Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 nusab
Pozdravljeni!

Konec junija me čaka Cooperjev test (preteči 2400m v najkrajšem času), torej imam za trening še dobrih 6 tednov. Nekaj tednov nazaj sem 2400 m pretekla v 12.05 min. V vmesnem času sem tekla parkrat po 45 min v pogovornem tempu. Imam 20 let, 60 kg in 160 cm. S športom se ukvarjam že od malih nog, aktivna sem vsaj 3x tedensko, vendar tečem nerada in ne veliko.

Zanima me, kakšen trening mi priporočate?
Moj cilj je preteči 2400m v (max) 10 minutah.

Za vsakršno pomoč se že vnaprej iskreno zahvaljujem! :)
LP
 tererilak
To je najbrž za sprejemce na fakulteto za šport.. no torej maš 5 tednov(zaden teden moraš počivat)
Če se ne motm morate punce preteči pod 13min,pa seveda tut čim hitreje.

Moraš vedet, da časa 10 minut po vsej verjetnosti ne boš dosegla.

najbolje je da delaš čim več kratkih intervalov.. intervali so lahko 400,600,800m ..daljših po moje ne rabiš tempo pa si lahko izračunaš.

lp.
Uporabniški avatar
 Medicius
V 6. tednih ne moreš biti hitrejši za skoraj 1 minuto/km. Za to rabiš skoraj 2 leti! Če boš tempo za 10 sekund/km izboljšala, si naredila dosti. Približno tako hitri pa bi naj bili intervalni treningi glede na tvojo pripravljenost:
400m 4:25/km (4-6 ponovitve z 1´30˝ pavze)
600m 4:30/km (3-4 ponovitve z 2´ pavze)
800m 4:35/km (2-3 ponovitve z 2´30˝ pavze)
Če bi se jaz pripravljal na 2.4k, bi to naredil tako. Imaš 5 tednov časa, tako da lahko računaš na 15 kvalitetnih treningov. Enkrat tedensko naredi intervalni trening tako, da se pred intervali dobro ogreješ (10-15 minut) z lahkim tekom, mogoče vključiš tudi atletsko abecedo (ne pretiravaj). Sledijo intervali (izbereš 400/600/800) in rahel iztek z razteznimi vajami (tudi pri raztezanju ne pretiravaj). Začni z 400, drug teden 600 in nato 800, pa nazaj na 400, itn. Potem lahko imaš enkrat v tednu tempo tek, katerega spet lahko kombiniraš s tekom za ogrevanje in iztekom, sam tempo tek pa je naj krajši od ciljne razdalje. Recimo >1km počasi 6:00/km tempo, >2km hitro v cca. +5:00/km tempu in spet >1km iztek v počasnem tempu. Če ne moreš teči, hodi! Slednje pa sledi še kakšen daljši tek 5 - 8km v pogovornem tempu (+6:00/km). Med treningi imej vsaj en dan premora, lahko v premor šteješ en prijeten daljši sprehod ali druge ne preveč stresne športne dejavnosti. Tri ali več dni pred testom pa počitek.
Poslušaj svoje telo, da ne bi prišlo do poškodbe!
 nusab
Hvala za vajine nasvete!!!

@tererilak
Tako je, treniram za sprejemne izpite za FŠ.

@Medicius
Če prav razumem, bi moj teden izgledal nekako tako:
intervali, pavza, tempo, pavza, daljši tek

Je zelo narobe, če v vmesnem času še plavam (ker imamo tudi to na sprejemnih izpitih), delam vaje za moč (12 min na dan, 5x na teden) in treniram za veso v zgibi?

Drugače pa mi raztegovanje ne predstavlja problema, se na treningih redno raztegujemo.
Uporabniški avatar
 Medicius
nusab napisal/-a:@Medicius
Če prav razumem, bi moj teden izgledal nekako tako:
intervali, pavza, tempo, pavza, daljši tek

Tako. Na tak način jaz treniram, imam pa med ključnimi treningi izteke, torej skupaj 6 treningov na teden.
nusab napisal/-a:Je zelo narobe, če v vmesnem času še plavam (ker imamo tudi to na sprejemnih izpitih), delam vaje za moč (12 min na dan, 5x na teden) in treniram za veso v zgibi?

Nič narobe. Samo pazi, da ne boš pretiravala, saj boš naredila več škode, kot koristi.
Glede na to, da greš na Fakulteto za šport bi bilo smotrno najeti trenerja in te fakultete, da te pripravi kar se da najbolje v tem času in ti osebno svetuje ali? ;)

Lp, Sandi
 nusab
Denarja po nepotrebnem ne bi zapravljala... Verjamem, da lahko s pomocjo vec virov spravim skupaj soliden rezultat. Drugace pa hvala za tvoj nasvet :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA