Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 m_m
A je tu kakšna bolj frišna? Jst sem ravno včeraj prelaufala kake 3 km, pa se mi je tak fajn zdelo. Sej se spravlam ven že 2 meseca, pa kar ni in ni časa ob tako malem dojenčku :( Hčerkica je bila stara 5m, pa še sami sma, tak sem si omislila zimsko varianto rekreiranja - "orbitrek". Pa še mali je zanimivo gledat (vsaj nekaj časa) in nimam poblemov z varstvom :)
 HanaMB
Zdravo!
No, jaz nisem ravno frišna, sem pa mama dveh fantov. Tečem dve leti, trentno 4x na teden med 7 in 10 km, poleti, ko so bili dolgi dnevi, pa skoraj vsaki dan. Je pa hudo težko uskladiti vse obveznosti in čas, ki ga želim posvetiti teku ob dveh otrocih (manjši ima 3 leta). Ampak z dobro organizacijo mi zaenkart kar uspeva - pozimi pa tudi (zaradi hitre teme) "skačem" po eliptiku in poleg poslušam, kako mala divjata...
Pozdrav vsem mamam tukaj, ki tečejo!
 anin
dobri sta, jaz imam že polnoletno hči, pa komaj uspem 3 krat na teden tečt poleg familije..... tečem od aprila in moja največja razdalja je bila približno 13 kilometrov. to je vse - no ja tudi to je nekaj :oops:
Uporabniški avatar
 mare
Hm, spet se bom vrgel v kotel z vročim oljem. Večina žensk je polna izgovorov, da jim ni treba migati. Bolj pomembno je, da so vse krpice 100% zložene na rob, fižol sortiran po barvi itd., kot da bi si privoščile nekaj zase. Očetje in otroci smo pa itak taki nesposobneži, da bi umrli od lakote in žeje, že bi žena - mati odšla nekam za pol ure ali bog ne daj kar za celo uro. Dojenčki najbrž tudi ne preživijo z očeti. Če že ne umrejo od lakote pa dobije vnetje irtke, ker se moški ne spomni, da bi jih previl, oz. ne zna, se mu gnusi itd. Moški tudi ne slišijo, če ponoči otrok joka, nimajo nobenih idej za igro ali učenje, ne znajo prati, likati, pospravljati itd.

Ženske, ki temu verjamete, ste si same krive, da nimate časa za tek ali kaj drugega. Imam pa še en dober nasvet ki se je meni obnesel. Ko so otroci stari kakih 7 let, se radi vozijo s kolesom. Hitrost vožnje je dobrih 10 km/uro, prevozijo pa lahko kakih 10 km. To pa je ravno razdalja in hitrost, primerna za trening teka. Meni se je tek ob hčeri na kolesu zelo obnesel. Lahko sva se tudi veliko pogovarjala.
 mojA
Res je težko, ampak se da. Moji punci že tečeta z mano / nama in kljub službi in brez pomoči raznih mam in tašč ob službi, gre in tudi ko sta bili manjši je šlo. Sedaj res več tečem, ker so otroci samostojnejši ampak tudi ko sta bili majhni sem tekla. Enkrat jaz, enkrat mož.Takrat sem bila TAKO NEUMNA, DA SEM TEKLA S SLABO VESTJO. Ne počnite si tega! Če v teku uživate in se v njem sprostite, bosta potem veliko bolj zadovoljne, manj sitne in naveličane in čudežno manj utrujene.
Jezi me vprašanje: kje pa najdeš čas? Če hočeš - ga najdeš. Sigurno vse tako zelo zaposlene mamice najdete čas za kup razvad- od gledanja tv, branja tračarij, praznega čvekanja do oddihovanja v fotelju, ker ste tako zmatrane. Ko se boste zavalile v fotelj se brcnite v rit in spokajte v superge in ven - migat! Ne pa težit vsem po vrsti, sebi pa še najbolj. Tudi jaz sem to kdaj počela, pa se mi je nekako ratalo zbrcati in sedaj je super. Le kje najdem čas? Iz službe nikdar ne pridem pred peto popoldan in če ne gre drugače grem ob desetih zvečer ven pa z lučko. Verjamem, da je bolj prijetno pred tv na toplem. Ampak občutek je prečudovit ko se vrneš, prerojen. In ko to enkrat okusiš, drži.
In - ne nazadnje - lep vzgled svojim otrokom boste. Najlepše je bilo po mojem prvem "uradnem" teku, ko sta me pričakali v cilju in mi povedali, da sta ponosni name.
Tek odtehta tudi malo bolj razmetano stanovanje in kasneje zlikane cunje, če se le tako odločiš.
Uporabniški avatar
 Damijan
mojA, tole bom pa kar nekomu naprej posredoval, bravo! Al pa kar link na ta del foruma.
 mojA
Damijan napisal/-a:mojA, tole bom pa kar nekomu naprej posredoval, bravo! Al pa kar link na ta del foruma.

Hja, ni lepo, da nisem omenila moža, ki me je in me ves čas podpira in pomaga ! Večkrat me je vso sitno postavil pred vrata s supergami in zagrozil, naj se vrnem utrujena od teka čez eno uro. Potem sem vedela, da misli zares in tudi "vest" je bila pomirjena. Kot je Miro napisal, tudi moški znate in ženske smo zamenjljive (samo za čas teka seveda!). Otroci res čudežno preživijo tudi tisto urico brez mame in se imajo fino.
Mladi očetje - bodite vztrajni in potrpežljivi z mladimi mamicami. Kar lepo nežno jih prisilite, pa bo šlo!
 Ursula
Živjo!
Tudi jaz sem še precej "frišna" saj tečem šele mesec in pol in sicer 3-4x tedensko po 4 km. Sama sem dostikrat jezna, ker mi zmajka pol ure časa za tek saj hitim domov iz službe k svojima sinovoma, mož pa v glavnem pride iz službe šele zvečer. Poleti je še šlo, saj sem se odpravila na tek po 20. uri. Kako boste "zaposlene mame" usklajevale tek v zimskem času, ko je temno že kmalu po 17. uri in nas takoj čakajo nujne obveznosti (dom.naloge, prevoz k dejavnostim, ......)? Danes sem odhitela na sonce že ob 17h (medtem je 8-letni je delal dom.nal., 4-letni pa gledal Nemo-ta) pa sem ves čas med tekom samo razmišljala ali je doma vse OK ali je kaj narobe. Občutek, ko sem prišla domov (tempo je bil kar hud) pa je bil sijajen. Če ima katera mama kak nasvet se priporočam.
Lp, Ursula
 mojA
Ja, Uršula, si me spomnila, tudi moji teki so bili takrat podobni tvojim. Pol urce, večkrat s strahom, kaj je doma - no, vedno se je izkazalo, da skrbim brez potrebe. Kaj pa zjutraj? Sicer pozimi ni prijetno, megla in vse to. Ali pa pozno zvečer, ko gredo otroci spat. Sicer ni idealno, ampak bolje kot nič. Je pa zoprno, če tečeš ponoči sama. Predlagam, da za tek navdušiš moža in da se izmenjujeta. In izkoristi proste dneve, praznike, vikende. Otroci hitro zrastejo in vsako leto je bolje. Kmalu se ti bosta lahko pridružila.

:D
 HanaMB
Ursula napisal/-a:Živjo!
Tudi jaz sem še precej "frišna" saj tečem šele mesec in pol in sicer 3-4x tedensko po 4 km. Sama sem dostikrat jezna, ker mi zmajka pol ure časa za tek saj hitim domov iz službe k svojima sinovoma, mož pa v glavnem pride iz službe šele zvečer. Poleti je še šlo, saj sem se odpravila na tek po 20. uri. Kako boste "zaposlene mame" usklajevale tek v zimskem času, ko je temno že kmalu po 17. uri in nas takoj čakajo nujne obveznosti (dom.naloge, prevoz k dejavnostim, ......)? Danes sem odhitela na sonce že ob 17h (medtem je 8-letni je delal dom.nal., 4-letni pa gledal Nemo-ta) pa sem ves čas med tekom samo razmišljala ali je doma vse OK ali je kaj narobe. Občutek, ko sem prišla domov (tempo je bil kar hud) pa je bil sijajen. Če ima katera mama kak nasvet se priporočam.
Lp, Ursula

Tudi mene mučijo kratki dnevi in obveznosti s šolarjem in 3-letnikom. In bom poskusila letošnjo zimo zunaj tečt oba dneva čez vikend pri belem dnevu, enkrat na teden bom šla na fitnes na tekaško napravo, vmes pa še doma eliptik. Lansko zimo sem bolj redko zunaj tekla, na eliptiku pa skoraj vsaki dan in moram rečt, da ko sem šla spomladi na pri pravi tek zunaj, da je bila kondicija precej dobra.
Lp
Uporabniški avatar
 mare
Še enega dobrega nasveta sem se spomnil. Ta je za tiste, ki imajo malo starejše otroke, katere cele popoldneve razvažajo po raznih treningih, glasbenih šolah, angleščinah...namesto da se vozite sem in tja ali pa jih naveličano čakate v kakšni čakalnici, se oblecite v tekaško opremo in opravite trening. Poleg koristno izrabljenega časa se to obnese posebno zato, ker imamo potem tudi mi redne treninge in ne premišljujemo vsakič znova, ali se nam da, ali bi šli malo pozneje itd. Jaz (moji otroci) imam tako glasbeno šolo pod Golovcem, en trening blizu Tivolija, balet blizu Kodeljevega, le za večerne treninge blizu šole v Polju še nisem našel primerne steze.
 mojA
Fino, fino. Še nekaj vam izdam, mogoče še kateri pride prav. V službo vzamem tekaško opremo: v pisarno majco in pajke, ostalo pustim v avtu. Predno grem se v WC-ju naskrivaj in čisto potihoma (pssst) pod vrhnja oblačila oblečem tekaška in odidem. He, he. Po punci na trening na Žak, ko ju čakam se v avtu slečem do dresa, obujem superge in tečem. Sedaj pred maratonom sta mi po svojem treningu pomagali še teči zadnje intervale, ki so mi bili res težki. Imata blazno kondicijo. Me zanima, kakšen čas bosta dosegli v nedeljo na teku za OŠ.
No, včasih je problem, zaradi poznega prihoda domov in kuhanja. Večkrat se znajdem tako, da grem takoj v tekaško opremo ko pridem domov in pred tekom vržem v jena posodo razne dobrote /npr: krompir + zelenjava ali meso + zelenjava. Ko se vrneva je zadeva skoraj že narejena. Njami! Tudi tempo teka je takrat navadno hitrejši. Malce me skrbi, da se kaj ne zažge pa še slastna jed me mika!
Uporabniški avatar
 lunca
mare napisal/-a:...namesto da se vozite sem in tja ali pa jih naveličano čakate v kakšni čakalnici, se oblecite v tekaško opremo in opravite trening.

Jaz tole prakticiram že dobro leto. Včasih sta mi otroka oponesla, češ ti ne veš, kako je nama težko na treningu, ko morava garat, ampak odkar med njunim treningom tečem, tega niti enkrat nisem več slišala! Imam pa srečo, ker oba trenirata na ledu v hali Tivoli, tako da imam res idealne pogoje.

No, hči ima treninge trikrat tedensko tudi na drsališču v Zalogu :arrow: Mare, tole je zate :arrow: takrat tečem krožno pot od drsališča, skozi podvoz proti silosu, čez Kašelj, Vevče, mimo lekarne, mimo šole v Polju, skozi drugi podvoz, ki pelje v Novo Polje in nato čez Zajčjo dobravo do drsališča. Proga je dolga cca 6 km. Mare, je uporabno zate?
 anin
:shock: Mare jaz nisem rekla, da nimam časa, ampka da več kot trikrat na teden ne uspem. Ne iščem izgovorov, ampak me mogoče še kaj drugega veseli poleg teka.... poleg kakšne dobrodelne zadeve mogoče še kaj za dušo iz ročnih spretnosti....

res pa je, da sem preden sem začela tečti, bila tudi jaz polna izgovorov, pa da imam doma rada "pošlihtano", kar mi pa sedaj ravno ne uspe kot v starih dobrih časih. Domov iz službe pa vsi hodimo pozno....

Veliko veselja vsem želim ob teku.....
Uporabniški avatar
 H2O
Ah, kako imenitno se berejo prispevki o nelenih in super aktivnih mamah, ki poleg otrok, možov, zaposlenosti v službi, kuhariji, pranju, likariji etc. še uspejo najmanj 3x na teden, če ne celo več, odteči ducat kilometrov!

Kako imenitno se berejo tudi prispevki, kako se da združiti lasten tek z otroškim bicikliranjem in kako je potem koza cela in volk sit!

No, smo pa tudi take mame, ki (HVALA BOGU!!!) nimamo možov ne prijateljev, ki bi znali & hoteli ali želeli priskočiti mami tekačici na pomoč. Take mame, ki so 101% zaposlene v službi, pa, žal, ne LE 8 ur na dan, ampak tudi kaj več, pa čeprav delamo v javni upravi;
take mame, ki imajo le 30 minut časa za malico, pa menze nikjer v bližini, torej normalno in kot človek ne morejo pojesti, razen na pisalni mizi in s solato v ustih odgovarjati na telefone;
take mame, ki imajo šoloobveznega mulca, ki ga je potrebno neprestano bodriti, spodbujati, kontrolirati pri nalogah in preverjati znanje;
take mame, ki so tudi že tekle ob otroku kolesarčku, pa se to ni najbolje obneslo, zaradi kakršnega koli že razloga;
take mame, ki so že skušale teči na štadionu, pa, ker je, žal, otrok popolnoma negibalen, spet zadeva v duetu ni uspela;
take mame, ki po naravi nismo lenuhinje in tudi ne obsedene s kuharijo, zlaganjem fižola po barvi in likanjem srajc, ampak jim ne uspe odteči niti piškavih par kilometrov na teden zaradi sto drugih konkretnih razlogov in NE izgovorov.
...in take mame, ki so zvečer enostavno in preprosto preveč crknjene, da bi šle z lučko na glavi tečt. V takem stanju je branje kvalitetnega čtiva telesu mnogo bolj dobrodošlo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA