Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Ja sem na siol.net-u prebral na sportalu, da naj bi prireditelji petih največjih maratonov na svetu radi imeli neke vrste zlato ligo v maratonih.Ker s tem želijo še bolj popularizirati maratone v vseh državah, in privabiti najboljše maratonce na svetu, da se udeležijo njihovih že tako tradicionalnih tekov!
BERLIN, BOSTON, CHICAGO, NEW YORK, LONDON.
Mislim da so se pomnili krasne ideje.
Tako bodo nekateri imeli še večji vzrok da se udeležijo vseh zgoraj omenjenih maratonov!
Nekdo se je tega spomnil že pri nas v Sloveniji, da bi povezali določene maratone in naredili nekakšen pokal maratonov, in bi bilo s tem še več tekačev na samih maratonih!
Kaj mislite vsi ostali tekači, in netekači o tej zadevi?
Meni se zdi skrajno fino fajn!
ČAO!
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Of course , ....

Ampak najprej staro idejo reealizirati :povezati gorske ali cross-country maratone...potem pa lahko se tudi cestno/mestne ( teh itak ni dovolj )...
 Kozina
Tomaz, jaz sem enako novico prebral pravkar na http://www.atletska-zveza.si/151/more.html, pa sem sel takoj na forum, da bi to se drugim sporocil, pa si me za 10 minut "prehit'u":)

Meni je tudi zelo vsec ta ideja. V Sloveniji ni prav veliko klasicnih ravninskih maratonov, tako da bi to idejo morali nekoliko razsiriti. Mogoce bi pa naredili kako kombinacijo tekov, ki so daljsi od 21 km. Sem spada recimo tudi alpski maraton.

Na podoben nacin pa seveda ze obstajajo pokrajinski pokali v tekih(Gorenjski,...) in slovenski pokal. Vendar vecina teh tekov precej slisi na ime "gorski".

Tukaj lahko pride tudi do neke prelomnice. Zadnja leta po Sloveniji nastajajo mini tekaske prireditve kot gobe po dezju, potem bi pa nekateri teki bili se bolj reklamirani in podprti sponzorsko, manjsi teki pa bi pocasi ugasali. Pa problem nastane pri tekih, ki so datumsko zelo blizu eden drugemu. Potem 1 tek izberes, ostali teki, ki so na podoben termin, pa posledicno odpadejo. Pa vprasanje je, koliko (rekreativnih) tekacev lahko v Sloveniji pretece recimo 5 maratonov na leto oz. si to sploh zelijo? Verjetno je ta stevilka vsako leto visja, vendar pred parimi leti je bila verjetno zelo, zelo malo takih tekacev. In ali bi z uvedbo lige maratonskih tekov lahko dobil tudi nekaj vrhunskih slovenskih maratoncev. Ce bi bilo vec denarja mogoce res.

Torej, bi po zgledu zlate lige maratonskih tekov in po zgledu slovenskih (pokrajinskih) pokalov v rekreativnih (nemaratonskih) tekih naredili se zadevo, ki slisi na tako ime: "Zlata liga slovenskih maratonov".
Uporabniški avatar
 INOT
Odlična ideja!Pa tudi 5 ali več maratonov v sezoni ne bil nek velik problem.No vsaj zame.Pač enostavno vsakega maratona ne odtečeš na polno pa je.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Kozina napisal/-a:Tomaz, jaz sem enako novico prebral pravkar na http://www.atletska-zveza.si/151/more.html, pa sem sel takoj na forum, da bi to se drugim sporocil, pa si me za 10 minut "prehit'u":)

Meni je tudi zelo vsec ta ideja. V Sloveniji ni prav veliko klasicnih ravninskih maratonov, tako da bi to idejo morali nekoliko razsiriti. Mogoce bi pa naredili kako kombinacijo tekov, ki so daljsi od 21 km. Sem spada recimo tudi alpski maraton.

Na podoben nacin pa seveda ze obstajajo pokrajinski pokali v tekih(Gorenjski,...) in slovenski pokal. Vendar vecina teh tekov precej slisi na ime "gorski".

Tukaj lahko pride tudi do neke prelomnice. Zadnja leta po Sloveniji nastajajo mini tekaske prireditve kot gobe po dezju, potem bi pa nekateri teki bili se bolj reklamirani in podprti sponzorsko, manjsi teki pa bi pocasi ugasali. Pa problem nastane pri tekih, ki so datumsko zelo blizu eden drugemu. Potem 1 tek izberes, ostali teki, ki so na podoben termin, pa posledicno odpadejo. Pa vprasanje je, koliko (rekreativnih) tekacev lahko v Sloveniji pretece recimo 5 maratonov na leto oz. si to sploh zelijo? Verjetno je ta stevilka vsako leto visja, vendar pred parimi leti je bila verjetno zelo, zelo malo takih tekacev. In ali bi z uvedbo lige maratonskih tekov lahko dobil tudi nekaj vrhunskih slovenskih maratoncev. Ce bi bilo vec denarja mogoce res.

Torej, bi po zgledu zlate lige maratonskih tekov in po zgledu slovenskih (pokrajinskih) pokalov v rekreativnih (nemaratonskih) tekih naredili se zadevo, ki slisi na tako ime: "Zlata liga slovenskih maratonov".

Take in podobne dileme smo ze enkrat nekje dajali skozi.

Morda bom ponavljal nekatere dileme ki si jijh nacel in so na prvi pogled ze skorja dejstva:

1. Maraton je za rekreativca ki zeli biti malo vec kot povprecen zelo tezka disciplina ( to pomeni da jih bo v sezoni v resnejsem tekmovalnem tempu
odtekel toliko da bo kaj imel od tega ).

Recimo da je nekdo spsoben odteci tri v sezoni tako da da vse od sebe
pa recimo da je to optimisticno
( zgodni spomladanski temrin, zgodnji jesenski termin, in predzimski termin sedaj ko se prava zima s snegom zacne po novem letu bi to slo ).

Na tak nacin bi lahko priblizno enakomerno utezil med letom.

2. Ce reces maraton potem to mora biti maraton .
Ni prevec umestno do resnih tekacev da reces tudi 21km teku maraton.
Kako bi to zgledalo recimo bi imel 42km Radenci in 42km Ljubljanski pa potem neki 21km tek iz meseca junija v programu.

3. Zelo je verjetna ocena da bi bilo relativno malo tekacev ki bi sli vse tri maratone skozi ( zato bi morala biti motivacija zelo visoka - nagrade pok kategorijah ,...)

4. Poleg sponzorjev posameznega maratona bi potreboval sponozorja celotnega pokala ( kot je recimo sponozorja Si-Mobil lige hehe kaksna primerjava )

5. Zaradi stevilcnosti bi na taksen pokal morali nujno vabiti tujce
- stevilcnost in relevantnost pokala.
Ne vem kako bi se ti pocutil ampak osvojiti 10.mesto med bornimi 36 udelezenci je nekaj povsem drugega kot 30.mesto med 150 udelezenci...

6. Da dobis sirso publiko na pokal potem bi veljalo zaigrati na eno drugo struno:
- predstavitev slovenskih regij in pokrajine
- slovenija v vec obrazih od recimo razlicnih pogledov.
Recimo spoznavanje PRimorske, PRekmurja, Gorenjske, Osrednje SLO...

Tako privabis se sponozorje iz turizma pa tudi taksen maraton je cenejsi in posledicno pokal.

Pa smo zopet pri Cross-Country maratonu ali gorskem maratonu.

Teh je že nekaj v SLO in vsak ima vsaj toliko zasedbo od katere bi se dalo pristopiti vecji in agreisvnejsi akciji in objavi v sosednjih drzavah
( namrec samo sosedje bi bili verjetno toliko prirpavljeni da pridejo cez mejo sodelovati na vec tekov v eni sezoni kaksni drugi tujci so bolj slucajni oz. vecina njih ).

7. Za tipa pokala pod 6. bi se dalo nekako zbobnati sponozrje skupaj samo lokalni interesi bi se morali preseci. Bi pa od tega vsi organizatorji imeli nekaj.

8. Obstaja pa seveda se druga moznost ki bo verjetno smiselnejsa in se bo verjetno tudi tako odvila: da se bodo organizatorji morali ce bodo hoteli obdrzati ali povecati udelezbo vkljucevati v kaksne podobno povezane splete oz. pokale v tujini ( srednje-evropska regija ali ... ).

Vsekakor pa je klin na katerega velja trkati promotivnost in odemovnost sponozorjev v takem pokalu. Kaj bodo oi pridobili s tem kar je tezko pridobiti na drug nacin. Sponozorji pa so zraven ce je stevilcnost in siroka javna odmevnost prireditve.
Uporabniški avatar
 INOT
Kolikor lahko vidim je tu ideja o klasičnih cestnih maratonih.Gorskih zadev je v Sloveniji tako dovolj.Lahko pa bi naredili dva pokala recimo.
V Sloveniji je več kot dovolj rekreativcev,ki bi brez težav pretekli 3-5 maratonov v sezoni.Če bi nekdo ustanovil nekakšno ligo bi bilo zanimanje verjetno kar veliko.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
INOT napisal/-a:Kolikor lahko vidim je tu ideja o klasiènih cestnih maratonih.Gorskih zadev je v Sloveniji tako dovolj.Lahko pa bi naredili dva pokala recimo.
V Sloveniji je veè kot dovolj rekreativcev,ki bi brez težav pretekli 3-5 maratonov v sezoni.Èe bi nekdo ustanovil nekakšno ligo bi bilo zanimanje verjetno kar veliko.

1. 3 do 5 maratonov
Teci vec kot 3 maratone v sezoni je neumnost.
Seveda ce jih teces tako da das od sebe vse.
To bi recimo pomenilo eden taksen scenarij kot ga imajo Hrvati pri Trek ter pri Brdski ligi: 5 do 6 tekov , trije stejejo za tockovanje v pokalu.

2. Gorski vs Cestni
2.1 Za vsak pokal potrebujes infrastrukturo torej pokal ni nova tekma ampak je nadgradnja na ze utecenih tekmah.
Torej potrebujes posamezne prireditve.
Pri gorskih tekmah ( govorim o maratonih oz. o razdaljah najmanj 42km )
ze imas kar nekaj prireditev ki jih lahko povezes v splet ce se organizaotrji povezejo in ce zacnemo pridno hoditi na vse tekme:
Pohorje, Podbrdo, SAM pa se kaj bi se naslo recimo lahko bi prisla tudi Logarska ali Predvor - Zelezna kapla.
Pa tudi ni potrebe da se imanuje gorski gre za cross-country in za sporocilo pokala ki privabi sponzorje in lahko tudi konkurira v kaksni EU sletni povezavi in za kaksna sredstva ceprav se bodo kaksni treznezi javljali da to ni mogoce. Vem pa da na nasi meji avstrijci organizirajo nekah pohodov in crpajo sredstva iz obcinskih fondov ki jih dobijo za ozivaljanje dejavnosti na meji seveda preko Dunaja ( tja pa jasno da pride iz EU ).

Kako je s cestnimi trenutno?
Radenci, Ljubljana za tretji pa se bos ze moral potruditi oz.
se bodo morali organizatorji zaceti povezovati ali siriti sedanje prireditve:
recimo Predvor-Zelezna Kapla ali ce bo se kaksen 21km siril na 42km.
Ce bi Celjski Maraton drzavnosti obdrzal kondicijo bi imeli se Ce ampak evo tudi njim se je zalomilo. Pa verjetno se bo se komu ker maraton cestni je zelo drag spas in moras imeti kar veliko udelezbo da pokrijes stroske ( policija, prostor, zaprtje prometa ) kar pri cross-country ni tako hud problem ( tam je bolj problem varstva okolja in ohranjanja miru v gozdovih ampak vendarle to se da z dobro voljo in obcutkom sozitja resevati ).

Razen ce mislis da je pokal 21km tudi lahko maraton kar pa je rahlo zavajjoce in potem bo potrebno pravila zastaviti tako da ne bo 42km diskriminirana razdalja.

2.2 V SLo je ze lepo stevilo pokalov ( PRimorski, Štajersko-Koroski, ) ampak za manjse razdalje ( oz vsemogoce vendar pac po liniji interesa in moznosti prevladujejo razdalje do 21km )
to so teki na katere lahko hodis vsak teden ce nimas kaj bolj zanimivega delati ! To sem jaz bolj nekonstruktiven namrec ko recem da si ne morem privosciti razkosja da grem na drug konec sloveije za 21km ker rajsi v tem primeru za pdoobno dozivetje nareidm kaksno turo tekakso v naravi kjer si sam organiziram celo zgodbo in mi to predstalvja izziv.
Vem pa da vsi niso taksni ampak hocem povedati le da
ime Pokal Maratonov bi naj imel neko vsebino . Sicer je teh pokalov ze kar nekaj in verjetno se bo kaksen ampak v tem primeru ce kaj podobnega uvedes Pokal Maratonov ne prinese nic novega nic cesar ze ni !

3. CE bi jaz bil kateri od organizatorjev bi resno razmislil o povezovanju s sosedi in se poskusil prebiti med raznolikostjo interesov sponzorjev
( Graz, Zagreb, Ljubljana, Radenci , Trst )...To je sicer visok cilj ampak k temu bi veljalo teziti.

Ampak ocitno je da za to morajo biti motivirani sponzorji in organizaotrji.
Tekaci lahko samo lobirajo in poskusijo po teh kanalih prepricati da je to prava nalozba od katere bi vsi imeli nekaj in tekaci in organizatorji.

4. Se vedno pa se mi zdi zelo realen pokal maratonov ( Podbrdo, SAM, Pohorje, Logarska, PRedvor-Zleezna Kapla ) ker je organizatorje mozno povezati , so toliko neprekrivajoci da bi se dalo dogovoriti ...
Problem je seveda najti skupen jezik interesov ki jih zelijo sponzorji in predvsem to da se tekaci najdejo.

Ostali pokali pa ze so in se eden taksen ne prinese nic novega.
Uporabniški avatar
 ero
hoj,

o obeh variantah je na nek način že bilo govora, za zdaj žal brez konkretnega uspeha.

gorski pokal: štiri občine, SAM, Preddvor - Kapla bi bil zelo lep pokal a sta si dva termina preblizu. Črna, kot sem razbral iz letošnjih vtisov, iz te kombinacije odpade

cestni pokal: pred par leti so potekali resni dogovori o srednjeevropskem pokalu (Ljubljana, Budimpešta, Wachau, Zagreb, beograd, ...) a do izvedbe ni prišlo. mogoče je spet čas, da malo podrezamo prave osebe?

cestni maratonski pokal v Sloveniji: koliko pravih maratonov pa sploh imamo? po moje enega. udeležba v radencih na 42km stalno pada in ta tek si že nekaj let ne zasluži več besede 'maraton' v imenu. ostane le Ljubljana :(

mislim, da sta prvi dve možnosti v nekaj letih lahko realno izvedljivi.

sicer pa - saj že imamo alternativo: Evropski ultra pokal - Mnišek (CZE), Rennsteig (GER), Biel (SUI), Celje (SLO), Wachau (AUT) in Alb (GER). res, da so teki malo daljši a saj ni treba iti vsakega na ful. greš zato, da uživaš!
Uporabniški avatar
 Staša
Kaj sploh pomeni izraz ZLATA LIGA? Zbiranje točk, da se udeležiš vseh tekem? Kakšna je razlika s pokalom recimo?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA