Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Benady
Letos sem zacel s tekom, tako da tecem nekako pol leta, kar za silo mi gre, pretekel sem tudi ze nekaj tekem, nazadnje Bohinj. Ze od rane mladosti pa ze zdravim zaradi astme bronhiale, zdaj ze kakih 10 let s preventivnimi zdravili - kortikosteroidi. Obcasno sem s preventivo prekinil (kadar mi je zmanjkalo pumpic :? ), pa sem po tednu - dveh moral nadaljevati, zaradi izrazitega poslabsanja. Kadar pa preventiva poteka, pa tezav sploh nimam nobenih.
Zadnje leto pa so se mi zaceli pojavljati stranski ucinki, pretehtal sem stanje in se odlocil da zacasno prekinem preventivo, ce bi se le dalo za vedno. Toda ze po enem tednu so tekaski rezultati slabsi, tezave z dihanjem pa so se zacele pojavljati.

Se je se kdo drug spopadal s podobnimi tezavami?

Mar se te astme clovek nikoli ne znebi (nekateri se je)?

Nekaksni tecaji dihanja - kje - kako?

Nazaj na kortikosteroide najraje ne bi sel. Ce se bo le dalo, rajs ne.
 Benady
Ja, nekaj sem nasel...sem mislil da je tega vec.

Skratka, treba je teci naprej in ne odnehati.
 mojA
Živjo!
Na to temo sem že odgovarjala vendar sem si v tem času nabrala še dodatne izkušnje.
Sama imam alergijsko astmo. Do lanskega leta praktično nisem imela težav. Zdravnica mi je sicer predpisala preventivna zdravila, vendar jih nisem jemala. Pa je kar šlo, s tekom nisem imela večjih težav. Alergenov sem se izogibala, sicer me je pa zadihanost po nekaj km izginila.
Hec pa je bil lansko zimo, ko sem tekla zvečer ob kar hudem mrazu. Mraz mi ni nikoli škodoval, celo zelo mi je odgovarjal. Vendar se je nekaj spremenilo. Kar hudo sem zbolela, dušilo me je, in sem morala k zdravnici. K sreči ni hujšega, mi je pa svetovala, naj sedaj resnično redno vzdihujem preventivna zdravila, drugače se mi bo celotna slika astme z leti pokvarila. In sem jih. Če jih redno jemljem nimam več težav z dihanjem v prvih km, skratka čutim razliko in resnično delujejo. Če uporabljam preventivna zdravila praktično ne rabim Boratexa /20 let se s tem ubadam pa sem najbrž narobe napisala - v glavnem inhalator za "gašenje požara".
Pred kakšnim mesecem mi je zdravil zmanjkal, po stari navadi sem si rekla, ne bom se filala s kemijo. No, simptomi so se mi kar hitro pokazali, težka sapa ob začetku teka, težje dihanje ob naporu in sploh tisti čudni vonj v nosu in občutek ... Astma je čudna bolezen. Pravzaprav je niti ne imenujem bolezen, bolj stanje. Stanje telesa, ki se resnično čudežno spreminja. In ni nobena katastrofa, samo previden moraš biti.
Predlagam ti, da se opazuješ. Lahko, da se boš utrdil in mogoče sčasoma preventivcev ne boš potreboval. Vendar bodi previden - pri bronhialni astmi so verjetno spet druge "finte". Jaz nekako "zavoham nevarnost". Upam, da bodo odkrili končno zdravila, ki bodo astmo pozdravila ne samo olajševala.
Želim ti zdravja in polna pljuča kisika ob teku. Srečno!

ps: preberi si knjigo Življenje z astmo - sicer je stara a žal za kakšno novejšo ne vem. So pa v njej opisane tudi dihalne vaje, ki zelo pomagajo ob poslabšanju in predvsem ob napadih, ko te postane še strah, ki vse poslabšuje.

Pa še nekaj: vztrajaj s tekom, mogoče je bolje za začetek lahen tek, da si okrepiš bazo. Meni je tek pomagal in me iz skoraj pol-invalida spremenil v normalnega človeka. Sprva sem vedno več hodila, postopoma tekla, tekla in tekla in končno pred nekaj leti prišla do tekaškega programa pri katerem ugotavljam, da moram ob treningih moči biti še posebno previdna - vendar je prag vedno višji. Meja je pa vedno nekje, lahko jo le zvišuješ. S tekom si boš gotovo izboljšal svojo telesno kondicijo in spravil astmo pod kontrolo in v normalno stanje.
Želim ti vse dobro !
 Benady
@mojA, midva se morava pa nujno kdaj dobiti na kaksni kavici :P

Tokrat sem zdrzal brez preventivnih inhalatorjev tocno en teden :? . Zaenkrat bom se bom poskusal filati z zdravili cim redkeje, ne vsak dan 2x. Recimo 1x na dva dni, ce bo slo.
 Damjana
a si že poskusil pri kakšnem homeopatu. Menda imajo dobre rezultate na področju zdravljenja astme - poskusiti ni greh..
 Benady
@Damjana - ne se...kaj je ze to HOME-OPATIJA :P

Mnja, to je itak psihosomatska motnja, tako da najbols da bi sel k Ruglju. On bi mi pa spet tek predpisal, tecem pa ze tako z veseljem..

Ma ne, hecam se. Vsake resilne bilke se je za oprijeti..
Uporabniški avatar
 strelec30
Jaz ti toplo priporočam,da zdravljenja s kortikosteroidi sploh ne prekinjaš.Astma je nadloga,katero je treba imeti pod nadzorom vse življenje in se striktno ravnat po nasvetih zdravnika.Mislim in vem,da so koristi zdravljenja večji kot škodljivost morebitnih stranskhi učinkov.
Sam sem dolgo časa imel podobne probleme (zdaj so se težave malce zmanjšale), zaradi problemov z dihanjem,ki pa niso posledica astme.Bodi srečen,da za nadzor te težave obstajajo zdravila in jih jemlji,saj pri inhalatorjih ni nekih izrazitih stranskih učinkov!
 mojA
Hvala Strelec30 - kortikosteroide je verjetno res pametneje redno jemati. Po toči zvoniti je prepozno.
Benady - se mi zdi, da bo pametneje jemati zdravila kot tvegati poslabšanje.
Lp!
 Benady
@Strelec30: ne bo cisto drzalo. Nekaterim astma pri dolocenih letih enostavno izgine. Zakaj? Astma je psihosomatska bolezen. To pomeni da te osebe pridejo na dolocen osebni nivo, ko astma nima vec moci nad njimi. Izgine, kot neurodermitis in podobne nevsecnosti.

Vzrok astme je neznan tudi zdravnikom in zato se s pacienti bolj kot ne eksperimentira z raznimi zdravili. In kortikosteroidi se zdalec niso neka nedolzna stvar. Stranski ucinki pa so realnost.
Uporabniški avatar
 strelec30
Pri nekaterih enostavno izgine, pri nekaterih izgine in se po določenem času spet pojavi,pri nekaterih ne izgine nikoli.Vem le to,da je astmo treba imeti pod nadzorom in zaenkrat jo je najboljše nadzorovati še vedno z zdravili.In še to,da te malce popravim: astma ne izgine nikoli, temveč izginejo simptomi,kar pa ne pomeni,da astme ni!Lahko se pa pojavi ali poslabša tudi zaradi prenehanja jemanja zdravil v ta namen.Kakorkoli že,jaz ti priporočam,da kortokosteroidov ne prenehaš jemat oz.da se o tem posvetuješ s pulmologom,katerega obiskuješ.
Stranski učinki? O tem bi se vsekakor dalo razpravljat in pretehtat,ali blagi stranski učinki ali tvegati poslabšanje astme.Vem le to, da imajo inhalacijski kortikosteroidi res blage str.učinke in niso niti približno tolko nevarni,kot če jih jemlješ oralno.
Pa še to: si kdaj pogledaš sestavo raznih jedi in pijač iz vrečk, konzerv,kozarčkov in še česa,ki so skoraj vsakodnevno na našem jedilniku in ki so polne raznih bolj ali manj nevarnih E-jev ter drugih konzervansov in dodatkov,ki jih vsakodnevno vnašamo vase in ki imajo neprimerno bolj nevarne stranske učinke,kot vsakodnevni odmerek pršila, ki ti ziher pomaga nadzorovati nadlogo, zaradi katere so ljudje še pred pol stoletja tudi umirali in ki je nekaterim res grdo grdo zagrenila in otežila življenje?
 Benady
@Strelec30: blagi stranski ucinki? O katerih govoris? Prosim da jih nastejes. Meni se SPLOH ne zdijo blagi...
Uporabniški avatar
 strelec30
K vsakemu zdravilu so priložena tudi navodila,kjer imaš naštete morebitne blage ali hujše stranske učinke. Če so stranski učinki zdravila,ki ga jemlješ,neprijetni,pa ti verjetno zdravilo ne odgovarja in se boš s tem moral posvetovat z zdravnikom,pa lahko poskusiš z kakšnim drugim,navsezadnje jih je dandanes že kar precej.Jaz ti stranskih učinkov detaljno ne bom našteval torej.
Sicer pa me niti najmanj ne boli ali boš ali ne boš jemal zdravil proti astmi,pa brez zamere.Vsak je sam odgovoren za svoje zdravje in če se ti bo astma poslabšala zaradi prenehanja jemanja zdravil, si boš za to pač kriv sam.Jaz sem ti pač svetoval kakor ti sem,ker sem v preteklosti imel velike težave z dihali in vem,kako hudo je to.
Uporabniški avatar
 strelec30
In še to,glede tvoje teorije o tem,da astma enostavno izgine,ko prideš na določeni osebnostni nivo,kar je - milo rečeno - traparija.Prav v ta namen sem prej poklical svojega znanca,zdravnika pulmologa,ki je obenem tudi tekač in ga malo povrpašal o tej zadevi.
Astma nikoli ne izgine,izginejo lahko - kot sem ti to povedal tudi sam - le simptomi. Ki pa se lahko kadarkoli spet pojavijo,ali pa nikoli več. Za pojav simptomov pa so lahko krivi tudi psihični dejavniki in prav zato je astma tudi psihosomatska bolezen. Nikakor pa ne morejo ti povzročiti same bolezni kot take,ampak so lahko vzrok za poslabšanje. Vendart astma ni le psihosomatska motnja,na pojav lahko vplivajo recimo poklic,lahko pa jo sproži še vrsta drugih dejavnikov.
Preprečevalce pa je seveda priporočljivo jemat.Po doktorjevih besedah je nagnjenost k astmi pač posledica okvare gena in če jo maš,jo pač maš.Posledica nejemanja zdravil je lahko tudi nenadno hudo poslabšanje,ki ni nič kaj prijetna zadeva in ki je lahko tudi trajne narave.Posebej priporočljivo pa je jemanje preprečevalcev in olajševalcev za športnike.Stranski učinki so,po doktorjevih besedah,blagi in nenevarni. Sem sodijo kakšna slabost,tremor rok,suha usta ipd.,ki pa sčasoma izginejo.Če pa ne,pa je treba poskusit z drugim zdravilom.
Toliko o tvoji teoriji,iz doktorjevih ust.Astma ne bo kar izginila nikoli,ne delaj si utvar.Izginile bodo težave,mogoče za vedno,mogoče se bodo ponavljale,vsekakor bodo minimalne,če se boš držal napotkov in jemal zdravila!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA