Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 majk
Pozdrav vsem!

V zadnjem času se sprašujem o načinu mojega teka in možnosti da je le-ta povezan z občasnimi bolečinami v kolenih, ki se pojavijo po daljšem teku (na zunanji strani). Glede na to, da imam supinacijo in uporabljam superge, ki naj bi to kao blažile - Nike pegasus, stvar pa kljub temu ne izgine, sem se vprašal ali je vzrok morda bolj primaren.
Nekateri dolgoletni tekači, dolgoprogaši namreč priporočajo tek po sprednjem delu stopala s copati, ki imajo čim manj blaženja. Sam tečem za moje pojme "normalno" - ne nabijam, bolj ali manj preko celega podplata (tudi pete), nogo postavljam na tla pod telesom itd.. Treniral sem tudi atletiko več let in glede tehnike oziroma polaganja stopala na tla me ni nihče nikoli popravljal.
Zato me zanimajo vaše izkušnje, ali tečete po prstih, zgolj po sprednejm delu stopala, ali je to bolj privilegij afriških tekačev.
Ali je bolje imeti dobor oblazinjene copate, v katerih je po sprednejm delu stopala pač težje teči, ali so boljši copati, ki so čim tanjši, lahki in prktično nimaj nekih gelov, air-ov itd..
Hvala za odgovore in lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 tekačica
Pri mojem načinu teka je ves poudarek na petah. Sicer vem da ni zdravo, vendar tega se ne moram odvaditi...tečem po petah. Sem se naučila delati malce bolj nežne korake, poleg tega pa vedno kupim NIKE čevlje ki so lahki in imajo dobro blazinjen petni del.
 majk
Danes sem malo brskal po internetu in ugotovil, da pri Asicsu, ko predpisujejo obutev oziroma ko gres skozi vprasalnik preko katerega si izberes obutev, ki naj bi bila najbolj prilagojena nacinu teka, ki mislis da ga sam gojis, na voljo tri opcije glede polaganja stopal na tla: s peto preko celega stopala; s celim stopalom; preko prednjega dela stopala. Torej, obstajajo takorekoc tudi ti trije nacini teka in kot sem ze omenil naj bi bil po nasvetu nekaterih tekace najboljsi ravno slednji, saj naj bi proivezdel prakticno nic oziroma najmanj poskodb, hkrati pa naj bi bil najbolj optimalen.
Vprasanje je le ali je ta nacin teka (preko sprednejga dela stopala) primeren za vse. Mislim, da je najnovejsi model od Nike-a prilagojen temu konceptu - Nike Free 5.0 F05.
Vidim da na to temo ni veliko odziva, morda je malo prezahtevna. Upal sem da ima kdo kaksne bolj pogljobljene izkusnje o tem in da bo znal kaj vec povedati. No, se zmeraj upam na kaksen produktiven odgovor ali nasvet.
Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Dejstvo je da na prednji del stopal človek iztisne največ energije iz sebe, in najdle to izkorišča.
Človek je ustvarjen tako, da si poslužuje več načinov teka!Na pete, preko pete na stopala in ostalo.Ampak znanstveno je dokazano, da najmanj energije porabimo če stopicamo na prednji del stopal oziroma na srednji del stopal, ta naj bi bil najmanj obremenjujoč oz. najbolj iskoriščen del telesa glede na vso telesno konštrukcijo, ki jo ima posameznik.
Velik del je pomemben tudi, kako ima človek raščene nožne kosti, na V, O, U in ostale variante.Pri teh modelih nog bi se temu tako reklo pride do drugačnih obremenitev posameznih mišic in posledično tudi nekaterih delov kosti!
Takole na kratko bom pa kmalu nekaj izbrskal mislim, da imam nekje nekaj spravljeno glede izkoriščenosti teka postavljanje stopal in podobno!
ČAO!
 majk
Ampak zanimivo se je podati na Nike-ovo spletno stran, kjer reklamirajo model Nike Free. Poudarjajo tek z bosimi nogami, intervjuvajo svetovne tekace, ki vsi po vrsti poudarjajo koristnost teka z bosimi nogami itd., le da je sedaj Nike pogruntal model, ki ucinkuje enako kot da bi tekli bosi. Zanima me ali bo to zdaj postal nov koncept v ustvarjanju sportnih copatov (pravzaprav gre za vrnitev nazaj), kako bodo reagirali Adidas, Asics, Mizuno itd. in kaj se bo zgodilo z vsemi klasicnimi modeli, ki naj bi prispevali k bolj pogostim poskodbam (kar tudi posredno zvemo na spletni strani od Nike-a).
Priporočam dober clanek:
http://www.american-trackandfield.com/f ... iew04.html

in se malo drugacen clanek z druge perspektive, tekaca, ki tece izkljucno brez obutve:
http://www.runningbarefoot.org/?name=Ni ... ry25Saxton
Nazadnje spremenil majk, dne 17 Avg 2005, 23:05, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 Speedy
Mislim, da je "valjanje" noge od pete proti prstom dokaj pogosto in povsem normalno. Šele bolj utrjeni in hitri tekači začnejo teči samo po sprednjem delu stopala, saj valjanje stopala traja in je to čista časovna izguba, če govorimo o tekmovalnem teku. Tek po sprednjem delu je samo pristanek in odriv.
Uporabniški avatar
 tadejk
V knjigi Haile Gebreselasia sem prebral sledeče:

Tek po petah ni primeren, saj je peta najmanj blaženi del stopala. Za to pomagajo blaženi copati, ki pa sa samo obliž na rano.
Najlažje je prejšnjo izjavo dokazat tako, da greš teči bos na travo ali drugo mehko podlago. Naravno gibanje in občutek te bo prisililo, da boš tekel več ali manj po prstih- pete preveč nabijajo.

Tako v knjigi priporoča tek po srednjem delu stopala, kjer se peta samo malo dotakne tal, za najhitrješe tekače pa absolutno tek po prstih, ki je bojda najhitrejši.

Sam sem to poskušal in še poskušam. Je hudič, ampak ko prideš malo "noter", pa je res bolje.

Tadej
 tinci
pozdravljen.

glede na to, da tecem ze pol zivljenja, imam izkusnje z nacinom teka. tudi jaz sem tekla na zacetku po prednjem delu, res da sem tekla hitro kot gazela, vendar sem strgala stopalno misicno ovojnico, za kar je bilo potrebno kar veliko mirovanja in saj ves kako je potem, ko moras mirovati, po drugi strani bi pa najraje maraton pretekel - nastala je zivcna vojna v meni in povsod okrog.
zdaj ze dolgo tecem po celem podplatu, najprej stopim na peto in porazdelim potem po celem podplatu odriv. imam pa tudi take adidas superge, ki imajo blazilec na peti.
glede kolena: mogoce bi moral delati nekaj vaj za jacanje stegenskih misic, s katerimi se jacajo tudi vezi okoli kolena, saj te mogoce le - te bolijo.
drugace pa, veliko uzitkov pri "lavfanju", pa cim manj bolecin.
lp. tina
Uporabniški avatar
 Fotr
Tole sem našel v zapiskih na podlagi predavanj dr. Branka Škofa o načinu teka:

Na začetku je najbolje, da vas vse to ne skrbi preveč. Najprej potrebujete vsaj nekaj tekaških izkušenj, s katerimi bodo prišli tudi občutki in zavedanje o gibanju, ki ga izvajate. Šele potem je izpopolnjevanje tehnike teka učinkovito.

Način teka je odvisen od genskih dejavnikov, posameznikovih telesnih značilnosti (telesne mere), predvsem pa od motorične sposobnosti – zlasti moči in gibljivosti. Zato je tek vsakega posameznika poseben in individualen. Zelo neobičajne poteze v načinu teka vidimo tudi pri nekaterih vrhunskih tekačih. Čeprav obstajajo velike razlike med posamezniki, obstajajo tudi splošne zakonitosti – šolska pravila optimalnega tekaškega koraka.

Biomehansko bi pravilen tek opisali kot vodoravno gibanje brez odvečnega rotiranja z rokami in trupom, gibanja trupa levo in desno ali naprej in nazaj ter brez pretiranega nihanja težišča telesa gor in dol. Odvečno in nekoristno gibanje med tekom povzroča povečano utrujenost, pogosto vodi celo v bolečine in poškodbe.

Najboljši tekaški slog je eden od pomembnih dejavnikov učinkovitosti tekača.

Temelji
Glavni kriteriji pravilnega teka so:
Med tekom bodite zravnani, toda ne togi! Ne bodite prelomljeni v pasu in nagnjeni preveč naprej ali nazaj. Vrat in glava naj bosta pokonci. Vaš pogled naj bo usmerjen v točko nekaj korakov pred seboj.

Bodite sproščeni med tekom! Imejte sproščena ramena! Sproščenost ramen odseva sproščenost celega telesa. Dvigovanje ramen oziroma približevanje ušesom je tipičen znak človekove »zakrčenosti«.
Roke naj nihajo ob telesu naprej in nazaj. Roke naj bodo v komolcu pokrčene za približno 90 stopinj. Mimo bokov in pasu naj prosto nihajo v ritmu teka. Prsti na roki so pokrčeni v rahlo pest. Roka spredaj zamahne naprej do višine prsnega koša in navznoter, vendar ne čez sredino trupa. V nasprotnem primeru se trup preveč zavrti.

Dviganje nog naj ustreza hitrosti teka. Višje dvigovanje kolen in stopal ni nujno tudi bolj učinkovito. Višina dviganja kolen in stopala naj bo usklajena s hitrostjo teka. Počasen tek zahteva krajši korak in manjše amplitude dvigovanja kolen in stopal. Velike amplitude dela nog so povezane s porabo energije in povečano utrujenostjo. Za večjo hitrost sta potrebna daljši korak in večja amplituda dela nog. Tek mora biti tekoč, zato ne pretiravajte z dolžino koraka.

Postavljanje stopal na tla. To je najpomembnejši dejavnik uspešne tehnike teka. Postavljate stopalo na tla vzporedno in tako, da bo vaš tek prožen. Tako boste hranili energijo ter skrbeli za varnost sklepov in hrbtenice. Prožen korak je tih in lep. Postavljanje stopala je zelo individualno in močno odvisno tudi od strukture stopala. Stopalo postavljajte na tla na zadnji ali srednji zunanji rob. Nato ga povaljajte naprej in prek prečnega stopalnega loka v odriv. Tek po prednjem delu stopala (kot šprinterski tek) za začetnike ni primeren.

Kako izpopolnjujemo naš tek?
Ker je to, kako tečete, v veliki meri odsev vaše mišične moči, gibljivosti, delno tudi koordinacije, je za izpopolnjevanje ali povečevanje učinkovitosti tekaškega koraka najpomembnejša vadba moči, s katero poskušamo povečati moč tistih mišic, ki so med tekaškim korakom najbolj izpostavljene. Ustrezna vadba moči je temelj izpopolnjevanja teka.

Za nadaljevanje izpopolnjevanja tehnike teka so pomembne tehnične vaje. Najboljša vaja je tek. Tekač ima zelo veliko možnosti za izpopolnjevanje svoje tehnike. Ko tečete, razmišljajte, kako postavljate stopalo, bodite pozorni na položaj telesa in bokov, kako delate z rokami itd. Več tisoč ponovitev tekaškega koraka samo na enem treningu je velika priložnost za pozitivne spremembe v vaši tekaški tehniki. Ustvarite si predstavo o pravilnem teku in jo poskušajte med vadbo vključevati v tek. Sebi ste lahko najboljši trener.
 majk
Hvala vsem za komentarje, sploh tebi - Fotr. Zdi se, kot da sta nenehno na delu dve resnici, ena, ki je domena vrhunskih, morda celo "neciviliziranih" (ne gre za slabsalen izraz, mislim na dezele tekacev, kjer potrosniska ideologija ni tako mocna, afriski tekaci veliko tecejo bosi, sploh v svoji mladosti - morda je tudi tega danes vse manj) tekacev in druga ki hoce ustreci sirsi mnozi, pri slednji pa ima vecidel glavno besedo tekaska industrija, ki hoce tek priblizati najsirsim mnozicam in jim s tem namenom ponuditi take vrste opremo, ki povprecnega potrosnika resi vsakega razmisljanja oz. razmislja samo se v besednjaku, ki ga ponujajo znane blagovne znamke (različni tipi blaženja, stabilnost, prožnost, zračnost, pronacije, supinacije itd.). Torej, edini trud oziroma edino tveganje, ki ga vzamamo nase je le izbira pravega modela, ki nedvomno obstaja tam nekje zunaj le najti ga je treba in zanj odsteti primerno vsotico, naslednji bo seveda se boljsi.
Dr. Skof se nedvomno spozna na svoje podrocje, ampak ce si poskusim predstavljati svet brez modernih tekaskih oziroma svet kjer so se ljudje najbolj zanasali le na svoje noge, torej so tekli bosi, potem je naravni nacin teka nedvomno tek po sprednjem delu stopala, saj si bos enostavno prisiljen teci na tak nacin. Ce pa pogledamo danasnje sportne copate, vidimo da imajo vsi po vrsti blazenje v petah in pri snovanju copat se nekako vnaprej uposteva, da bo kupec teh copat tekel preko pete. Nike Free sicer je model, ki se vraca nazaj in poskusa simulirati cimbolj naravno prirojen tek, pri tem pa se omenja utrditev stopala, zmanjsanje poskodb in iskanje navdiha pri teku z bosimi nogami.
Ob brskanju po internetu sem nekako ugotovil, da se vrhunski trenerji in tekaci dobro zavedajo pravilne tehnike teka in so si v tem edini, medtem ko vsi mi ostali ostajamo pod domeno industrije, ki si iz dneva v dan izmisljuje nove trende, ki naj bi blazili tezave tekacev. Pri tem pa se ne bi strinjal s tezo, da je tek po prstih mozen le pri vrhunskih tekacih, saj je to dejansko nacin teka, ki je cloveku prirojen. V klasicnih tekaskih copatih (npr Nike pegasus) je teci po spredenjem delu copata precej tezko, torej te ze sam copat prisili v nek nacin teka.
Nikomur nocem nic sugerirati ali ga v kaj prepricevati, ampak me predvsem zanima drugacno mnenje in kar je zanimivo, ni se se oglasil nihce, ki bi prakticiral izkljucno tak nacin teka, razen tadejk, ki to se poskusa.
Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 Speedy
majk napisal/-a:Pri tem pa se ne bi strinjal s tezo, da je tek po prstih mozen le pri vrhunskih tekacih, saj je to dejansko nacin teka, ki je cloveku prirojen.

Res je najbrž možen tudi pri otrocih, vendar pa pozabljaš, da je večina ljudi pretežkih, premalo utrjenih, da niso nikoli ali pa že zelo dolgo ne tako tekli itd...

Sam probaj - obuj šprintarce, pojdi na stezo in dva tedena teci po 10 km vsak drugi dan, pa boš videl, kam te bo pripeljal teko po prstih.... Naravni tek gor ali dol :wink:
 majk
Se strinjam do neke mere, s sprintarcami pa imam izkusnje, ko sem se treniral atletiko, res da kratke proge, in ne pomnim da bi me kdaj kaj bolelo. Sicer pa je res da je so s prehodom na taksen tek povezane tudi bolecine, ampak vzrok je predvsem nenavajenost oziroma neutrjenost na predelih, ki niso bili izpostavljeni obremenitvi, ki jo tak nacin teka zahteva.

Ni pa dobro pretiravati s preveliki razdaljami takoj na zacetku, tako da to predvidevanje ni utemeljeno. Tudi orodna gimnastika je na zacetku boleca, to pa se ne pomeni da bolecine ni mozno odpraviti s casom in treningom in da je vsaka bolecina razlog za odnehanje.
Uporabniški avatar
 bozo
Nekaj mojih izkušenj. Približno 2. leti nazaj sem se odločil, da bom začel teči po prednjem delu stopala. Razlog za to so bile predvsem stalne poškodbe, ki so mi grenile življenje-tek. Začel sem zelo počasi in postopoma. Najprej 100m razdalje na štadionu (včasih tudi bos). Razdaljo sem postopoma povečeval do lanskega maratona v Lj. Tu sem prvič po dolgem času fasal poškodbo na cca 30.km (predel ahilove tetive). Zadevo sem po maratonu saniral na običajen način (led, počitek). Zdi se mi da je bil razlog temu nenadna sprememba podlage (asfalt). Večino tečem po makedamu.
Lahko rečem, da poškodb sedaj praktično nimam. Moji časi so se malo popravili, tek je precej bolj lahkoten. Sedaj tečem izključno po prednjem delu stopala. Najboljš občutek imam v copatih, ki imajo minimalno blaženje oz. bi najraje videl da ga sploh ni. Peta copata se praktično nič ne obrablja. Copat pa je seveda uničen na prednjem delu.
Pomembna je tehnika teka (noga ob pristanku rahlo pokrčena, telo malo naprej, pristanek pod težiščem...)
 majk
Bozo,

katere superge pa uporabljas, ker izbire za tak nacin teka prakticno ni, saj bi podplat moral biti po celem delu stopala enako debel in s cim manj blazenja. Mogoce kaj priporocas.
Ali si prehod na sprednji del izvedel cisto sam oz. nisi potreboval pomoci kaksnega zunanjega opazovalca. Nekje sem bral, da je prehod dokaj naraven.
Glede poskodbe ahilove tetive je morda dobro, kar nekateri izkuseni tekaci priporocajo, da se odreze zadnji privzdignjeni del superg, torej, tisti del, ki drgne ob tetivo. Le-ta naj bi bil v veliki meri zasluzen za poskdobe na tem delu.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA