Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Hudl
OK. Po enem letu tekaskega pavziranja (kupu hud bajk-treba sprobat :)), sem se na vrat na nos prijavil na LM (10K za zacetek) in nemudoma zacel trenirat (4 tedne pred dnevom D).
Po snelkurzu 'baze' sem naredil nekaj neresnih intervalnih tekov, nakar je sledil testni sprint na 5km, ki me je postavil na realna tla. Ugotovil sem, da na full gas 10K ni varjante in da nimam pojma, kaksno strategijo bi ubral. Tekmovalnost mi ne da, da bi tekel penzionersko lepo tistih par kilometrov in sel na pivo, ampak moram poskusiti odlaufat svoje v kar najhitrejsem tempu, ne da skurim pumpo.
In ze smo pri srzi problema:
Kaksno taktiko teka mi svetujete oz. jo uporabljate na takih tekmah - v smislu 1/x razdalje tecem pri takem-in-takem utripu potem 1/x pri malce-visjem-ali-nizjem in tako naprej do cilja?
Hudl
 primzy
Najbolj ziher je enakomerno, pol pa zadnjih 3k dodaš če gre! Enakomerno mislim pri pulsu med 160 in 180. bližje 180, pol pa to držiš :D . To je dirka, zato se treba matrat. To je tekmovalni puls! predvidevam da na treningu tečeš pri 140-160 udarcev, brez težav.
Če nisi izkušen tekač, ti ne svetujem raznih hitrih sprememb. na 5 key vzemi pijačo, tudi če bo razmerroma hladno!
Uporabniški avatar
 Hudl
Tok tekacev, tok tekmovanj, pa samo en odgovor (hvala primzy)...
A res nihce nima kaksnega pametnega nasveta (za primerjavo :))?
Resda 10K ni kaksna (stratesko) zahtevna razdalja, ampak me vseeno zanima. Pa magari pol napiste kako tecete na 21K.
Hudl
 Ninch
jaz grem letos prvič na 21 km, in moja taktika je taka, da bom začela normalno, kot naprimer na treningu, skos isti tempo, potem proti koncu pa bom probala hitrejš, kolikor bom pač imela še moči. Sem dala 26 km že čez tako da mislim da ne bo problema. Mislim da se na začetku ne smeš zagnat, recimo, da bi šprintu,ker potem ti zmanjka na konc. Se strinjam z primzyjem, enakomerno, nakonc pa pospešiš če se da.
lp

Nina
Uporabniški avatar
 kustus
Hudl napisal/-a:Resda 10K ni kaksna (stratesko) zahtevna razdalja, ampak me vseeno zanima. Pa magari pol napiste kako tecete na 21K.
Hudl

lp

no za nekatere res ni nevem kakšnarazdalja za nekatere pa je to že cel projekt in se bolj bojijo kot pa tisti za na 42.

pa sej smo vsi začeli z enakim ciljem preteči čim več z užitkom.
Uporabniški avatar
 MihaPR
@Ninch: pazit je samo treba na to, da nisi slučajo v množici tekačev, ki štartajo hitreje kot ti, ker te nezavedno potegne. In obratno, če je večina veliko počasnejša, potem bo treba zaostanke nadoknadit na koncu, kar pa ni tako lahko. Glede na to, da je Slovenska in potem Dunajska dovolj široka, da bo šla skozi vsa množica naenrkat sam ne pričakujem zastojev tako kot lansko leto, zna se zabasat edin na ovinku iz Šubičeve takoj po štartu na Slovensko, ampak to ni tak problem.
lp,Miha
Uporabniški avatar
 Hudl
MihaPR napisal/-a:@Ninch: pazit je samo treba na to, da nisi slučajo v množici tekačev, ki štartajo hitreje kot ti, ker te nezavedno potegne.

Jaz bom za to imel pulzmeter, da me bo malo bremzal.
Hudl
Uporabniški avatar
 bojanu
Hja, saj v bistvu odgovor vsaj slutiš, če že ne veš. Tečeš toliko, kot si sposoben, kar ugotoviš na treningu. Ne začneš (bistveno) hitreje, od predvidenega tempa, kar se ti zlahka zgodi, ko te potegne množica. Potem pa enakomerno, če se le da.
Lahko narediš Conconijev test in tam določiš svoj tempo (teorija lepo opisana v Poletu).
Če si opazoval pulz med kolesarjenjem-recimo v dooooolg, strmi klanc, potem imaš občutek, kje je tvoj anaerobni prag, se pravi pri kakšnem pulzu si še sposoben voziti kakšno uro ne da bi se ti meglilo pred očmi :wink: Na 10 km tečeš pri takšnem pulzu ali pa nekaj višjem.
Sploh pa je to rekreativna prireditev-zmagati ne moreš, ker si prepozno začel s treningi, zadnji tudi gotovo ne boš. Pir po teku si boš pa gotovo zaslužil :lol:
Uporabniški avatar
 MihaPR
Hudl napisal/-a:Jaz bom za to imel pulzmeter, da me bo malo bremzal.
Hudl

Pulzmeter lahko deluje z drugim pulzom + iz lastnih izkušenj, da ni nujno, da te bremza.
Uporabniški avatar
 mare
Lani sem primerjal vmesne in končne čase na maratonu. Mnogi tečejo prvo polovico bistveno hitreje kot drugo. Očitno prehitro štartajo in to plačajo. Za polmaraton razlika ni tako očitna, morda je bila konfiguracija proge taka, ali pa merilna naprava ni bila točno na 10 km. Primerjal sem kilometrski čas na prvih 10 km in kilometrski čas na drugih 11,1 km. Med cca. 1500 tekači so tisti, ki so bili uvrščeni v 1. tretjino, imeli v glavnem hitrejši drugi del proge (75 % tekačev), v 2. tretjini so bili tekači bolj izenačeni (še vedno pa jih je 60% teklo hitreje drugi del),
v najpočasnejši tretjini pa je večina tekla hitreje na začetku (ampak samo nekaj več kot 50%).

Številke torej kažejo pomembno korelacijo med razporeditvijo hitrosti teka in uvrstitvijo in v kolikor so podatki pravilni dokajšnjo previdvnost tekačev na Lj. polmaratonu
Uporabniški avatar
 Nadj@
CIAO

No saj vemo tudi mi da prehitro začnemo a kaj ko smo še začetniki pa nas množičen štart kar potegne pa na začetku imamo še moči in ne razmišljamo o tem da jo bomo potrebovali tudi kasneje. Se bomo potrudili da stvar obrnemo na glavo.

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Uporabniški avatar
 SilvoM
Mare je napisal
Primerjal sem kilometrski čas na prvih 10 km in kilometrski čas na drugih 11,1 km.

Vmesni čas v rezultatih je bil verjetno na 10,55km, kajti moj čas v rezultatih za 10km je - 48:51.
Polar pa je zabeležil:
10km - 47:01
11km - 52:07

Na lanski progi pa je bilo na drugem del 11. km kar nekaj klanca.

Se je pa meni lani čas/km na maratonu vztrejno slabšal, verjetno tudi zaradi neizkušenosti, kako na tekmi preteči 42km. Planiran čas/km je bil 4:58 sek/km.

Dejansko pa tako:
1/4 - 4:38 sek/km
2/4 - 4:54
3/4 - 5:03
4/4 - 5:46
Uporabniški avatar
 Hudl
Hvala vsem za odgovore :)
No, vceri popoldne sm mal sprobu vso tole teorijo... Prvi km pri lahkotnih 140-150 (simulacija gnece :)), potem malce pospesil na 160-170, po 5km pa brez pomislekov cez 170 (z vmesnimi previdnostnimi pavzami). Ratal mi je 53:40, s tem da sm pojedu sam dva sendvica dopoldne in sm biu mal shiran. Sicer bl svoh cas, mal prostora mam se za izboljsavo, ampak sm ze s tem zelo zadovoljen. Seveda do pomladi tecem samo se bazo.
Zdej pa ksn dan al pa dva pocitka :D
bojanu napisal/-a:Sploh pa je to rekreativna prireditev-zmagati ne moreš, ker si prepozno začel s treningi, zadnji tudi gotovo ne boš. Pir po teku si boš pa gotovo zaslužil :lol:

Tole si bom najbrz mantral med tekom. Predvsem drugi stavek :D
MihaPR napisal/-a:...iz lastnih izkušenj, da ni nujno, da te bremza.

Mi je kr ratal, sam te res zlahka entuziasticno zanese navzgor :D
Hudl
Uporabniški avatar
 Špik
Moja taktika bo zelo zahtevna (v nedeljo mam službo) - pred tekom bom za ogrevanje malo skakljal naokoli s kamero (bom vsaj na tremo pozabu), pol bom probal dat skozi tistih 21km in čim hitreje priti skozi cilj (sodelavce bo treba imeti pod nadzorom). Kako točno mi bo to uspelo pa še ne vem. Pa še eno željo imam - 1. km bom probal preteči s kamero (posnetki gužva me zanimajo). Med tekom pa bom še malo pogledal in nadziral kako dela snemalec na motorju - pa glejte da se mu boste lepo nasmehnili v objektiv, da ne bom videl na posnetkih TF dresev in skisnih, prekurjenih, naveličanih obrazov - to ne gre skupaj. Seveda se ne bom smel preveč utrudit, ker zvečer delam še oddajo Š.
A je komu kaj jasno, meni še ni!
Uporabniški avatar
 MihaPR
Hm, upam da bodo pogoji taki, da me špikov motorist ne bo mogel ujeti :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA