INOT napisal/-a:Kolikor lahko vidim je tu ideja o klasiènih cestnih maratonih.Gorskih zadev je v Sloveniji tako dovolj.Lahko pa bi naredili dva pokala recimo.
V Sloveniji je veè kot dovolj rekreativcev,ki bi brez težav pretekli 3-5 maratonov v sezoni.Èe bi nekdo ustanovil nekakšno ligo bi bilo zanimanje verjetno kar veliko.
1. 3 do 5 maratonov
Teci vec kot 3 maratone v sezoni je neumnost.
Seveda ce jih teces tako da das od sebe vse.
To bi recimo pomenilo eden taksen scenarij kot ga imajo Hrvati pri Trek ter pri Brdski ligi: 5 do 6 tekov , trije stejejo za tockovanje v pokalu.
2. Gorski vs Cestni
2.1 Za vsak pokal potrebujes infrastrukturo torej pokal ni nova tekma ampak je nadgradnja na ze utecenih tekmah.
Torej potrebujes posamezne prireditve.
Pri gorskih tekmah ( govorim o maratonih oz. o razdaljah najmanj 42km )
ze imas kar nekaj prireditev ki jih lahko povezes v splet ce se organizaotrji povezejo in ce zacnemo pridno hoditi na vse tekme:
Pohorje, Podbrdo, SAM pa se kaj bi se naslo recimo lahko bi prisla tudi Logarska ali Predvor - Zelezna kapla.
Pa tudi ni potrebe da se imanuje gorski gre za cross-country in za sporocilo pokala ki privabi sponzorje in lahko tudi konkurira v kaksni EU sletni povezavi in za kaksna sredstva ceprav se bodo kaksni treznezi javljali da to ni mogoce. Vem pa da na nasi meji avstrijci organizirajo nekah pohodov in crpajo sredstva iz obcinskih fondov ki jih dobijo za ozivaljanje dejavnosti na meji seveda preko Dunaja ( tja pa jasno da pride iz EU ).
Kako je s cestnimi trenutno?
Radenci, Ljubljana za tretji pa se bos ze moral potruditi oz.
se bodo morali organizatorji zaceti povezovati ali siriti sedanje prireditve:
recimo Predvor-Zelezna Kapla ali ce bo se kaksen 21km siril na 42km.
Ce bi Celjski Maraton drzavnosti obdrzal kondicijo bi imeli se Ce ampak evo tudi njim se je zalomilo. Pa verjetno se bo se komu ker maraton cestni je zelo drag spas in moras imeti kar veliko udelezbo da pokrijes stroske ( policija, prostor, zaprtje prometa ) kar pri cross-country ni tako hud problem ( tam je bolj problem varstva okolja in ohranjanja miru v gozdovih ampak vendarle to se da z dobro voljo in obcutkom sozitja resevati ).
Razen ce mislis da je pokal 21km tudi lahko maraton kar pa je rahlo zavajjoce in potem bo potrebno pravila zastaviti tako da ne bo 42km diskriminirana razdalja.
2.2 V SLo je ze lepo stevilo pokalov ( PRimorski, Štajersko-Koroski, ) ampak za manjse razdalje ( oz vsemogoce vendar pac po liniji interesa in moznosti prevladujejo razdalje do 21km )
to so teki na katere lahko hodis vsak teden ce nimas kaj bolj zanimivega delati ! To sem jaz bolj nekonstruktiven namrec ko recem da si ne morem privosciti razkosja da grem na drug konec sloveije za 21km ker rajsi v tem primeru za pdoobno dozivetje nareidm kaksno turo tekakso v naravi kjer si sam organiziram celo zgodbo in mi to predstalvja izziv.
Vem pa da vsi niso taksni ampak hocem povedati le da
ime Pokal Maratonov bi naj imel neko vsebino . Sicer je teh pokalov ze kar nekaj in verjetno se bo kaksen ampak v tem primeru ce kaj podobnega uvedes Pokal Maratonov ne prinese nic novega nic cesar ze ni !
3. CE bi jaz bil kateri od organizatorjev bi resno razmislil o povezovanju s sosedi in se poskusil prebiti med raznolikostjo interesov sponzorjev
( Graz, Zagreb, Ljubljana, Radenci , Trst )...To je sicer visok cilj ampak k temu bi veljalo teziti.
Ampak ocitno je da za to morajo biti motivirani sponzorji in organizaotrji.
Tekaci lahko samo lobirajo in poskusijo po teh kanalih prepricati da je to prava nalozba od katere bi vsi imeli nekaj in tekaci in organizatorji.
4. Se vedno pa se mi zdi zelo realen pokal maratonov ( Podbrdo, SAM, Pohorje, Logarska, PRedvor-Zleezna Kapla ) ker je organizatorje mozno povezati , so toliko neprekrivajoci da bi se dalo dogovoriti ...
Problem je seveda najti skupen jezik interesov ki jih zelijo sponzorji in predvsem to da se tekaci najdejo.
Ostali pokali pa ze so in se eden taksen ne prinese nic novega.