Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Staša
Hellou!
Me je tekačica, ki v sosednji temu sprašuje, zakaj so moške in ženske katergorije različne, spomnila na tole:

Zadnjič smo na enem mednarodnem taboru ugotavljali, zakaj imamo v šolah ločeno telovadbo za dečke in deklice. Avstrijec je rekel, da oni ločujejo po spolih še pri nekaterih predmetih, češ da so fantje (ali dekleta), če so mešano v razdredu, v osnovnošolskih letih bolj zadržani in manj sodelujejo, ker jih je sram pred nasprotnim spolom. Ampak to je bila, se mi zdi, bolj njegova teza, čeprav je imel neke veze s šolo. Belgijka je povedala, da pri njih imajo telovadbo skupaj, le garderoba je ločena. Slovenski predstavnik (učitelj) je povedal, da ne pozna razloga, je pa dejstvo, da bi bilo precej učiteljev preveč, če bi bile skupine mešane. Finka ga je pa sam srkala. Ni ničesar rekla. ;)

A kdo pozna razlog?

Hja, pa tudi za kategorije se sprašujem. Verjetno je razlog manjše število ženskih predstavnic. Na ta račun organizator res prišpara nekaj medalj, ki bi jih dobile redke predstavnice "nezasluženo", po drugi strani pa je to vseeno lepa vzpodbuda in zagotovo bi se dobitnica medalje še vrnila na tekaške steze...

Tudi nagrade so pogosto precej različne... o tem smo že razglabljali.. počasi gre sicer na bolje.. na enakopravnejše.. in tudi ženska konkurenca je vse bolj številčnejša. Tega sem vesela.
Uporabniški avatar
 žine
hoj! In tudi Dule podira tabuje in na lestvici najvztrajneših gorskih tekačev ne dela razlik - ne po spolih ne po letih :D
lpŽ
Uporabniški avatar
 tekačica
Staša napisal/-a:Hja, pa tudi za kategorije se sprašujem. Verjetno je razlog manjše število ženskih predstavnic. Na ta račun organizator res prišpara nekaj medalj, ki bi jih dobile redke predstavnice "nezasluženo", po drugi strani pa je to vseeno lepa vzpodbuda in zagotovo bi se dobitnica medalje še vrnila na tekaške steze...

Tudi nagrade so pogosto precej različne... o tem smo že razglabljali.. počasi gre sicer na bolje.. na enakopravnejše.. in tudi ženska konkurenca je vse bolj številčnejša. Tega sem vesela.

Po eni strani imaš prav, po drugi pa tudi ne. Po mojem mnenju je težko primerjati odraslo žensko z otrokom. Si predstavljaš, da bi se teka odeležila 10 letna deklica in tekmovala skupaj z 29 let staro žensko, ki ima po možnosti za seboj že lepo in uspešno kariero???
 Ninocka
Moje malce antifeministično obravano razmišljanje je takšno: ženske so precej šibkejše, manj hitre (razen v vztrajostnih sportih, kjer že dohitevamo moške :twisted: Paula go!)...nekako ne vidim smisla, da bi košarko/nogomet igrale mešane ekipe.
Glede udeleževanja na tekmovalnih prireditvah: tekmovalnost in želja po zmagi ni najbolj ženska "vrlina". Mislim, da smo bolj za "kooperacijo" in sodelovanje in tako osmisljujemo svoje bivanje. Moški ego pa rabi tekati in premagovati svoje tekmece. :twisted:
Mislim, da so to že "genetsko" dane predizpozicije "vedenja", ki se potem v družbenem okolju, ki nam "prilepi" ženske in "moške" vloge še naprej do popolnosti razvijejo--- tako, da imamo 80% udeležencev prireditev moških.
Uporabniški avatar
 katka
to ločevanje po spolu (krepkejši vs. šibkejši ipd.), za nameček podkovano s freudom, je bilo bojda tema neke doktorske teze, slavne po tem, da ni šla skozi.

tko da... :roll:

namesto polemike ali poskusa odgovora priporočam v branje virginio woolf, esej "lastna soba". slovenski prevod je odličen, in nujno bi ga blo vključit v obvezno branje srednješolcev.
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Lepo je da se izenačimo v pravicah, ampak nekje obstajajo meje kajne?
Ženske so v nekaterih stvareh boljše, moški pa v drugih stvareh :lol: :wink: !
Tako da je to stvar presoje, in dejstev!Me pa veseli da ženske pogumno vstopajo tam kjer prej niso, bravo!
Samo da ne bo potem prišlo do kake vojne :lol: :lol: :wink: !
Ma se hecam.Gledati je treba ves napredek v dobrobit človeštva, ali ni tako!
Treba je gledati, da se bomo bolj zastopili in razumeli med seboj.Zgladili vsa tista blesava nesoglasja, ki vladajo med nami!
Podrli tabuje o tem kdo kaj sme in kaj ne.
Sodelovali z roko v roki, in podobno!
In uživali preostanke dni, ki so pred nami.Treba je delati v slogi in pridobivati na vzdušju, valjda!
ČAO!
Uporabniški avatar
 Staša
tekačica napisal/-a:
Staša napisal/-a:Hja, pa tudi za kategorije se sprašujem. Verjetno je razlog manjše število ženskih predstavnic. Na ta račun organizator res prišpara nekaj medalj, ki bi jih dobile redke predstavnice "nezasluženo", po drugi strani pa je to vseeno lepa vzpodbuda in zagotovo bi se dobitnica medalje še vrnila na tekaške steze...

Po eni strani imaš prav, po drugi pa tudi ne. Po mojem mnenju je težko primerjati odraslo žensko z otrokom. Si predstavljaš, da bi se teka odeležila 10 letna deklica in tekmovala skupaj z 29 let staro žensko, ki ima po možnosti za seboj že lepo in uspešno kariero???

Hehe, tekačica, jaz sem zato, da so kategorije razdelijo - bi ne imela na skoraj vseh tekih pred seboj dvanajstletne rakete Sindis! :evil: :? :wink:

Sicer pa... saj mi ni treba poudarjati, da se jaz tudi odlično počutim v koži šibkejše, kajne? ;) Mi je pa vseeno zanimivo, ker očitno na zahodu gredo v smer izenačevanja (glede skupne telovadbe).
Uporabniški avatar
 pegaz
Staša napisal/-a:Sicer pa... saj mi ni treba poudarjati, da se jaz tudi odlično počutim v koži šibkejše, kajne? ;) Mi je pa vseeno zanimivo, ker očitno na zahodu gredo v smer izenačevanja (glede skupne telovadbe).

Čakte sam mal,
a nismo mel v osnovni šoli skupne telovadbe? :?:
(vsaj na začetku)
(a se vid da sem že kar mal iz prakse)
;)
LL, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Glede skupne telovadbe je zanimivo samo problem je v tem ker nekateri prej fizično dozorijo v tem smislu, da se razvijajo hitreje.In tega ni moč preprečiti.Razen takrat, ko bi začeli popolni genetski inženiring in bi imeli vsi enake fizične predispozicije pol bi se pa dalo popolnoma brez problema to narediti.Tako pa do takrat lahko samo čakamo, in se družimo skupaj na tekih, kajne?
Problem bi nastal že sedaj, ker če bi sedaj združili vse kategorije moške in ženske bi ženske ostale v 90% brez kake medalje v najboljšem primeru, ali je tako ali ni tako?
Sem za enakopravnost, definitivno.
Samo do kam bo pripeljala ta enakopravnost v nekem drugem smislu?
Ali ne bo mogoče prišlo do kakega takega nenormalnega rivalstva med moškimi in ženskami, da se bodo na smrt gledali že na samem štartu?
Potem se postavlja vprašanje kako pa takrat ko bodo atleti nekateri seveda ne vsi.Začeli uporabljati takoimenovani genetski inženiring za dopingiranje.Na podladi katerega še sedaj niso našli protiukrepov, ker je izredno oz. praktično nemogoče odkriti in podobno.
Tukaj se postavlja vrsta vprašanj tako in tako.
Saj pravim lepo je da se dela na tem v enačevanju, ampak do kod in za kakšno ceno?
ČAO!
Uporabniški avatar
 runner
mi smo (Sarajevo) imeli skupno... samo so (zal) garderobe bile locene...
 mojA
pegaz napisal/-a:
Staša napisal/-a:Sicer pa... saj mi ni treba poudarjati, da se jaz tudi odlično počutim v koži šibkejše, kajne? ;) Mi je pa vseeno zanimivo, ker očitno na zahodu gredo v smer izenačevanja (glede skupne telovadbe).

Čakte sam mal,
(vsaj na začetku)
;)

No, ta je pa dobra!! Imam dve osnovnošolki sedaj pa tole! :shock:
Kolikor jaz vem, so imeli nekaj časa skupno telovadbo. Potem spet ločeno. Ločeno zaradi deljenih interesov, drugič je vzrok urnik. Sploh z devetletko je vse zmešano, enkrat imajo skupaj - drugič posebej. Punci se pritožujeta, ker hodijo užitelji samo s fanti med telovadbo na daljši tek po okolici šole s puncami pa ne. Sta pa zelo "vztrajni" tako, da sta učitelja že tudi skoraj prisilili, da so šle tudi punce. Problem je, ker se večini ne da tečt in začnejo hoditi, neglede na to ali je to fant ali punca. Težko je stvari postaviti tako, da je za vse prav.
Uporabniški avatar
 Staša
tomaz.zupancic napisal/-a:Sem za enakopravnost, definitivno.
Ali ne bo mogoče prišlo do kakega takega nenormalnega rivalstva med moškimi in ženskami, da se bodo na smrt gledali že na samem štartu?

...

Saj pravim lepo je da se dela na tem v enačevanju, ampak do kod in za kakšno ceno?
ČAO!

Hehe, Tomaž, ful dobr s tole napisu! Sam te ne dam v the best of. :D :lol:

Ampak res nisem hotela razpredati o enakopravnosti, ampak me samo zanima strokovni razlog za in proti ločevanju glede na spol v osnovnih šolah. Zgolj kot debata. Meni je popolnoma vseeno. Itak sem telovadbo sovražila, pa naj je bila fuzbal (za fantke) ali odbojka (za deklice).
Včeraj mi je en difovec rekel, da je to zato, ker imamo drugačen program, ker smo deklice bolj usmerjene v umetniško izražanje, fantje pa v hitrostne, borbene športe. Ampak 1. tega se naši telovadci niso držali - igrali smo oboji podobne reči, in 2. kasneje se to vse izenači oz. imajo nekateri izenačeno že od začetka.

Ne bi rada, da se tema razide v neke debate o enakopravnosti, zanima me samo, če kdo pozna stokovno utemeljitev tega. Zgolj za mojo splošno izobrazbo! :)
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Staša napisal/-a:
tomaz.zupancic napisal/-a:Sem za enakopravnost, definitivno.

...

ČAO!

Hehe, Tomaž, ful dobr s tole napisu! Sam te ne dam v the best of. :D :lol:

Ampak res nisem hotela razpredati o enakopravnosti, ampak me samo zanima strokovni razlog za in proti ločevanju glede na spol v osnovnih šolah. Zgolj kot debata. Meni je popolnoma vseeno. Itak sem telovadbo sovražila, pa naj je bila fuzbal (za fantke) ali odbojka (za deklice).
Včeraj mi je en difovec rekel, da je to zato, ker imamo drugačen program, ker smo deklice bolj usmerjene v umetniško izražanje, fantje pa v hitrostne, borbene športe. Ampak 1. tega se naši telovadci niso držali - igrali smo oboji podobne reči, in 2. kasneje se to vse izenači oz. imajo nekateri izenačeno že od začetka.

Ne bi rada, da se tema razide v neke debate o enakopravnosti, zanima me samo, če kdo pozna stokovno utemeljitev tega. Zgolj za mojo splošno izobrazbo! :)

:lol: :lol: :lol: :wink:
Staša :lol: :lol: :wink: veš kaj neke vrste enakopravnost pa mislim da odkra obstaja človeštvo, že je :oops: :wink: :lol: !
In to je, kad padne mrak smo mi vsi na isti valovni dolžini, a ni to lepo :wink: !
Takrt pa je taka enakopravnost de je ni na svet :oops: :wink: !
No toliko za tvojo že tako veliko splošno razgledanost!
Ma ja tole se lahko razplete v kak nov forum dijo porko, tako široka je ta debata lahko!
Samo da se mamo radi od vssss .....!
ČAO!
Uporabniški avatar
 tekačica
mojA napisal/-a:
pegaz napisal/-a:

Čakte sam mal,
(vsaj na začetku)
;)

No, ta je pa dobra!! Imam dve osnovnošolki sedaj pa tole! :shock:
Kolikor jaz vem, so imeli nekaj časa skupno telovadbo. Potem spet ločeno. Ločeno zaradi deljenih interesov, drugič je vzrok urnik. Sploh z devetletko je vse zmešano, enkrat imajo skupaj - drugič posebej. Punci se pritožujeta, ker hodijo užitelji samo s fanti med telovadbo na daljši tek po okolici šole s puncami pa ne. Sta pa zelo "vztrajni" tako, da sta učitelja že tudi skoraj prisilili, da so šle tudi punce. Problem je, ker se večini ne da tečt in začnejo hoditi, neglede na to ali je to fant ali punca. Težko je stvari postaviti tako, da je za vse prav.

No ja v naši osnovni šoli, na kateri je bila devetletka že tri leta nazaj, so imeli fantje vedno istočasno telovadbo s punacmi, v isti telovadnici oz. na istem igrišču (saj tako je bilo lani z našim razredom)...pa smo pogoto igrali skupaj nogomet, rokomet, odbojko, hokej....(vedno fantje proti puncam), le redko (kadar smo imele punce gimnstiko), so učitelji sredi telovadnice spustili nekakšno zaveso.
Kar je bilo cooperjevih testov, testov za športnovzgojni karton...smo pa vedno delali skupaj, vsi na enkrat.
Sedaj v srednji šoli pa telovadimo punce z več razredov skupaj.

Je mojA prav povedala. Večina otrok je nezainteresirana za šport...še posebaj če je potrebno pokazati vztrajnost. Temu pa tudi profesorji prilagodijo telovadbo. Vse to se lepo vidi na tekmovanjih, kjer je udeležba otrok starih nad 13 let zelo majhna...ali pa jo sploh ni.
Mogoče tukaj tiči ves vzrok za ukinitev kategorij (kot npr. na Gorenjskem pokalu, kjer močno pogrešam kategorijo ženske do 19 let).
 Nataša
katka napisal/-a:namesto polemike ali poskusa odgovora priporočam v branje virginio woolf, esej "lastna soba".

ha, iz tega sem pa diplomirala...in to dobesedno :lol:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA