Alessandro napisal/-a:Oy!
Mislim, da nisem glih primer za zdravnika, saj sem v letu in pol, slabih dveh kar precej napredoval, od popolnega zaèetnika, pa vse do teka trojk ( 28 km, 2:45 ), ki je bil dosedaj moj najdaljši tek.
Kilogrami so šli dol, èas se je zmanjšal, pulz tudi - obèutno. Ampak sem obstal sedaj na eni toèki, preteèem vedno kar si zadam, a skoraj nikoli pod 5:30, na treningih sicer. Tekme malo boljše, ampak nikol ne teèem na full, vedno teèem s ciljem preteèi ter ne poškodovati se ali omagati.
Mi je kristalno jasno, da moram spremenit naèin treninga in zastavit malo drugaèe, zato pa sem odprl to temo... Vztrajnost je pa samoumevna.
Nisem pa edini tak ki ne napreduje, vsaj zdi se mi...
LP!
Tocno mi v tvoji zgodbi ni jasno kaj se sekiras.
Dejstva, ki si jih navedel so naslednja:
1. menis da imas preveliko telesno tezo
2. menis da se gibljes veliko
3. nisi zadovoljen z rezultati
4. menis da bi moral se napredovati..
5. imas se za rekreativca.
Hm stari ljudje pravijo : ali prdnes ali rit skup drzis oboje ne gre.
Ker pa veva da je zivljenje igra pa se recimo malo igrajva z mojim pogledom toliko da se ne bomo jezili in delali uprizoritve egotov:
a) problem teže se loti pri hrani.
Svetujem ti da si preberes nekaj literature.
Ce te zanimajo naslovi ti poljsem po zasebnem sporocilu.
b) stevilo tvojih treningov na teden
No ce se spomnim svojih dni zasvojenossti s treningi bi si morda celo upal reci da si ti rahlo prtereniran. ampak to sam presodi.
Sklepam namrec da tudi ce ne treniras intervalov
( sicer ne vem od kod ideja da bi rekreativci morali trenirati intervale ampak to je stvar presoje posameznika ce le ni potem doktoratov na temo poskodb med laicno tim rekreativno javnostjo oz. se hujse bolniske zaradi teka ) menim da pri taki dozi treninga nimas najboljsega izplena v rezultatu. Jaz se sicer ne bi sekiral za rezultat ampak ker si ti zdi to pomembno. Ampak moras vedeti da pre-treniranost vpliva se kako na nazadovanje.
c) intervali...
Kolikor je internetnish strani in kolikor je knjig na temo teka toliko je programov in vsi se trudijo biti ustvarjalnejsi eden od drugega in tako smo dobili pravi coctail in zgornji posti so tipicni pogledi tim domacih laicnih ekspertov branja tovrstne literature.
Za rekreativca so intervali najboljse sredstvo da se bos cez nekaj obdobij lahko imel o cem pogovarjati po forumih in z ostalimi tekaci: o poskodbah. Halo za rekreativce naj bi bil tek rekreacija, odklop, iskanje svobode in kaj jaz vem se kaksne floskule bi lahko sedaj tu potegnil pa da se delamo kako ni vazna tekmovalnost in da sem samo rekreativec in blabla...
d) spremeniti nacin treninga
No ustvarjalnost in priznanje samemu sebi da se da kaj spremeniti je vedno znak da se znamo kolikor toliko poslusati svoje telo.
Ko se bos posteno spocil malo razmisli o nacinu prehrane potem pa
doziranju teka. Vsekakor kakrsenkoli program si bos zastaivl in katero knjigo ali nasvet bos uposteval velja dobro gibanje razsejati na cim vec oblik. To si sam dobro ugotovil ko si omenil poskodbe.
Tudi to da morda v zacetku pridobis na vzdrzljivosti potem pa gres na finese ni tako slaba ideja. No body builderji recimo so sigurno svoje kritike vredni ampak imajo par dobrih praks ce se z njimi pogovarjas se lahko marsikaj naucis:
- najprej osnova to je misicna masa potem pa definicija
- postopnost pri vajah ( najprej osvojiti in zelo dobro obvladati
pri vsaki vaji trenutno tezo potem pa iti naprej )
- nikoli v istem tednu vec kot enkrat isto misicno skupino
dokler delas na misicni masi
- pocitek
Ce to prezrcalis ( da pa se krasno uporabiti ) v tvojem rednem gibanju lahko sebe pripeljes do krasnih rezultatov ..
Spomniti pa se vedno moramo da nam tek ni sluzba razen ce se nismo 25 let stari pa lahko se naredimo kaj na resnem tekmovalnem podrocju.
Do 25leta je namrec muskulatura toliko fleksibilna zaradi rastnih procesov da se da stres na misicah in kosteh izdatneje izkoristiti.
KAsneje namrec tako sposobost ohranja samo kardiovaskularni sistem.
Zato je kljuc da s starostjo smo vedno vzdrzljivejsi ker srcna misica in dihalni sistem imajo se vedno tisto neverjetno moc obnavljanja.
Se nekaj bi predlagal v razmislek: za vec anaerobne moci in dvig laktatnega praga ( hitrost na kratke razdalje ) bi predlagal vaje za boljso eksplozivnost nog ampak nikakor ne prej dokler ne obvladas najprej
1. svoje teze
2. s tem dihanja in srca
3. povecanja vzdrzljivosti na neki ciljni razdalji za tisto polletje ali sezono
( boljse kar sezona )
4. potem pa pridejo komaj vaje za eksplozivnost in hitrostno vzdrzljivost
tu pa je kar nekaj dela in nekako sem preprican da ni tukaj samo
vadba s tekom glavna.
Obstaja nekaj finih vadb za to ki niso intervali.
Ampak kot receno najprej je potrebno osvojiti ciljno bazo.