Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Alessandro
Oyla!

Ne bom reku, da sm star, izkušen tekač, nisem pa tudi čisto nov ne več.

Me pa zanima, kaj naredit, da bi napredoval pri času. Tečem 2-4 krat tedensko, tek kombiniram s kolesom, vse skupaj pa je zelo na rekreativni bazi.

Pri času pa nisem napredoval že dalj časa, sm nekak prišel do 5:30 za km pri 12 kilometrih, ratalo mi je edino še znižati pulz, čas pa ne gre na manj.

Vem da bi mogu še shujšat ( 184 cm, 90 kg :shock: ), ampak je že velik bolš k je blo.

S kakšnimi treningi naj bi izboljšal še čas? Intervale že laufam, zdej bom probu še na čas tečt, pol pa ne vem, če ne bom napredoval???

Please help!

LP!
Uporabniški avatar
 Filipid
Zelo dobro in pametno iti k svojemu zdravniku, da ti pregleda kri. Če je to vse v redu, potem je treba vzrok iskati kje drugje. Tudi jaz sem kar naenkrat nazadoval, na dirkah so me prehitevali taki, ki me nikoli niso. Potem, ko pa sem šel k svojemu zdravniku, da mi je pregledal kri, pa je bila slika popolnoma jasna in zdaj sem tam kjer sem. Sam to je pa že druga zgodba.
Uporabniški avatar
 INOT
Pozdravljen!No jaz sem imel podoben primer.Tekel in treniral kot konj,cas se pa ni izboljseval.Vzdrzljivost se je sicer povecala to pa je bilo tudi vse.
Nacinov za pridobitev vecje hitrosti imas veliko.Od fartleka do intervalov pa do tocno izmerjenih razdalj in dolocenih casov.Meni se je najbolj obnesel trening na stezi in to razdalje 800 m pa nadalje.Bistvo je da pridobis vzdrzljivostno hitrost.Samo predlog:daj si dolgorocnejsi cilj recimo v treh mesecih doseci cas 5 min/km
Zacni recimo 8x800 m v casu 4,20 min in 200 m hoje.Dvakrat do trikrat na teden.Na vsakem treningu skusaj za par sekund izboljsati skupen cas treninga.Vsaj na zacetku naj bo obremenitev le malenkost vecja od tvojega casa na km (5,30 min/km)
Scasoma bos pridobival hitrost brez strahu,da bi prislo do kaksne poskodbe zaradi preobremenitve.Tudi neprekinjeni daljsi teki bodo tako postali vedno hitrejsi.
Misicna hitrost je v glavnem odvisna od tega koliko hitrih oz.pocasnih misicnih vlaken imas.Vsekakor pa se da izboljsat.
No se drug predlog,ki ga tudi vcasih uporabljam,uporaben predvsem,ce se ti ne da teci tocno dolocene razdalje.
Na treningu si zadas cilj,da bos tekel recimo 30 min nekoliko hitreje.Teces pocasen tempo pol pa nekoliko pospesis.Kako dolgo bos tekel hitreje je cisto vseeno.Lahko od 1 min pa do recimo 5 min ali tudi vec.Cisto po obcutku.Vazen je le skupen cas 30 min hitrega teka,ki ga moras opraviti.Vmes med hitrimi odseki teces pac svoj obicajen tempo,lahko pa tudi nekoliko hodis.Pac odvisno ce se ravnas po obcutku ali recimo po merilcu srcnega utripa.
Dolgorocno skusas pac doseci to,da prides do 1 ure hitrih odsekov.
To sta bila pac dva predloga,mogoce ti ne bosta odgovarjala,vendar sem jaz na taksen nacin zelo napredoval.Bistvo tega je,da ni nevarnosti poskodbe ker misico obremenjujes postopoma ter nikoli do maksimuma.
Za pridobitev tiste res malo vecje hitrosti,da lahko teces brez tezav pod 4 min /km je pa treba resnicno garati na maksimum.Ampak to mislim,da ni tvoj cilj.
Kakorkoli upam,da sem ti vsaj malo pomagal.
Lp :D
Uporabniški avatar
 Alessandro
Oy!

Mislim, da nisem glih primer za zdravnika, saj sem v letu in pol, slabih dveh kar precej napredoval, od popolnega začetnika, pa vse do teka trojk ( 28 km, 2:45 ), ki je bil dosedaj moj najdaljši tek.

Kilogrami so šli dol, čas se je zmanjšal, pulz tudi - občutno. Ampak sem obstal sedaj na eni točki, pretečem vedno kar si zadam, a skoraj nikoli pod 5:30, na treningih sicer. Tekme malo boljše, ampak nikol ne tečem na full, vedno tečem s ciljem preteči ter ne poškodovati se ali omagati.

Mi je kristalno jasno, da moram spremenit način treninga in zastavit malo drugače, zato pa sem odprl to temo... Vztrajnost je pa samoumevna.

Nisem pa edini tak ki ne napreduje, vsaj zdi se mi...

LP!
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Alessandro napisal/-a:Oy!

Mislim, da nisem glih primer za zdravnika, saj sem v letu in pol, slabih dveh kar precej napredoval, od popolnega zaèetnika, pa vse do teka trojk ( 28 km, 2:45 ), ki je bil dosedaj moj najdaljši tek.

Kilogrami so šli dol, èas se je zmanjšal, pulz tudi - obèutno. Ampak sem obstal sedaj na eni toèki, preteèem vedno kar si zadam, a skoraj nikoli pod 5:30, na treningih sicer. Tekme malo boljše, ampak nikol ne teèem na full, vedno teèem s ciljem preteèi ter ne poškodovati se ali omagati.

Mi je kristalno jasno, da moram spremenit naèin treninga in zastavit malo drugaèe, zato pa sem odprl to temo... Vztrajnost je pa samoumevna.

Nisem pa edini tak ki ne napreduje, vsaj zdi se mi...

LP!

Tocno mi v tvoji zgodbi ni jasno kaj se sekiras.
Dejstva, ki si jih navedel so naslednja:

1. menis da imas preveliko telesno tezo
2. menis da se gibljes veliko
3. nisi zadovoljen z rezultati
4. menis da bi moral se napredovati..
5. imas se za rekreativca.

Hm stari ljudje pravijo : ali prdnes ali rit skup drzis oboje ne gre.

Ker pa veva da je zivljenje igra pa se recimo malo igrajva z mojim pogledom toliko da se ne bomo jezili in delali uprizoritve egotov:

a) problem teže se loti pri hrani.
Svetujem ti da si preberes nekaj literature.
Ce te zanimajo naslovi ti poljsem po zasebnem sporocilu.

b) stevilo tvojih treningov na teden

No ce se spomnim svojih dni zasvojenossti s treningi bi si morda celo upal reci da si ti rahlo prtereniran. ampak to sam presodi.
Sklepam namrec da tudi ce ne treniras intervalov
( sicer ne vem od kod ideja da bi rekreativci morali trenirati intervale ampak to je stvar presoje posameznika ce le ni potem doktoratov na temo poskodb med laicno tim rekreativno javnostjo oz. se hujse bolniske zaradi teka ) menim da pri taki dozi treninga nimas najboljsega izplena v rezultatu. Jaz se sicer ne bi sekiral za rezultat ampak ker si ti zdi to pomembno. Ampak moras vedeti da pre-treniranost vpliva se kako na nazadovanje.

c) intervali...

Kolikor je internetnish strani in kolikor je knjig na temo teka toliko je programov in vsi se trudijo biti ustvarjalnejsi eden od drugega in tako smo dobili pravi coctail in zgornji posti so tipicni pogledi tim domacih laicnih ekspertov branja tovrstne literature.
Za rekreativca so intervali najboljse sredstvo da se bos cez nekaj obdobij lahko imel o cem pogovarjati po forumih in z ostalimi tekaci: o poskodbah. Halo za rekreativce naj bi bil tek rekreacija, odklop, iskanje svobode in kaj jaz vem se kaksne floskule bi lahko sedaj tu potegnil pa da se delamo kako ni vazna tekmovalnost in da sem samo rekreativec in blabla...

d) spremeniti nacin treninga

No ustvarjalnost in priznanje samemu sebi da se da kaj spremeniti je vedno znak da se znamo kolikor toliko poslusati svoje telo.

Ko se bos posteno spocil malo razmisli o nacinu prehrane potem pa
doziranju teka. Vsekakor kakrsenkoli program si bos zastaivl in katero knjigo ali nasvet bos uposteval velja dobro gibanje razsejati na cim vec oblik. To si sam dobro ugotovil ko si omenil poskodbe.
Tudi to da morda v zacetku pridobis na vzdrzljivosti potem pa gres na finese ni tako slaba ideja. No body builderji recimo so sigurno svoje kritike vredni ampak imajo par dobrih praks ce se z njimi pogovarjas se lahko marsikaj naucis:

- najprej osnova to je misicna masa potem pa definicija
- postopnost pri vajah ( najprej osvojiti in zelo dobro obvladati
pri vsaki vaji trenutno tezo potem pa iti naprej )
- nikoli v istem tednu vec kot enkrat isto misicno skupino
dokler delas na misicni masi
- pocitek

Ce to prezrcalis ( da pa se krasno uporabiti ) v tvojem rednem gibanju lahko sebe pripeljes do krasnih rezultatov ..

Spomniti pa se vedno moramo da nam tek ni sluzba razen ce se nismo 25 let stari pa lahko se naredimo kaj na resnem tekmovalnem podrocju.
Do 25leta je namrec muskulatura toliko fleksibilna zaradi rastnih procesov da se da stres na misicah in kosteh izdatneje izkoristiti.

KAsneje namrec tako sposobost ohranja samo kardiovaskularni sistem.
Zato je kljuc da s starostjo smo vedno vzdrzljivejsi ker srcna misica in dihalni sistem imajo se vedno tisto neverjetno moc obnavljanja.

Se nekaj bi predlagal v razmislek: za vec anaerobne moci in dvig laktatnega praga ( hitrost na kratke razdalje ) bi predlagal vaje za boljso eksplozivnost nog ampak nikakor ne prej dokler ne obvladas najprej
1. svoje teze
2. s tem dihanja in srca
3. povecanja vzdrzljivosti na neki ciljni razdalji za tisto polletje ali sezono
( boljse kar sezona )
4. potem pa pridejo komaj vaje za eksplozivnost in hitrostno vzdrzljivost
tu pa je kar nekaj dela in nekako sem preprican da ni tukaj samo
vadba s tekom glavna.
Obstaja nekaj finih vadb za to ki niso intervali.
Ampak kot receno najprej je potrebno osvojiti ciljno bazo.
Uporabniški avatar
 milkec
Veliko so že ostali povedali, mislim, pa da je tudi veliko v glavi. Sam se mogoče tudi prišel do te točke, pa sem kar precej žalosten, potem se si pa enkrat rekel, da laufam zase, za dobro voljo za energijo in je povsem vseeno ali laufam 5.00, 5.30 ali 6.00 min na km! Važno je, da uživaš.

In ko začneš tako uživati, uporabiš še malce kreativnosti kot omenja tek_v_snegu pod točko d). Pa še nekaj sem se moral prepričati: včasih je za napredek potrebno tudi kak dan namerno počivati, da se s tekom ne zasičiš.

V vsakem primeru, pa laufati tako, da te bo ta razveseljeval in ne obremenjeval.
Uporabniški avatar
 Junc
Jaz sem si pred časom prebral knjigo Sproščeni tek in ti da misliti. Predvsem meni je dala, saj sem vedno tekel z uro in si meril srčni utrip, pa sledil rezultate, ki pa so bili čudni, počasni. No kasneje, pa sem uro pustil doma, oblekel se in dal na ušesa slušalke in preprosto sem tekel, brez merilcev, brez vsega, samo tekel sem, odklopil glavo, nisem štel kilometrov in se naprezal na tempo. Zdelo se mi je da tečem še počasneje od prej, ampak me ni motilo. V glavi sem si razčistil zakaj tečem, ne da tekmujem (saj grem kdaj na kako tekmo) ampak da shujšam, se osvobodim stresa, pritiska, zmanjšam sladkor. Prišel sem na čisto s prehrano (jem zdravo, 5 obrokov na dan), izdelal sem si trening (2 x teden fitnes vadbe, 40 km / teden tek, ko sem se zadnji štopal po dolgem času sem pa imel okrog Brda za 7 minut boljši rezultat in sedaj konstanto tečem 10 km pod 50 minutam in to sproščeno, brez napora, krčev in muk.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA