Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Z*
V zadnjem času zelo propagirajo v Sloveniji novo rekreacijsko zvrst nordijsko hojo - nordic walking. Ve kdo kaj več o tem (domačo stran sem že pregledala)? Je pri nas že kak klub? Kaj mislite o novosti, se bo prijela? :?: :?:
Uporabniški avatar
 Dule
Jaz menim da se bo- saj imamo že sedaj veliko pohodnikov(hribovski..). Tudi to je en način zdrave rekreacije. Verjamem da nordijska hoja marsikomu bolj ustreza kot tek, še posebej ljudem ki se sicer ne ukvarjajo z rekreacijo.
Vsaka rekreacija ki dvigne pulz je dobrodošla :wink: .
Uporabniški avatar
 MihaPR
ziv,

katera pa je ta domača stran. V sredo sem bil namreš v Hervisu v Salzburgu in sem že opazil palice za nordic walking, pa tudi prej sm že bral o tem in sem razmišljal, da bi šel na tečaj za inštruktorja, pa niti ne vem kje pri nas, itd.
Uporabniški avatar
 Tjaša
OK. Nordijska hoj. Kar naprej poslušam o tem, zdaj berem tudi v Poletu. Pregledala sem tudi že internetne strani, pa še zmeraj ne vem, kakšna kujnšt je to?! :shock:

A je že kdo od vas videl, kako se to izvaja? Malce sem sama poskusila :oops: , pa se mi zdi, da to že počnem vsaj 15 let, ko s palicami hodim v hrib. Meni se zdi čisto normalno, da diagonalno uporabljam roke in noge in da se zgornji del telesa nekoliko "vrti", sploh, če greš po ravnem in delaš dolge korake. S motim?? :idea:

Ali pa se bo iz tega, ker je IN, naredila cela znanost? (približno tako kot iz teka)
Uporabniški avatar
 ero
:) Seveda se motiš! No, tvoj zadnji stavek pa dokazuje, da se ne motiš

Nordic walking je IN. IN je tudi posebna oprema, ki mora biti te in te firme, pa obutev, obleka, ... IN je tudi znanost na to temo, ker ni vseeno pod kakim kotom je roč palice, kako hodiš, itd. itd. bla. bla.

tako, če bom s svojim nežnim cinizmom zbodel kakega vernika nordijske hoje med vami, naj se vsuje plaz ... :twisted:
Uporabniški avatar
 Fotr
Če je nordijska hoja hoja s palicami, potem imam z njo slabe :( izkušnje. Pred mnogimi leti, ko sem enkrat šel na skupinski pohod iz Pasje ravni v Dražgoše, so skoraj vsi, okoli mene pa vsi, imeli s sabo smučarske palice. :twisted: Ker je bil pohod ponoči, so verjetno zraven hoje napol spali in v sanjah opletali s šteklji na palicah, da je bila moja glavna skrb, kako se izogniti mahanju teh palic. :evil: Posebno pred menoj je bil nekdo zelo zagnan, saj je stalno suval s palicami daleč nazaj. V resnici je bila zame to prava rekreacija, kajti poleg hoje sem ves čas delal odklone telesa na levo ali desno, naprej in nazaj, izvajal počepe in krožil z glavo na vse strani, sicer bi bil preboden kot knedelj na mizi, ko je ugasnila luč. Od takrat nisem več šel na skupinski pohod, v glavnem zaradi hoje s palicami. Tudi po gorah sem precej hodil, a nikoli s palicami. Če ljudje ne znajo hoditi s palicami so jim bolj v napoto kot korist, njihovim sopohodnikom pa so v "korist" :roll: , saj jim pomagajo pri dodatnem gibanju. Upam, da se nisem zameril kakšnemu nordijskemu paličarju. :lol:
Uporabniški avatar
 runner
nežnim cinizmom

ta izraz bom se uporabil...

lol lol lol

runner
Uporabniški avatar
 Tuareg
Fotr napisal/-a: nordijskemu paličarju. :lol:

Ha,ha, to pa je izraz. Ne vem, zakaj se reče ravno nordijski,
saj si ljudje že tisočletja pomagamo s palicami pri hoji,pa ne samo na severu. Saj imajo tam severne jelene, da jih vozijo na sankah. Palica je
večnamensko orodje, ki se do danes v vsej zgodovini še ni spremenilo.
Tako kot kramp in lopata.

Sam mobi palice vedno uporabljam, na vseh marših, v vseh letnih časih.
Ni slabo, če se malo kolena "prišparajo". Ne znam si predstavljat, da
bi s Pasje ravni v Dražgoše šel brez palic, ko se še z njimi včasih
komaj ravnotežje lovi po poledenelih strminah.

Je pa tole spet ena dobra pogruntacija za trgovce in proizvajalce opreme.
Uporabniški avatar
 miro
Tud jaz sem imel podobno neprijetno izkušnjo kot fotr.
Lansko leto sem se odpravil teč na Lisco v sklopu priprav na maraton Železna kapla - Predvor , tako , da sem v hrib delal kao intervale , sotekač iz kluba mi je očital , da sem ga že v četro prehitel ,proti koncu pa sem zmanjšal tempo, tako , da me je prehitel starejši sotekač s smučarskimi palicami v rokah , tekel je lepo tehnično s palicami , ter se ni oziral na ostale tekače , tako da je malo manjkalo , da jih nisem dobil po glavi. Ker pa je meni tek pomenil le za "udeležbo" sem ga mirno spustil naprej , ter zadržal varnostno razdaljo.
No na podelitvi priznanj pa so potem imeli problem ali naj mu priznajo prvo mesto v kategoriji , ali ne.
Jaz smučarske palice uporabljam samo pri teku na smučeh, resno pa sem začel razmišljati , da bi jih uporabil na SAMu , vendar bom moral z njimi tudi trenirati in tako bom tudi jaz "IN".
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 medi
Izgleda, da se res iz vsega da napraviti celo znanost. Na Fakulteti za Šport bo nekdo dobil 400.000 sit državne (naše) podpore, da bo izdal poblikacijo o hoji z palicami pardon NORDIJSKI hoji z palicami. In če hočemo iti v korak z znanostjo moramo to knjižico (knjigo?) še kupiti in se naučiti vseh globokih skrivnosti opiranja na palice. Smešno in žalostno :) :(
Uporabniški avatar
 ero
medi napisal/-a:In če hočemo iti v korak z znanostjo moramo to knjižico (knjigo?) še kupiti in se naučiti vseh globokih skrivnosti opiranja na palice.

knižico IN opremo pravih proizvajalcev - ne pozabi na bistvo!
Uporabniški avatar
 medi
IN opremo pravih proizvajalcev - ne pozabi na bistvo![/quote]

Seveda. Za nordijsko hojo potrebuješ drugo obutev in oblačila, ki se razlikuje od opreme, ki jo uprabljaš pri navadni hoji brez palic. Pravi proizvajalec palic pa je sploh bistven, če hočeš doseči optimalen srčni utrip pri premagovanju naporov. :wink:

lp Medi
Uporabniški avatar
 mirc
Palice za hojo v hribe uporabljava s Tanjo že cca. 10 let. V hribe brez njih ne hodiva:
[url=http://www.sportosplet.net/galerija/displayimage.php?album=59&pos=3]
Na jezerca[/url]
Ko je potrbno plezati, jih spraviš v nahrbtnik. Za strmine omogaočajo hitrejše vzpenjanje. Za hojo po ravnem terenu jih
ne uporabljava.
Nordic walking: modna muha!
Če smo malo bolj obzirni: za tiste, ki se bolj počasi gibljejo že po ravnem terenu, njim olajša hojo in poveča hitrost.

Lp Mirč
Uporabniški avatar
 bosin
Ne vem, zakaj vsi uporabljate določeno mero (bolj ali manj nežnega ) cinizma, ko je govor o hoji s palicami? Kaj ko bi spregledali vso komercialno navlako, ki so jo trgovci seveda takoj pripopali zraven? večinai, ki hodite(hodimo) v hribe, ve, koliko moči in energije se da prihraniti s palicami. Uporaba pri suhem teku je seveda neumnost. Prav tako je neumnost hoja s palicami po lepih, morda celo asfaltiranih , ravnih potkah.Neumnost je tudi delati iz tega znanost. Vsa navodila za uporabo in vadbo, ki se v zadnjem času množijo kot gobe po dežju,pa so namenjena predvsem sprehajalcem ("hodcem"), ki do sedaj palic niso uporabljali in jih tudi ne znajo.Seveda z namenom, da začnejo hoditi tudi v klance, ki se jih sedaj mnogi, predvsem starejši izogibajo ali lotevajo s strahom, pri tem pa pojačajo svoj tempo, dihanje, krvi obtok. Skratka,to je za tiste, ki ne zmorejo teka ali hitre hoje,pa bi vseeno radi naredili kaj zase. Vse "firme", "posebni modeli" in "must have", so pa seveda le trgovske finte in nihče pameten naj ne bi nasedel.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA