Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 vojakinja
#31687
Lep pozdrav vsem.
Čeprav sem vojakinja in mi je šport blizu, imam nekaj vprašanja, za katere odgovore bi bila zelo hvaležna.

Najprej me zanima, kakšen naj bo moj trening, da pridem spet nazaj v kondicijo? Zadnji mesec sem bolj ali manj preležala v postelji zaradi bolezni, naslednji teden pa me čaka služba in napori, moja kondicija pa je zelo slaba. Zadnja dva dneva poskušam laufati na krajše razdalje, pulz imam med 165- 180.

Naslednja stvar me zanima, kakšne tekaške copate naj si kupim, moji treningi ne bodo presegali nad 15km.

pa še to. Ko tečem, me boli na zadnjem delu kolena.

Lep pozdrav vsam
vojakinja
 Ninocka
#31700
Pozdravljena vojakinja,

pri pridobivanju kondicije je izjemnega pomena postopnost, vztrajnost in redna vadba.

Pulz naj bo nekje med 60-75% maksimuma. Tvoj pulz je previsok. Začni z izjemno lahkotnim tekom (eventuelno tudi hojo oz. kombinacijo teka in hoje), da bo pulz v omenjenih mejah.

Po kakšnem mesecu vadbe, je že opazen napredek, je pa na začetku kar težko. Nas je kar nekaj na forumu, ki smo iz nič kondicije (jaz bivša strastna kadilka) postopoma prišli v aktivne rekreativce z dobro kondicijo.

Glede izbire copat je najbolje, da se oglasiš v kakšni prodajalni Tomas Sporta (ali na www.superga.si, kjer je tudi telefonska za svetovanje) kjer so kar okej usposobljeni za svetovanje pri nakupu. Vsaki nogi paše kaj drugega. Malce lahko pobrskaš tudi po forumu (oprema), kjer je dosti postov o načinu izbora superg in zapisov katere kdo nosi.

Bolečina v zadnjem delu kolena? Spet malce pobrskaj po podforumu Poškodbe, kjer najdeš nekaj opisov različnih tegob in linkov do sport injuries spletnih strani. Tako iz enega stavka, pa je kar težko postavljat diagnozo, tudi če bi vsi na forumu bili dr. (pa mislim, da sploh ni nobenega :D ).

P.S. Si pa mislim, da prva na forumu, ki si tako eksplicitno izpostavila svoj poklic :D :shock:
Uporabniški avatar
 Fotr
#31703
Dobrodošla na forumu, vojakinja! Tukaj imamo že generala, polkovnika in ostalo vojsko, sedaj pa je forum bogatejši še za vojakinjo!

Nekaj nerazumljivosti je v tvojih vprašanjih. Sprašuješ, kako naj prideš nazaj v kondicijo. To pomeni, da si kondicijo že imela, pridobila naj bi si jo s tekom, obenem pa nimaš tekaških copat. Ali si se preje ukvarjala z drugimi športi in bi sedaj začela s tekom pridobivati kondicijo.
Če bi rada kondicijo, jo lahko s tekom pridobiš, ampak še bolje je, da zraven teka opravljaš še drugačne aktivnosti: fitnes, smučarski tek, drsanje, hoja v hrib, rolanje, plavanje, kolesarjenje... S tem si hitreje pridobiš vzdržljivost ali kot se temu reče aerobno bazo. O tem je že veliko napisanega na tem forumu, poglej v rubrike, kjer se pogovarjamo o tekih za začetnike.

Tudi če rečeš, da je tvoja kondicija zelo slaba, je treba vedeti, kakšna je. Koliko km lahko pretečeš in v kakšnem času. To je pomembno, da veš, kje začeti. Ali kot popolna začetnica ali z neko osnovno vzdržljivostjo. Če si se že prej ukvarjala s športom, ti en mesec ležanja ni mogel vzeti vse vzdržljivosti, še posebno ker praviš, da tečeš že na krajše razdalje. Kakšne so te krajše razdalje? Če je to nekaj km, recimo 5 km in če jih pretečeš v manj kot pol ure, potem imaš kondicijo, ki je za začetek kar dobra. Tudi pulz ne pove dosti, če ne veš, kakšen je tvoj maksimalni srčni utrip in ali tečeš z 70, 80 ali več procentnim srčnim utripom.
Je pa zelo pomembno, da začneš počasi in po pameti in ne trudi se nadoknaditi v nekaj dneh vse, kar si zamudila v enem mesecu.

Kar se tiče tekaških copat je odvisno od teže tekača, zaradi blaženja copat (air ali wave tehnologija), od tega, po kakšni podlagi največ tečeš in od tega, na kakšne razdalje imaš namen teči. Po mojih izkušnjah je tudi pomembno, da kupiš superge, ki so za eno številko večje od številke tvoje noge. Sigurno pa ti bo Igor Superga tudi kaj svetoval.

Poškodba ali bolečina je skoraj vedno posledica pretiravanja. Mogoče si prehitro želiš pridobiti nazaj izgubljeno kondicijo in po bolezni se seveda koleno temu upira. Vsekakor pa je najbolje obiskati zdravnika.

Ko boš pridobila kondicijo in ko ti bo tek prešel v kri in glavo, ko ne boš mogla več nehati, potem se pa vidimo na kakšnem treningu ali teku! :shock: :D
Čimprejšnje okrevanje in vrnitev v aerobno bazo želim!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA