Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Pozdrav vsem,
odkar sem prišel včeraj na cilj malega maratona, mi ni jasno kako sem lahko dosegel tako slab čas. Bolje rečeno vem da sem ga dosegel ker nisem imel popolnoma nobene moči v nogah (predvsem sprednje stegenske mišice so bile čisto "out"), pa tudi kljub počasnemu teku sem imel pulz že v prvih 5 km čez 180, AVG=176, čas pa skoraj 27 min, kar je 5:20/km. Potem je bilo samo še slabše in sem se samo še vlekel do cilja sploh po 14km, tako da sem za 21km porabil 1:58 in še malo z HRavg=181 . Danes imam "muskl fiber" kot bi šel tečt prvič po nekaj mesecih. Star sem 29 let da bo prava orientacija za srčni utrip, vendar brez težav držim pulz 175-183. dalj časa

Na treningih ki so bili največkrat dolgi 10km sem brez problemov tekel 4:45/km, pa tudi 20 km sem pretekel dober mesec nazaj v 1:44h, 13. oktobra pa 20 km v 1:40 (HRavg=168 !!!) kar je 11 dni pred malim maratonom. Po tem sem začutil bolečine golenične mičice (pokostnica) in me je bolelo med tekom, tako da sem zadnjič tekel en teden pred maratonom (7km).
Zato sem se odločil za počitek in upal da me poškodba ne bo motila na malem maratonu, saj sem čez teden začutil bolečino že ob rahlem poskoku.
Kakorkoli včeraj me ta poškodba niti ni motila, tudi bolečin ni bilo skoraj nič, čez teden sem užival malo več ogljikovih hidratov kot ponavadi, vendar nisem imel moči pri teku.
Ker pa vem da ste na forumu večji strokovnjaki in bolj izkušeni tekači kot sem sam (od lanskega leta tečem rekreativno) se obračam po vaše mnenje, da bom vedel kje sem ga polomil.
Enega podatka ne smem izpustit: Ker me je bolela pokostnica oz. golenična mišica (moje nestrokovno mnenje :) ) in sem prebral da aspirin nekako pomaga pri obnovi misic sem zjutraj pred maratonom vzel en aspirin C, ki pa ne vem ce spada med dobre ideje.
Kaj bi bilo lahko najverjetneje vzrok da sem 15 minut zaostal za predvidenim casom 1:44 na 21km ?
- aspirin pred tekmo zjutraj
- počitek cel teden pred tekmo
- poškodba golenične mišice (pokostnice) 10 dni pred tekmo in s tem kakšne posledice tudi za ostale mićice
- ???

Hvala vnaprej za kometarje !!
Uporabniški avatar
 pementos
Počitek čez teden ni pomagalo, počitek pred tekmo mora biti aktiven drugače imaš zaspane noge in hiter pulse. Isto se je zgodilo mojemu prijatelju, ki je tudi počival cel teden. Je rekel, da v prvem kilometru je imel pulse cez 180.

Pred štirimi leti sem imel poškodobano peto in sem malo počival pred tekmo. Vseeno sem dvakrat tekel za vsaj pol ure in rezultat je bil zelo dober.
Uporabniški avatar
 žure
Živjo!
Tudi meni se je lani podobno zgodilo in strinjam se s Permentosom, da so najverjetneje krive zaspane noge.
Lani sem imel podoben plan, kot ti, pa nisem ne vem koliko zaostal, vendar sem imel po 18. km tako krizo, da sem tekel počaneje od 6:00 in sem tekel 1:48 in nekaj čez (se ne spomnim točno). Sem pa skoraj dva tedna "počival", da ne bi bil za maraton preutrujen, le en teden prej sem šel nakrajši tek, da bom "v formi", slabih 7 km.
Letos sem malce več tekel zadnja tedna pred LM (če seštejem vse skupaj sicer manj), tudi v četrtek (pa v soboto bi tudi, pa sem bil na poti) in LM10 sem odtekel z lahkoto v podobnem času kot lansko leto (par sekund gor ali dol), občutje po teku letos pa "kot fant" kot pravijo pri nas.

Moje mnenje in moja izkušnja...
Uporabniški avatar
 Damijan
Hojla, Floyd,

ne bom ti znal točno odgovorit, nisem strokovnjak, povedal ti pa bom kot dolgoletni uporabnik Polarja in kot nekdo, ki se rad analizira, testira, primerja napredek...

Spadam med tiste, ki imajo pulz doma bolj v nižinah. Dolge teke delam na 130, (zame) najhujše intervale do 175, na X. LJM pa sem šel preko 180, prvič v življenju... ?!?!

Še teden pred nastopom sem naredil testne teke: na neki razdalji pretečem tempo tek v načrtovani tekmovalni hitrosti. Nato opazujem pulz. Če je "normalen" (ali pričakovan), vem, kje imam meje in na dosedanjih maratonih sem +/- do minute natančno tako tudi odtekel. Rezultatsko mejo še premikam (drugače: izkustveno sam iščem, kje je anaerobni prag; na testiranja se mi ne da hodit, so predraga, vzamejo preveč časa, pa še dost pogosto bi jih moral delat, da bi imel trdo podlago za primerjavo - itak pa nimam baš nekih močnih tekmovalnih ciljev).

Torej, gremo na številke: zadnji "test" mi je pokazal, da na maratonu ne bi smel imeti težav preteči tempo 4,15min/km pri pulzu 160. Toda - že naslednji dan (po "testu") sem imel poln nos, pekoče grlo in iz dneva v dan je kazalo slabše. Maraton je padel pod vprašaj... cel teden do nedelje nisem naredil niti metra (Prejšnja leta sem vedno v tednu pred maratonom odtekel vsaj 30 lahkotnih km). In - dejansko sem tekel na 160-163, tempo pa je bil bistveno počasnejši, tam okoli 15 sek/km slabše od "testa". Torej - višji pulz pri občutno počasnejšem tempu. Ergo, po mojem ni drugega kot kombinacija tega, da me je zvilo, pobralo ter "ne-vzdrževanje" forme do konca. Prehlad pa je gotovo tudi zahteval davek.

Zato se mi zdi, da pulz vendarle ni vse: po teku (danes) niti nisem ful crknjen, na koncu maratona sem videl, da bi lahko tekel tudi hitreje (morda celo "testni" tempo, le da bi pulz bil vseskozi višje), a si nisem upal... Do predzadnjega kilometra, ko sem "prešaltal na visoke ture". Sklepam torej, da je pripravljenost in z njo moč, ki sem jo s treningi nabiral, ostala, le srce je bilo pač bolj poskočno. Slišal pa sem že za laično mnenje, ki ga sam ne morem potrditi: k večji "poskočnosti" srca naj bi dejansko pripomogel počitek, nedejavnost.

Sicer pa je bilo par smernic glede počutja in pulza opisanih v Poletu. Teorija v večini primerov drži (oprosti, ne vem, kateri Polet je to bil, cca 1,5 do 2 meseca nazaj).

Aspirin po mojem ni vplival ne na pulz, ne na musklfiber. Da zaradi pokostnice nisi tekel zadnji teden, je že OK. Morda pa je musklfiber povzročila ravno pokostnica? Verjetno se (podzavestno) gibljemo drugače, ker se pač "izogibamo" bolečini, in - kdo ve, katera mišica je zaradi tega bolj obremenjena. Točen odgovor bi dobil verjetno le, če bi bil vrhunski športnik. (aja - še tole: moji prvi tekaški copati so mi bili premali (glupa prodjalka!). Zato so me vedno boleli prednji prsti in kmalu mi je začela nagajati še pokostnica. Lokalni znalci so prav svetovali: kupi večje patike, tako ne boš spodvijal prstov, mišice bodo drugače funkcionirale, težav več ne bo. In točno tako je bilo!)
Uporabniški avatar
 mare
Jaz imam podobne ugotovitve. Na testnih tekih sem ugotovil, s kakšnim utripom moram teči, da bom dosegel planiran rezultat. Kljub zgledno zadržanim prvim kilometrom sem pri teku z načrtovanim utripom zaostajal za planirano hitrostjo za vsaj 10 sek na kilometer. Jaz razlagam to:
1. z dokaj neugodnimi razmerami za tek. Veter in visoka temperatura. V Gallowayevi knjigi je preglednica, koliko je treba povečati kilometrski čas za rekreativne tekače pri temperaturah nad 12 stopinj.
2.Občutek imam, da tudi meni preveč počivanja zadnji teden ni koristilo.
3.Držal sem se navodil o hidraciji in me je zato že po par 100 metrih začelo tiščati na WC, čemur nisem hotel verjeti in se mučil do Šiške.
4.Ko sem se sprijaznil, da bom tekel počasneje od cilja, je bil nadaljnji tek samo še užitek.

V tvojem primeru se mi zdi zelo verjetno, da sta bila zadnja 2 teka (predvsem zadnji) na 20 km preveč intenzivna za 1 teden pred tekmo inza tvoje stanje tekaške pripravljenosti. Pulz tega sicer ne kaže, toda možno je, da sta te ta 2 teka precej izčrpala. Na to kaže tudi vnetje pokostnice. Srce je zmožno, ne pa tudi noge. Meni vse skupaj kaže na tekača z majhno tekaško bazo (bodisi zelo kratko obdobje intenzivnega treninga ali pa trening predvsem drugih športov)
Uporabniški avatar
 bigk
Tudi jaz sem mnenja, da je prišlo do tega zaradi poškodbe pokostnice (posledično drugačen tek) ali pa zaradi premajhne natreniranosti na tako (daljšo) razdaljo.
 legionar
tudi jaz se uvrščam med osebke, ki so na maratonu pričakovali več.... lani sem 21stko laufal 1:24, letos 1:29... zadnjih nekaj kilometrov sem bil že pošteno utrujen, mišice pekle kot hudič, z dihanjem pa je bilo vse v redu... najbrš sem ga polomil, ker sem ravno v času maratona imel tudi seminar iz karateja (dva vikenda zapored po šest ur na dan) v četrtek sem pa po svoji neumnosti, kar mi ne bi bilo treba, prelaufal okol 25km...
ful sem jezen sam nase, ker vem, da bi lahko vsaj ponovil lanskoletni rezultat, če ne še kakšno minuto boljšega naredu, ampak jz idioticus ne upoštevam načela 'počivaj za uspeh'...
v enem zadnjih poletov je pisalo, da se rezultati treniranja vidijo šele po dveh tednih počitka, ki pa ne sme biti v smislu 'delati nič', ampak samo zmanjšamo intenzivnost treningov, 'delati nič' pa ne sme trajati dlje od dveh,treh dni, če ne se oleniš in dobiš sindrom 'težkih nog'...
Uporabniški avatar
 mare
Prej sem že napisal, zdaj pa še prepis točne tabele o vplivu temperature na rezultat. Idealno naj bi bilo 10-12 stopinj
temp % poslabšanja 8 min./miljo postane
13-16 1% 8:05
16-18 3% 8:15
18-21 5% 8:35 (napaka v knjigi, moralo bi biti 8:25)
21-24 7% 8:35
24-27 12% 8:58
27-29 20% 9:35
nad 29 ne tecite na čas
Vir:Galloway
Uporabniški avatar
 Damijan
mare napisal/-a:Prej sem že napisal, zdaj pa še prepis točne tabele o vplivu temperature na rezultat. Idealno naj bi bilo 10-12 stopinj
temp % poslabšanja 8 min./miljo postane
13-16 1% 8:05
16-18 3% 8:15
18-21 5% 8:35 (napaka v knjigi, moralo bi biti 8:25)
21-24 7% 8:35
24-27 12% 8:58
27-29 20% 9:35
nad 29 ne tecite na čas
Vir:Galloway

Ja, to je zanimiv podatek, res pa je, da je počutje in sposobnost precej odvisno od posameznika: enim je res najbolj ugodno pri 12 stopinjah, za druge pa je še 15 stopinj prehladno.
Uporabniški avatar
 ts čopova 14
ja, je dost odvisno od osebe. pa tudi od prehrane na dan tekme. glede aspirina je pa moje mnenje tako: aspirin redči kri, tako da se zmanjša tudi št. rdečih krvničk, ki prenašajo kisik. če to kombiniramo skupaj z veliko tekočine,se lahko pojavi slabo počutje in nezmožnost optimalnega performansa med tekom.
glede počitka se pa strinjam, da mora biti aktiven, kar sem osebno izkusil. kondicija in vzdržljivost pa ostaneta zelo dolgo časa nedotaknjena. sam sem večinoma tekel poleti, septembra pa le 2-3x na teden od 15-22 km, oktobra pa prve dve soboti po 21 km, nato pa zadnji teden pred LM torek 12 km in četrtek 6km.... nedelja 1.29.44 :D in dosežen zadani cilj ::)
Uporabniški avatar
 Xrock
Hm zelo zanimiva debata. Kajti tudi sam sem se spraševal, kako to da sem tekel precej slabše kot sem pričakoval - in da sem dve leti nazaj s precej manj treninga tekel bolje.

Res je, da sem zadnje 3 tedne pred nastopom občutno zmanjšal treninge (ahilova tetiva ! :() ampak da je šlo tako dol ...?

Ne vem a me je mal zavedel tudi Galloway - ki za zadnji teden pred polmaratonom predvideva le 2 easy teka po 30 min :?: :!:
Kaj menite o tem ?

Že ko sem se zbudil sem imel pulz skoraj za 20 višji kot ponavadi, na samem štartu pa kar takoj okrog 130, čeprav smo se komaj premikali ?! Mal nervoze je že bilo, a toliko!?! Tako sem praktično 3/4 polmaratona pretekel s pulzom okrog 180 :!: :?: Ni blo preveč luštn :(

Sem pa tiste tri tedne nazaj tekel eno mal hitrejšo 10-tko, tudi s precej hitrejšim tempom, pa pulz ni šel čez 175?!

V glavnem - nič jasno! :? :? :?
 lino
Kaj pa povezava pulza in adrenalina zaradi tekme oz. doživetja samega? Jaz sem na 10.LM praktično celo 21.-ko tekel med 96%-100%. Domnevam, da tudi zaradi adrenalina. Ko tečem sam ob približo istem tempu 5min/km, je pulz med 85% in 90%. Kaj menite?
Uporabniški avatar
 Junc
Glava na tekmi dela drugače kot na treningu. Sam sem se zavestno bremzal, da ne bom "zbezljal" naprej, ampak mi ni uspelo, kar mi je na 11 km povzročilo krizo. Za trening 21 km pretečem pol lažje in hitreje.
 Floyd
Ja, razlogov za slabši čas je najbrž več in vsak je po svoje dodal nekaj sekund za slab km/čas in posledično končni čas.
Aspirin: ts čopova 14 ima teoretično prav in lahko bi se to poznalo ker je kri bolj redka...
Temperatura zraka: mare ima tudi prav ker so meritve najbrž preverjene in definitivno je bilo nadpovprečno toplo, sploh če pomislim da sem tekel v dolgih tekaških hlačah :shock: . Ko gledam slike je 85% ljudi s kratkimi, meni je bilo pa vroče že po prvem km. Sem pa uporabil dolge hlače namenoma da bi bila golenična mišica vedno topla in me ne bi bolela. Pa je bila napaka to in bi se veliko bolje počutil v kratki opremi. Poleg tega sem pil od 8h- 10:30 vodo po 1 dc, tako da sem moral tik pred štartom še "odliti", ampak sem bil vseeno žejen že po prvem km in sem komaj čakal tisto okrepčevalnico za vogalom... nekje daleč, daleč na koncu ravnine :D
Počitek: se mi zdi da počitek zadnji teden res ni najbolje vplival na dober čas. Malo sem se oziral na trening in tempiranje iz Poleta, pa sem v bistvu izpustil dva teka na 7km s tam do 85%HRmax. Nekako sem čutil da nisem svež. Pulz sem mel isti kot Xrock. Kmalu 160, 170 in pol skoz okol 180 :shock:
Podobno se mi je enkrat že zgodilo s kolesom ko sem se zadnji teden ali mogoče 10 dni "šparal" za en 25km kolesarski vzpon z 2000m višinske in sem tudi zmrznil (brez prave moči kot tokrat). Čez 3 dni sem pa z lahkoto gonil v podoben hrib veliko hitreje. Kot bi spraznil stare zaloge v mišicah in bil sveže nafilan - po domače povedano.

Kaj je ta fora z merjenjem pulza zjutraj ? Kolikor zastopim je to idealen pokazatelj v kaksni formi, pripravljenosti, pocutju si ? Ce si cisto zdrav in dobro pripravljen je najmanjsi. Že ko si malo bolan, recimo prehlajen je pulz zjutraj takoj višji in že takoj veš kje si. Ker sem zasledil zadnjič po Tv da trener nasi dobri gorski kolesarki sestavi trening gleda na jutranji pulz. Si nisem pulza še nikoli meril zjutraj v ta namen, pa se mi zdi da je fino malo preverit stanje... takoj zjutraj.
Uporabniški avatar
 pegaz
Živjo,

fantje, opazili ste normalne pojave, ki spremljajo tekme in pravilno ugotovili, da naše telo ni budilka, ki jo naviješ 7x in veš, da bo tiktakala enakomerno do 13h naslednji dan.

1. Za tekaški nastop se moraš pripravljati po načrtu. Teh načrtov imaš na netu malo morje, tudi na TF. Izušnje ti povedo, kateri je pravi zate in s katerim si uspešen. Če te trening resno zanima, priporočam, da vzameš v roko knjigo, v kateri je poleg programa razloženo tudi, zakaj je sestavljen tako. Ko sprejmeš program vadbe, sprejmeš tudi njegovo tekaško filozofijo.

2. Vsako odstopanje od načrta - poškodba, bolečina, prehlad, službena pot, lenoba - potegne za sabo odstopanje pri rezultatu. To moraš vzeti v zakup. Poleg tega rezultati med leti in med teki niso povsem primerljivi zaradi različnih točk bioritma (vključno z naspanostjo ali obremenjenostjo v službi) in, ker se preprosto staramo.

3. Aspirin ne redči krvi in ne povzroča manjšanja števila rdečih krvničk.

4. Na tekmi, predvsem pred startom, imas praviloma vsaj 20 udarcev višji pulz, kot na treningu, še posebej, če imaš časovni cilj in te "žene". Na jesenskem Cooperju, kjer sem šel na čas, sem dosegel absolutno najvišji pulz doslej, 197.

Zakaj je komu spodletel časovni načrt? Presodite sami. Mogoče je bil tudi načrt zastavljen previsoko. Vsekakor vam priporočam, da si pogledate literaturo, če vas RES zanima, kako biti v prihodnosti boljši.

Lep let, Pegaz :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA