Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Zdravo
Včasih sem tekel pogosto in obširno ...
sedaj tečem zelo redko in še takrat čutim, da imam pomanjkanje korakov.
Običajno tečem s psičko. Ona ima 4 noge. Morda se prištevajo tudi njeni koraki v moj trening?
Saj to ne bi bilo tako slabo. V dvajsetih minutah tako naredim enourni trening.

Če je kdo prebiral zadnjo revijo Vrhunski dosežek je lahko razbral, da so najnovejša dognanja pokazala, da so 20 minutni treningi zelo učinkoviti in lahko celo bolj učinkoviti kot enourni. Seveda gre za intervalne treninge s kratkimi časi. Eden do dva takšna treninga na teden sta čisto OK, ostalo pa kot običajno. Seveda 20 minutni trening ne more nadomestiti dolgih treningov za maraton.

A mi lahko kdo pove, kje naj najdem manjkajoče korake. Enkrat mi je nekdo rekel, da ležijo na cesti in naj jih grem samo pobrat, saj da so itak moji. Kaj pa vem. Ko se peljem z avtom po cesti, gledam, če bi jih kje videl, pa morem reč, da jih tam ni videti. Ko sem dobro razmislil, sem ugotovil, da korakov ne moreš pobrati, lahko jih le puščaš za seboj. Torej jih bi moral imeti nekaj na zalogi ali viška, da bi jih puščal na cesti.

Kaj pa vem, to ni za razumet :-- :lol: :rol:
Uporabniški avatar
 StaraKost
Zdravko zanimiv kot vedno :).

Komentar na to :
ZdravkoC napisal/-a:Če je kdo prebiral zadnjo revijo Vrhunski dosežek je lahko razbral, da so najnovejša dognanja pokazala, da so 20 minutni treningi zelo učinkoviti in lahko celo bolj učinkoviti kot enourni. Seveda gre za intervalne treninge s kratkimi časi. Eden do dva takšna treninga na teden sta čisto OK, ostalo pa kot običajno. Seveda 20 minutni trening ne more nadomestiti dolgih treningov za maraton.

To niso najnovejša dognanja, to je že dolgo znano. Nekdo se samo hoče izpostavit s potrditvijo tistega, kar je že dolga leta znano.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
StaraKost napisal/-a:To niso najnovejša dognanja, to je že dolgo znano. Nekdo se samo hoče izpostavit s potrditvijo tistega, kar je že dolga leta znano.

OK, saj vem, tudi jaz vem že dalj časa za to ... nekaj let ... kar omenja tudi članek.
Večina tekačev pa s tem ni seznanjena.
Zanimiva je tudi interpretacija učinka na hujšanje in je ravno v nasprotju s prejšnjimi trditvami, da se maščobe topijo šele po 40 minutah in to v lahkotno aerobnem treningu ... čisto nasprotje :-) je za prebrat.
Uporabniški avatar
 StaraKost
ZdravkoC napisal/-a:Zanimiva je tudi interpretacija učinka na hujšanje in je ravno v nasprotju s prejšnjimi trditvami, da se maščobe topijo šele po 40 minutah in to v lahkotno aerobnem treningu ... čisto nasprotje :-) je za prebrat.

Ravno na to temo sem pred nekaj letih imel hudo in dolgo debato na tem fotumu, ko sem trdil, da je za hujšanje dobra tudi visoka intenzivnost, ker pri nizki intenzivnosti porabljamo kalorije samo za časa vadbe. Po intenzivni vadbi, pa zaradi vadbe, več kot 24 ur porabljamo več energije, kot bi jo sicer porabili. Tako, da ne šteje samo tisto kar porabljamo med treningom, temveč tudi tisto po treningu, zaradi treninga.

V vsakem primeru je dobro prebrati nove, kakor tudi stare članke, da osvežimo znanje :).
Uporabniški avatar
 majcka
ZdravkoC napisal/-a:
A mi lahko kdo pove, kje naj najdem manjkajoče korake.

Tole po moje brez dobre detektivske angencije ne bo šlo. :lol:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
spela* napisal/-a:Zdravkec, pojdi teč, skrbi me zate. :P

:-) ravno danes grem na prvi letošnji trening.
Če te zanima moja lanska zbirka? celih 9 kg sem naložil
Uporabniški avatar
 tae
Gospod Stara kost je resno zagrizel v tvojo kost, jaz pa se bom malo poigral z besedami v bolj filozofskem smislu.

ZdravkoC napisal/-a:A mi lahko kdo pove, kje naj najdem manjkajoče korake.

- Poskusi začeti iskati tam, kjer si jih izgubil. :D
- Mogoče jih je namesto tebe našel nekdo drug in jih zato ni smiselno iskati, saj jih ne boš našel.

V nadaljevanju praviš: "sem ugotovil, da korakov ne moreš pobrati, lahko jih le puščaš za seboj."
Korake dejansko lahko le delaš (izvajaš), ne moreš jih najti, ne moreš jih niti izgubiti, ne moreš jih pobrati, lahko pa si jih tudi zamišljaš. Kaj drugega, kar bi še lahko počel s koraki pa se žal ne spomnim.

Pri pedometrih nastaviš dolžino koraka, kar pomeni, da je merska enota korak, čeprav uradno ni priznana, ker je tako zelo različna. Je pa res, da napravice potem korake pretvorijo v m, km, milje, da lažje razumemo to elektroniko.

Mah, brez veze, nakladam nekaj pred spanjem.
 edo-brko
Lp!

"ZdravkoC" tudi jaz sem v skrbeh in se strinjam s "spelo*" da moraš začeti spet veliko tečt.Zmanjšanje fizične je privedlo do večje "duhovne" (filozofske) aktivnosti, kar je razvidno tudi iz zadnjih dveh tem za "glodanje"!
Glede slednje ne biti v skrbeh.
Nimaš korakov temveč le 1 korak (tako kot mi vsi ostali). Korak je razdalja med stopalom ene in druge noge. Ne moreš ga pustiti na cesti, ker ga vzameš s seboj, ostane lahko le sled stopala.
Imamo le en korak, ki ga premikamo naprej (ali nazaj) in ga ne puščamo za seboj. Gre le za to kolikokrat premaknemo korak in koliko je ta dolg oz.kolikokrat ga premaknemo na določeni razdalji.
Zato ne išči manjkajočih korakov,ker jih nisi imel. Zato jih nisi mogel pustiti na cesti niti jih ne vidiš in jih zato tudi ne moreš pobrati.Ostane ti le to, da začneš svoj korak čimprej čimvečkrat (kot pred leti) premikat naprej t.j. spet veliko tečt (sem prav napisal ?).

Čakam na odziv. Le z "Taetom" sva se oglasila bolj "filozofsko", vsi ostali bolj tehnično.
Lp!
 spela*
edo-brko napisal/-a:Nimaš korakov temveč le 1 korak (tako kot mi vsi ostali).

Ugovarjam in trdim, da imamo dva (levi in desni korak)! :D :D :D
 edo-brko
Ja "Spela*" tak ugovor bi pričakoval od nekoga, ki je bil v armiji ! Saj veš tisto " leva - desna/ ena-dva ".
Vendar po moje ne bo držal. Imaš lahko samo levi korak (istop-začetek z levo nogo) oz.desni korak ( z desno nogo). Levega in desnega koraka ne moreš imeti, ker bi moral biti istočasni-sonožni istop kar pa ne gre oz. če do tega pride temu pravimo skok (z sonožnim odrivom) kar pa ni korak.
Če misliš levi in desni korak (lahko tudi desni in levi) na to, ko istopiš z eno nogo in nato potegneš za seboj še drugo ko s stopalom prve stopiš na podlago, ni to več korak,ker sta opravljena dva koraka! Ko stopna noga (stopalo) doseže hodno podlago je opravljen korak,ki se zaključi ko se stojna noga med premikom sreča oz.pride vsporedno s stopalom. Ko gre naprej in pristane na podlagi je narejen že drugi korak.
Imamo le en korak, ki ga lahko poimenujemo desni ali levi (glede s katero nogo oz.stopalom najprej stopimo naprej) in v tem smislu lahko tudi rečemo, da smo naredili (opravili) desni in levi korak.
Korak je mišljeno premikanje naprej-nazaj. Lahko je to tudi premikanje levo-desno čemur rečemo razkorak. Tudi tu je nekaj možnih variacij pri čemer je bistvo tega razkrečenega-koraka razdalja med stopaloma obeh nog in je le eden.
Lp!
Uporabniški avatar
 miro
Da še jaz malo "zatežim."
Ja Zdravko, korake puščas za seboj, zato, da jih lahko, tudi drugi ubiramo za teboj!
Želim ti, še veliko korakov, v življenju! :D
Lp
 spela*
edo-brko napisal/-a:Ja "Spela*" tak ugovor bi pričakoval od nekoga, ki je bil v armiji ! Saj veš tisto " leva - desna/ ena-dva ".
Vendar po moje ne bo držal. Imaš lahko samo levi korak (istop-začetek z levo nogo) oz.desni korak ( z desno nogo). Levega in desnega koraka ne moreš imeti, ker bi moral biti istočasni-sonožni istop kar pa ne gre oz. če do tega pride temu pravimo skok (z sonožnim odrivom) kar pa ni korak.
Če misliš levi in desni korak (lahko tudi desni in levi) na to, ko istopiš z eno nogo in nato potegneš za seboj še drugo ko s stopalom prve stopiš na podlago, ni to več korak,ker sta opravljena dva koraka! Ko stopna noga (stopalo) doseže hodno podlago je opravljen korak,ki se zaključi ko se stojna noga med premikom sreča oz.pride vsporedno s stopalom. Ko gre naprej in pristane na podlagi je narejen že drugi korak.
Imamo le en korak, ki ga lahko poimenujemo desni ali levi (glede s katero nogo oz.stopalom najprej stopimo naprej) in v tem smislu lahko tudi rečemo, da smo naredili (opravili) desni in levi korak.
Korak je mišljeno premikanje naprej-nazaj. Lahko je to tudi premikanje levo-desno čemur rečemo razkorak. Tudi tu je nekaj možnih variacij pri čemer je bistvo tega razkrečenega-koraka razdalja med stopaloma obeh nog in je le eden.
Lp!

Ja, Edo-brko, imaš prav. Popravljam: imamo levi ali desni korak. Dokler ne naredimo koraka, imamo možnost, da imamo katerega koli. Šele ko ga naredimo, postane ta korak levi ali densi. Pa pravijo, da kvantna mehanika ni povezana z vsakdanjim življenjem. :D
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
To je moja tema in jaz imam glavno besedo :rol:
Imamo dva koraka: levega in desnega
in še dva: naprej in nazaj
in tudi: v levo in v desno
pa še: ko-rak naprej ali ko-rakovica vstran
pa tudi: filozofski ali zofofilski ...
imamo: kratki in dolgi korak
delamo: hiter ali počasen korak
poznamo: maratonski in šprinterski korak
in ne pozabit na: korake v življenju, ki jih je ogrono
pa seveda ....

ne se bat zame, ta teden sem opravil več treninga kot zadnjega pol leta :-)
in všeč mi je filozofiranje, pa če sta to samo dva kandidata :-)
Rad imam TF :TF)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA