Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Tuli
Dragi tekači in predrage tekačice.. 8) 8) . Veliko sijajnih podatkov se tukaj na forumu posreduje o doživetjih na teku, treningih , programih , prehrani in dodatkih , čustvenih izpovedi , tekomovanjih, izzivih , željah in sanjah ....Sijajno je imeti te dragocene podatke in vtise na razpolago da se lahko človek vsak poglobi vase , primerja , ceni trud ljudi in navsezadnje svoj trud.
Nekje pa sem zasledil ( mislim da v več knjigah o teku, fitnesu , športu nasploh, športni medicini itd itd; namreč da mišica počiva in se obnavlja predvsem v času počivanja , spanja itd itd...In da je navsezadnje potrebno imeti nek ustaljen red vadbe , da se od tega reda ni preveč pametno oddaljevati , saj bi tako bil manj kontroliran napredek kondicije , moči in tudi volje...A tudi za to vzdrževanje reda je potrebna energija , ki pa se predvsem ( najbolje skladišči ) po zelo dobrem spancu , prijetni telesni umirjenosti , spočitosti , ko se človek zjutraj zbudi in kar kipi od želje po teku, na teku pa začuti že v začetnem zagonu kako bo z elanom premagoval še tako težke kilometre in čuti kako se telo pravilno segreva samo od sebe, kako si telo prav želi malce napora in vztrajnosti....To se osebno meni zgodi po zelo spočiti noči , ko sem ( nevem kako ) ampak psihično in fizično spočit . Tedaj tudi nimam problemov vstati ob 6.30 in oditi teči za kakšno urico .

Zadnjih 20 dni pa se mi dogaja , da budilko izklapljam ob 6.30 in potem zaspim do 8.00 ko se zbudim slabe volje, zmatran in zamudim skrivnostni elan , ki je tako čudovita stvar pri teku, predvsem zjutraj...Seveda pa študiram po cel dan in hodim pozno spat in sem zato kar malce v težavah , ker mi tak način pač ni všeč in mi ne ustreza....

Koliko časa ponavadi spite , kdaj hodite spat ?? Ali imaste težave pri jutranjem vstajanu in zamudni tek nadomestite zvečer ??
Nevem , sam imam občutek , da je dober spanec in spočitost pol treninga , če ne tekaškega pa vsaj energetskega .

LP Dejan
 Obivankenobi
Pozdravljen!

Precej zanimiva tema to s spanjem... :cast: Ne vem, kako je z ostalimi, ampak jaz načeloma nimam večjih problemov s tem. :) :) !Hodim spat okoli 23. ure ali celo polnoči in vstajam ob 6 uri :shock: in grem odtečt svojo porcijo za posamezen dan, pa tudi če imam počitek kakšen dan počitek, vstanem ob 6 uri! Je pa res, da se mi ob popoldanskih urah prileže vsaj pol ure spanja. :wink: 8) .
Kokrkoli že, mislim da ima vsak človek svoj ritem, tako, da je težko postavljati neka pravila, ki bi bila za vse enaka. Sem pa opazu, da po nekaj mesecih rednega treninga potrebujem manj počitka oziroma spanja, pa spanec je veliko bolj kvaliteten, tako, da je to res en zelo pozitiven učinek teka na telo...
Upam, da sem ti dovolj dobro opisal moje izkušnje in moje razmišljanje glede spanja.. :lol: :?:
Sedaj grem pa spat, saj me jutri zjutraj zopet čaka trening...
Lahko noč :rol:
Uporabniški avatar
 tekačica
Moj "spalni urnik" je pa naslednji. Med šolo spanje od 9:30 do 5:20 (jutranje vstajanje je prava mora, ampak ker sem vezana na avtobus ni izbire. Treba se je potruditi in vstati)
Enkrat na teden (od pon. do pet.) grem spat že ob 8:30 oz 9:00, da nadoknadim zaspanost. :roll: Kdaj pa kdaj še popoldan počijem kakšno urico. :shock:
Med vikendom pa od 9:30 do 8:00 (pravi balzam...saj enkrat se naspim)

Sem zelo zaspan človek.

Moj trening je pa redno od 5-9 oz. od 6-9 kakor kdaj in odvisno kaj počnem. Kadar grem spat prej potem nekoliko skrajšam trening (pa tudi nekoliko prej začnem).

Kadar ne treniram ponavadi tudi slabo spim!!!
Uporabniški avatar
 katka
spanje je zame ena bistvenih sestavin dobre in pravilne regeneracije.
potem ko sem lani imela precej stresno leto (in sem športala skoraj nič, spanje pa je tudi bilo bolj kampanjsko), sem si letos ob "povratku" zadala tudi več discipline pri spanju.
mislim, da je dober plan treningov plus pravilna hrana (za mišice) plus zadostna količina spanja ključ do hitrega napredka. mene vse to preseneča.
količinsko spim verjetno nekje 7-8 ur in to mi je čez glavo. zbujam se sama od sebe in hodim relativno zgodaj spat.
Uporabniški avatar
 INOT
Ja blago vam,da dobro spite.Sam v življenju nisem nikoli dobro oz. mirno spal.Pol še pa nočna služba nardi svoje,pa se ti čisto podre bioritem.Sam sem bolj zgodnji tip.Hitro spat,pa hitro vstat :D Mi je pa dovolj že 4-6 ur spanca.sicer mi še tu pa tam popoldne zapaše kakšnih 30-60 min dremeža.Drugače pa že redno vstajam tam okoli 5h zjutraj.
Vsak pač mora sam pri sebi ugotoviti,če se v tistem času,ki ga nameni počitku oz. spancu tudi dejansko dovolj naspi.Ljudje smo pač različni.Enim je dovolj tudi samo par urc spanja,pa so spočiti.
Sam pri sebi pa opažam stvari ki mi niso najbolj jasne.Starejši sem,vedno manj spim,ampak tudi regeneriram se veliko hitreje,pa vedno več lahko pretečem.Da ne bom jaz zopet počasi ratal otrok? :shock: :D Ja glede na to ,da imam rad čokolino...
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Tuli napisal/-a:Dragi tekaèi in predrage tekaèice.. 8) 8) . Veliko sijajnih podatkov se tukaj na forumu posreduje o doživetjih na teku, treningih , programih , prehrani in dodatkih , èustvenih izpovedi , tekomovanjih, izzivih , željah in sanjah ....Sijajno je imeti te dragocene podatke in vtise na razpolago da se lahko èlovek vsak poglobi vase , primerja , ceni trud ljudi in navsezadnje svoj trud.
Nekje pa sem zasledil ( mislim da v veè knjigah o teku, fitnesu , športu nasploh, športni medicini itd itd; namreè da mišica poèiva in se obnavlja predvsem v èasu poèivanja , spanja itd itd...In da je navsezadnje potrebno imeti nek ustaljen red vadbe , da se od tega reda ni preveè pametno oddaljevati , saj bi tako bil manj kontroliran napredek kondicije , moèi in tudi volje...A tudi za to vzdrževanje reda je potrebna energija , ki pa se predvsem ( najbolje skladišèi ) po zelo dobrem spancu , prijetni telesni umirjenosti , spoèitosti , ko se èlovek zjutraj zbudi in kar kipi od želje po teku, na teku pa zaèuti že v zaèetnem zagonu kako bo z elanom premagoval še tako težke kilometre in èuti kako se telo pravilno segreva samo od sebe, kako si telo prav želi malce napora in vztrajnosti....To se osebno meni zgodi po zelo spoèiti noèi , ko sem ( nevem kako ) ampak psihièno in fizièno spoèit . Tedaj tudi nimam problemov vstati ob 6.30 in oditi teèi za kakšno urico .

Zadnjih 20 dni pa se mi dogaja , da budilko izklapljam ob 6.30 in potem zaspim do 8.00 ko se zbudim slabe volje, zmatran in zamudim skrivnostni elan , ki je tako èudovita stvar pri teku, predvsem zjutraj...Seveda pa študiram po cel dan in hodim pozno spat in sem zato kar malce v težavah , ker mi tak naèin paè ni všeè in mi ne ustreza....

Koliko èasa ponavadi spite , kdaj hodite spat ?? Ali imaste težave pri jutranjem vstajanu in zamudni tek nadomestite zveèer ??
Nevem , sam imam obèutek , da je dober spanec in spoèitost pol treninga , èe ne tekaškega pa vsaj energetskega .

LP Dejan

PRavilne ugotovitve in vesel sem da izkusnje ostalih so v isti smeri.

Moje izkusnje ki so zrasle na dolgi mucni poti stresnih let razsejanja med sluzbo , ostalimi teznjami in obveznostmi ( in se vedno prihaja v valovih da temu se ne mores kar tako odklopiti ):

1. Spanje , spanje
2. Zgodaj jesti , po moznosti ob 22h iti spat in vstati ob 5h.
3. Pod 2 prilagoditi naravnemu ritmu ciscenja..to pomeni zvecer kolikor se
da izprazniti trde in tekoce vsebine in enako zjutraj
4. Jutranje ciscenje podpreti z veliko cistilne tekocine
5. Predvsem pa zivljenje jemati na easy...se bolj splaca dolog ziveti da opravis kasneje pa pocasi in sigurno kot pa hiteti in od stresa prej prekiniti kar ti je dano v tem zivljenskem ciklu.

Ampak floskule...beseda mora meso postati...
Uporabniški avatar
 INOT
Stres,stres ja.Premalo se ga zavedamo!
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
INOT napisal/-a:Stres,stres ja.Premalo se ga zavedamo!

Stres ali ne stres, 1.oktobra bo POTRES v totem Mariboru :lol: .Če pa želite vam lahko razkrijem lokacijo to pa je nikjer drugje kot pa na Kalvariji :lol: .Torej epicenter bo dosežen po najvišji možni stopnji kar jo lestvica premore!
Torej ljudje oglejte si središča potresa v Mariboru.To bo pozitivni stres!
ČAO!
Uporabniški avatar
 INOT
Bodi tiho pa idi spat zaspanec zaspani :D
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Ma INOT če mi je pa DANEJA saj po mojem ji je tako ime nevem :lol: :lol: :wink: dvignila pulz na 22222,00 %zmogljivost!
Kak bom spal tota VEGGIE to je ona druga, pa tudi da misliti, ko hoče da dušo spravimo na višji Vegetativni nivo :lol: :lol: :rol: .
No ja kakšna lubenica na vrhu al pa kaka breskvica lepo oblikovana, lahk tud dve breskvici to je še boljš varianta!
Bolj so tiste brez kocin, ki so gladke! :rol: :rol:
Sam take sorte pa sam pod Kalvarijo rasejo :rol: :rol:
ČAO!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA