Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 vovk
Ali ima kdo slučajno kakšne posnetke tekem na 3km, 5km, 10km ali maratona, pomožnosti v digitalni obliki, ki bi jih bil pripravljen deliti?

Rad bi namreč malo preučil tehniko boljših tekačev in se pokušal kaj podobnega naučiti.

LP B.
Uporabniški avatar
 Dušan
Pozdravljen!

Nimam posnetkov! Vem pa, da geodetske merske metode (fotogrametrija, 3D lasersko skeniranje ...) omogočajo ne samo študijo tovrstnih videoposnetkov ampak celo simulacijo "idealnega" gibanja človeškega telesa! Hura torej za znanost in znanstven pristop k problemu ...

A če mene vprašaš, je najprej potrebno odgovoriti na vprašanje "Zakaj tečem?!" Če je to način življenja ... hrana za dušo in telo ... potem si ne morem predstavljati, da bi od sebe zahteval, da noge prestavljam tako kot "drugi to hočejo"!!! Za mene osebno je torej tak "znanstveni" pristop k teku strel v prazno ...

Drži se!

Dušan
Uporabniški avatar
 vovk
Pravilno bi se red naučil teči predvsem zavoljo preprečevanja poškodb in tudi hitrešega teka (zelo sekundarno).

Moja sedanja tehnika je zagotovo zgrešena, saj me že po nekaj zaporednih tekih začnejo boleti kolena, pa tudi hitrost je glede na kondicijo (kolo) zelo slaba. Če že grem spreminjati tehniko bi rad tekel pravilno.

Tek mi je v užitek, a teči z bolečinami je vse prej kot to.

lp B
Uporabniški avatar
 Dušan
Vsak ima svojo izkušnjo in te so res lahko zelo različne! Na osnovi svoje trdim, da je ogromno težav ... bolečin ... pri teku psihičnega izvora! O tehniki sploh ne razmišljam, poslušam pa svoje telo! Trdna volja in predvsem prepričanje v glavi sta zame najboljša tehnika ...

Lep dan želim!

Dušan
Uporabniški avatar
 Damijan
Ne vem, od kje si, ampak: zakaj pa ne bi šel na obisk treninga najbližjega atletskega kluba/društva? Te bodo malo gledali, pa ti verjetno znali kaj pametnega povedat.

Ne znam si niti predstavljati, kako si sicer predstavljaš uresničiti svojo idejo - a boš pogledal posnetek, potem pa tekel sam in:
- nekdo, ki bo tudi videl posnetek, ti bo povedal, kako bi moral tečt,
- nekdo te bo snemal in boš naredil analizo / primerjavo,
- tekaš mimo izložb gor in dol in se opazuješ?
Uporabniški avatar
 vovk
Sem že kar nekaj prebral na temo tekaška tehnika, tko da v osnovi so mi najvažnejše zadeve približno jasne (se mi zdi).

Na posnetkih bom "frame by frame" poskušal razvozljati kritične parametre (postavitev nog, kaj se dogaja s stopalom). Posneti imam namen tudi sebe in pol iskat napake in razlike...
Uporabniški avatar
 Speedy
Pravijo, da vaja dela mojstra (ali pa vajenca :lol: ) tako da jaz bi rekel - čim več vaje, pol pa popravljat. Navadno te kak trener po par krogih lahkotnega teka hitro oceni in strese glavne stvari, ki jih je za popravit. Ostalo so detajli.
Uporabniški avatar
 Kunec
No jest mam nekaj posnetih maratonov (London, Paris, NY, Boston, Atene :D ), kaj se da naučiti, vendar pa se je zelo težko posloviti od stare tehnike teka, precej truda gre, vendar se splača. Sam sem mel čudno tehniko, če bi tako nadaljeval bi lahko temu skoraj rekel hitra hoja, pa sem spremenil tehniko, pa sem narobe razumel, posledica je bila pokostnica, tudi med hojo hudo bolelo, ni mi bilo več do teka, vzel sem si dober mesec pavze, delal mal vajce za kolena, potem pa se nekaj časa vozil s skirojem, ki mi je delno pomagal da sem noge postavljal pod sabo, postopno sem spet dobil voljo do teka, začel sem se veseliti počasnih teko, kjer lahko malo paziž na tehniko. Zdaj se najbolj veselim ,,sprehod,, tekov, ko tečem počasi, misli uhajajo stran od teka, po koncu teka se počutim mnogo bolje, kot pred začetkom. Splača se popraviti tehniko, varčevati z energijo in potem je vse lepše.
 Nataša
Kunec, pa še en posnetek imaš... :cry: kdaj ga bomo vidli? izmučeni tekači v tropski vročini po ribje-dišečih ptujskih ulicah drvijo proti zmagi...??? :lol:
Uporabniški avatar
 ts čopova 14
vovk, lahko pa se kdaj oglasiš tudi v naši trgovini oz katerikoli drugi naši prodajalni, če nisi iz Ljubljane, kjer občasno potekajo tudi brezplačne analize teka z snemanjem postavljanja noge pa tudi adidas foot scan smo že imeli. ker je vzrok mnogih tekaških težav tudi neprimerna tekaška obutev, je kak tak test kar fino opraviti in ugotoviti, kakšni tekaški copati so najbolj primerni zate. od sedaj bomo teste in vse drugo tudi bolj pogosto objavljali v rubriki oprema in ugodno do opreme :)

lp ts Čopova 14
Uporabniški avatar
 kustus
LP

No zanima me za test kako postavljaš noge pri teku. Kdaj se ga da opraviti, kje in če da koliko stane.
Uporabniški avatar
 ts čopova 14
test je zastonj, opravite pa ga lahko jutri, v petek 30.9., od 16 do 19 ure v TS 2 na Čopovi 14. Za prihodnje termine pa bomo oglaševali po forumu.

Lp TS Čopova 14
Uporabniški avatar
 kustus
LP

Hvaala na hitrem odgovoru, bom spremljal kdaj bo možno v prihodnje opraviti test.
Uporabniški avatar
 Kunec
[quote="Nataša"]Kunec, pa še en posnetek imaš... :cry: kdaj ga bomo vidli? izmučeni tekači v tropski vročini po ribje-dišečih ptujskih ulicah drvijo proti zmagi...??? :lol:[/quote

Bi bil že čas, upam da vsaj do naslednjega teka. Upam da bo naslednje leto zopet, sem že z mislimi tam, nekaj novih idejic,,,upam da mi nekatere uspe uresničiti.
Uporabniški avatar
 vovk
ts čopova 14 napisal/-a:vovk, lahko pa se kdaj oglasiš tudi v naši trgovini oz katerikoli drugi naši prodajalni, če nisi iz Ljubljane, kjer občasno potekajo tudi brezplačne analize teka z snemanjem postavljanja noge pa tudi adidas foot scan smo že imeli. ker je vzrok mnogih tekaških težav tudi neprimerna tekaška obutev, je kak tak test kar fino opraviti in ugotoviti, kakšni tekaški copati so najbolj primerni zate. od sedaj bomo teste in vse drugo tudi bolj pogosto objavljali v rubriki oprema in ugodno do opreme :)

lp ts Čopova 14

Približno kako pogosto pa boste opravljali ta testiranja v LJ in okolici? 30.9. na žalost ne morem...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA