Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Mariposa
#35840
Pri teku sem začetnik brez kakšne posebne kondicije (prej sem se ukvarjala s fitnesom). Malo sem prebirala članke in sem si nekako zadala, da bom pri teku poizkušala vzdrževati srčni utrip med 70 in 85% MSU. Je pa problem, ker če ga želim imeti v tem območju moram tek precej kombinirati s hojo, čeprav bi lahko še tekla. Zato me zanima ali nadaljujem s kombinacijo hitre hoje in teka ter pazenjem na srčni utrip ali naj tečem dokler lahko in potem preidem na hitro hojo, pa če prav bo to potekalo pri bistveno višjem pulzu?

Najlepša hvala za pomoč :D
Uporabniški avatar
 Tjaša
#35846
En nasvet večne začetnice. :wink:

Teci tako hitro, da lahko še kontroliraš svoje misli – toliko časa boš tekla z užitkom, naprej je pa »matrunga« - misli ti začno begati, takrat začni hoditi in potem spet teci.
Dokler sem sama gledala na števec s pulzom, nikoli nisem mogla teči dovolj počasi, šele kasneje, po enem letu mi je uspelo pulz nadzorovat. Pa še zdaj, če tečem sama, mi zdivja, ker ne znam vzdrževati pravega tempa. Ali pa, če na začetku pretiravam, pulza nikakor ne morem ohraniti v normali.

Samo to glej, da ti bo lepo, ko boš tekla :P
 Ninocka
#35850
Se kar strinjam s Tjašo. Bi pa poudarila pomembnost treningov pri nižji intenzivnosti za napredek, tako da kar mirno vključi hitro hojo. Jaz sem lani takšen čas začela s hojo: 1 uro, potem 20 minut hoje, 5 minut teka , 20 minut hoje, 5 minut teka....pa čedalje več teka in manj hoje...pa na polmaraton jeseni. :P

Sama sicer ne uporabljam merilca utripa, ker glede na dihanje in govor pribljižno vem v kateri coni sem. Predlagam ti, da skušaš predvsem teči/hoditi v stanju sproščenega pogovornega teka (ko res brez problema govoriš).
Veliko tekaških užitkov!
Uporabniški avatar
 andrejl
#35851
odvisno, kakšni so tvoji cilji. če misliš teči samo zaradi veselja in ti rezultat ni pomemben, potem teči tako, kot ti paše. čisto preprosto.

če pa misliš malo boj resno teči oz. 'trenirati', potem začni, kot si opisala. tudi čisto preprosto.

pa ne skrbi. če nisi totalno brez kondicije, boš kmalu že lahko vseskozi tekla :wink:

lp, andrej
Uporabniški avatar
 strelec30
#36281
Jaz nekaj časa sicer sem svoj tempo kontroliral s pulzom, ker pa me je to precej motilo in dekoncentriralo, sem se temu odrekel. Vedno laufam po občutku in moram povedat, da mi to neprimerno bolj leži. Moraš se pač naučit poslušati svoje telo, pa tudi gre. Ko sem svoj tempo kontroliral s pulzom, sem med tekom namreč nonstop pogledoval na uro. In tako nisem mogel uživat v samem teku, kot uživam sicer (če le trening ni preveč naporen). Prelufal sem tudi maraton brez brez kontrole pulza, pa je šlo brez problemov.
Sam tudi sicer kaj dosti ne dam na raznorazne izračune ne vem kakšnih pragov, pa izkoristkov pa ne vem česa vse še. Vsak človek je pač indivuduum in mislim, da nekaj, kar velja za enega, ne velja za koga drugega in podobno. Kakor komu najbolj odgovarja pač!
Uporabniški avatar
 mazi
#36474
Tudi jaz sem si letos nabavil Polar -ja in sem imel (imam) podobne probleme... Razdaljo, ki sem jo prej pretekel v 20 minutah sedaj pretečem ob pulzu čisto na zgornji dopustni meji (85 %) v času 26 minut. :roll: Je pa res vse zelo odvisno od splošnega rapoloženja saj imam kdaj že na samem začetku precej visok pulz. Baje se pa tudi glede na letne čase (zunanjo temperaturo) pulz dviguje...?! :wink: No vsekakor, če tečeva z ženo in se lepo pogovarjava me niti ne moti piskanje mojega Polačka! 8)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA