na maratonu :shock: in izjemnem napredku, ki s(m)o ga naredile v tej disciplini :shock: :D :

» Še posebej očiten napredek žensk se kaže v maratonu, disciplini, ki je dolgo časa veljala kot popolnoma neprimerna za ženske. Prva ženska je uradno pretekla maraton šele leta 1964, vendar pa je bil napredek žensk v tej disciplini od takrat do danes neprimerno hitrejši kot pri moških. Če so ženske svetovni rekord iz leta 1964 do leta 2001 izboljšale za eno uro in devet minut, so ga moški tekmovalci v istem času izboljšali le za šest minut. Dale Greig je leta 1964 dosegla čas tri ure in sedemindvajset minut, Abebe Bikila pa je takrat v moški konkurenci v cilj pritekel s časom dveh ur in dvanajst minut. To pomeni, da je bila razlika med moškim in ženskim dosežkom v prvem letu ženskega udejstvovanja kar ena ura in petnast minut, v letu 2002 pa je razlika med moškim in ženskim rekordom znašala le še 11 minut in 32 sekund (prim. Cashmore 1996, 128-131; Kieran in Daley 1973, 490; Vilacom Sports 2002a in 2002b). Tak napredek potrjuje tezo, da ženske v športu niso slabše od moških le zaradi naravne determiniranosti, ampak tudi zaradi tega, ker jih dolgo časa niso spodbujali k tekmovanju, ko pa so jim tekmovanje omogočili in so same tudi želele nastopati, so lahko tekmovale le proti drugim ženskam (prim. Cashmore 1997, 133).«

Vir: Starc; Discipliniranje teles v športu; Fakulteta za šport, Inštitut za kineziologijo, 2003
 Nataša
#30958
Če mene vprašaš, ženske niso za na maraton. Ženske naj kuhajo, pospravljajo, odirajo ulovljeno divjad in rojevajo, ne pa da se trpajo med moške, zahtevajo volilne pravice, enakopravnost...pa še maraton. Ja pa ja de!!!

in zaj jaz vas fprašam (TV paradižnik PRESS) - kam gre ta svet??? :shock:

p.s.:aj fil veri olimpik tudejPRESS :wink:
p.s.s.:sej grem, no.
Uporabniški avatar
 mitsch
#32094
Sklep je že v redu, samo sklepanje šepa. Vsak na začetku hitro napreduje, potem pa samo še po minutah.

Naslov je ravno pravi, da postavim malce bogokletno vprašanje mogoče. Kako vas ženske kaj ovirajo prsi pri teku. Opažam, da tiste dobre športnice nimajo velikih prsi. Moja ljubica jih pa ima in jo težko prepričam, da gre kdaj z mano tečt, ker jih mora dobesedno imobilizirat.

Se mi zdi, da tja do košarice D še nekako gre...
 Nataša
#32099
Bom pa kar povedala - zdajle trenutno se zelooooo trudim, da ne bi nič napisala na tole temo tukaj. Res se zloooooo trudim, upam, da se vam kaj smilim, da cenite moje napore, ker vam ne bo treba brat nadaljnjih bedarij izpod mojega nicka...skratka, stiskam zobe!!!

nič ne bom napisala.
mam ful za napisat. pa ne bom.

itak pa zmer Ero vse reši z enim od naslednjih stavkov:
"Ni blema"
"če se odločiš, lahko"
in pa
"tukaj je link"

Hja, sej zato je pa on šef in ne jest :(
Uporabniški avatar
 barbarella
#35228
ŽIVIJO!

ČEPRAV OČITNO NI RAVNO GNEČE NA TEJ TEMI UPAM, DA BO KAJ ODZIVA.

ZANIMA ME ALI IMA KAKŠNA TEŽAVE PO MARATONU IN SICER Z MODRIMI NOHTI.

MORDA MALCE BOLJ OBROBNA TEMA ZA DOLGOLETNE TEKAČE, MENE JE LANI PRECEJ PRESENETILO, DA SE MI JE TO ZGODILO PO MOJEM PRVEM LJUBLJANSKEM POLMARATONU. MED TRENINGI JE BILO V REDU, KER TEČEM PO GOZDNIH POTEH. LJUBLJANSKI MARATON PA JE PO ASFALTU IN MI JE PUSTIL POLEG SEVEDA PRIJETNIH OBČUTKOV, KER SEM PRETEKLA ŠE DVA MODRA NOHTA.

MOGOČE KAKŠEN NASVET, JE KAJ NAROBE Z MOJO OBUTVIJO (NIKE AIR PEGASUS) ALI PA NAPAČNO ZAVEZOVANJE.

SREČNO!
Uporabniški avatar
 NatašaB
#35232
Živjo,

po mojem imaš premajhne tekaške copate. Le ti naj bi bili vsaj eno številko večji od tvoje normalne številke, pri NIKE pa mirno lahko prišteješ dve številki. Saj na krajše razdalje še nekako gre, vse kar pa je več kot 10 km, pa se zelo občuti na prstih.


LP, Nataša
 mojA
#35233
He, he Barbarella - dobro si jo odnesla. Po lanskem ljubljancu sem bila ob 7 NOHTOV! :shock: EN PALEC MI JE OSTAL IN OBA MAZINČKA.
Ostale imam sedaj lepe, nove. Samo palec je še bolj čuden, ampak do poletja bo že kar OK. Zakaj? Napačni supergi - pozor - PREVELIKI!!! Moram povedati, da me je bolel samo palec, kakšnih 14 dni, potem je bilo bolje. Ostali me niso tako boleli, ko so šli dol, sploh nisem čutila. Boleli so me žulji pod nohti!
Na predlanskem ljubljancu je bilo pa vse ok, nobenega črnega nohta, nobenega žuljčka - IN SEDAJ PRISEGAM SAMO ŠE NA SUPERGE, v katerih sem odtekla ta maraton: NIKE AIR ALTHEA. Jih imam že naročene!
Lep tek - brez žuljev in z vsemi nohti!

PS:
tudi na polmaratonu sem že bila ob noht na palcu (predhodno črn noht), vzrok: PREMAJHNI supergi. Torej - izbira superg je prava umetnost, preveliko eksperimentiranje z njimi, te pa za povrhu še drago stane( žep+nohti)
Nazadnje spremenil mojA, dne 23 Mar 2005, 10:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Manika
#35237
barbarella napisal/-a:ZANIMA ME ALI IMA KAKŠNA TEŽAVE PO MARATONU IN SICER Z MODRIMI NOHTI.


Tudi meni je šlo nekaj nohtov dol in to zaradi premajhnih superg, zaradi katerih so se mi naredili žulji pod nohti. In to že pri tekih okrog 1 ure. Potem sem si kupila druge in tudi večje superge, pa sem pri polmaratonu spet pridelala kakšen moder noht. Zdaj sem si kupila še pol številke večje superge :idea: . Upam, da sem ta problem rešila :wink: .
 bojanm
#35240
Ljubljanski maraton,nohta na obeh palcih sta šla dol,to kar dolg traja,vzrok nove nogavice(prave tekaške),ki sem jih kupil v šotoru na prireditvenem prostoru dva dni prej,moja napaka,zato mislim,da ne smeš iti na maraton ali daljši tek z novimi obuvali,se pravi jih je potrebno prej mal"ulafat"Tudi na napakah se učimo,želim vam tek brez podobnih težav v Sežani.Lp
Uporabniški avatar
 mitsch
#35243
Tudi jaz se pofočkam tukajle.
Sem že izgubil noht, ker Nike res dela premajhne superge (oz. njihove cifre niso prav prevedene v evropske, whatever že).
In prav tako se mi je zgodilo na ljubljanskem polmaratonu.

5. ljubljanski maraton-''Pridite-odšli boste lažji''
:D
Uporabniški avatar
 potepinko68
#35244
se mi zdi .. da je Dusan Mravlje enkrat v eni oddaji.. da on (seveda gre za fuul daljse teke)... naredi plac za svoje palce na nogi.. pa ce sedaj pomislim,da bi sel na polmaraton al pa na maraton z ze preizkusenimi supergami, ki imajo ze nekaj kilometrov za sabo.. pa niti ne bi blo tko skoda.. kaksno lukno narest za prstke na nogi... da ne bi blo zuljev.. pa modrih nohtov na nogi.. pa bolecin..
lp,
potepinko
Uporabniški avatar
 marathon95
#35258
potepinko68 napisal/-a:se mi zdi .. da je Dusan Mravlje enkrat v eni oddaji.. da on (seveda gre za fuul daljse teke)... naredi plac za svoje palce na nogi.. pa ce sedaj pomislim,da bi sel na polmaraton al pa na maraton z ze preizkusenimi supergami, ki imajo ze nekaj kilometrov za sabo.. pa niti ne bi blo tko skoda.. kaksno lukno narest za prstke na nogi... da ne bi blo zuljev.. pa modrih nohtov na nogi.. pa bolecin..
lp,
potepinko

To je točnos Mravljetom i ja sam to gledao, ali je bolje da ipak kupiš broj veće. Manja je mogućnost da dobiš neki dodatni žulj.
Nitko od nas kad smo bili početnici nije znao da superge trebaju biti 1/2 - 1 broj ili više veće, ali nije bilo informacija i sve smo to više manje prošli.
Uporabniški avatar
 barbarella
#35259
:D
RESNIČNO ME VESELI, DA STE SE TAKO HITRO ODZVALI IN ME TUDI VESELI, DA NISEM BILA EDINA, KI HODI NAOKROG S POVSEM NOVIMI NOHTI, KER SEM STARE PUSTILA NA LJUBLJANSKEM MARATONU. VEČKRAT SEM TEKLA PO 20 KM, VENDAR PO MEHKEJŠEM TERENU IN ZATO NISEM IMELA MODRO OBARVANIH NOHTOV.
:shock: MI LAHKO KDO PRIPOROČI SUPERGE, KI TI NE PUSTIJO MODNIH OKRASKOV?
LP
Uporabniški avatar
 klaudi
#35262
Tud jaz sem imela takšne probleme dokler sem tekla z nike supergami. Odkar imam adidas nimam nikakršnih težav več. Nujno pa morajo biti 2 številke večji od normalnih čevljev.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA