Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 sabina

OJ,

stara sem 27 let in nikoli se še nisem ukvarjala s tekom.
Za drugo leto sem si zadala cilj, da bom šla na maraton.
Sedaj pa me zanima na koga se lahko obrnem, da bi zacela trenirat.
Rabila bi nekoga, ki bi mi sestavil kak program in me tudi malo spremljal skoz moje muke
:roll: :roll:

Lp

Sabina
Uporabniški avatar
 milkec
sabina napisal/-a:Za drugo leto sem si zadala cilj, da bom šla na maraton.

Jaz mislim, da je to prezgodaj. Ne rečem, da se ne da, ampak mislim, da dolgoročno ni pametno!

Kar se pa tiče programa in spremljanja: Moj prvi program je bil zgolj tek, kolikor mi je telo dopoščalo. Malce sem si meril čas, malce razdaljo, ampak cilj mi je bil teči 30 minut z veseljem in lahkoto.

Tako sem recimo prve tri mesece tekel 4km in potem se počasi prišel na 6km in enkrat sem šel celo 7. Bilo je super. Pa sem šel na LJ maraton na rekreativni (7 km) tek in sem bil nasrečnejši človek. Potem pa počasi večaš razdljo, malce začneš na utrip paziti, pa mogoče že malce mešan tek. To se je dogajalo od 1. julija pa do 23. oktobra, torej dobre štiri mesece.

Potem pa recimo počasi do polmaratona, ampak važno mi je bilo zgolj tek, torej osnova. In mislim, da se je te ne da dobilti v nekaj mesecih, mogoče še v letu dni ne. Morap laufati in laufati in potem mislim, da telo dolgoročno sprejme to in potem pa tudi maraton.

Ampak to je zgolj moje mnenje, pozna, ljudi, ki so tudi maraton pretekli v manj kot letu, ampak mislim, da je bilo kar vsem žal, predvsem pa tistim, ki so se resneje poškodovali pri tem (deloma sem tudi sam!).

Za spremljanje in spodbudo, pa mislim, da je dovolj vsak, ki bo šel kdaj in kdaj teči s teboj, kakor boš tudi ti spodbuda tistemu, s katerim boš tekla, ne glede na ali hiter ali počasen. Na forumu je ogromno tekačev in ni vrag, da se ne bi kdaj komu pridružila. In večina je prav super ljudi!
 sabina
OJ,

hvala za odgovor.
Vem, da moram z malimi razdaljami zacet in pol s casom bom ze vec zmogla.
Stvar je v tudi v tem, ko nikogar ne poznam, ki bi tekel z mano in ce bi imela en program mislim, da bi mi bilo lazje.
Upam da mi bo uspelo in da ne bom obupala.

LP

Sabina
 Nataša
Se strinjam z Milkcem. Sama tečem 2 leti, za sabo imam kar nekaj tekem in polmaratonov, na maraton si pa še vedno ne upam :oops:

Če nimaš dovolj motivacije, da začneš teči in vztrajaš pri tem, potem je tudi za maraton ne boš imela. Rabiš en klik v glavi - začni in ne nehaj. Ko sem sama začela teči, sem se preprosto odločila, da to ne bo trenutna muha ali sredstvo za hujšanje, ampak šport, ki mi je všeč in se bom zato z njim ukvarjala skozi vse leto, kolikor let bo šlo. In po tej odločitvi so prišli prvi štorasti, zadihani teki. Prva štorasta, zadihana tekma. Potem družba s tega foruma. Samotni teki. Branje o teku. Nabiranje izkušenj. Učenje od sotekačev. Prve ambicije. Žalost, ko ne napreduješ. Mir, ko ugotoviš, da ne tečeš zaradi rezultatov. Veselje, ko kakšen dober rezultat vseeno rata. Čisto drugačno preživljanje vikendov, na kakšni tekmi v kakšnem lepem kraju. Višanje praga bolečine.

eh, vse to je tek. če pa rabiš družbo, si itak prišla na pravi forum :wink:
Naredi si program sama, nalepi ga na steno: danes bom tekla toliko in toliko...če ne bo šlo, naslednjič manj...če bo šlo, naslednjič več...

uživaj.

če pa RES rabiš program, poglej na www.halhigdon.com
Uporabniški avatar
 Vlajko
Nta,
:clap: :clap: :clap: :cast1: :cast1: :cast1:
 Nataša
Kaj se klanjaš, daj me v the best of, krucifiks! :evil: :wink:
Uporabniški avatar
 pegaz
Nataša napisal/-a:Kaj se klanjaš, daj me v the best of, krucifiks! :evil: :wink:

Te damo v TBOTF, samo, če si RES želiš, da te damo noter. (Catch 22 PRESS)
:P :P

Nazaj k temi: sabina, kola je, nimaš kej. Tud sam sem si vtepel v glavo maraton, in ga natreniral v 4 mescih, in ga v Ljubljani lani tudi pretekel. Res pa je, da sem imel kake štiri leta rahle podlage, ko sem tekal do 8 km, in to 1-3x na teden. Zaradi prehitrega večanja števila km sem dobil nekaj tekaških poškodb (pokostnica, stopalni lok, kolena ipd.). Sklep: vse se da, vendar ni vedno priporočljivo. Glede načrtov za trening pa poišči malo po forumu.

Lep let, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 Vlajko
Nataša napisal/-a:... daj me ...

Odgovor se nahajatukaj. :wink:
Uporabniški avatar
 Fotr
sabina napisal/-a:...Rabila bi nekoga, ki bi mi sestavil kak program in me tudi malo spremljal skoz moje muke :roll: :roll:

Za čisti začetek svetujejo tek po naslednjem programu:

Primer programa vadbe za obdobje uvajanja v tek:

Ponedeljek:
Ogrevanje: Hoja 5 minut + raztezne vaje s poudarkom na vajah za noge
Menjavanje teka in hoje 20 minut (10 dve minutnih ciklusov v izbranem razmerju teka in hoje; glej tekst); pogovorni tek
Hoja 5 minut + 10 minut raztezne vaje predvsem za mišice nog

Torek:
Hoja v hrib; 200 do 300 m višinske razlike; počasi in z vmesnimi odmori (okrog 40 minut navzgor in 30 minut navzdol) + raztezne vaje predvsem za mišice nog

Sreda:
Menjavanje teka in hoje 30 minut (15 dve minutnih ciklusov v izbranem razmerju teka in hoje)
Hoja 5 minut + 10 minut raztezne vaje predvsem za mišice nog

Četrtek:
Dan brez posebnih športnih aktivnosti (odmor)

Petek:
Menjavanje teka in hoje 20 minut (10 dve minutnih ciklusov v izbranem razmerju teka in hoje; glej tekst)
Hoja 5 minut
Vaje za moč trebušne in hrbtne muskulature ter rok (za vsako mišično skupino 2 vaji po 10 -12 ponovitev)
10 minut raztezne vaje

Sobota:
Kolesarski ali planinski izlet; sproščujoče – nizko intenzivno (1 do 2 uri z vmesnimi odmori)

Nedelja:
Počitek ali obisk bazena
 urška
Pozdravljena Sabina!

tudi ja z sem šele v začetku julija začela s tekanjem (beri raje sprehajanjem). Prebrala - in še vedno prebiram - polovico vseh strani na TFju, zbiram informacije, nasvete.... za cilj si sicer nisem zadala maratona, temveč za začetek udeležbe na malih tekih... o prvih rezultatih nameravam poročati kmalu :D
bi pa z veseljem kdaj kakšen tek opravila s tabo, da si bova vzajemno dajali poguma za naprej.. :oops: :oops:
torej, po želji.

vsekakor pa ti želim polno mero vztrajnosti in volje!
:) :)
 Ninocka
Zdravo Sabina,

vsak ima svojo tekaško zgodbo...najbolje je poslušati sebe in teči kot ti ustreza. Bi ti pa priporočala, da si postaviš vmesne cilje in se udeležiš tekaških prireditev (krajši teki, kasnje polmaratoni...) pred glavnim maratonom...
Sama sem "trenirala" za polmaratone (po lanskem Poletu), za maraton pa po nobem programu (vendar sem skoraj vsak teden- kaj mesecev pred maratonom- tekla en tek nad 30 km).
Uporabniški avatar
 strelec30
Ma da,poslušaj bolj izkušene. Ne hiti, v teku ni uspehov v enem dnevu. To pomeni, da si raje vzemi kako leto več in šele potem začni misliti na maraton,ki ni enostavna zadeva,to vem iz lastne izkušnje.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA