Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 vencelj
#349356
Med drugim tudi o tem berem te dni v knjigi Ustvarjen za gibanje, Grega Hočevar pravi takole:
:arrow: http://tecemo.aktivni.si/nasveti/zakaj- ... naprezamo/

Kadar imata dva tekmovalca enak VO2max, bo uspešnejši zelo verjetno tisti, ki ima višji laktatni oziroma anaerobni prag, pač odvisno od trajanja preizkušnje.


Torej je ključno s treningom dvigniti laktatni prag :!:
Visoko intenzivni trening ne znižuje produkcije mlečne kisline, pač pa pripomore, da jo telo hitreje razgrajuje in uporablja laktatne produkte kot energijski vir za srce in mišice (Donovan, 1983), kar imenujemo neoglukogeneza.
#349360
Ja, višina LT je pomebna. Pri daljših tekih je še bolj pomembna ekonomičnost izrabe energije, ker se pri dolgih tekih, večinoma teče pod laktatnim pragom. Kar pomeni, da moramo navaditi organizem, da porablja dober delež energije iz maščob, tudi pri hitrejšem tempu. To nam omogoča, da lahko tečemo daleč in hitro :D . Pri slabi ekonomičnosti lahko tečemo daleč in počasi :( .
Uporabniški avatar
 vencelj
#349366
Netrenirani posamezniki običajno dosežejo laktatni prag pri okoli 60% VO2 max. S treningom lahko laktatni prag naraste s 60% na okoli 70% ali celo več. Vrhunski športniki imajo običajno LP pri 80% VO2 max ali celo več. Laktatni prag je odvisen tako od treninga kot od genetskih dejavnikov.


http://www.zase.si/?clanki=22

Zelo veliko teorije, največkrat preveč znanstveno, skupek številk, podatkov in grafikonov (npr.: http://www.napredoval.si/2008/05/o-lakt ... -novo.html ), vse to pa ima za povprečnega rekreativca navsezadnje zelo majhno uporabno vrednost. V tej poplavi besed pa zelo malo o tem, s kakšnim treningom dvigniti laktatni prag.

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
#349378
http://www.tekplus.si/anaerobni-prag/

Anaerobni prag je točka, kjer je produkcija laktata večja od porabe in se zato prične kopičiti v organizmu. V praksi je dobro, če imamo čim višji anaerobni prag, glede na višino maksimalne porabe kisika. Netrenirani posamezniki imajo anaerobni prag nekje med 50–60 % VO2 max, dobro trenirani nekje med 60 in 80 %, najbolj vzdržljivi vrhunski športniki, večinoma maratonci, smučarji tekači in triatlonci pa okoli 85–90 %. Prav zaradi tega razmerja imajo na dolgotrajnih preizkušnjah prednost tisti z visokim nivojem anaerobnega praga in ne tisti z visoko porabo kisika.


Če iščemo rezultate za dviganje laktatnega praga, ne najdemo prav veliko. Več sreče je z višanjem anaerobnega praga.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA