Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Tea1981
Se opravičujem, odpiram temo, ki je že "prežvečena", a vseeno me zanima, kako naj se lotim? "Tečem" že nekaj let, na začetku sem tekla po 5 km/3-4 na teden, razdaljo sem postopoma dalšala, od aprila sem prešla na 8 km/3-5 na teden. Sedaj pa dilema? Prijavila sem se na polmaraton in me grabi panika, kako bom to pretekla (nisem ravno med "ta lahkimi")? Nabavila sem si Veliko tekaško knjigo, načrti v njej mi niso najbolj jasni ....Pulzmeter sem si nabavila, a ga ne uporabljam :( , me obremenjuje ... Poleg vsega sem še zelo "čudna", tečem vedno po isti poti, nekako se počutim bolj sigurna, ne vem ...Zavedam se, da tako ne bo napredka, bojim se, da če bom tek "ukalupila", da bo izgubil svoj čar, ... se bolje počutim, nisem "tečna"....
Nič, to je na kratko, vesela bom nasvetov, predlogov, izkušenj ...

Hvala

LP Tea
Ni iz mojih tekaških izkušenj, je pa zato iz kolesarskih.

Na tekmi je vzdušje čisto drugačno, kot če tečeš/kolesariš sam. Od nekje pride neka moč, ki se naseli v tebi in vse je nekako lažje.

Prepričana sem, da je tvoja panika odveč!!!!!!

Ti kar veselo treniraj in brez strahu pojdi na ta tvoj polmaraton. Kaj pa je najhujše, kar se ti lahko zgodi???? Če ti ne rata, bo pa ratalo naslednjič.

Ampak, kot sem rekla... prepričana sem, da zmoreš. :laola
Jaz bom pa tako rekel. Pozabi na polmaraton in najprej izpili pripravljenost na krajših razdaljah (1km,... , 5km, max 10km) in ko boš te izpilila, se bo izpilila tudi tvoja samozavest in pripravljenost telesa za treniranje daljših razdalj. Mogoče bo ti tudi ta čas kaj več jasnega iz tekaške knjige.
Opažam trend, ko je bolj pomembna pretečena razdalja, kot pa čas v katerem to razadljo pretečemo. Kvantiteta vs. kvaliteta! Sploh mi je smešno, ko se eni pohvalijo da so pretekli maraton, ko pa jih vprašaš v kolikšnem času, pa ti povejo 4h in 1/2. To je cca. 1km/h hitreje od hitre hoje.
Upam, da nisem koga užalil, definitivno to ni bil moj namene. Dejstvo pa je, da je bolje delati na kvaliteti teka, kot pa na kvantiteti!
Največkrat je problem v tem, kako stvari vidimo.
21-ka je lahko hud boj s časom, drugimi tekači in samim sabo, če pa zadevo pogledamo drugače, ugotovimo, da 21 km samo po sebi niti ni tako huda razdalja, da se je ne bi dalo premagati, morda s kombinacijo teka in hoje, ne glede na čas. Sproščeno, klepetavo, za užitek.
Na prvem se ne bi smeli obremenjevati s časom in tekmovalnostjo, prvi cilj bi moral biti priti (z nasmehom) v cilj.

LP, vencelj
Eden lahko skoraj brez treninga preteče maraton in to precej bolje kot v 4,5 urah, drugi pa ga z večletnim treningom z veliko truda preteče malo hitreje ali niti ne od tega, kar je za nekoga hoja. Vendar, če pogledate, kje je največ iskrenega veselja ob prihodu v cilj, med prvimi ali med zadnjimi? Jaz ne omalovažujem nobenega rezultata, saj nismo vsi enako sposobni za tek. Važno je, da v teku uživamo.
Medicius napisal/-a:Jaz bom pa tako rekel. Pozabi na polmaraton in najprej izpili pripravljenost na krajših razdaljah (1km,... , 5km, max 10km) in ko boš te izpilila, se bo izpilila tudi tvoja samozavest in pripravljenost telesa za treniranje daljših razdalj. Mogoče bo ti tudi ta čas kaj več jasnega iz tekaške knjige.
Opažam trend, ko je bolj pomembna pretečena razdalja, kot pa čas v katerem to razadljo pretečemo. Kvantiteta vs. kvaliteta! Sploh mi je smešno, ko se eni pohvalijo da so pretekli maraton, ko pa jih vprašaš v kolikšnem času, pa ti povejo 4h in 1/2. To je cca. 1km/h hitreje od hitre hoje.
Upam, da nisem koga užalil, definitivno to ni bil moj namene. Dejstvo pa je, da je bolje delati na kvaliteti teka, kot pa na kvantiteti!

To je pač tvoje mnenje in tvoj pogled. Absolutno imaš do tega pravico. Je pa zadeva taka, da različnim ljudem različne stvari pomagajo premagovati težave. Sebe si recimo sploh ne predstavljam v teku ali hoji ali pa kolesarstvu, če pred sabo nimam kakega zanimivega cilja. Tako pač delujem. To me poganja. Z veseljem se lahko pohvalim, da sem bila letos na 100 milj Istre. Daleč med tazadnjimi na 65 km. Pa še vedno 1,5 uro pred zadanim ciljem. Kaj bi le na to rekel na tem forumu prisotni Toni Vencelj??? On bi lahko začel v Umagu in prišel še pred mano do Buzeta in še nazaj v Umag. Moj cilj je bil dosežen. Če ni tako visok kot tvoj, to pač ni moj problem. In če kdo želi na polmaraton, mu naj bo to le spodbuda. Jaz sem prepričana, da zmore!!!!!!!
se spomnim svoje prve 10tke.ufff.Kaj sem se matral in kup problemov od mušic v očesu do
pretežkega puloverja ter odvezane vezake(se nisem ustavil)in z časom 1ure 9minut.Kvaliteten tek?Zame takrat definitivno ,cel svet.Tako se je začela takrat moja saga in vedno se bom spomnil tega teka. :wink:
Medicius napisal/-a:Jaz bom pa tako rekel. Pozabi na polmaraton in najprej izpili pripravljenost na krajših razdaljah (1km,... , 5km, max 10km) in ko boš te izpilila, se bo izpilila tudi tvoja samozavest in pripravljenost telesa za treniranje daljših razdalj. Mogoče bo ti tudi ta čas kaj več jasnega iz tekaške knjige.

Eno pa so polni sami sebe. Verjetno si na tekmah tam nekje okoli kenijcev. Če je dober dan kak korak spredaj. A ne?

Tea, ti se samo prijavi in teci. Saj je samo rekreacija, hobi, igra . . . Ne preveč resno jemat vsega skupaj. Progo, dolžine in hitrosti pa le malo spreminjaj. Je bolj zanimivo. :)
Marsikdo bo si moje pisanje interpretiral po svoje, ste eni že začeli z nadutostjo, pa Kenijci.
Bom pa vseeno stal za napisanim, saj kilometrino treba izpiliti postopoma, ne da se iz 8km skoči na 21, ker je to "in". Za 21km tek se moraš primerno pripraviti, kar pomeni teči podobne razdalje tudi na treningih. Sam sem rabil 3 leta.
Me zanima kdo bo takemu stal ob strani in za svojo besedo, ko se bo zaradi nepripravljenosti srečal s travmatskim ali internističnim stanjem?
Medicius napisal/-a:Marsikdo bo si moje pisanje interpretiral po svoje, ste eni že začeli z nadutostjo, pa Kenijci.
Bom pa vseeno stal za napisanim, saj kilometrino treba izpiliti postopoma, ne da se iz 8km skoči na 21, ker je to "in". Za 21km tek se moraš primerno pripraviti, kar pomeni teči podobne razdalje tudi na treningih. Sam sem rabil 3 leta.
Me zanima kdo bo takemu stal ob strani in za svojo besedo, ko se bo zaradi nepripravljenosti srečal s travmatskim ali internističnim stanjem?

Medicus, se strinjam s tabo. Samo tisto o času...to pa ne. Smo ljudje različno grajeni, kar pomeni različno hitri. To, da nekdo potrebuje za maraton 4,5 ure, še ne pomeni, da ni pripravljen. Imam prijatelja, ki je ima precej počasnejši tempo kot moj mož (samo za primer, da ne bo vroče krvi) pa 100tko za šalo malo. Moj mož je ne spravi skupaj za živo glavo (še).
 slk
Moje izkušnje. Začel teči februarja 2013 , prvič kar direkt na tekmo (5 km), niti nisem bil tako slab, ampak po tekmi me je zgrabil križ, da sem komaj prišel do avta in en teden musklfibra. Nato sem začel postopno tenirati 5 minut hodil 5 minut tekel in počasi povečeval čas teka in dolžino (3 do 4 krat na teden). To leto sem pretekel Notranjski pokal, Grintovec in Ljubljansko 21-ko. Leta 2014 sem že pretekel GM4O, pušeljc ter Ljubljanski maraton in letos že UTP.
Tako, da je čisto odvisno od posameznika do posameznika. :D
Na prvi zapis: če lahko brez večjih težav pretečeš 13 ali 14 km, bo tud 21 km na LJ maratonu šlo.

Na ostalo: ne smemo pozabit, da gre še vedno za rekreativni šport. Nekateri (oz. kar večina) ne bodo nikoli pretekli maratona pod 3 urami, a to ne pomeni, da je njihov nastop kaj manjši. Marsikdo, ki se je začel ukvarjati s tekom kasneje v življenju in je prišel iz kavča do 4 ur in pol na maratonu, je za to porabil ogromno napora. Res da je maraton tekma, a večina bolj tekmuje s seboj kot z drugimi. Se pa strinjam, da so mi čudni tisti, ki si zadajo 1-krat pretečt 21 km in potem končajo s tekom. Podobno kot tisti, ki gredo 1-krat na Triglav, ker je to kao slovenska dolžnost.
Medicius napisal/-a:Sploh mi je smešno, ko se eni pohvalijo da so pretekli maraton, ko pa jih vprašaš v kolikšnem času, pa ti povejo 4h in 1/2.

In v čem je razlika, ali ga pretečeš v 3:15 ali v 4:30? Za profije je oboje zelo porazen rezultat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA