Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 IRA
Lepo pozdravljeni ....

Evo po dolgem času sem ponovno tu in vas najprej vse lepo pozdravljam.

Moj problem pa je takle. Par dni nazaj sem si kupila Polar A5 in sem z njim kar lepo zadovoljna. Ne vem pa kaj narest s pulzom.
Optimalni pulz za porabo maščobe naj bi bil 60%-70% maksimuma ... kar pri meni znaša nekje med 152- 160 pulza.
Ampak meni NITI POD RAZNO ne rata met tako nizkega pulza.

Če se grem Hitro hojo imam 146, čim začnem tečt pa imam men 160-170. In povprečje nekje okoli 165- 167.
In nimam več pojma kaj delam narobe.

Sem mislila, da je problem v nastavitvah pa sem vse še enkrat prenastavila... pa sprobavala čim bolj počasi teč pa je vseeno blo 163 pulza...

Mi lahko morda kdo od vas pomaga???
Se bo pulz morda s kondicijo zmanjšal?

Naj pa povem, da kljub temu, da me ni bilo tu .. sem pozimi pridno hodila v fitnes, plavala ... spomladi pa sem tudi tekla... a precej neredno.
No sedaj to popravljam ....
Tako, da čisto brez kondicije pa tudi nisem ... :)

Lepo vas prosim za kakršnikoli nasvet, res nimam več idej!

Lp Barbara
Uporabniški avatar
 pegaz
Ira, pozdravljena nazaj!

S pulzom je tako:
- hitreje ko tečeš, višji je;
- več ko je kondicije, nižji je pri isti hitrosti.

Iz lastnih izkušenj sklepam, da si navajena na hitrost teka, ki je previsoka za tvoj trenutni nivo kondicije. Predlagam, da zmanjšaš hitrost teka in povečaš pogostost treningov. Pulz pri isti hitrosti se bo iz tedna v teden vztrajno nižal.

To je lepota tekaške kondicije, da jo hitro dobiš, žal pa tudi, da jo hitro zgubiš...

Lep let, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 andrejl
zelo lepo povedano od pegaza, mogoče samo pripomba. lahko se ti zgodi, da sploh ne boš mogla teči tako počasi, da bi imela tak pulz. v takem primeru kombiniraj tek in hojo.

pa bodi vztrajna. boš videla čez kakšne 3 mesece. ne boš mogla verjeti napredku...

lp, andrej
Uporabniški avatar
 IRA
Najlepša hvala za pomoč :)

Lih tu je bil problem, da ne znam tako počasi tečt, da bi imela nižji pulz ...
Bom probala s kombiniranjem, tako kot mi je predlagal andrej :)

Glede kondicije pa me ne skrbi, vem, da se jo hitro pridobi.... Pol pa rataš vedno bolj požrešen ... pa bi še pa še pa še mal tekel ... :))) Poznam to "drogo" ja ... ampak nisem nikoli merila pulz. Zdej sem si pa privoščila :)

Lp sonček
Uporabniški avatar
 pegaz
AndrejL, pripomba na mestu! :)

Ira, še nekaj:

- večina tekačev nikoli ne meri pulza. Pulz je neke vrste merilo, koliko je telo obremenjeno, ne pove pa, kje je tvoje trenutno optimalno območje napora. Ob istem pulzu se lahko v dveh zaporednih dnevih povsem drugače počutiš in različno hitro tečeš.

- Vsaj na začetku merjenje pulza ni nujno. Jaz sem si recimo pomagal (in si še) z oceno pulza: število korakov na vdih/izdih. Optimalna količina zame je 3/3. Takrat imam pulz nekje med 150 in 165. 4/4 pomeni kakih 10 udarcev manj, in 2/2 10 udarcev več (165-175+).

Pogovarjal sem se s še nekaj tekači in poznajo ta način. Dihanje pa je itak ključno za tek.

LL, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 LILA
IRA

Tudi jaz imam problem z visokim pulzom in ni problem premalo kondicije.
Zato sem šla na športno na pregled in vse je bilo O.K. Doktor mi je rekel, da se naj ne obremenjujem pač sem rojena pod tako zvezdo z višjim pulzom. Sprijaznila sem se s tem in do sedaj nisem imela zaradi tega nobenih problemov in upam, da bo tako tudi ostalo. Pojdi še ti na pregled.
Uporabniški avatar
 OBELIKS
Mogoče pa nimaš pravilno nastavljenega meksimalnega pulza. Evo nasvet od pegaza:
pegaz napisal/-a:Obeliks,

HRM sem si kupil potem, ko sem 30x pretekel polurno razdaljo. Predvsem zato, da sem imel družbo, in da sem lahko spremljal napredek. Šele kasneje mi je postal nepogrešljiv del vsakega teka.

Maksimalni pulz sem meril prvič l. 97 na stadionu na Kodeljevem, po naslednjem receptu:
- ogrevanje, 1-2 kroga
- šprint 400m
- 1 min hoje
- še en šprint 400m.
Maksimalni pulz, garant.

Nazadnje sem ga dosegel na Cooperju. Slika pove vse.

Jaz še čakam na HRM, naročil sem si pa kar Polar F11.
Uporabniški avatar
 andrejl
ne morem pomagat, mam spet pripombe :lol:

ne vem, če je treba že kar takoj k zdravniku, ko greš parkrat laufat, no. VSAK, ko začne laufat, ima na začetku visok pulz. je treba malo vztrajat in narediti malo baze, pa bo pulz padel. ne pa kar takoj k zdravniku, da maš visok pulz.

jaz zase vem, ko se začnem pripravljat na novo sezono, tudi tečem. in imam na začetku probleme z visokim pulzom. in na vsak mali klanček moram hodit. ampak mi ni panike, ker vem, da bom šel čez en mesec pri istem pulzu 20% hitreje. letos sem si to prav meril in sem bil zelo presenečen.

kar se pa teka pri nižjem pulzu tiče, imaš pa tule en članek, ki je zlata vreden. sem malo že nanj pozabil, ampak sem ga zdajle zbrskal in še enkrat prebral. čista petica.

http://www.duathlon.com/articles/1460

lp, andrej
Uporabniški avatar
 andrejl
še to, no.

pagaz, po mojem maksimalni pulz po tvojem sistemu ne more biti ok, in grem stavit, da maš še kakšen pulz višjega.

sam mimogrede...

lp, andrej
 maraton 100
Živjo!
Da še jaz prilijem malo olja na ogenj! Tisti,ki bo razvozlal teorijo pulza in vpliva vseh ostalih držljajev na pulz bi si zaslužil najmanj "Nobelovo nagrado"
Sam ga uporabljam že cca 15 let v začetku so bili taki,ki si jih nateknil na prst, brez prsnega oddajnika. Vsak ima svoj maksimalni pulz in se ga ne da preprosto izmeriti, tudi razna testiranja v laboratorijih ne pridejo do enakih rezultatov.
Že v mirovanju imamo zelo različne, pa ni vedno povezano s kondicijo.
Za trening ti priporočam tri območja utripa: počasen tek (predvidevam da si v rosnih letih) od 130-150 ut/m, srednje hiter tek od 150- 170 ut/m in hiter tek od 170 do maksimalnega. Kako visok pa bo se ne obremenjuj, če nimaš nekih drugih zdravstvenih težav. Na tekmi pa itak puls narase za 15-20 utr/ m pri isti hitrosti,ki jo lahko držiš na treningu. Zato je pulzmeter bolj malo uporaben za tekmo,če pa ga že imaš in upoštevaš si čedalje bolj počasen.Da ne govorimo o vročem vremenu. Res pa ima dobro lasnost,da te varuje pred pretreniranostjo in lenarjenjem.
Sam sem le malokdaj lahko tekel s pulzom okrog 185 le pri teku na 1500 in 3000m. Na maratonu pa sem imel običajno okrog 165, če sem lahko držal 170 je že bil znak,da sem slabo pripravljen.
Pa prijeten tek!
LP :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 pegaz
andrejl napisal/-a:pagaz, po mojem maksimalni pulz po tvojem sistemu ne more biti ok, in grem stavit, da maš še kakšen pulz višjega.

Res je. L. '97 so mi na ta način zmerili 192, potem mi je skozi leta padel na 187 (seveda, z leti naj bi padal), a glej ga zlomka, na jesenskem Cooperju sem ga nateral na 197! Vrelec mladosti! :)

maraton 100 napisal/-a:Kako visok pa bo se ne obremenjuj, če nimaš nekih drugih zdravstvenih težav. Na tekmi pa itak puls narase za 15-20 utr/ m pri isti hitrosti,ki jo lahko držiš na treningu. Zato je pulzmeter bolj malo uporaben za tekmo,če pa ga že imaš in upoštevaš si čedalje bolj počasen.Da ne govorimo o vročem vremenu. Res pa ima dobro lasnost,da te varuje pred pretreniranostjo in lenarjenjem.

:)
Zelo lepo povedano. Tekma mi je dvignila pulz, nekaj pa še naprezanje za rezultat.

Sem pa tekel Reški polmaraton "na pulz" namesto na ciljni čas, se pravi povprečen pulz 170 (kakih 10-15 nad območjem udobja), in je bil kar velik zalogaj. Seveda tudi dober rezultat.

Pulzmeter je predvsem pripomoček, s katerim lahko vneseš nekaj reda in organizacije v svoj trening. Ni in ne sme biti alfa in omega, ali pač tvoj birič.

Uporabniški avatar
 lojzeP
pegaz napisal/-a:Pulzmeter je predvsem pripomoček, s katerim lahko vneseš nekaj reda in organizacije v svoj trening. Ni in ne sme biti alfa in omega, ali pač tvoj birič.

Tako je Pegaz :D

Je bila že pred časom izrečena odlična misel, ki pravi, da je fino ne preveč uporabljati in zaupati tovrstnim igračkam :?

Smo pač samo ljudje in nič več :D
Uporabniški avatar
 IRA
Hvala lepa...

Sem prebrala tudi členakin bom kar hitro hojo furala nekaj časa in jo malo kombibirala s tekom.

Lp sonček
Uporabniški avatar
 IRA
Evo, da malo poročam ....

Pulz se zmanjšuje.

Ko sem kupila Polar sem imela pulz v mirovanju 79(izmerjen pribljižno na prste) med hitro hojo pa po polarju 146, v hrib pa je bilo hitro 175 - 180...

Danes pulz v mirovanju 58, hitra hoja 125, v hrib pa ni šlo preko 140. Sem šla pa hodit za 2h naredila veliko turo, veliko je bilo hojo v hrib in sem full vesela, da se stvari izboljšujejo.

Če se pri hitri hoji in v mirovanju, se bojo tudi pri teku :)

Najlepša hvala vam za pomoč ...

Lp sonček
Uporabniški avatar
 kustus
:oops: :P :roll:

tudi pri meni so bili pred dobrimi štirimi meseci isti problemi :twisted: , ko so mi povedeli do kje je moj pulz mi pri teku nikakor ni uspelo saj bi ga moral imeti nekje cca. 140 :oops: meni pa je bil takoj 170 :oops: in več. Sedaj po petih mesecih rednega :wink: teka pa imam pulz tam nekje okoli 145 :lol: .

:P upam da bo še izboljšano :D .
:ignore: :beer: :drink
:toast:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA