Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 areh
Pohodništvo, treking, gorski tek, sky running, vertical, trail,..pa saj ne vem več s čim se bavim ko hodim/tečem po okoliških hribih :D ..."po novem" je to najbrž trail.....
Za lažjo orientacijo so tu definicije:

http://janabratina.com/trail-gorski-tek-kje-so-ce-so-razlike/

Vidim da tudi prireditve trail tekov rastejo kot gobe po dežju...obstaja kje seznam samo trail tekov v Sloveniji in okolici?

lpA
Uporabniški avatar
 areh
Hvala....so na takih trail tekih proge dobro(beri "trotl ziher") označene, glede na to da še nisem nikoli tekel na takčni prireditvi..ne vem kako to izgleda...?
lpA
Uporabniški avatar
 klatez
Razlika med trekingom in trailom bi naj bila ravno v tem, da je pri trailu proga označena.
Pri trekingu pa proga ni označena in lahko greš kjerkoli, samo točke moraš najti.

Mogoče tole pojasnilo od hrvaške treking lige, kjer so možne obe varianti:
"Koncept trail natjecanja, koji za razliku od trekinga, ima službeno označenu stazu i okrijepne stanice te se natjecatelji ne moraju dodatno orijentirati uz pomoć kompasa i zemljovida niti nositi sa sobom dodatne zalihe hrane i tekućine."
Uporabniški avatar
 areh
Klatež, pozdrav po dolgem času...."niti nositi sa sobom dodatne zalihe hrane i tekućine."..pa vendar berem v razpisih, da je na trailih obvezno imeti s seboj vodo oz. tekočino ..?!
..kakorkoli se mi zdi ta "zvrst" zanimiva in se imam drugo leto namen udeležiti kakega organiziranega traila...zakaj bi vedno samo po ravnem tekli, če se lahko v hrib matramo :lol: lpa
Uporabniški avatar
 majcka
Dodatne zaloge hrane in tekočine dejansko niso potrebne (govorim o trailih - na trekingu še nisem bila). Potrebuješ le toliko, da prideš 'skoz' med dvema okrepčevalnicama, ki so na različnih trailih različno pogoste. Ponekod imajo nekatere okrepčevalnice zelo založene, in imajo vmes le vodo. Če si nekoliko bolj potraten, si pa neseš s sabo kak gel ali kaj podobnega.

Prav tako verjetno v razpisu piše (verjetno zato, ker ne vem katerega si prebral), da moraš biti polavtonomen (ali tako nekako) kar pomeni odvisen od sebe med dvema okrepčevalnicama.

Kakega traila se pa le udeleži, je zadeva zanimiva. Pa ponavadi so narejeni tako, da tudi mi ta počasni lahko pridemo v limitu skozi.

Sicer pa imaš lahko enega za preizkušnjo že septembra. :clap:
Uporabniški avatar
 areh
Majcka, hvala...jaz bi že poskrbel za svoje potrebe(tekočina, energija)ampak misli sem na t.i. obvezno opremo tekmovalcev na nekaterih tekmovanjih:

Vipava:
Obvezna oprema tekačev:
•startna številka vedno na prsnem košu
•posoda za vodo, ki jo mora imeti tekmovalec vedno s sabo (vodni meh, čutara, bidon …) in napolnjena omogoča avtonomijo glede tekočine med dvema kontrolnima točkama

Valamar trail:
OBVEZNA OPREMA
Obvezna oprema se sastoji od sljedećeg i mora se nositi tijekom cijele utrke:
■startni broj na vidljivom mjestu
■bidon za vodu ili bočice koje sadrže minimalno 1 litru tekućine
■astro folija
■zviždaljka
■čeona lampa (samo za Valamar Trail 73 i Valamar Trail 53)
■čaša
Letos pa sem "skozi padel" tako da nimam fraj nobenega tistega vikenda ko so kakšni traili..drugo leto pa ziher :D
lpA
Uporabniški avatar
 Charly01
Tole o »obvezni opremi« na trailih je pa spet druga zgodba.
Taka ali drugačna je predpisana povsod, rekreativci večinoma sledimo tem zahtevam, ko pa gledaš najhitrejše, ko pridejo čez cilj, ti je pa že na uč jasno, da je nimajo. Meni osebno to ni prav, če so pravila se jih je potrebno držati in bi takega enostavno diskvalificiral, pa tudi, če je Kilian Jornet!
Do sedaj so mi opremo pregledali edino na 100 milj Istre, pa še to en dan prej. :)
V tujini so vsaj na večjih trailih bolj strogi. Na Westeren State te na vsaki okrepčevalnici stehtajo, na TransGranCanaria opremo preverjajo tudi na progi.
Je pa na to potrebno gledat predvsem iz vidika svoje varnosti in potreb.
Uporabniški avatar
 klatez
Na Hrvaškem se v okviru treking lige zadnjem času vse bolj uveljavlja/uporablja trail koncept, tako da imaš še kar nekaj opcij letos na voljo. Npr.:
http://www.outdoor.hr/lika-trekk
http://www.outdoor.hr/krktrekk

Tule je koledar vseh HR trekingov in si lahko pogledaš, kakšen koncept bo na ostalih trekingih:
http://www.treking-liga.com/

Pa na domači trail ne pozabi: http://maratonpohorje.si/
Če drugega ne, vsaj teka na Areh bi se moral udeležiti... :wink:
Uporabniški avatar
 majcka
areh napisal/-a:Majcka, hvala...jaz bi že poskrbel za svoje potrebe(tekočina, energija)ampak misli sem na t.i. obvezno opremo tekmovalcev na nekaterih tekmovanjih:

Vipava:
Obvezna oprema tekačev:
•startna številka vedno na prsnem košu
•posoda za vodo, ki jo mora imeti tekmovalec vedno s sabo (vodni meh, čutara, bidon …) in napolnjena omogoča avtonomijo glede tekočine med dvema kontrolnima točkama

Valamar trail:
OBVEZNA OPREMA
Obvezna oprema se sastoji od sljedećeg i mora se nositi tijekom cijele utrke:
■startni broj na vidljivom mjestu
■bidon za vodu ili bočice koje sadrže minimalno 1 litru tekućine
■astro folija
■zviždaljka
■čeona lampa (samo za Valamar Trail 73 i Valamar Trail 53)
■čaša
Letos pa sem "skozi padel" tako da nimam fraj nobenega tistega vikenda ko so kakšni traili..drugo leto pa ziher :D
lpA

Bidon ti omogoče polavtonomijo, kozarec je pa za pitje na okrepčevalnici, ker nimajo plastičnih (ali kakršnihkoli drugačnih) kozarcev in moraš pač imeti svojega. Pri 1000+ številu udeležencev je to kar precej plastike manj. :)

Astro folija in poščalka pa za lastno varnost. Prav tako čelna svetilka (saj veš, noč).

Prijave za 100 milj Istre so odprte že od začetka meseca. 8)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA