Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Ker sem študent in živim študentsko življenje v vseh pogledih, me zanima, kako pitje alkohola vpliva na pridobivanje, ohranjanje kondicije oziroma, ali se le-ta posledično slabša.

S tem ne mislim na pitje alkohola med ali pred tekom, ampak npr. če tečeš redno 3 do 6 dni na teden, enkrat do dvakrat na teden pa zvečer pade kakšna študenska fešta (tu se ponavadi tudi pogleda globoko v kozarec).

Vem, da je po kakšni prekrokani noči drug dan težje teči kot ponavadi, zanima pa me, kako je s tem bolj srednjeročno in dolgoročno.

P.S. Moje študentsko življenje se počasi izteka. :cry:
Uporabniški avatar
 tomaz ny
Kot intelektualec pa postavljaš zelo čudna vprašanja :oops: . Ali alkohol sploh ima dober vpliv na kaj?! :shock:
Alkohol je legalna droga, prijatelj- uničuje človekovo biopsihosocialno celoto na vseh nivojih. Mislim, da nadaljni komentar ni potreben. Ali pač?!
Uporabniški avatar
 OBELIKS
Ok, pustimo ob strani napačnost pitja in vsega. Ali s tekom po prekrokani noči telesu škodujemo ali koristimo?
 Džony
Seveda se zavedam, da je alkohol škodljiv, ne pa koristen-niti pri teku, niti kje drugje. Moje vprašanje je bolj merilo na to, v kako veliki meri uživanje alkohola, pri redni telesni aktivnosti, upočasni pridobivanje tekaške kondicije.

Tek po prekrokani noči pa je, po mojem mnenju, bolj koristen kot pa škodljiv, saj s tem telo hitreje iz sebe izloča vse strupe, s katerimi si ga čez noč nafilal.
Uporabniški avatar
 milkec
tole pa je zanimiva tema, da se spet malce razpišem!

Torej v teoriji je seveda vsaka šilca popitega lakoja škodljiva! Ampak v praksi je to povsem drugače! Recimo teki na Hrvaškem, ki so sicer malce specifični, ker so organizirani bolj v stilu druženja, zabave in dobre volje, ne pa mučenju za vsako sekundo na progi. Ampak saj je tudi rekreacija namenjena temu, da v njej uživaš in se super počutiš, ne pa da zaradi tega trpiš. No torej teki na Hrvaškem: po tekih se toči zastonj pivo (Jaska, Velika Gorica), na nekaterih okrepčevalnicah dobiš kozarček vina (Jaska) in podobno. Poznam mariskaterega tekača, ki si po teku privošču ne le pivo ali dve.

Pa je s tem kaj narobe? Po moje ne. Mislim, da moraš v stvareh uživati. Če pri laufa ali drugi rekreaciji trpiš ti bo bolj škodovala kot kaka sproščujoča žurka. Po drugi strani, pa če se po prekrokani noči zbudiš pol moralnega mačka, to je tudi trpljenje.

Seveda obstaja dejstvo, da je alkohol škodljiv in tek koristen. Ampak nekaj alkohola ne pokvari veliko, preveč teka pa lahko doseže tudi obraten učinek (zasvojenost, poškodbe... => še dodatna slaba volja, obupanost)!

Torej mislim, da ima vsak pri sebi mejo kam naj se umesti. Sam sem pred leti le krokal in nič laufaj, pa se nisem dobro počutil. Potem sem samo laufau in skoraj nil krokal, pa mi je tudi nekaj manjkalo, pa še poškodbe so prišle. Zdaj pa kombiniram eno z drugim. Npr. ravno zadnjič smo imeli piknik v Cerknici in smo trije kolegi šli s kolesom v Cerknico, ga lepo krokali oz. ravno toliko, da smo še naslednji dan prišli normalno (čez Krim) nazaj v LJ. In sem imel povsem čisto vest, nobenega moralnega mačka, sem si nareidl male škode z alkojem, malce dobrega s kolesarjenjem, tako da sem na koncu ostal pri čisti nuli!

Evo moje deklariranje....

p.s. Še nekaj... Sam na žurkah raje malce več nagnem, kot pa se prenažrem čipsa, ali kakih mastnih obrokov ali kaj podobnega!
 G-spot
Nekaj je bilo o tem v poletu kak mesec nazaj, članek Nade Rotovnik Kozjek, ki pa se mi ni ravno vtisnil v spomin. Obstaja pa tudi knjiga Alcohol and Sport, mislim, da je avtor Peter Stainbeck.

Osebno mislim, da občasno v nekih zmernih količinah ni pričakovat, da bi bilo kaj okrnjeno pridobivanje kondicije. Samo 1-2 krat na teden se mi pa zdi res že zelo dosti, vsaj za športnika.

Drži sicer, da je akutni alkoholni opoj (laično "se ga nasekaš") za mlad organizem manj škodljiv kot kronično uživanje alkohola v preveliki meri. Gre namreč za to, da je akutna pijanost zastrupitev z alkoholom, pride do začasnega iztirjenja presnove v jetrih, nastanka stranskih produktov oksidacije (acetaldehid) in povečane tvorbe maščobnih kislin pri jetrnem metabolizmu. Vsi toksični stranski produkti se širijo po telesu in dajo občutek mačka. Vendar, zdrav organizem to lahko premaga relativno z majhnimi posledicami. Pri kroničnem opijanju, ko sicer ne gre za pitje do daske, ampak tako, stalno po malo, pa dejansko človek "laufa na alkohol", ki mu predstavlja tudi vir kalorij (te kalorije pa se le kalorije brez vitaminov, mineralov, antioksidantov etc) in se presnova enostavno zaradi tega spremeni, v jetrnih celicah nastanejo maščobne kapljice in s tem je presnova organizma dejansko stalno pod vplivom alkohola.

Vendar akutni opoj za športnika sigurno ni isto neškodljiv kot za eno povprečno aktivno osebo. Povprečno aktivni pač hodi na šiht al pa na fax, pa dvakrat na teden ven, se ga napije, pa potem malo mačka pa spet tako naprej. Pri športniku pa ti dejansko s tem izgubiš 4 od 7 dni treninga. Tisti dan, ko ga zvečer potem piješ, od treninga ni nič: nimaš ustreznega počitka-če ni vsaj kolikor toliko regeneracije, je brez veze, celo burna noč brez alkohola škodi. Drugi dan greš mogoče bolj na izi laufat, da sčistiš glavo, pa malo spraviš ven tiste škodljive snovi, to pravzaprav ni trening. In če dvakrat na teden ornk pogledaš v kozarec, potem je jasno, da bo napredek bolj boren.

Tako da pomoje recimo za eneka dobrega rekreativca enih dvakrat na mesec bi še šlo malo bolj ornk pit, kaj več pa že bolj ne kot ja. Sej tudi vrhunski športniki se ga napijejo, tud ornk, sam v fazah resnih priprav pa praviloma ne. oziroma ja, sam če trener ugotovi, je hudič ...
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
TomažNY je lepo povedal da je alkohol v bistvu neke vrste droga, legalna!
Je pa res dokazano, da če človek alkohol v tem primeru rdeče vino.Pije v normalnih količinah tam nekje do 2dcl -3 dcl na dan ob hrani seveda.Pripomore k zmanjšanju holesterola v krvi.Pokojni Leon Štukelj slovenska olimpijska legenda, je popil v celem tednu 1l vina ob hrani.
Imel je kulturo pitja, to se je videlo!
Sam sicer popijem kako pivo samo ne preveč, ker mi zmeraj ne paše!
Poznam pa bivše tekače, ki so na noč pred maratonom toliko krokali, da so ga zjutraj nesli za vse štiri ven iz diskoteke pa je še taisti dan zmagal na maratonu.In tekel skoraj 2h 30minut.Bil je pa skoraj mrtvo pijan.
Da ne bo to izgledalo, kot da to lahko naredi vsak in da je to neke vrste spodbujanje k pitju alkohola, kje pa!
Samo vsak človek ima drugačno presnovo ob zaužitju alkohola.Najbolje je če pa se ga sploh ne pije.
Če pa ga pa je zelo dobro da ga v mero!
ČAO!
 G-spot
Poznam pa bivše tekače, ki so na noč pred maratonom toliko krokali, da so ga zjutraj nesli za vse štiri ven iz diskoteke pa je še taisti dan zmagal na maratonu.In tekel skoraj 2h 30minut.Bil je pa skoraj mrtvo pijan.

To je doping. Kratkoročni vzpodbujevalni efekt alkohola, ki ga zjutraj "oživiš" s pivom ali dvema. Tak "športnik" bi moral bit diskvalificiran, na doping listi je namreč tudi 0,5+ promila alkohola. V starih časih, ko še ni bilo toliko poživil, so športniki pogosto nastopali pijani ...
Pa močan organizem, sigurno, fenomen glede presnove. Ker mi ni jasno, kako je lahko zdržal 2 uri in pol. Eni moji kolegi so šli namreč nekam igrat fuzbal, prejšnjo noč so se ga nalili, potem pa zjutraj za zajtrk 2 pivi. Prvi polčas so igrali fantastično, vodili 4:0. v 2. polčasu pa niso mogli več niti koraka napravit dobesedno in so zgubili 12:4!!!
 Džony
Jaz zase lahko rečem, da sem v celotnem času študija bil povprečno aktivna oseba. Rekreativno treniram košarko (1-krat na teden trening in ob sobotah tekme od novembra do aprila), poleg tega pa povprečno dvakrat na teden laufat po pol ure. A ponavadi sem poleti vedno tekel veliko več (tudi do 5-krat na teden), pa tudi kolesaril.

Tudi pri alkoholu je bilo tako-oktober, november, december, maj ga je bilo ponavadi več, ostale mesece manj ali skoraj nič.
Zdaj, ko sem se odločil, da bom pretekel maraton, pa sem alkohol črtal s seznama.

Glede rdečega vina sem pa jaz tudi slišal, da je v zmernih količinah zdravo. Slišal sem, da ga je Štukelj pil vsak dan, pa tudi, da bi naj ljudje, ki so slabokrvni, vsak dan spili deci rdečega.

No, po mojih izkušnjah se ti zmanjša volja do teka, če se ga dvakrat na teden nasekaš. Enostavno se ti ne ljubi.

:P
Uporabniški avatar
 milkec
G-spot napisal/-a:Samo 1-2 krat na teden se mi pa zdi res že zelo dosti, vsaj za športnika.

prosim brez zamere od vseh drugače mislečih, ampak zame sta pojma športnik in rekreativec dva povsem različna tipa ljudi. Kot npr. jadralni zmaj in reaktivec pri zrakoplovih :wink:

Džony napisal/-a:No, po mojih izkušnjah se ti zmanjša volja do teka, če se ga dvakrat na teden nasekaš. Enostavno se ti ne ljubi.

To je pa seveda druga. Mislim, da če te alkohol pogosto odvrača od zadeve, ki bi jo rad počel, potem pa to ni v redu!
Uporabniški avatar
 INOT
Prav zabavno vas je brati,ko tako pametno razglabljate.Pa vas vecina sploh ne ve kaj je to alkohol in koliko je clovesko telo sposobno prenesti.
Nasvet samo za tiste,ki se niste poskusili te droge:alkohol in profesionalni sport ne gresta skupaj.Rekreativni tek je nekaj drugega.Kaksen kozarcek ne skodi,vazno je samo,da v pravem trenutku reces dovolj.
Džony napisal/-a:Ker sem študent in živim študentsko življenje v vseh pogledih, me zanima, kako pitje alkohola vpliva na pridobivanje, ohranjanje kondicije oziroma, ali se le-ta posledièno slabša.

S tem ne mislim na pitje alkohola med ali pred tekom, ampak npr. èe teèeš redno 3 do 6 dni na teden, enkrat do dvakrat na teden pa zveèer pade kakšna študenska fešta (tu se ponavadi tudi pogleda globoko v kozarec).

Vem, da je po kakšni prekrokani noèi drug dan težje teèi kot ponavadi, zanima pa me, kako je s tem bolj srednjeroèno in dolgoroèno.

P.S. Moje študentsko življenje se poèasi izteka. :cry:

Tek in alkohol mogoce gresta skupaj. Odvisno koliko dejansko si sposoben cutiti svojo presnovo in telo. Namrec nekje je bilo zapisano da vsak ima drugacno presnovo. Napaka! Ce med nami ni alien-a in ni kaksnega izrazitega z DNA neadertalca potem je presnova pri nas vseh enaka le cutimo njene posledice vsak drugace. Enim se pac nalaga v dolgih obdobjih in jim pac vdari ko jim vdari pa makar to bilo...

Tako je z alkoholom. Dejstvo je da je rezultat te presnove strup in koliko tvoje razstrupljevalne moci s tem pokuris. In pri tem se namenoma mucis telo s tekom in potem se se gres alkoholnih napitkov. Potem ocitno zelo slabo cutis svojo telo in presnovo ce moras vprasati silno mnozico na net-u o tem! Odlocitev je tvoja ne pa od forumovcev. Kako se odzivas na svojo presnovo v glavi in na alkholo lahko samo ti zakljucis.
Vse kar dobis tukaj informacij bos potem sam sebe samo prepriceval ali se tolazil pa si spet eden korak ali zep od lastne riti.
 G-spot
milkec napisal/-a:
G-spot napisal/-a:Samo 1-2 krat na teden se mi pa zdi res že zelo dosti, vsaj za športnika.

prosim brez zamere od vseh drugače mislečih, ampak zame sta pojma športnik in rekreativec dva povsem različna tipa ljudi. Kot npr. jadralni zmaj in reaktivec pri zrakoplovih :wink:

namesto "športnik" beri "dober rekreativec". recimo jaz se mam za dobrega rekreativca. samo se mi tudi za povprečnega rekreativca in za kogarkoli zdita 1-2 pijančevanji na teden dosti.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
G-spot napisal/-a:
milkec napisal/-a:

prosim brez zamere od vseh drugaèe misleèih, ampak zame sta pojma športnik in rekreativec dva povsem razlièna tipa ljudi. Kot npr. jadralni zmaj in reaktivec pri zrakoplovih :wink:

namesto "športnik" beri "dober rekreativec". recimo jaz se mam za dobrega rekreativca. samo se mi tudi za povpreènega rekreativca in za kogarkoli zdita 1-2 pijanèevanji na teden dosti.

Ne glede nato ali si sportnik ali rekreativec vedno je v igri telo in njegova sposobnost razstrupljevanja. Ocitno pa ni dovolj strupov v zraku , hrani, nacinu zivljenja, stresu, ..ga je pac potrebno se dodatno ustvariti , pa tudi morajo sluziti prodajalci alkohola in nase zdravstvo sicer pa denar mora kroziti. Samo ko bi le strupi tudi tako uspeli kroziti.
tek_v_snegu napisal/-a:
Džony napisal/-a:Ker sem študent in živim študentsko življenje v vseh pogledih, me zanima, kako pitje alkohola vpliva na pridobivanje, ohranjanje kondicije oziroma, ali se le-ta posledično slabša.

S tem ne mislim na pitje alkohola med ali pred tekom, ampak npr. če tečeš redno 3 do 6 dni na teden, enkrat do dvakrat na teden pa zvečer pade kakšna študenska fešta (tu se ponavadi tudi pogleda globoko v kozarec).

Vem, da je po kakšni prekrokani noči drug dan težje teči kot ponavadi, zanima pa me, kako je s tem bolj srednjeročno in dolgoročno.

P.S. Moje študentsko življenje se počasi izteka. :cry:

Tek in alkohol mogoce gresta skupaj. Odvisno koliko dejansko si sposoben cutiti svojo presnovo in telo. Namrec nekje je bilo zapisano da vsak ima drugacno presnovo. Napaka! Ce med nami ni alien-a in ni kaksnega izrazitega z DNA neadertalca potem je presnova pri nas vseh enaka le cutimo njene posledice vsak drugace. Enim se pac nalaga v dolgih obdobjih in jim pac vdari ko jim vdari pa makar to bilo...

Tako je z alkoholom. Dejstvo je da je rezultat te presnove strup in koliko tvoje razstrupljevalne moci s tem pokuris. In pri tem se namenoma mucis telo s tekom in potem se se gres alkoholnih napitkov. Potem ocitno zelo slabo cutis svojo telo in presnovo ce moras vprasati silno mnozico na net-u o tem! Odlocitev je tvoja ne pa od forumovcev. Kako se odzivas na svojo presnovo v glavi in na alkholo lahko samo ti zakljucis.
Vse kar dobis tukaj informacij bos potem sam sebe samo prepriceval ali se tolazil pa si spet eden korak ali zep od lastne riti.

O ničemer se mi ni treba odločati, ker nisem vprašal za nasvet, ampak me je samo zanimalo mnenje forumovcev.Mislim, da z zaznavanjem presnove nimam problemov. Sam zase že vem, kako in kaj, zato se tudi ne rabim tolažit ali kaj takega.

Pijančevanje dvakrat tedensko se tudi meni zdi veliko, čeprav sem sam to
tudi večkrat prakticiral in sem v takem tednu včasih tudi po 5 dni v tednu pol ure tekel (včasih pa tudi nič). Iz tega nekako se je tudi porodilo to moje vprašanje na forumu, čeprav sem v bistvu odgovor že vedel.

:oops:

Z G-spotovim mnenjem bi se kar strinjal, pa tudi tomazu ny moram pritrditi, ker je moje vprašanje res bilo malo čudno. Takšen pač sem, da včasih postavljam malo bolj čudna vprašanja. :)

No, lahko kar postavim eno vprašanje, ki mi je pravkar prišlo na misel. Kako spolni odnos, v noči pred neko tekaško tekmo, vpliva na končni rezultat tekme? O tem je bilo že mnogo napisano in povedano, pa me zanima še vaše mnenje, mogoče tudi iz osebnih izkušenj! :P Jaz sem slišal, da na ženske to vpliva pozitivno (na splošno v vseh športih), na moške pa baje negativno.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA