Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Razpišite se najprej vi, potem bom svoje mnenje dodal še jaz.
Vedno bolj slutim,da gre POPULARNOST teka pripisati neke vrste družbeni dresuri.Kaj so v naravi razlogi za tek?Beg,lov,igra..mogoče še kaj,kar mi ta hip ne pride na misel.Če se prav spomnim svojega otroštva ,smo največkrat (in to pogosto!)tekali zaradi igre,še beg in lov(ljenje) sta bila običajno del nekakšne igre-uka za življenje.Dandanes otroci skorajda ne tekajo več zaradi igre,kolikor pa nekateri še, je to trening-torej neke vrste dresura.In vedno večje množice odraslih..zakaj tečejo?Ko sem sam pred kakšnimi kratkimi 40 leti na pragu odraslosti začel teči kar tako,je bilo to iz golega veselja do teka kot naravnega gibanja,ki je nekaj več kot hoja:čisto veselje do in iz teka.
Množičnih prireditev skoraj ni bilo,o teku se je pisalo le občasno v zvezi z boljšimi dosežki atletov,ljudje so me gledali kot (najmanj)čudaka,in kapital v teku še ni zaznal možnosti za svoje samooplojevanje.
Kaj pa danes?Strokovna in manj strokovna literatura,tekaški preroki,učitelji teka(kam smo prišli),kineziologi,fizioterapevti in kar tako terapevti,ogromna industrija tekaških pripomočkov,tekaški forumi :mrgreen:,zdravstveni učinki teka,ultra dosežki,ki naj presežejo samega sebe...
:?
Ali je tek še spontano veselje do življenja ,ali le še naučeno ,zapovedano,trendovsko početje,psihološko socialno kapitalski fenomen?Poglejmo samo pojmovnik TF:trening,intervalni tek,PB,rezultat,razočaran,bolšji,oprema za...
Ampak sprašujem sebe,da ne bo kdo osebno prizadet,kajti na pragu odcevetele odraslosti sem se tudi sam znašel v skušnjavi dresurnega teka.Šele primanjkljaji starosti me počasi silijo nazaj v zgolj veselje do teka,kar pa je bolj naravna danost,ki bi jo hotel narediti za modrost :wc:
Meni je bilo od nekdaj všeč teči (v razumevanje - imam pol stoletja :D ), že kot otrok sem se najraje lovila, skrivala ipd.
Kot odrasla sem tudi rada tekla, sama. Nič ni bilo važno kaj imam obuto, oblečeno. Tako sem imela svoj mir, meditacijo v naravi. Super. Nikoli bila v nobenem klubu, tekmi.. nič. Doooolgo časa. In mi je bilo super!
Prav tako mi je tek super še dandanes. Ko grem na kakšno tekmo, imam tekaški plan, načrt, 3 pare superg za tek, majčke, lučke, nekaj medalj, cello 3 pokale ... ker, kao, tekmujem...
Razlika je v okolju, včasih skoraj nobenega tekača tako da sem bila ČUDAKINJA. Danes pa vse teče...
Taeo - izbral si res pravo besedo. POPULAREN. Mislim, da je že v njej odgovor, zakaj jih toliko teče, zakaj taka popularnost. Ker je IN... sedaj si skoraj ČUDAK, če ne tečeš ali vsaj ne hodiš v fitness ali na kakšno vadbo... in se o tem na veliko govori. Včasih kar gledam! In seveda - tudi kapital ima svoje prste vmes! Ponudba vadb, tekaških oblačil, pripomočkov... Veliko ljudi vso to ropotijo nabavi, uporabi 2x, 3x in pusti odležati dalje... Dobički se pa kujejo...
Kaj od te "popularnosti" ostane pa se vidi ravno v tem času. Ko je PST skoraj prazna, ko so tekači spet redki ... ja, večina raje ostaja v coni udobja.
Na vprašanje v enem stavku se da odgovoriti v enem stavku: Ker ljudje potrebujemo svojo odvisnost.

Mene zanima edino, zakaj tekači mislijo/mislimo, da je naša odvisnost kaj boljša od drugih. Ker ni.
Spela, jaz vseeno mislim, da je "boljsa". Po moje je vseeno boljse ce si odvisen od sporta kot pa recimo od cigaret, alkohola.... Se je pa brez veze slepiti, da nismo odvisni. Vsaj zase lahko mirne duse priznam, da sem in da brez sporta (pa mi je tek se najmanj pomemben) ni opcije da prezivim :)
ogi napisal/-a:Spela, jaz vseeno mislim, da je "boljsa". Po moje je vseeno boljse ce si odvisen od sporta kot pa recimo od cigaret, alkohola.... Se je pa brez veze slepiti, da nismo odvisni. Vsaj zase lahko mirne duse priznam, da sem in da brez sporta (pa mi je tek se najmanj pomemben) ni opcije da prezivim :)

Kdo pa govori o cigaretih in alkoholu?
Kaj pa odvisnost od knjig? Od druženja? Od kuhanja? Od vrtnarjenja? Od raziskovanja? V čem je Gebreseilase boljši od, npr. ... Heisenberga? (če ostanemo pri dveh temah, med katerima ne znam izbrati, katera mi je ljubša) No?????
spela* napisal/-a:V čem je Gebreseilase boljši od, npr. ... Heisenberga? (če ostanemo pri dveh temah, med katerima ne znam izbrati, katera mi je ljubša) No?????

V teku!!!
Jaz sem odvisen od svojih možganov,ti pa...oohoho
stari bor napisal/-a:
spela* napisal/-a:V čem je Gebreseilase boljši od, npr. ... Heisenberga? (če ostanemo pri dveh temah, med katerima ne znam izbrati, katera mi je ljubša) No?????

V teku!!!

To drži. Ampak moja stara mama je pa boljša od tebe v kuhanju. Ne glede na tvoj (pol)maratonski čas ... :wink:
Pobarvaj svoj svet

Ženiš se pred tridesetim, ker se tako spodobi.
Normalen si.
Imaš dva otroka.
Diplomo.
Službo.
Račune za elektriko.
Račune za telefon.
Desetdnevni dopust.
Mogoče 15.
Dodatno zdravstveno zavarovanje.
Dodatno življenjsko zavarovanje.
Penzijsko zavarovanje.
Račune za ogrevanje.
Hitiš domov iz pisarne.
Danes je nedelja.
Ljubiš se vsako drugo nedeljo.
Z ugašeno lučjo.
Mirno.
Misijonarsko.
Včasih tudi ob četrtkih, ko ti odpove psihiater.
Bodi normalen.
Ob petkih ti tvoja preprosta žena skuha bograč.
Odrekel si se gojenju čebel, svojim mladostnim sanjam.
In temu, da se pogosto smeješ.
Hodiš v fitness, ker je tako prav.
Voziš se v koloni.
Nikoli ne prehitevaš.
Ne znaš več ljubiti.
Si pa želiš.
Kasneje izgine tudi to.
Lažeš, da si dobro.
Lažeš, da se smeješ.
Lažeš.
Ne moti te prah na najljubši plošči.
Na celem gramofonu.
Kadiš skrivaj.
Preklinjaš voznike.
Preklinjaš pešce.
Preklinjaš kolesarje.
Preklinjaš sosede.
Preklinjaš ženo.
Preklinjaš otroke.
Preklinjaš boga.
Preklinjaš življenje.
Računi, računi, računi.
Imaš preveč gub.
Imaš par let v tujini.
Neka bežanja od samega sebe.
Včasih se napiješ,
nikoli sam.
Z družbo.
Ker, tako je prav.
Poješ, ker pravijo, da so taki ljudje veseli.
V avgustu boš odplačal kredit.
Starejši si za 20 let.
Čakaš lift.
Srhljivo miren si, ko se pokvari.
Čakaš v vrsti.
Čakaš v banki.
Čakaš da ti žena znova reče:''ljubim te.''
Čakaš da jo znova vzljubiš.
Čakaš poletje.
Čakaš da se otroci izšolajo.
Čakaš da omožiš hčerko.
Čakaš da oženiš sina.
Čakaš penzijo.
Čakaš drugo leto.
Čakaš drugo leto.
Čakaš drugo leto.
Čakaš drugo leto.
Čakaš drugo leto.
Čakaš svetle čase.
Čakaš boljši jutri.
Da boš srečen.
Sezuj se.
Hodi bos.
Tako lahko hodiš tudi po travi.
Kopaj se ob zori.
Govori o stvareh, ki jih ljubiš.
Nikoli ne obračaj palačinke z nožem ali roko, samo z metanjem v zrak.
Odlepil jo boš s stropa, ne skrbi.
Nauči se razbiti jajce z eno roko.
Guncaj se ob treh zjutraj.
Naroči 5 kuglic sladoleda.
Sprehodi se ob reki.
Potisni nogo v reko, ne boš ostal brez nje.
Ljubi se.
Zjutraj.
Opoldne.
Ob mraku.
Zvečer.
Ob dveh.
Ob treh ne moreš, takrat se guncaš.
Ljubi se stalno.
Povsod.
In ne z vsakim.
Nikakor ne z vsakim.
Če se imaš priložnost ljubiti na strehi neke zgradbe, na slikarskem platnu povaljan v barve; lase namočene v tempero, NAREDI to.
Če nimaš te priložnosti pojdi in kupi platno.
Slikaj -z njo.
Obesi sliko nad kamin.
Naj vaju gosti stalno sprašujejo čigava slika je.
Skrivnostno se nasmejta.
Držita se za roke pod mizo.
Pobožaj jo po trebuhu, kjer je mojstrovina vajine slikarske tehnike.
Ljubi.
Objemaj.
Žgečkaj.
Pleši.
Oproščaj.
Sanjari.
Potuj.
Ne zamudi prvih zvončkov.
Niti zadnje lubenice.
In to, da se zapacaš z jogurtom.
Smej se.
Dosti se smej.
Pripravi musako.
Beri cel vikend.
Zmoči se.
Pobarvaj sobo v rdečo.
Poj, če se ti poje.
Joči, če tako čutiš.
Kupi šotor.
Največji v trgovini.
In opremo za kampiranje.
Posoli, če ni slano.
Ne pozabljaj prijatelje.
Govori o ljudeh, ki jih imaš rad
Ni jih težko najti.
Ni težko ljubiti.
Govori tudi o stvareh, ki te mučijo.
Govori. In poslušaj.
Bodi pozoren in usmiljen.
Neguj ljubezen.
Govori Mi, namesto Jaz.
Ne beži pred sabo. Ne boj se.
Lep si, tako nasmejan, kot namrščen.
Pa kaj, če znaš samo dva akorda na kitari.
Zgradi v sebi, ne okoli sebe.
Posadi hektar češnjevih dreves.
Prinesi ji seme za origano iz službene poti.
Čakaj, pa ti nimaš službene poti.
Postal si tisto kar želiš.
Potem se pa odpelji do tržnice in ji kupi seme.
Bodi kreativen, nič ni neumno, če je namera prava.
Pobarvaj svoj svet.
(Tone Pavček)

Tek popularen? Mogoče, ne vem, pri nas na vasi sodim med "čudne". Zame je tek odklop, pozabim na vse, preklopim, poslušam glasbo, se sprostim, napolnim z energijo, si ne predstavljam več, da ne bi tekla, gibala ...te zasvoji. Najboljši občutek je, ko premagaš samega sebe in tečeš ne glede na vreme, uro ...
Mislim, da na porast števila tekačev vpliva tudi obsedenost družbe z zunanjim videzom. Mit o fit tekačih.
Moje skromno mnenje :D

Tek je ena najcenejših oblik športa, res da si lahko kupiš superduper čevlje, opremo, kako super drago uro itd, ampak sama osnova je daleč daleč najcenejša. Potrebuješ le tekaške čevlje, ki stanejo nekje od 30€ dalje in to je to, ostalo je le "šminka" in ni življensko pomembno če veste kaj mislim. Tudi na letni ravni, ni velikega potrošnega materiala, v primerjavi z drugimi športi.

Vsi smo omejeni s časom, eni bolj, drugi manj. Dejstvo je da je tek najbolj preprosta oblika gibanja, ne potrebuješ posebnega prostora, ni važno kako je vreme, ali je dan ali noč, če imaš voljo in si zdrav lahko tečeš. Poleg tega lahko z vadbo začneš takoj, kjerkoli, nekateri že na poti na službo-iz službe.
rider123 napisal/-a:Tek je ena najcenejših oblik športa, res da si lahko kupiš superduper čevlje, opremo, kako super drago uro itd, ampak sama osnova je daleč daleč najcenejša. Potrebuješ le tekaške čevlje, ki stanejo nekje od 30€ dalje in to je to, ostalo je le "šminka" in ni življensko pomembno če veste kaj mislim. Tudi na letni ravni, ni velikega potrošnega materiala, v primerjavi z drugimi športi.
Vsi smo omejeni s časom, eni bolj, drugi manj. Dejstvo je da je tek najbolj preprosta oblika gibanja, ne potrebuješ posebnega prostora, ni važno kako je vreme, ali je dan ali noč, če imaš voljo in si zdrav lahko tečeš. Poleg tega lahko z vadbo začneš takoj, kjerkoli, nekateri že na poti na službo-iz službe.

Med nešminkerji ne gre iskati popularnosti...., ker jih je bolj malo, po mojem.... :oops:
Tek je popularen, ker ga propagirajo kot zdravega in je to v podzavesti ljudi. Nekateri hočejo s tekom samo pokazati navzven, kako zdravo živijo. Nekateri to delajo bolj naskrivaj, da jih ne bi ljudje obsojali, da se ven mečejo. Ali je tek res zdrav, pa je odvisno od vsakega posameznika.
- Tek je osnovni način človeškega gibanja poleg hoje (otroka se uči hoditi, steče pa ponavadi kasneje sam), lahko bi rekli, da je tek človeku prirojen.
- Tek je preprost, saj teoretično le premikaš eno nogo preko druge.
- Dejansko je tek preprost šport, brez pripomočkov, brez kakšnih posebnih pravil.
- Tek je velikokrat dopolnilna dejavnost drugih športov (košarka, nogomet, rokomet, kjer so sicer na koncu bistvo goli ali koši, vendar teh nebi bilo brez teka).
- Lahko tečeš sam, v paru ali družbi.
- Vreme načeloma nima vpliva na tek, saj ljudje tečejo v vseh mogočih vremenskih razmerah.
- Tečeš lahko kjerkoli.
- Dejansko je lahko dokaj poceni šport (odvisno je seveda od tega koliko ste dovzetni na marketing). Lahko je sicer tudi drag, vendar ima vsak možnost odločitve.
- Že stari pregovor pravi: "Kdor nima v glavi, ima pa v nogah." Se pravi, so že stari ljudje vedeli, da je tek neka preprosta dejavnost (čeprav danes delajo celo znanost iz njega).
- Je eden redkih športov, s katerim lahko začneš v kateremkoli obdobju svojega življenja ne glede na starost.
- Je eden redkih športov med katerim lahko počneš še marsikaj drugega kot le to, da tečeš.

Kljub vsemu pa je potrebno priznati, da imajo dejansko tudi mediji in trgovci velik vpliv k popularizaciji tega športa. Denar je tam, kjer je masa. Pridobiti maso ljudi na svojo stran s tekaškimi prireditvami, raznimi članki, šolami teka, raznimi reklamami ipd. pomeni pridobiti potencialne kandidate za nakup raznoraznih tekaških pripomočkov (večino jih sicer ne rabimo, a na koncu vseeno kupimo, če se že ukvarjamo s tekom).

Larifari reklama na katero hote ali nehote nasedamo:
- Tek je zdrav.
- Če želiš shujšati, začni teči.
- Bodi del super truper tekaškega dogodka, nora zabava....
- S tekaško šolo do boljših rezultatov.
- Maraton je tisto pravo v življenju.
- Bodi fit, začni s tekom.

Podobno kot bio hrana, a to je že druga tema.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA