Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 speli
#354967
Živjo!

Zanima me koliko časa se je potrebno pripravljati za 42 km? Do sedaj sem tekla le 21 km. Zadnji dve leti sem tekla zelo malo, sedaj pa se zopet spravljam v formo in imam plan, da konec oktobra pretečem 42 km. Ima kdo kakšen dober načrt ali naj pač tečem približno 5 krat tedensko po 10-15 km?
Hvala
 bossteb
#354968
S tako kilometrino maraton ne bi sme biti problem. Mogoce se kaksen daljsi tek vsaj na tri tedne ali pa vsakih 14 dni. Ne nujno v tvojem obicajnem tempu, vazno je, da telo navadis na daljse napore. Tam nekje 3 ure plus.
Pa predvsem ne pozabi na pocitek. Pavze so prav tako pomembne kot tek sam!
 bossteb
#354983
Hja, pomojem bi bilo dovolj, če boš zmogla toliko tečt, kot imaš napisano. Je pa nevarnost preobremenitve. Pa ne krvožilnega sistema, to prilagajaš sproti, ampak 50+ km tedensko je kar precej stresno za skeletni sistem in mišice.
Previdno bo treba začet in če ti bo do septembra uspelo priti na tole tedensko normo, potem ne bo problem na maratonu.
Ampak še enkrat - ne pozabi na pavze. Predvsem zaradi zgoraj napisanega.

Aja, še to bi dodal, če ima kdo od bolj izkušenih in podkovanih kakšno mnenje, naj prosim komentira. Sam nisem najbolj izkušen, predvsem pa nisem strokovno podkovan. Sklepam po svojih lastnih tekaških izkušnjah - že 12 let tečem brez tekaškega načtra, nimam še uradnega maratonskega časa, najhitreje pa sem pretekel 42,2 km 2015 na W4L (2:58), ko sem končal na 45 km. Lani je bila moja najboljša 42km na treningu v času 3:30, s tem da sem nabral 1600 višinskih metrov. Torej, ravno referenca nisem, sem pa sposoben preteči (recimo za izziv), enkrat tedensko celo leto maraton s časom pod 3:20. :--
 mojA
#354991
Čestitke! Mislim, da si naraven talent :D! :laola Sicer nisi napisal svoje starosti in morebitne pretekle športne podlage - vseeno. Fantanstičen čas! Jaz tečem že 15 let po planu predvsem zato, ker se bojim poškodb. Želim teči še dolgo. Sicer tudi nisem uradno potrjeni strokovnjak z diplomo, le lastne izkušnje so me tega naučile ob prebiranju različne strokovne in ljubiteljske literature. Moj najboljši čas 2012 - ob zame idealnih pogojih je bil 3.26.31. Ja, tudi sekunde so pomembne :lol:
 mojA
#354992
Špela! Čestitke za odločitev, mislim, da ne boš imela težav na maratonu. Kot je pa že predhodnik napisal se je ob predvideni tedenski kilometrini bati poškodb. Predlagam pravilo lahek:težek trening in postopno 14-dnevno povečevanje najdaljšega teka - vendar ne kot 2 km več na enkrat. Srečno!
Uporabniški avatar
 MIROSAN
#354998
Moje mnenje je, da ni nikakršne potrebe hiteti in preteči maraton.., jaz sem npr. 4 leta tekel krajše teke in polmaratone, predno sem šel na maraton. Prav je, da se telo , mišice, vezi, okostje počasi prilagodi na stresne obremenitve, saj dobro poznam par primerov, ko so začetniki hiteli preteči maraton in doživeli stresni zlom medenične kosti-(Pubična kost), ki pa se tudi ne da klasično zdraviti in je potem potreben daljši -večletni prisilni počitek...! :roll:
Uporabniški avatar
 StaraKost
#355002
speli napisal/-a:Ali je dovolj 5 mesecev priprav, glede na to da zdaj dve leti nisem veliko tekla( le 2 krat na mesec)?


Ne, ni. Za varen trening, ki ga za maraton potrebuješ veliko + nastop na maratonu, je to premalo. To ne pomeni, da maratona tudi s "malo" treninga ni mogoče preteči. Vprašanje je samo zakaj in za "kakšno ceno" ?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA