Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
#34541
Mislim, da smo amaterski tekači (vsi,ki kolko tolko resno jemljemo svoj šport in nam tek ni ravno več samo in zgolj rekreacija,ter priložnost,da malce razgibamo svoje telo) tudi eni redkih rekreativnih športnikov, ki se zaradi same narave tega športa moramo marsičemu odrečti. Tisti, ki ste kdajkoli imeli ali ki imate vsaj kolko tolko dosegljive cilje, veste, o čem govorim. O tem, da tek ni samo tiste pol ure,uro ali dve teka dnevno ampak veliko veliko več. Je tudi velika mera discipline, samodiscipline, reda, volje in včasih tudi ene vrste samoprisile. Je kratkomalo način življenja. Vsaj pri meni je tako in tudi pri sotekačih,ki jih osebno poznam. Kljub temu, da imamo vsi še druge obveznosti, od službe, do družine, pa vsega,kar sestavlja vsakdanje življenje, je tek pomemben del vsakdana.
Kot tekač se moraš odrekat veliko stvarem. Če sodim po sebi, so to raznorazni "užitki" ; nič cigaret, alkohol le poredko, nič prekomernega nažiranja s hrano, tudi ponočevanja skoraj nič. Ko prijatelji gredo ob petkih zvečer v "lajf", se sam odpravim pred TV, računalnik ali vzamem v roke knjigo in potem čez čas v posteljo. Dobro se je treba spočiti, v soboto imam vedno na programu dolge teke. Ne gre, da bi do treh,štirih zjutraj ponočeval in potem v soboto odtekel 15, 20 ali 25 km...Nekateri pravijo: pa zakaj si tako nor,kaj imaš od tega? Saj nimaš nič od življenja!
Ampak takšni preprosto ne razumejo, v čem je bistvo vsega.In ne razumejo in ne doživijo tistega božanskega občutka po 20 ali več pretečenih kilometrih; občutka, ko si natočiš polno kad tople vode in se sprostiš , poglobiš vase in se prepustiš tisti prijetni in izpopolnjujoči utrujenosti, ki preplavlja tvoje mišice...In ko že kuješ načrte za prihodnost. Si vizualiziraš kakšen cilj, ki se ti zdi dovolj realen in ko veš, da ga boš z veliko trdega treninga in tudi z malce sreče izpolnil. Ja, vredno je. Vso odrekanje in samodisciplina ni nič v primerjavi z občutkom , ki te preplavi, ko izpolniš svoj cilj. Pa čeprav je to prvih 10 pretečenih km, polmaraton ali maraton...

Veliko ljudi, ki niso nikoli izkusili takšnih občutkov, nas ima (tekače) za čudake in včasih me kdo vpraša tudi - ali te ni vendar nič sram teči ob robu ceste, skozi vas ali mesto in še v španarcah povrhu? In to sredi dopoldneva, popoldneva ali celo navsezgodaj zjutraj? Ko te vendar vsi vidijo!!! Sicer je takih bolj malo,pa vendar - kaj naj mu odgovorim? Nič. Preostane mi le, da se nasmehnem in pomislim na to, da ne ve,kaj zamuja... Vsem naporom, bolečinam in utrujenosti navkljub!
Uporabniški avatar
 Veggie
#34546
Po nekaj casa ti tek enostavno pride v navado..... Vse skup jemljes tak kot umivanje zob... Preprosto MORAS tect.. Pridejo pa trenutki, ko ti ni (tak kot ti vcasih ni zob za drgnit :)) .... A vendar, ce ne teces, v kratkem spet zacutis, da ti nekaj manjka....

No, to bi bila moja analogija.....
Uporabniški avatar
 Damijan
#34810
Uf, se ne morem bolj strinjati s Strelcem30! Zelo podobno je moje razmišljanje glede odrekanja, ponočevanj, pa npr. tisto, kaj da si drugi mislijo, ko te vidijo tekat v pajkicah, ob cestah... Se pa mi zdi, da si nas večina tekačev v glavi poštima glede teh predsodkov.

Na začetku moje tekaške kariere še ni bilo naraščaja, tako da je bilo glede usklajevanja obveznosti precej lažje, ob (kmalu) dveh fantkih pa že pride do izraza "time-management". Upam, da bodo ti naši užitki nekoč poplačani.

In še moje prigoda: lansko sezono sem precej srednje dolgih tekov (15-20K) opravil skupaj z družino: žena na kolo, otroka v stolček na prtljažniku in - juriš po lokalnih cestah. Večkrat se nam je pridružil še spremljevalec, zlati prinašalec, ki - se mi zdi - komaj čaka, da spet pritečem, saj me navadno spremlja več kot 30K! Skratka, ko se ta naša ekipa podi po krajini (kjer je tekač bolj nenaveden kot če bi se papež v papamobilu mimo peljal), vidim, čutim in slišim odzive ter začudene poglede, kaj so pa to za eni norci/čudaki/marsovci? In - ma mi je glih vseeno! Meni je najpomembnejše, da sem našel način, kako smo lahko skupaj. In komaj čakam, da se mi pridruži(ta) nekoč še sin(ova)!

Damijan
 MajaM
#34818
hoj

v temle prebiranju sem se pa našla... nimam naraščaja... še... poznam poglede vaških opravljivk in tudi čenče, ki nastanejo potem iz tega... sej veste za vogalom s potem vse zve... AMPAK....

tudi jaz sm vesela, da sem našla način, kako preživeti/izkoristiti/se nenazadnje spočiti od napornega delovnika....

Tek ti pride v kri in ne moreš ven. Zato se morem včasih kar prisilit, da počivam. No včasih je ravno obratno :oops:

Če bo to bral nekdo, ki se odloča ali bi začel ali ne.... bi še vstrajal kljub pogledom izza okenskih zaves... kljub govoricam, ki se pojavljajo.... kljub čudnim pogledom ljubi, ki gredo mimo tebe ali trobljenja... mislim, da je odgovor jasen... SPLAČA SE... kar boš naredil zase se bo obrestovalo edino tebi...

V bistvu se mi tako ljudje kar smilijo... najraje bi jih zvlekla ven in jih "prisilila" da tečejo z mano, ker bi rada, da občutijo tisto zadovoljstvo in veselje, ki ga po moje doživi vsak tekač... pa naj bo rekreativen ali pa tekmovalen.

moram pa napisat še to... da se ne strinjam s strelec30, ki je napisal:

"Kot tekač se moraš odrekat veliko stvarem. Če sodim po sebi, so to raznorazni "užitki" ; nič cigaret, alkohol le poredko, nič prekomernega nažiranja s hrano, tudi ponočevanja skoraj nič. Ko prijatelji gredo ob petkih zvečer v "lajf"" (sori ne znam drugače citirat :oops: ) mislim da to sploh niso užitki... seveda so v očeh drugih, za nas športnike in ki jim to predstavlja način življenja pa niso... no sej mislim, da si tudi ti tako... in zato dal "užitke" v navednice :roll:

Damjan.. prepričana sem, da se bo "ritem", ki ga imate v družini obrestoval in to še kako... seveda pa je še kako pomembno da otrokoma daješ že sedaj tak zgled... jaz bi si ga samo želela.

Upam, da moja analogija in filozofiranje niso spravile koga v slabo voljo in da se je kdo izmed bralcev odločil za tek, pa čeprav samo 1x na teden :D

Želim lepe prihajajoče pomladne dni, MajaM 8)
Uporabniški avatar
 strelec30
#34821
Da, prav zato sem užitki napisal v narekovajih...
Uporabniški avatar
 H2O
#34823
hmmm, verjetno sem bistvo ob branju tega prispevka spustila ampak vseeno mi da tu nekaj mislit. Odrekaš, se mi zdi, da se takrat, kadar si nekaj želiš, po nečem čutiš potrebo, pa si iz takih in drugačnih razlogov tega ne moreš privoščiti. Iz tega sledi, da se tekač načeloma ne odreka cigaretom, alkoholu, torej na splošno načinu življenja, ki mu nekak, glede na njegov stil življenja, enostavno ne ustreza, torej ne čuti nobene potrebe po recmo nočnem vandranju.
Zadevo bi, kar se mene tiče, jaz obrnila in bi rekla, da se moramo starši velikokrat odreči lastni želji po teku, ker pač naše potrebe nemalokrat ostajajo zadnje na spisku. Tako odrekanje je zame osebno na momente kar frustrirajoče.
Uporabniški avatar
 lunca
#34825
H2O napisal/-a: tekač torej ne čuti nobene potrebe po recmo nočnem vandranju.


:P Ja, a si ti čist zgrešila tiste PETKE ZA METKE :P

Se pa strinjam s tabo, da je velikokrat treba najprej zadovoljiti potrebe drugih, šele potem svoje....Zato pa mene ne bo na Repkov tek... :(
Uporabniški avatar
 INOT
#34859
Odrekanje je za amaterje. Vinček in dobra hrana mora bit.Ponočevanje se pa strinjam.
Uporabniški avatar
 bigfrik
#34870
Prec podpisem za ponocevanje,alkohol in zrtje, cist nic ne skoduje,vem iz prve roke :wink: ,pa mislim da tud cigareti niso tko huda rec,ce komu pase,ravno tako lahko teces(in to dobro)! :twisted:
Uporabniški avatar
 mirko1
#34872
iz prve roke lahko povem da vse našteto zelo škoduje teku.seveda lahko tečeš,tudi "dobro",lahko pa bi boljše.danes se naprimer sam nažiram,jutri pač ni nobene tekme,dolgi tek pa sem opravil zjutraj.kaj pa naslednji teden ko me čaka gorska tekma na nanos?takrat pa se mi amaterji ne bomo nažirali...
lp,mirko
Uporabniški avatar
 bigfrik
#34873
Ne,ne sem ze tko dober,da boljsi sploh ne morem vec bit! 8) :twisted: :ignore:
Uporabniški avatar
 Veggie
#34876
bigfrik napisal/-a:Ne,ne sem ze tko dober,da boljsi sploh ne morem vec bit! 8) :twisted: :ignore:Pa vseeno.........te prehiti zenska :twisted: :D 8)
(ne mislim sebe) 8)
 Lučko
#34882
Veggie napisal/-a:
bigfrik napisal/-a:Ne,ne sem ze tko dober,da boljsi sploh ne morem vec bit! 8) :twisted: :ignore:Pa vseeno.........te prehiti zenska :twisted: :D 8)
(ne mislim sebe) 8)

:rol: Ja Veggie, dons si pa ti res neki hudo strupenga pojedla :rol: :wink:
A je blo tud od Ete :?: :twisted:
Uporabniški avatar
 Veggie
#34889
Lučko napisal/-a:
:rol: Ja Veggie, dons si pa ti res neki hudo strupenga pojedla :rol: :wink:
A je blo tud od Ete :?: :twisted:


Jaj......... :oops:

Ni logicno, ker nisem imela opravka z malimi flaskami! :)

(ETA=extra toxic antidotes) :?: :twisted: :twisted: :twisted:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA