Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
nocoj 17. 3. 1016 ob 20:30 bo na drugem programu RTV zanimiva oddaja za ultraše in ostale "norce" ... glejte :--
Uporabniški avatar
 vencelj
Torej še ena redka svetla točka v katastrofalnem programu slovenskih televizij :!: :juhuhu:

Napovednik:
"Diagonala norcev - telo na preizkušnji, francoska dokumentarna oddaja

Kako se lahko telo spremeni v pravi pravcati bojni stroj z edinim namenom, da zmaga v teku na 150 km na znameniti Diagonali norcev? Dokumentarna oddaja razkriva prav te podatke. Da bi razumeli mehanizem človeškega telesa med naporom, ki ga zahteva tek na Diagonali norcev, sledimo pripravam atleta, ki se je udeležil teka leta 2009. Ta nam bo tudi povedal, kaj je čutil med pripravami in kako si je razlagal signale, ki mu jih je pošiljalo telo."
 KadilecSamo
Jaz sem tudi pričakoval malo več od dokumentarca in kakšen podatek več o samih treningih pred takimi tekmami:Vprašanje koliko tekmovalcev se gre pred takimi napori testirat in tedensko obiskovati zdravnike in kineziologe itd.
Dejansko pa me res zanima kakšne dolžine treningov(po km,času,hitrosti, ter višincih) so potrebne za trail tekme z dolžinami 50,100 in 150km?
Uporabniški avatar
 zz topka
Meni se tudi ni zdelo glih ne vem kaj.Dokumentarec, mislim.
V večini le-tega sem se spraševala, kje dobi tipo tolk šoldov za vse preiskave in obiske trenerjev, kineziologov, dohtarjev za podplate... :mrgreen:
Ostalo pa....
Ma, ja, no.... :D Smo vsi na tem...
Nazadnje spremenil zz topka, dne 18 Mar 2016, 11:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 vencelj
KadilecSamo napisal/-a:Dejansko pa me res zanima kakšne dolžine treningov(po km,času,hitrosti, ter višincih) so potrebne za trail tekme z dolžinami 50,100 in 150km?

Nekateri jih v pripravljalnem obdobju delajo po 500, 600, 700 in več na mesec. Bolje je telo pripravljeno na napore, lažje gre. Seveda je odvisno tudi od pričakovanj posameznika: zgolj priti v cilj, morda kaka pričakovanja v zvezi z rezultatom...od tega je odvisno tudi, kako trenirati. Lahko samo nabiraš enormne kilometre, lahko jih je tudi manj, a "bolj kvalitetnih", z različno intenzivnostjo, po kakšnem programu...
Sicer se jaz nimam za kakšnega ultraša, jih je tudi na :TF) kar nekaj bistveno bolj kompetentnih za dajanje nasvetov, dozdeva pa se mi, da se z leti stalnega nabiranja kilometrov na "treningih" in tekmovanjih telo tega tako navadi, da za neko določeno tekmo skoraj ne rabi več posebnih priprav, razen morda npr. pred maratonom malce dodatnega hitrostnega treninga, če se tekaču zdi pomemben čas, ali malce več klancev oziroma razgibanega terena zaradi menjavanja ritma pred trailom itd. Vsak sam vidi, kje so šibke točke in na te pač da malo več poudarka. Tudi, kolikor poznam tekače, jih je velik del stalno aktivnih in pri teh o kakšni periodizaciji tekaških treningov ( http://www.aktivni.si/tek/vadba/periodi ... sak-teden/ ) skorajda ne moremo govoriti. Bistveno bolj je prisotna pri tekačih na krajših razdaljah (no ja, do maratona), na daljših pa pri tistih, ki se jim res gre za rezultat. Tu se potem hitro vključi še znanost, kakršno smo spremljali v včerajšnjem dokumentarcu. Tu pa veliko vlogo igrajo €, o čemer piše že ZZ topka.
Meni se je že večkrat zgodilo, da sem potem na eni tekmi pretekel celomesečno kilometražo... :mrgreen:
In, takole, btw. takih batovcev, kakršne so včeraj propagirali kot pogoj, da sploh prideš v cilj, jaz že ne bi obul.

LP, vencelj
 kato
Vencelj, lepo si napisal. Dobro, da ni komentarja od Stare kosti, pač imam prihranjen še naprej lep dan. :D
Uporabniški avatar
 majcka
V vsakdanjem življenju pa potem slišiš komentar:

'Sem gledala včeraj Diagonalo norcev....res ne vem, kaj si je človek naredil, da si zasluži tako kazen?'

To pa taki, ki pač ne tekajo po trailih ali maratonih. :lol:
Uporabniški avatar
 vencelj
majcka napisal/-a:V vsakdanjem življenju pa potem slišiš komentar:

'Sem gledala včeraj Diagonalo norcev....res ne vem, kaj si je človek naredil, da si zasluži tako kazen?'

To pa taki, ki pač ne tekajo po trailih ali maratonih. :lol:

Pa tudi res smo včeraj slišali nekaj stvari (opozoril), ki bi koga zlahka odvrnile od takih in podobnih izzivov ali pa celo od samega teka. Nekaj o škodljivostih takega pretiravanja, o čemer smo tudi na tem forumu že imeli debato...Težko bi rekel, da je bila oddaja ravno neka reklama (ali motivacija) za udeleževanje.
Ja itak, ukvarjanje s športom na kavču pred televizijo s pivom, prigrizki in xy kilogrami viška je pa vir zdravja.
Seveda se odloča vsak sam...

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 Charly01
Thazz napisal/-a:Priporočam ogled dokumentarca Unbreakable, o Western states endurance run.
Tu pokaže tudi vsakodnevno življenje najboljših tekmovalcev in jih potem spremlja na tekmi.

https://www.youtube.com/watch?v=4a26xp28jm0

Super zadeva, sploh za motivacijo. Gledal že večkrat.

vencelj napisal/-a:Pa tudi res smo včeraj slišali nekaj stvari (opozoril), ki bi koga zlahka odvrnile od takih in podobnih izzivov ali pa celo od samega teka. Nekaj o škodljivostih takega pretiravanja, o čemer smo tudi na tem forumu že imeli debato...Težko bi rekel, da je bila oddaja ravno neka reklama (ali motivacija) za udeleževanje.
Ja itak, ukvarjanje s športom na kavču pred televizijo s pivom, prigrizki in xy kilogrami viška je pa vir zdravja.
Seveda se odloča vsak sam...

Ja in če bo tebe "kap" bo kriv tek, če bo pa njih bo pa junk food in TV. ;)
 KadilecSamo
Hvala Vencelj.Jaz daljših dolžin od 60km še nisem imel priložnost sprobat.Treniram veliko po Polhograjcih,tako da se kilometri in višinci kar nabirajo.Mogoče se bom naslednje leto opogumil za kakšno 100km razdaljo na Istri ali pa v Vipavi.
Uporabniški avatar
 vencelj
KadilecSamo napisal/-a:Hvala Vencelj.Jaz daljših dolžin od 60km še nisem imel priložnost sprobat.Treniram veliko po Polhograjcih,tako da se kilometri in višinci kar nabirajo.Mogoče se bom naslednje leto opogumil za kakšno 100km razdaljo na Istri ali pa v Vipavi.

In zakaj ne na Ultra Pušeljc trailu :!:
http://www.gm4o.si/sl/upt-razpis-100-km.html

:juhuhu: :juhuhu:
 KadilecSamo
Bomo videli kako mi bo šlo v prihodnjih mesecih :lol: V najslabšem primeru pa na 42km,če bo še kakšno prosto mesto oz. neplačana štartnina :--

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA