Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 mojA
#705
Kako kaj občutki tik pred zdajci? Imate kaj treme, povečan srčni utrip, tečete v sanjah ? Imam vse to - pa še kaj zdraven ! Sem pa prepričana, da tokrat nismo samo ženske tiste, ki ne vemo, kaj bi oblekle v nedeljo.
Veliko sreče na maratonu !
 tina
#706
Ja, tudi jaz imam že čudne sanje zato se že zdaj zbujam prej kod običajno. Tudi trema se kopiči zato se bojim , da ne bom na štartu eksplodirala!Priznam da me je kr strah-počutim se tak kot da grem na en pomemben izpit, pa da nimam kej preveč pojma o njemu. Ampak sem se odločila da grem svoj tempo in da se ne bom pustila hitrejšim, da bi me potegnal seboj, ker bom drugače omagala. Vreme bo vrjetno "svinjsko" mrzlo tako da tudi jaz ne vem kaj naj oblečem, da ne bo preveč, da ne bo premalo...( :?: ), drugače pa mislim da nas bo tudi sonček kej gledal in navijal.
To bo moja prva 21-tka , zato mi vrjetno podzavest ne da miru niti v sanjah!
Želi vam veliko uskladiščenega glikogena in trdno voljo na vaših km!
l.p. :shock:
Uporabniški avatar
 miro
#707
Punci ne sekirajta se!!
Trema traja samo do štarta , potem pa mine. Sicer je malo treme koristnoza bolši dosežek.
.
Drugače pa trema mine po kakem tretjem maratonu in greš na naslednjega kot na običajen 10 km tek.
Resnično pa naj vaju ne potegnejo naprej hitrejši tekači , da ne bosta pregoreki klub odlični pripravljenosti.
Vsem tekačem , posebno pa članom foruma želim , da uspešno pritečejo na cilj teka ne glede katero razdaljo so si izbrali!
Mimogrede mene še vedno muči desno stegno kljub terapijam ki jih izvajam zato ta želja velja tudi zame!
Lp

Miro
Uporabniški avatar
 ero
#708
hoj in prilagam še svoje dobre želje vsem nam za dober nedeljski tek. predvsem želim, da bi bili po teku zadovoljni s seboj in da bi se nam želja po teku le še povečala :)

osebno se že v naprej opravičujem, ker bom tekel le na 21 km. enostavno časa za kilometre mi je zmanjkalo. no, pa tudi enomesečni prisilni počitek sredi poletja je malce pripomogel k temu.

cilj sezone - preteči maraton - tako ostaja, upam da, za bližnjo prihodnost.

vreme bo pa v redu, ne? vroče nam ne bo :)
a odprem anketo "dolgi / kratki rokavi"?
Uporabniški avatar
 Dule
#712
Tudi jaz imam slabo vest, da mi manjka kilometrov, vendar kar je je, grem na 42 km (moj prvi 42km maraton). Važno bo da pretečem maraton :wink: , čas ni tako važen. S takšno taktiko sem šel tudi na SAM (35km) in na koncu dosegel soliden čas 4ure 19 min.
Glede na napoved vremena bom verjetno oblekel puli z dolgimi rokavi, tekaške rokavice in kratke hlače.
Vsem forumovcem/kam želim dobro počutje ob teku :D, na cilju pa fešto
8) zaradi dobrega časa.
Uporabniški avatar
 ero
#713
Dule napisal/-a:Glede na napoved vremena bom verjetno oblekel puli z dolgimi rokavi, tekaške rokavice in kratke hlače.


zanimivo, jaz se pa ogrevam :) za ravno nasprotno varianto - dolge pajkice in kratke rokave (ok, z dodatkom švic majice in rokavic)
Uporabniški avatar
 Matevz
#714
Tole je en izsek iz Runnersworld.com o obleki, čprav mislim, da bi jaz meje postavil malenkost višje. (legenda: 50°F=10°C, 35°F=2°C)

Jaz bom tekel s pajkicami, če bo manj kot 6-7°C, dolge rokave pa bom imel sigurno. Če bo pa vroče jih bom dal dol (me nič ne moti, če imam zavezan pulover okrog pasu). Čeprav pa zna sonce kar pogreti, vprašanje pa je ali bo kaj vetra.

What to Wear?
Along with overeating, overdressing is the most common of all rookie mistakes. You should feel chilly at the starting line, because once you begin running, your inner furnace will click on. Here are some guidelines: Above 50 degrees: Shorts, singlet or short-sleeve T-shirt, visor cap, sunglasses. 35 to 50 degrees: Shorts, short-sleeve or long-sleeve T-shirt, lightweight gloves. Below 35 degrees: Tights, long-sleeve T-shirt and vest or jacket, gloves, breathable hat or earmuffs. On chilly days, your inner layers should consist of synthetic-blend materials that wick moisture and prevent chafing. Outer layers should come from the Goodwill pile, such as an old sweatshirt and gloves that can be tossed aside at an aid station once your body or the air temperature heat up.

Tule pa je še en izsek iz članka Benjija Durdena, včasih vrhunskega maratonca, danes pa trenerja, ki na lep način svetuje o strategiji na progi. Sicer izgleda zelo intuitiven, vendar se je v žaru borbe težko zadrževati in teči pametno.

Pa veliko užitkov vsem skupaj (ali pa vsaj čimmanj matranja) :wink:

Race Day
Assuming your marathon starts at mid-morning or earlier, eat very little if anything. If you drink coffee, drink less than normal. Some can help get your bowels moving, but too much can give you a sour stomach. Don't drink acidic fruit juices or milk. Even if it's a cold day, drink at least one quart of water in the last hour or 2 before the race. Don't bother with a warm-up run. A few strides and stretching should be enough. If you're too warm, you'll start too fast.

I have purposely not included a pace chart with times you should aim for because I feel you should listen to your body rather than watch your splits. Marathon courses are seldom uniform so that the same effort from one marathon to the next often won't produce the same splits. Additionally, even the best races may have a mile marker in the wrong place, which will throw off your splits. The effort to maintain splits often isn't worth it because you can get into a yo-yo mode of speeding up and slowing down trying to hit a preordained set of splits.

Instead, try for an effort level that is easier than the Thursday tempo runs. For at least the first 10 miles, try to maintain an effort that approximates the sense of being out for a fast long run without working or breathing hard. Notice your pace, but don't worry about hitting target splits exactly. Make certain you drink frequently.

The second 10 miles is transitional. Pay more attention to where you are in the race. Look for runners to catch; after all, this is a race. Between 15 and 18 miles, expect a few tough patches. Remind yourself that these will pass.

At 20 miles, shift your focus to racing; this is where you need to concentrate. But don't go nuts; the last 10 kilometers can seem never-ending if you push too hard. In this final part of the race, it may feel like you're exerting a lot more effort, but you're probably just maintaining the pace you had been running earlier. Whether you maintain or actually begin to run faster, think positively. Even if you are behind the pace you had hoped to run, you'll feel better about your race by finishing strongly rather than struggling to the finish line.
 dragons
#715
Bom na hiter .
To spreminjanje iz dolgih na kratke rokave se dobr sliši.Kaj pa številka ki jo moraš nositi na prsih.

Se javim kasneje
Dragons
Uporabniški avatar
 ero
#716
dragons napisal/-a:Kaj pa številka ki jo moraš nositi na prsih.


jaz se ne bi sekiral. številko daš na majico, pulover pa čez. in ko te bo redar ob vstopu v startni boks preveril, mu dovoliš pokukati pod pulover :)
Uporabniški avatar
 bojanu
#717
Hmmmm, sedaj pa res ne vem več, kaj obleči :roll: Glede na to, da sem bil več na kolesu, kot na teku (čeprav sem se zadnji mesec res trudil) in da je tole mojih prvih 21 km sem se odločil za bolj zadržan tek. Taktika preživetja-počasen začetek, potem pa glede na razpoloženje in pulz. Verjetno v pajkicah in tekaški majčki z dolgimi rokavi, razmišljam o švic majčki, če bi bila koristna. Definitivno rokavičke.
Tale ideja s puloverjem mi je všeč. Vzameš kaj starega in odvržeš, ko ti je prevroče. Ali pa kolesarski nakomolčniki, ki jih samo zrolaš nižje,.... Je toliko variant, da bi bil še Kardelj ponosen :D
Kaj pa, če bo pihalo-ali je potrebno imeti kakšen tanek brezrokavnik?
Uporabniški avatar
 Matevz
#720
Številko si namontiraj na elastiko okrog pasu (po triatlonsko) in ne bo nobenih problemov pri slačenju zgornjih oblačil.

Kar se pa obleke tiče je najboljše priti na štart z zalogo oblačil za vse variante, potem pa si ponavadi z zgledi drugih opogumljen, da se oblečeš malo manj, kot si mislil prej, kar pa je na koncu ravno prav.
Uporabniški avatar
 miro
#722
Popolnoma se strinjam z Matevžem. Jaz sem lansko leto tekel v atletski majici in kratkih hlačah čeprav sem bil pred ogrevanjem odločen , da bom bolj napravljen.
Kako bom pa letos oblečen bom videl po ogrevanju.
Se vidimo na cilju?
Malo me skrbi stegno, vendar upam , da bo šlo.
Lp !
Miro
Uporabniški avatar
 matjaz
#723
:D vidim, da imamo vsi ogromno dela z zadnjimi pripravami. sam sem kar nekako izi. namrec letos sem svoje ze odtekel (maraton v Padovi in ultra maraton 75 km celje logarska), nisem se pa se odlocil 21 ali 42, ker bom spremljal (tekel) Saso, ki gre na 42 km. Namrec se vedno imam tezave s kolenom po 75-tki. Odlocitev pade jutri na startu. Ce bom tekel samo 21 km, bo to samo drugi krog, saj mislim da me bo Sasa takrat bolj potrebovala. No preteci bo itak morala sama, bo pa zagotovo moralna podpora dobrodosla. Drugace pa se je za obleko res najbolje odlociti tik pred startom, saj ti takrat telo in zunanja temperatura kar sama nakazeta pravo odlocitev. Je pa res, tisti ki tecete na cas, se oblecite manj, kot tisti, ki hocete samo preziveti (preteci), saj kaksna podhladitev ni prijetja. Veliko srece in UZITKOV vsem. se vidimo. STO NE UBIJA CELICI!!!
MATJAZ
 snela
#724
Definitivno nekaksen WIND stoper - danes piha mrzlo..

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA