Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 vroom
Zdravo,

razmišljam, da bi letos, za malo spremembe, mali maraton namesto v Ljubljani tekel v Mariboru. Ampak ko sem pogledal zemlejvid in video trase, sem dobil nekaj pomislekov. Zakaj? Namreč to, kar sem videl je b ilo polno ozkih cest z ostrimi ovinki na vsakih nekaj sto metrov. Tako sem dobil občutek, da je trasa precej počasnejša kot trasa na LM (tudi tam se sicer kar dobro dvigneš blizu živalskega vrta). Zanima me, kakšne izkušnje imate tisti, ki ste to traso (ali celo obe) tudi pretekli? Koliko se tisti ovinki zares poznajo?

Videl sem tudi, da je konec septembra mali maraton v Slovenskih konjicah. Kolikor vidim, tam sicer isti krog tečeš dvakrat, kar zna biti nekoliko duhamorno. Ampak ali je trasa bolj ali manj ravna?

Hval za odgovore!
Uporabniški avatar
 ris9
V Konjicah trasa ni preveč ravna. Je pa načeloma zelo lepa in ni popolnoma nič hudega, ker jo tečeš 2x . Meni je bilo všeč. Žal se letos pokriva z eno drugo dirko drugače bi sigurno prišel. V Mariboru pa še nisem tekel..
Uporabniški avatar
 thinkblue
Zadnji dve leti sem tekel maraton v MB in LJ,
časi v MB so bili občutno hitrejši od tistih v LJ.
Kar se tiče ostrih ovinkov, pa moram rečti da nikjer nisem zasledil takšnega,
da bi moral stisniti na bremzo ;) hehe
Aja bil sem tudi v Konjicah, dva kroga nista noben problem,
trasa pa tako ali tako ni ravna na nobenem od teh (če ti težave delajo vzponi potem te reši Palmanova).
Uporabniški avatar
 Zd.
thinkblue napisal/-a:Zadnji dve leti sem tekel maraton v MB in LJ,
časi v MB so bili občutno hitrejši od tistih v LJ.

Isto pri meni - dvakrat polmaraton v MB in dvakrat v LJ, obakrat v MB občutno hitrejša, čeprav bi proga glede na profil morala biti počasnejša. V MB imam tudi OR, pa sem poleg teh dveh polmaraton tekla še v Radencih, na Ptuju, v Zagrebu in Sežani.
 vroom
Aha, super, da slišim, da na tej trasi časi niso nič slabši, ampak celo boljši. Očitno sem dobil napačen vtis iz tistega pohitrenega posnetka trase.
Klanci mi sicer ne delajo problemov, dobro je le, da so trase kolikor toliko primerljive, da potem lažje ocenim svoj rezultat.
Bom pa razmislil tudi o Konjiškem malem maratonu, zna biti zanimiv :)
 nana
Ko govorite o časih... a ni nikomur padlo a pamet, da je mogoče MB polovička krajša od LM in zato te razlike. Meni je Garmin v MB izmeril vsakič občutno manj kot na LM. Proga je pa v MB definitivno težja.
 vroom
Jaz sem to iz moje pameti izključil že na začetku :): za tak večji uradni dogodek avtomatično pričakujem, da bodo organizatorji naredili svoje delo tako kot je treba (če temu ni tako, pa je seveda nekaj zelo narobe :evil:).

Kakšno odstopanje pa ti je zabeležilo?
 nana
vroom napisal/-a:Kakšno odstopanje pa ti je zabeležilo?

Teh podatkov trenutno nimam pri sebi. Bom pobrskala čez vikend in ti napišem.
Uporabniški avatar
 Zd.
nana napisal/-a:Ko govorite o časih... a ni nikomur padlo a pamet, da je mogoče MB polovička krajša od LM in zato te razlike.

Seveda nam je in mislim, da je bila celo na tem forumu debata v tej smeri. No, kakorkoli, meni je Garmin lani, ko so traso nekoliko spremenili, nameril v MB 105 metrov manj, kot je uradna dolžina, čas pa je bil cca 4 minute boljši (čeprav sem treninge vedno tempirala za LJ polovičko/maraton). Če bo še letos tako, bo že statistično značilna razlika ;)
Uporabniški avatar
 thinkblue
Razlike v dolžinah meni Suunto pokaže tam do 100m med posameznimi 21kami, kar je če tečeš tempo 5:00 okrog 30 sekund. Seveda pa se moramo zavedati, da tudi naši Suuntoji, Garmini, Polarji ... niso nezmotljivi in kažejo na isti razdalji kar nekaj metrov razlike.
Tudi jaz imam OR narejen v Mariboru in to pri veliko slabših temperaturnih pogojih, kot so bili v Radencih, Ljubljani, Ptuju, Kopru, Konjicah, Sežani, ... Enostavno je proga hitra. Nevem zakaj, ampak je ;)
 Jola
Trasa je merjena po sredini ceste, na večjih maratonih je narisana meritvena črta, kako pa mi tečemo, krajšamo ovinke ali pa se izogibamo tekačem in tečemo sem in tja, je pa potem odvisno od nas samih ! Tu je razlika lahko kar velika in lahko to preverite že na kakem treningu ! LP
Uporabniški avatar
 mrzli
Meni je v Mariboru Garmin nameril ponavadi od 100 do 200m manj od uradne dolžine... še največ lani 21.01 km... V Ljubljani pa nekje od 100 do 200m več... Mogoče je res malo daljša v LJ je pa seveda res tudi kako krajšaš ovinke :wink:
Drugače imam pa čas v MB več kot 3 min boljši kot v LJ... in ene pol min slabši kot v Palmanovi, ki je verjetno ena najhitrejših tras od polmaratonov... :D

En lep tekaški pozdrav :laola
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Meni je lani garmin nameril 21,130
vsekakor pa ni primerljiv Mariborski EKO z Ljubljanskim. V Mariboru je proga precej težja, res pa je, da je slikovita in velik del čudovita.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA