zappa napisal/-a:Zanima me, ce so kje zbrani kaksni splosni ali specificni napotki za kombiniranje teka in vaj za moc (fitnes). Kaj v smislu tega, kako se to dvoje casovno najbolje kombinira, ali je kaj izrecno odsvetovano, katere vaje v fitnesu so najbolj blagodejne za lauf in podobno.
Kaksne so vase izkusnje?
LP
Ja fitness je dobra zadeva.
Ce ne druga ce se pogovarjas z body builderji dobis eden zanimiv vidik na aerobno vadbo ki je vsekakor koristna informacija. Jaz sem se ogromno naucil od njihovega pristopa.
Zadnje leto sem sicer bolj v pocitku ker sem popolnoma transformiral svoj prehrambeni rezim pa bom se priklopil na svoje stare programe po Ljubljanskem maratonu. Sicer pa sem prejsna leta prakticiral fitness.
Ampak POZOR! Smisel fitnessa- vidim predvsem v krepitvi vezi in misic ne toliko v trenigu moci. Ce zelis treing moci za tek ga moras izvajati skozi tek.
Tudi bi se na tvojem mestu vprasal za kaj potrebujes trening moci:
Prepdostalvjam da govoris o povecanju ANAerobne spsoobnosti torej
zvisanje laktatnega praga.
Namrec lahko da govorimo o inentizivranju moci ( predvsem kardiovaskularni sistem ) za zmoznosti teka v hrib ali za izvedbo sprinta po neki daljsi kilomtrazi ki si jo izvedel pod laktatnim pragom ( kurejenje mascob ).
Sicer je za dvig laktatnega praga in potrebno ustrezno moc
( da se lahko lotis nato hitrostne vzdrzljivosti ) za sprinte stara strup metoda za misice INTERVALI. Strup metoda zato ker moras biti pri takem treningu za neko daljse obdobje tovrstnega treninga zelo previden zaradi pravilnega zagrevanja in ohlajevanja pa se posebej pozor stretchinga.
JAz sem pred leti prebral knjigo v ANG enega Novozelnadskega trenerja ki je pripravljal novezelendske srednje progase saj se vec ne spomnim ali za OI Tokio ali Mehika ( 64 vs 68 ).
On je naredil revolucijo v treningu srednje progasev ker jih je nagnal za trening moci ven iz stadiona in sicer na tek po sipinah in globokem pesku.
KAr hocem povedati ce ti ni za placevati clanarine lahko z malo ustvarjalnosti tudi ti naredis taksen trening na terenu kar v sklopu kaksnega tempo teka.
Recimo sedaj lahko pozitivno izkoristis to dezevje pa se spravi malo v kaksno koruzno polje. Super za trening moci. Se ne hecam in resno mislim. Jaz sicer to pocnem pozimi. Ampak sem ravno prisel z ene taskne ture.
CE kdo se bere tukaj ki je sluzil staro JNA armijo se morda spomni spleta jutarnjih vezbi. In sedma ( mislim da je bila sedma )vaja ( mislim da kao ce te nic ni zbudilo tista te je ) jaz jo imenujem VOJAKOV POZDRAV SONCU je prava ubijalska: gre pa takole da pocepnes se potem na tleh naslonis na roke naprej. Odskocis z nogami iz pocepa v polozaj za sklec.Potem doskocis z nogami skupak in odskocis z mocjo v zrak in pri tem razsiris roke kot pri jogi vaji pozdrav soncu.
To delaj v ritmu v sklopu tempo treninga recimo na eni gozdni stezi cca. 100m ene par krat. Skurlo ti bo misice.
POZOR! Kar pa ti bodo body builderji znali dobro obrazloziti
( jaz sem se z njimi v vsem dobro razumel edino tisto abrakadabro kao naravno aminokislinsko hrano pa nikakor nisem odobraval ) to je da je trening zato da ponudis po treningu misicam regeneracijo.
In ta mora biti pri treningu moci se ntenzivnejsa se kvalitetnejsa.
Torej odplakovanje mlecne kisline z stretchingom in elektroliti potem pa
naravno proteinsko rahlo obogateno prehrano in aktivne vaje ter rahel tek in vleiko pocitka.
Tisto kar nekdo zgoraj omenja 3 x teden tek potem pa 2x fitness je sedaj ali neumnost ker se misice nimajo casa obnoviti ali pa so te vaje bolj tursiticnega znacaja.
Bi pa tudi razmislil o nacinu treninga za gorske tekace tam se za moc marsikaj da potegniti. Pa tudi kolesarjenje navkreber je dober stres za misice kjer ti regeneracija da tudi nekaj misicne mase.
Za kaj potrebujes misicno maso?
So recimo klasicne teme kot so : sprint, hitrostna vzdrzljivost, in blabla.
REcimo trebusnjaki so zelo pomembni pri dolgih progah ko ti zacn hirati telo in se nagiba naprej kar ni dobro za hrbtenico niti za tezisce gibanja.
Zato je trening trebusnjakov crucial za sprinterja da pa so gorski tekaci z malhavim trebuhom ne samo malhavi pri trebuhu ampak tudi za tek navkreber pa je jasno tudi vsakemu ki tece navkreber ( se bolj pa so pomembni trenusnjaki navzdol ).
Recimo dober trening bi ibl tudi tek oz. prebijanje po meliscu.
Ce letos nisi bil na teku na Grintavcu ( tako ne bi imel casa ) pojdi kaj pogledati pod Kokrskim sedlom bos nasel nekaj melisca.
Se boljse pa je recimo melisce od Krnice ko gres proti vrhu Spika.
Skratka prilzosnot je veliko.
Ena je recimo tudi potiskanje kolesa v strmino navkreber.
Ta boljsa vaja.
Odpravi se s kolesom in tako skombiniras kar nekaj vaj.
V fitnessu pa pac klasika tiste izoliranje vaje ( kjer izoliras vsako misicno skupino in na nek ne-ekoloski nacin haras s svojim telesom ).
Mene pri fitnessu motilo to da porabis veliko casa in ce imas dokaj pester ti potem zmanjka da zjutraj gres na kaksen tek.
Skratka treba je delati tudi z glavo sicer pa imam sam kljub temu pozitivne izkusnje s spletom vaj ki sem jih delal v fitnessu.
Ampak jaz sem tam delal predvsem na misicni masi ( ker sem suhljat ) ramen in krpitivi hrbtnih misic ( trebusnjaki trebusnjaki ...) zaradi nosenja nahrbtnika. KAr sedaj pridno uporabljam.
Da rezimiram.
Najprej priporocam ( po vrstnem redu )
1. tek po mehkem terenu ( globko blato, njiva )
2. vaje vojakovega pozdrava soncu ( heheh i-ta vezba iz spleta vaj
iz JNA ).
3. trebusnjaki
( trebusni, hrbtni, in stranski ) to lahk odelas doma
4. sele nazadnje bi se danes odlocil za fitness.
Pa veliko lastne ustvarjalnosti pri treningu.